icon

Bojím sa, že kvôli úzkej pošve nevytlačím bábätko

27. feb 2025

Ahojte

Cele tehotenstvo sa teším na deň pôrodu, viem že bude bolieť ale psychicky som sa nato pripravila tak že som sa nebála. Hlavne že už budem mať malinké pri sebe. Na poradniach doktor nehovoril o žiadnych problémoch a tehotenstvo nemám nijak zle. Len také bežne veci ako zle od žalúdka, pálenie záhy atd. No na každej kontrole pri vyšetrení zospodu ma to dosť bolelo a doktor mi vždy vravel že sa mám proste uvoľniť. Teraz som bola u neho na poslednej poradni od budúceho týždňa idem do nemocnice, a vystrašil ma. Povedal mi že mám príliš úzku posvu a celú ju mám stiahnutu a že takto malinku nevytlacim a že pri kontrakcii dostanem stres a zatnem este viac. Poradil mi aniball lenže nieže by som bola proti tomu ale nechcem to, nejak ma to skôr depta si tam niečo strkať aj keď verím že veľa ženám pomohlo. Ja som si myslela že pri pôrode sa pošva rozšíri. S partnerom sme ani nemali často pohlavný styk pretože ma to bolelo a aj jeho, vravel že sa cíti jak vo zveráku, doktor vtedy nato povedal že to je normálne že to je dole všetko opuchnuté a prekrvene. Teraz sa bojím veľkého natrhnutia alebo horšie že nevytlačim babo 😟 baby nemáte s týmto skúsenosť? A ako sa teraz upokojím? ☹️

Strana
z2
lucia13022023
28. feb 2025

Neboj, presne viem ako sa cítiš. Ja som sa nebála pôrodu, no tiež som nad tým rozmýšľala, že ako z tadiaľ vytlačím dieťa keď penis cítim extrémnym spôsobom.
Anibal som nepoužívala - chcela som, pred tehotenstvom som mala predstavy ako budem cvičiť atď, no realita bola taka, že som sa na to necítila a nepôjdem proti vlastnému telu
Masaz hrádze - super vec
Naparka - ešte lepsia vec
Porodila som dieťa za 5h, na par zatlačení, prvorodicka, bez epi, bez na strihu, bez oxytocinu, bez poranení. Malý mal 49cm a 3300g
Na oddelenie 600nedelia som s malým išla v náručí po svojich, vyspala som sa a okrem toho, že som krvacala, nevedela som ze som pred pár hodinami rodila. Par hodín po pôrode som sedela v tureckom sede a mojkala sa so synom.
Všetko sa dá, no treba mať hlavu v poriadku.

liliblacky
28. feb 2025

@kiki68 jj, ale pýtala som sa na to, ale vraj sú to len odhady a kľudne môže mat o pol kilá menej (no ale kľudne aj viac)… tvária sa, že zatiaľ je to takto OK 🤷🏽‍♀️

kiki68
28. feb 2025

@liliblacky tam asi mozu byt dalsie veci, ako je vek, prietoky, tlak ( u mna boli problemy), tak teraz trva na tom dat to dieta skor von. Minule cakali.

autor
28. feb 2025

@lucia13022023 ahoj ďakujem to velmi pekne ❤️ nad tou naparkou som rozmýšľala len neviem kde sa dá kúpiť ta zmes nato. Ty si objednavala?

autor
28. feb 2025

Ja ďakujem všetkým vám za odpovede velmi mi pomohli. Vidím že každá ktorá zažila pôrod ho mala iný, niektorá porodila s aniballom a pomohol, niektorej nepomohol, niektore ste nacvičili vôbec. ❤️ ste zlate že ste ma hlavne upokojili a ja dúfam že to všetko zvládnem a že si budem veriť ako predtým. Ďakujem ❤️

lucia13022023
28. feb 2025

Nie kúpila som v dm ale stačí keď si pozrieš zloženie a kúpiš si keď aj v coope čaje sypané a máš.

alikaa
28. feb 2025

Hlavne treba rodit v inej polohe ako na chrbte alebo v polosede, kde si zena zatlaca kostrc a tym si zmensuje porodny kanal. Odporucam predporodnu pripravu s dulou

maryetta
28. feb 2025

Vies co? Mne dr vzdy uz pocas vysetrenia sam prestal lebo citil ze nie som uvolnena. Vzdy pockal. Ze sa mam uvolnit. Ze to bude lepsie aj pre mna. Aj pre neho...
naozaj. Ako i ked sa jedna o cast tam dole. Vsetko je hore-v hlave. Urcite sa dokazes uvolnit.
Aj pocas tehotenstva. Jasne ze si mohla byt v strese a nedostatocne uvolnena. Ze ublizite babatku alebo ze sa "nieco stane"....
kazdopadne psychika je zaklad. Aj pri porode. Ja som sa tak bala prveho porodu ze konec. Uz som tu niekolkokrat pisala ze moje telo tak bojovalo ze proste nic... ani lieky. Ani vyvolavacky. Ani utlmovaky. Ani epi. Ani uspavacka.... nic. Skoncila som na sekcii.
Dalsie porody ale presny opak. Doslova som sa tesila. Isla si porod uzit. Psychicky nastavena. Uvolnena.

mimi3008
28. feb 2025

@nevenka Ja posem aj o panve aj o tkanivach posvy...

k47
28. feb 2025

Za mňa aniball nebol dobrá cesta pri stuhnutom panvovom dne, lebo bol boj to vôbec dostať dnu a progres nič moc. Čo mi pomohlo zmäkčiť bolo cvičenie od gynekologickej fyzioterapeutky. V princípe aktivácia tých tuhých svalov (nie na max) a následne postupné úplné uvoľnenie, so zapojením dychu.
Masáž hrádze a náparka by tiež mohli pomôcť. A upozorniť pôrodníkov/p. asistentky, nech minimalizujú dotýkanie sa rozkroku.

kiki68
28. feb 2025

U mna bol aniball o tom , ze som si zacala verit. Psychika je kluc podla mna. Ja ked som videla pokrok, tak si hovorim „ to dam nejako „ a prestala som mat strach.

katka533
28. feb 2025

Ja by som odporucila masaz s olejom, mne tovelmi pomohlo pri druhom porode

zuzanaam
28. feb 2025

@michaela789 žiaden pôrod bolieť nemusí, neskutočná kravina. Mňa nebolel do momentu, kým mi bez môjho vedomia do infúzie nepichli umelú napodobeninu oxytocínu. A následne kým som doktora neposlala do kelu a neprestala robiť, čo on dirigoval, ale začala počúvať svoje telo a prírodu. V preklade to znamená prestať tlačiť a maximálne sa uvoľniť. Rodila som presne 6 minút. Po uvoľnení sa bolo dieťa na 2 kontrakcie von. Autorka, tiež som tam dole úzka, pred pôrodom sa u mňa styk rovnal bolesti. Porodila som rýchlo, ľahko, bez nástrihu a potrhania sa. Pripravovala som sa masážou hrádze.

michaela789
28. feb 2025

@zuzanaam ak ťa nebolel, myslím že máš skôr obdivuhodný prah bolesti. Čo ale zďaleka nie je pravidlo. Áno, sú ženy, ktoré reálne pôrod nebolel ale je ich neporovnateľne menej ako tých, ktoré bolel veľmi. Takže určite to nie je žiadna kravina. Na porodenie dieťaťa kontrakcie sú potrebné, to je holý fakt. Je potrebné aby sa maternica sťahovala, pracovala a to je vo väčšine prípadov spojené s bolesťou... Bohužiaľ, nie všetky máme to šťastie, že nás kontrakcie nebolia.

nevenka
28. feb 2025

@zuzanaam mna porod bolel, kazdy jeden, mala som 4. Tretie a stvrte dieta som musela rodit skor, v 39 a v 38 tyzdni, vyvolavali mi. Takze oxytocin byt musel. A nevidim rozdiel medzi tym bez oxytocinu, a s nim. Pri prvom som ledva stihla vyskocit na postel. Preto bol bez cohokolvek. Tretie dieta sa narodilo do 45 minut od prasknutia vody, ani som netlacila, skor som musela zadrziavat. No a skor mi pomohlo, ked mi lekar a PA hovorili, ako dychat, kedy netlacit, kedy zatlacit. 3 deti bez nastrihu, bez potrhania, bez sitia.
Toto su teda velmi individualne veci...

maryetta
28. feb 2025

@zuzanaam myslis tlacenie alebo aj kontrakcie? Lebo ja som mala brutal kontrakcie. Pri prvom aj oxytocin. Ten mi dal take palky ze mi takmer trhlo maternicu.
Dalsie tri porody vyvolavane. Stale som mala bolestive kontrakcie. Vsetko bola ale bolest brucha. Iba pri jednom som mala aj bolest krizov.
Ale napr samotne tlacenie nebolelo a to som mala aj nastrih. Nic som necitila. Max tak ulavu po... 😂🙈

zuzanaam
1. mar 2025

@maryetta aj aj. Mala som normálne kontrakcie, ale neboli bolestivé, len tlaky a ako tam dal ten umelý oxytocín (neželala som si ho, chcela som prirodzený pôrod, nepovedali mi o tom) tak v tom momente hádam do 20 sekúnd som dostala brutálne bolestivé kŕče. Potom keď sa pôrod rozbehol, doktor mi kázal tlačiť, to tiež bolelo, ale inštinkt mi kázal uvoľniť sa, nie tlačiť. Tak som povedala, že tlačiť nebudem, začal tam škriekať, že ako si to predstavujem, že dieťa zabijem, že už je v pôrodných cestách, že sa zadusí. Našťastie tam prišiel primár, poslal ho do riti a mňa nechal na pokoji. Ako som sa uvoľnila do 2 sekúnd prišla kontrakcia, potom druhá a dieťa bolo von. V momente, ako som prestala tlačiť všetka bolesť ustala a dieťa ľahúčko vyšlo von. Pôrod trval od momentu, ako som vyliezla na pôrodný stôl presne 6 minút. Myslím si, že keby sa do toho nemontoval ten prvý doktor, že by bol ešte rýchlejší a bezbolestnejší. Moja sestra mala šťastie a rodila prirodzene pred takmer 30 rokmi v B. Štiavnici. A ju pôrod nebolel vôbec. A ani zopár žien, ktoré poznám, čo rodili v kľude doma. Nikto ma nepresvedčí, že pôrod má bolieť.

maryetta
1. mar 2025

@zuzanaam mozno aj tym ze som mala iba vyvolavane porody. Lebo inac fakt ja naopak neverim ze porod moze neboliet.
Mam znamu. Ktora ma 8 deti. A hovorila ze iba jeden mala takmer bez bolesti.

michaelam2
1. mar 2025

@zuzanaam tak co potom miliony zien robia zle ked ich porod boli ? 😀 moze byt aj najprirodzenejsi porod na svete a boliet bude. Ty si vynimka, dobre pre teba. Ale na jednu zenu co ju to neboli, su stovky takych co to boli.

carduelis
1. mar 2025

Pijes caje? Z malinika, alchemilky? Odporucam. Takisto su nejake vyskumy, ze ked jes mesiac pred porodm datle 5-6ks denne, tak ti to velmi pomoze. Odporucam aj bylinnu naparku na zmakcenie svalov, tiez masaz hradze. Vidis, je vela sposobov ako si este mozes pomoct 🙂

yoxinka
1. mar 2025

Strach je najväčší nepriateľ pôrodu. Viem, lebo pri prvom pôrode ma od akútnej sekcie delili sekundy. Dôvod bol strach a prepadanie panike. Telo je múdre, vie, čo má robiť, len mu to treba dovoliť. Ja som si pozrela nejaké techniky z hypnopôrodu, pozerala som si veľa prirodzených pôrodov (je toho plný youtube), pozrela si niečo o predýchavaní kontrakcií a zvládaní bolestí a potom som porodila ďalšie dve deti bez epidurálu. Nájdi si niekoho, kto ťa dobre na pôrod pripraví a garantujem ti, že tvoja pošva to zvládne.

zuzanaam
1. mar 2025

@michaelam2 no veď píšem, že si myslím, že ak človek počúva svoje telo a nechá to na prírodu a nesnaží sa do toho zasahovať rozumom, potom pôrod prebehne tak ako má a bez zbytočnej bolesti. Pôrod je prirodzený proces, nedáva zmysel, aby bolel. Samozrejme, ak nie je patologický. Ja som sa vtedy dostala do úplne iného stavu vedomia, zrazu bolesť neexistovala. A to sa nemôže diať, ak sa do pôrodu neprirodzene zasahuje. Lebo ženy, čo rodili doma v tichu, kľude a súkromí (a poznám takých dosť) o bolestivých zážitkoch nerozprávali. A korešponduje to aj s mojou osobnou skúsenosťou.

Strana
z2