icon

Bojím sa pôrodu, mávam nočné mory o pôrode

30. jan 2020

Ahojte, potrebujem sa len vyrozpravať..
Každu noc mam nočné mory o pôrode, každy deň mam depku a trasem sa cela aj zvonku aj zvnutra pri predstave že budem rodiť, citim že to nedam , niesom nato psychicky pripravena, vzivote som necitila taký strach ako tieto mesiace.. termin mam 31.5..dovtedy sa zblaznim z tychto myšlienok, že čo ak uplne zlyham ako žena a nedokažem to.. v polke sa zrutim a vzdam to..že nejak ubližim babatku tym aka som padavka..že nezvladnem tu bolesť, a byť v bolestiach cca(urcite v mojom pripade) 20hodin...(ak nie 40)..pozerala som vela videi na youtube, niekto si povie ze naco, iba sa stresujem viac, ale chcela som vidiet ake všelijake tie porody mozu byt a hlavne načo sa pripraviť. Som už ztoho uplne zufala najradsej by som bola keby to niekto odrodil zamna..alebo aspon keby som spala ,zobudila sa a mala po tom.. ani sa neviem tešiť na moje babo kôli tomu..neviem ako sa mam spravne naladit, to sa podla mna ani neda

alison11
31. jan 2020

Správne dýchanie uľaví od bolesti a to asistetnky Ti ukážu ako dýchať a povzbudzujú.

jahodka4
31. jan 2020

@evitka83 Asi tak, s tym zubarom, nevedela som, co vsetko obnasa porod, bola som v vcelku v pohode, ale ked som po porode sedela v zubarskom kresle, viac som sa klepala, ako na porodnej sale... ;)

kotulicek
31. jan 2020

@extempore hej ?? Ani som nevedela 🙏 som chcela pomôcť som počula že sú ok

senorita127
Autor odpoveď zmazal
elementissa
31. jan 2020

Preboha, nestresuj sa toľko. Kľud. Je to len pôrod, žiadna tretia svetová. Ja som sa tiež pôrodu bála najprv (nie ako ty, ale bála), ale viac som sa bála šestonedelia. Nebudeš rodiť ani 20 ani 40 ani 60 hodín omg... Čo ideš rodiť na luku sama? Však tam budu doktori. Nebude postupovať pôrod? Ok, spravia cisársky. Neodtecie ti plodová voda a budeš už otvorená aspoň na 6-7 prstov? Ok, ved nič sa nedeje, pichnú podovku a do hodiny bude dieťa vonku. Nerob z toho horor prosím ťa, lebo tým ublizuješ sebe. Normálne sa teraz zamysli - vypusti tehotenské hormóny, naštartuj aspoň jednu bunku v mozgu a spýtaj sa samej seba - co sa ti môže najhoršie stať? - najhoršie co sa ti môže stať je, že budeš mať rozrezane brucho z cisaraku alebo,že budeš mať roztrhnutu a zositu susku... Áno - boli to, nedá sa dobre sedieť, komplikuje to pohyb. Ale trvá to CHVÍĽU. Tehotná si 9 mesiacov (pre mňa najhorší stav na svete) a rodíš jeden deň. Akože hej, pôrod nie je super príjemný, úžasný, ale- ver tomu, že roztrhnute šľachy na členku boli ďaleko viac a ďaleko dlhšie. Aj keby si rodila celý deň. Je to 1 deň, nerob z toho tretiu svetovú. Ak máš naozaj fóbiu, sadni si s psychológom, dá ti odporúčanie na cisarak ako dôsledok fóbie z pôrodu, dajú ti celkovú anestezu a zobudíš sa už po všetkom. Treba ale rátať, že POTOM to bude oveľa horšie ako po prirodzenom pôrode. Cisarak je náročná operácia brucha a jazva ťa bude páliť a bolieť ešte dlho. Vaginálny pôrod je jednoduchší pre matku aj dieťa, aj keď viac boli. A ver mi, tiež som myslela, aká katastrofa to bude. A fakt nebola. Moje tanečné zranenia boli horšie, bolestivejsie a dlhšie sa regenerovali. A hlavne, načo si robíš stres teraz? Keď prídu kontrakcie a odtecie ti plodovka, nebudeš mať čas rozmýšľať nad blbostami. Proste to príde a ty to normalne zvládneš ako čokoľvek iné. Pôrod jr chvíľka. 3 dni pp pôrode už ani nebudeš vedieť, že ťa dačo bolelo. Ja som 4 mesiace po pôrode a stále ma sem-tam boli jazva po šiti hrádze. A aj bolela. A prvé 2 týždne som si nevedela normálne sadnúť a vstavala som za pomoci iných. No a? Zasa len je to len pár dní. Hlavne už potom, keď sa snažíš prísť na to, ako sa starať o dieťa nemáš čas rozmýšľať nad tým, že au au, tuto ma dačo pichlo. A pri tom pôrode detto. Tak hej, boli to (asi.. Určite.. Neviem, už si to fakt nepamätám - akože pamätám si seba, ako som sa zvijala v sprche, ale neviem si spomenúť na intenzitu bolesti. No nebolo to príjemné, ale aj tak som sa väčšinu času smiala, lebo mi to cele prišlo hrozne vtipné, cítila som sa ako nafetovana) a odratavala som minúty, kedy krpec vylezie. Ber to z tej lepšej stránky - koniec tehotenstva, už žiadne pálenie záhy, žiadne obrovské brucho, žiadne kopance do orgánov, už konečne budeš môcť chodiť po schodoch, vstávať normálne z postele, opäť budeš vyzerať ako ty, nie ako vyplavena veľryba... Bože, ved pôrod ma len samé pozitíva, ja som ho považovala za doslova vykúpenie a veru bol oveľa lepší a jednoduchší ako tých 8 mesiacov, čo mu predchádzali (ktoré boli naozaj hnus)

kittykat22
31. jan 2020

@whatever1 dolezita vec je, ze psycholog nemoze poslat na cisarsky rez - len psychiater. Psycholog z pohladu mediciny "nie je" doktor.

elementissa
31. jan 2020

@kittykat22 tak psychológ môže poslať za psychológom a ten dá odporúčanie na cisarak. U psychológa to začína 🙂

petrofka
31. jan 2020

Skús psychologa, moze odporucit porod cisarskym

kittykat22
31. jan 2020

@elementissa lenze psychiater neda papierna CS na zaklade jednej navstevy - je to cielene praca s pacientom na mesiace. Kedy sa lekar snazi pochopit pacienta a pomoct mu. Pokial zhodnosti ze jeho pomoc nepomoze k prirodzenemu porodu tak sa dava papier. Ale to nejde tak, ze zaklope a doktor dat papier
@petrofka nie psycholog - psychiater

consuelle
31. jan 2020

Ahoj ak máš taký strach a cítiš že ho nevieš ovládať naozaj vyhľadaj psychológa. Možno pomôže.. Nasmeruje.. Naučí ta dychové cvičenia.. Pôrod je emocionálne aj fyzicky náročný pre ženu ale rovnako aj prirodzený a telo sa s ním vysporiada.. A ak by si sa do toho datumu stále nevedela zbaviť tak silného strachu.. Určite sa to dá riešiť aj s psychiatrom... Ten strach ta veľmi zväzuje..brani ti v radosti a užívania tehu.. Okrem toho to trápi aj bábätko.. Všetky tvoje pocity vníma. Nenechaj si zobrať strachom to pekne a rieš to. Určitý strach ma každá mama. VED Každý pôrod je iný. Mame rovnaký termin a hoci mám dve detičky a nie všetko je ľahké.. Pamätám si pri prvom že keby mi pred pôrodom niekto povedal ze môžem z utekať od pôrodu.. A slo by to.. Už bežím🤭😁neboj bude dobre. Držím ti palce.. 😊

kristina0909
31. jan 2020

Neboj sa to zvládneš🙂 nakoniec si povieš že to nebolo vôbec take strašne ako si si predstavovala ver mi 🙂 No ak by si sa cítila po psychickej stránke lepšie ak by ti umožnili rodiť sekciou určite sa skús porozprávať so svojou dr. Sú nemocnice kde sa dá dohodnúť na sekcii . Hlavne buď teraz v pohode , držím palce a prajem pokojný priebeh tehotenstva 🙂

tequelinka
Odpoveď bola odstránená
via88
31. jan 2020

Skus si poriesit cisarsky.

bluka2
31. jan 2020

Ja som fanúšik prírodných pôrodov, ktoré pre nas boli úžasný zážitok (2 pôrody doma), ale na tvojom mieste si dohodnem sekciu niekde, kde je to len otázka peňazí -povedzme súkromná klinika vo Viedni- a zvyšok tehotenstva si bez obáv užívam

autor
31. jan 2020

@elementissa no tak toto ked si budem citat kazdy den aspon 5 krat tak sa ztoho strachu mozno dostanem 😁 dakujem 😚

paris1813
31. jan 2020

Ja som sa vôbec nebála ale keď som zažila pôrod ktorý trval od odtečenia plodovej vody 22 hodín katastrofa ... Tvoj strach je na mieste , nebudem ti klamať , veľmi to bolí . Je to taká bolesť , akú si určite ešte nezažila .Ale poznám pár prípadov ktoré porodili za dve hodinky a naozaj z pôrodu nemajú žiadnu traumu .

vilma7
31. jan 2020

Určite navštív psychológa a ak to nepomôže tak zrejme dostaneš odporúčanie na cisársky rez...niekedy sa výnimky povoľujú. Držím palce nech to dopadne dobre.

lune
31. jan 2020

Ahoj tak presne takto sa "nastavila" moja znama, ako sa ona urcite vytrapi a ako potom zufala pojde na cisarsky..a vies co? Presne ako povedala, stalo sa. Nesmies si namyslat hluposti a zle sa naprogramovat. Mozno by Ti naozaj pomohol psycholog. Inak tie co v porodnici najviac kricali a panikarili sa najviac vytrapili... Takze chce to pozerat videa o babatkach a nie o brutalnych porodoch, rozhovory s mamou, kamaratkou inou mamickou... Ved keby to bolo ozaj take najhorsie na svete, zeny by nemali 2-3 a viac deti.. Prekonali to a chceli dalsie, preco asi?

petrofka
31. jan 2020

@kittykat22 klinicky psycholog moze 🙂 ale porodnik moze ignorovat akýkoľvek papier ak sa tak rozhodne

misulka1989
31. jan 2020

pozri, k tomu “pototo”:
1) oni su na to pripraveni a pre nich je to absolutne normalne - su to predsa profesionali
2) bude to ta posledna vec, co ta vtedy bude zaujimat a najdolezitejsie -
3) presne tak, ako keby si chcela vytlacit velmi tvrdu stolicu musis tlacit, presne tak ☝️ ver mi, ja viem o com hovorim, pri obidvoch detoch som polozila kabel 🤷‍♀️💁‍♀️vymenili podlozku a dieta bolo na svete 🥳 💪

ak by som mala dat len jednu radu vsetkym rodickam - tlacte tak, ako ked sa potrebujete kvalitne, s prepacenim, vysrat 💩😎

agimami
31. jan 2020

Tak toho sa podľa mňa báť nemusíš lebo si môžeš dat epidural.. A možno ho ani nebudeš chcieť mam par kamarátok co majú pôrody za sebou mi už hovorili ze čakali niečo strašné ale dá sa to v pohode vydržať.... Ja sa vôbec nebojím bolesti skôr možných komplikácií

autor
31. jan 2020

@misulka1989 🙏😂 rada nad zlato.
Ja som si vzdy myslela ze to tlacenie mam nejak dopredu smerovat akoze ako keby zo susky.

chrumka333
31. jan 2020

Ja som tiež prvorodička, 13.4 termín, tiež som popozerala veľa videí na yt, ale zo všetkých si pripomínam iba tie najkrajšie pre mňa a som si istá, že to u mňa bude takto prebiehať (ja som večný optimista) :D. Zatiaľ chodím do práce, ale po príchode domov sa snažím každý deň nájsť si chvíľku a hlboko preddychavať, uvoľniť celé telo a vizualizovať. Či mi to pomôže to netuším 🙂 , ale som v kľude a žiadna panika ma zatiaľ nechytá. Tak držím ti palce 🙂 . Veľmi sa mi páčil tento pôrodny príbeh

https://www.youtube.com/watch?v=HN3n0iq8qcc
aceris
31. jan 2020

Citila som to rovnako. Na dieta som sa netesila, lucila som sa so vsetkymi, ocakavala, ze to neprezijem. Nestudoval som si ako sa starat o dieta a co cakat po porode iba o samotnom porode. Bola som skalopevne presvedcena, ze svoje dieta ani neuvidim. Dokonca som napisala list na rozlucku. A vies co? Ked to prislo, vobec som na nic nemyslela, na seba ani na dieta. Proste som to prezivala tak ako to prislo. Nemala som strach! A ked uz bol maly vonku a neplakal, vtedy prisiel po prvykrat strach a otazky "preco neplace?co sa deje?". Minutku na to sa ozval a mne padol kamen zo srdca. Bolo mi jedno co sa deje, len som bola rada, ze uz je po a dieta je zive tiez. Strasne som sa bala vopred a moja hanbliva povaha ma dusila este viac, nakolko som vedela, ze tam bude vela ludi kukat mi na....a vies co? Ten moment si pamatam akoby bol vcera...lezala som na koze, pozrela pred seba a tam asi 10ludi kukalo na mna...ale nedokazala som to riesit dlhsie ako tu sekundu, musela som sa sustredit na instrukcie lekara...takze hlavu hore a nestuduj porod samotny! S odstupom casu vnimam, ze presne tym som sa sama viac stresovala. Proste prezijes to co pride. Neda sa vopred pripravit, nevies aky bude priebeh.

autor
31. jan 2020

@chrumka333 aaano pozerala.som ho dnes uz mi ho sem posielali, pekné aj mi slza vyšla naozaj. Aj ma to upokojilo ale ona si to vobec nepripušťala do poslednej chvile velmi pozitivne bola naladena... ja skušam take že v sprche ked som tak sa tak uvolnim zavriem oci a predstavujem si ze tie kvapky mi uplne zmyvaju stres z tela a taketo veci tak bodaj by sa mi to podarilo aj v den porodu taketo veci si predstavovat a uvolnit sa.. urcite si stiahnem aj nejake pesnicky ukludnujuce zoberiem si reprak do porodnice a budem asi meditovat do maja 😁 lebo s tym psychologom/psychiatrom som velmi nepochodila doma... nikto mi neveri a vyslovene mi to nechcu dovolit.. vraj ze si vymyslam diagnozy len aby som nemusela normalne porodit atd..

aceris
31. jan 2020

ked citis potrebu psychologa, tak chod. Neries ostatnych. Ja som preplakala 6mesiacov, ludia okolo mna sa mi snazili pomoct ale nedalo sa. Vies co, keby ma niekto poslal psychologovi, asi by to bolo lepsie ako revat cely cas doma do vankusa a kukat rozne porody na nete!

ouwecka
31. jan 2020

Ahojky,odporucam ti rckte si yhladaj duly v okoli,porod je krasny zazitok,ja som taky mala,milujem to a rodila by som ak 10deti ,sice som dulu nedala alene pomahalo lukat krasne porody a ze ja tiez taky budem mat... Kamosky co boli ako ty im duly velmi pomohli,je vela zien,urcite nie ai sama,doveruj sebe a babatku a zdover sa s tym určite ti ju odporucam belmi ti pomoze ako nadobudnúť doveru v seba 😘 a ak sme sa snes stretli a bola si to th pri pokladni co si sa mi zdoverila s tym napis ip 😉

zuzi0911
31. jan 2020

Nebála som sa a asi aj preto, že jediným sprievodom počas tehotenstva bola kniha. Nemala som internet a tak som sa nemala kde stresovať. Teraz keby mam rodiť sa aj bojím a to nie koli pôrodom mojim, ale koli všetkému co kde precitam😅 Tlačenie je vykuuuupenie, úľava a radosť, láska, šťastie keď uvidis svoje dieťatko 🙂
Ale stojí to za to, a aj napriek tomu všetkému by som do toho išla opäť.

daom
31. jan 2020

Nesmies to takto brat. Ja som sa od zaciatku nastavila tak, ze moj porod bude rychly a bez natrhnutia. Cvicila som s anibalom, naucis sa ako spravne tlacit, vrelo ti to odporucam. Moj porod trval 2 hodiny a bez jedineho stehu. Drzim ti palce.

tesari
31. jan 2020

Neboj sa ty to dáš v pohode. Ono to tak býva, že keď sa človek vystresuje dopredu, tak potom vsetko zvládne celkom fajn. Uvidíš, bude to v pohode 👍