Bojím sa, že kvôli úzkej pošve nevytlačím bábätko
Ahojte
Cele tehotenstvo sa teším na deň pôrodu, viem že bude bolieť ale psychicky som sa nato pripravila tak že som sa nebála. Hlavne že už budem mať malinké pri sebe. Na poradniach doktor nehovoril o žiadnych problémoch a tehotenstvo nemám nijak zle. Len také bežne veci ako zle od žalúdka, pálenie záhy atd. No na každej kontrole pri vyšetrení zospodu ma to dosť bolelo a doktor mi vždy vravel že sa mám proste uvoľniť. Teraz som bola u neho na poslednej poradni od budúceho týždňa idem do nemocnice, a vystrašil ma. Povedal mi že mám príliš úzku posvu a celú ju mám stiahnutu a že takto malinku nevytlacim a že pri kontrakcii dostanem stres a zatnem este viac. Poradil mi aniball lenže nieže by som bola proti tomu ale nechcem to, nejak ma to skôr depta si tam niečo strkať aj keď verím že veľa ženám pomohlo. Ja som si myslela že pri pôrode sa pošva rozšíri. S partnerom sme ani nemali často pohlavný styk pretože ma to bolelo a aj jeho, vravel že sa cíti jak vo zveráku, doktor vtedy nato povedal že to je normálne že to je dole všetko opuchnuté a prekrvene. Teraz sa bojím veľkého natrhnutia alebo horšie že nevytlačim babo 😟 baby nemáte s týmto skúsenosť? A ako sa teraz upokojím? ☹️
Ja som mala taky strach ze nevytlacim az som skoncila sekciou akutnou
@adka897 až taký strach si mala? Mala si nato nejaký dôvod, tiež ta niečo vystrašilo? 🥺
@bluka2 uvažujem ale neviem sa donútiť 🥺
Jasne, ze sa rozsiri...ja obcas nechapem tych dr., ze svojimi recami vystrasia cloveka, nie aby pomohli.
Pocula som len pojem uzka panva, ktora moze byt problem pri porode.
Ja tiež chcem začať od nedele s Aniballom a tiež nie som z toho nadšená ale nič za vyskúšanie nedám. Naučím sa dýchať a to ako ho vytlačiť. Verte mi pôrod bude o inom ale ten nácvik s dýchaním a vytlačením je stále lepšie ako keby som nerobila preto nič a len čakala čo bude. Je to na vás samozrejme, držím palce , asi sme v Tom tak nejak približne časovo spolu 🙂
Vies co, neviem, naco strasia takto zenu. Dolezite je, aby si mala panvu dostatocne siroku, od posvy to nezavisi. Ked zacnes rodit, hormony urobia svoje a vsetko zmakne a sa rozsiri. Posva je makke tkanivo, pokial dieta prejde cez otvor v panve, cez kosti, tak cez posvu uz to pojde "samo".
Ja som pri prvom dietati tlacila asi 3x a bol vonku, pri druhom som musela pretlacit, ked som bola na 8, este nie celkom otvorena, to bolo take tazsie a dlhsie. No a pri 3 a 4.dietati som musela uz zadrziavat, aby nevyleteli ako na tobogane.
Ale chcela som tym povedat, ze ja som bola tak volna v tehotenstve, ze muz si ani sex neuzil, nic necitil skoro a predsa to dieta zo mna nevypadlo. Takze to, ze si uzka v tych makkych tlanivach, nemusi znamenat fakt nic. Ale takymito poznamkami zablokuju zenu az jedna radost. A potom to konci zbytocne sekciami atd...
Este by som dodala, ze ta psychika robi dost. Ja by som poradila Ti skor sa zatnut teraz a vykaslat sa na tie reci a povedat si, ze to das. Ja mam skusenost, ze ked uz to pride, ten porod a mas bolesti, tlak, tak proste tlacit, sustredit sa na to a nie riesit v hlave. Mne hlava automaticky "vypla" a ked som sa sustredila na dieta a tlacenie, tak to slo velmi dobre. Jedine co este moze byt, ze ak fakt si uzsia, tak nastrihnu, ale ani to nie je katastrofa, ja to sice nemam pekne zasite, ale sesterka porodila 4300g dieta a tiez bola uzka. Ona nema ani stopu po siti, pekne sa jej to zahojilo.
@euka210 logicky, ta ppsva nemoze byt problem, len to miesto, ako su kosti, ze ak sa nedokazu viac rozist, ale posva je makke tkanivo a to sa podda.
Aniball som nikdy nemala, mne to bolo uplne neprirodzene, navyse som mala streptokoka a ine bakterie, stale daco na vkladanie. Ale, naucis sa podla mna dychat, ako to vytlacit a tak. Ale, tie hormony pri porode tak uvolnia tie tkaniva, ze az. To je proste ten proces uz nieco ine ako normalne. Skor by som sa bala ponicenia sliznice tlacenim na necisto, ze popraska cievka alebo co, ja som sa bala aj skrz tie zapaly. Ono je to proste iny stav organizmu.
@euka210 no keď mi meral panvu tak nepovedal nič, že ta úzka nieje.
@majus2323 no jasne, nechcem ani ja čakať čo bude. Skôr som sa zameriavala na priebeh pôrodu, dýchacie techniky, pozerala som aj rôzne videá o príprave na pôrod aj som sa zúčastnila takého kurzu ako byt v pohode, čo všetko sa môže stat už na sále. Aj knižky mám prečítané, aj na predporodnej príprave som bola aj som si pozrela nemocnicu, pijem caj z maliny ostruzinovej. Ja som sa len tomu aniballu vyhýbam 🫣
@nevenka aká krásna odpoved ďakujem velmi ma povzdbudila ❤️
Úplne vás chápem ani mne není príjemná predstava s ním cvičiť, ale asi je to najbližšie k tomu čo nás čaká, myslím si ja.
Odporúčam aniball, sama som pár dní po pôrode a vďaka nemu som sa naučila správne tlačiť. Bábätko šlo rýchlo von. Nehovoriac o tom, že som mala iba kozmetické poranenia.
Úplne nerozumiem týmto rečiam o donútení sa ... Ak sa nedonútiš teraz,tak pri pôrode sa tomu nevyhneš, lebo hlavička prejsť nejak musí či chceš alebo nie. S aniballom cvičíš postupne a pridávaš si cm, pri pôrode si tie cm nevyberieš.
Úprimne
Mala som takú úzku pošvu, že bolo pre mňa nemožné mať sex 😀 resp svaly pošvy som mala totálne nepruzne, kvôli častým zapalom. Čuduj sa svete, mám dve deti, ktoré som porodila prirodzene. Každé vyšetrenie dokonca aj v deň pôrodu bolo pre mňa strašne bolestivé, až sa má doktori pýtali, či mám kontrakciu alebo je to vyšetrenie pre mňa také bolestivé
A pri pôrode s tým nebol žiaden problém. V druhej dobe pôrodnej obaja synovia vysli do 10min von
Druhý syn mal 4,5kg
Ale samozrejme je to aj o nastavení mysle
Ja som sa pôrodu ako takého nebála
Vedela som, že bábätko proste musí vyjsť a že keď sa nebude dať prirodzene, tak od toho su tam lekári, aby zhodnotili stav a prípadne spravili sekciu
Ale ak sú vyšetrenia pre teba bolestivé, odporúčam epidural všetkými desiatimi
Pri druhom synovi som bola hrdinka, že to zvládnem bez 😀 aj som to zvládla, ale keby som mala rodiť znova, tak bez epi nejdem 😀
Zvládneš to, len treba dôverovať vlastnemu telu a lekárom
A nerobila som žiadnu predpripravu s aniballom (kvôli tým zápalom, vtedy sa neodporúča)
Držím palce 💪
Poviem ti moju skusenost. Pri vysetreni ked som prisla do nemocnice s kontrakciami mi povedali , ze mam pevne svaly panvoveho dna a ze moze to byt problem pri tlaceni. Vysledok? Cely gynekologicky tim bol v zaverecnej faze pri mne a snazili sa dostat dieta von lebo som ju nedokazala vytlacit 😞 tlacenie trvalo dve hodiny a nakoniec malu museli predychavat lebo nedychala. Povedali mi ale ze su radi ze som vedela tlacit a robila som vsetko spravne len uz nakoniec cez tie svaly to neslo a museli pomahat. No a spravne tlacit som vedela vdaka anibalu aj ked poviem ti ze tiez sa mi do toho absolutne nechcelo. Nakoniec som stastna ze som s nim cvicila lebo cely porod mohol trvat este dlhsie. Takze skus to, naozaj to tam ocenis ze poznas ten pocit a vies co mas robit. Mozno nebudes mat vobec ziadny problem a strasia ta zbytocne ale al ti vyslovene aj povedali ze v tvojom pripade odporucaju aniball tak by som to skusila. A neboj, oni babatko von dostanu, ale ked si to mozes nie im ulahcit tak si to ulahci 🙂 drzim palce
Ja som mala aniball zakazany kvoli hroziacemu predcasnemu porodu a lutujem to pretoze som rodila aj tak viac nez tyzden po termine a dieta som nevladala vytlacit chybalo kusok a tahali by ho zomna kliestami. Odporucam ti to aspon skusit si ho objednat ak ti to bude velmi vadit tak s nim nebudes cvicit ale za skusku isto nic nedas ak ti to ma pomoct
Tieto zbytočné deptania... Neboj sa, aj ja som počúvala ako chcem porodiť keď ma aj vyšetrenie bolí 😬 porodila som. 3x.
Aniball pomôže. Ale v tom, že ti pomôže naučiť sa, ako uvoľniť svaly. Hlavne pomocou dychu.
Ak ti je to nepríjemné, nesiľ to (tiež som to nedávala, stresovalo ma to a cvičila som dokopy možno 4x). Ale skús pozrieť napr. tento profil na IG: https://www.instagram.com/jednoduchyporod.sk?ig...
Má perfektné postupy, ako sa naučiť dýchať a uvolniť sa. Mne veľmi pri poslednom pôrode pomohla. Ak ti nesedí, pohľadaj iný zdroj - už je ich veľa.
Tvoje telo vie bábätko porodiť. Ty mu pomôžeš hlavne tým, že budeš v pohode a pokojná (stres blokuje oxytocín, ktorý potrebuješ). A že sa čo najviac uvoľníš (nezatínať sa, ale uvolniť pery, pootvoriť ústa). Skúšaj si dýchanie a toto uvoľnenie už teraz. A nenechaj sa rozhodiť takýmito rečami (och, normálne som nahnevaná za toto stresovanie matiek). Veľmi držím palce a nepochybujem, že to perfektne zvládneš 🍀
Pytas sa na skusenosti, tak ti to napisem, ako to je, aj ked to nie je moc povzbudive, skor naopak, tak si rozmysli, ci to ides citat dalej.
Som utlejsej postavy, vonkajsi rozmer panvy bol minimum mozny pre prir.porod. Maly sa zasekol v porodnych cestach, vacum extraktor sa z hlavky sklzaval, az museli pouzit klieste. Ked ho vytiahli, bol modry, neplakal, srdiecko bilo normalne. Skoncila som totalne dotrhana. Syncek ma uz 5,5 roka, nema nasledky. Porodna asistentka mi po porode povedala, ze ked ma pocas 1.doby porodnej viackrat zo spodu vyseteovala, rozmyslala nad tym, ako babo vytlacim, ze tkaniva boli velmi tuhe a nepoddajne. Dalsia vec je, ze som mala aj epidural a cast gynekologov sa priklana k nazoru, ze mohol prispiet k nepostupovaniu porodu. Strach podla mna nehral rolu, lebo som nejaky velky strach nemala. Toto bolo dovod, preco 2.syncek prisiel na svet planovanou sekciou
Podľa môjho názoru najviac pomôže predpôrodná príprava.
Prvého syna som rodila bez a mala som asi šťastie, že to dopadlo bez újm a tráum.
Druhého syna som tiež rodila bez prípravy a tam som zistila, že neviem pracovať s bolesťou pod tlakom stresu. Ako vravíš, zatínala som sa, vzdávala som sa, bojovala som s tým čo sa so mnou dialo a bohužiaľ v svk nemocniciach sa nenájde snáď nikto, kto by sa tomuto venoval keď už na to príde. Podpora od personálu nula. Bol to oveľa dlhší pôrod v porovnaní s prvým, syn mal krátky pupočník a nie a nie zostúpiť do ciest... 31 hodín som mala nonstop kontrakcie ale po tak dlhom čase sa už jednoducho telo tej bolesti bránilo - zatinanim svalov. A to bol problém. Tiež mi pri tlačení ležali na bruchu a celá tá situácia bola jednoducho zlá. Syn sa ale ako zázrakom narodil s ukážkovým skóre, žiadne pridusenia, rozdychavania....ale teda zranenia som mala ako keby ma prešiel tank.
Pri treťom synovi som už nič nenechala na náhodu a prihlásila sa na predpôrodny kurz. Pani, ktorá ho viedla ma aj sprevádzala pôrodom. Najlepšie - investované - peniaze! Ten pôrod bol bez nástrihu, v réžii môjho tela, ak by si sa spýtala či ma bolel, poviem že áno ale konkrétnu spomienku na bolesť nemám (zatiaľ čo z druhého pôrodu si nepamätám nič iné len agoniu a myšlienky na smrť). Na kurze ti vysvetlia ako pošvu uvoľniť masažou hrádze, ako zvládnuť nechať bolesť prejsť telom akoby vo vlne bez toho aby narobila škodu. Ako keď sa vietor ženie cez lúku a steblá trávy len ohne ale nezlomí. Treba si uvedomiť, že pôrod MUSÍ bolieť. Preto by proti bolesti žena nemala bojovať a snažiť sa ju len vydržať. Čím viac sa uvoľníš, tým rýchlejšie telo spolupracuje a to dieťa porodí.
Ďalšia vec - dýchanie. Často spomínané a málokedy dodržiavané pravidlo. Dýchanie som pred pôrodom trénovala každý deň odkedy sme ho na príprave preberali. Je to vec, ktorú si musíš zautomatizovať. V prvej dobe kontrakcie predýchať POMALY. Žiadne hu-hu-hi-hi. Hlboké pomalé 15-20 sekundové nádychy, pomalé výdychy pri každej kontrakcii. Pekne uvoľnene. Keď tam začneš hyperventilovať samozrejme, že sa telo stiahne lebo očakáva najhoršie.
@mtar1 to nevyberie, lenze priroda je v tomto napomocna. Ked s Aniballom cvici akoby "nasilu", na sucho, tak ked rodi na ostro, tak tam pracuju hormony a tie tkaniva pod ich vplyvom povolia.
Mne napriklad aj lekar aj PA hovorili, ze este netlavit, ze pockame, ze to sa postupne tam otvara, poddava, ze nie tlacit hlava nehlava, nech sa nepotrham. A porodila som aj bez Aniballu, 1.x som.mala nastrih, aj to len preventivne, druhe az stvrte dieta bez nastrihu a bez sitia. A to v slovenskej porodnici v polohe v pololahu na chrbte.
@autorka vobec sa nemusis nutit do Aniballu, ak Ti to nie je prijemne.
Mna aniball este viac vystresoval, vobec sa mi to nedarilo vytlacit a hlavne ma to hrozne bolelo...a dieta som vytlacila na dve kontrakcie
Mne povedal lekar nieco velmi podobne a tiez odporucil aniball, skusala som to, moc mi to neslo, potom som kusok krvacala, zlakla som sa a uz som ho nepouzila.....tak som aspon masirovala hradzu olejcekom na to urcenym.....ale nakoniec aj tak sekcia (z inych dovodov)
Dr by som kopla za ten koment do zadku,snaz sa zostat pozitivne naladena,zbytocne Ta vystrasil
@autorka ja som na to. podobne. Mne doktor od začiatku vraví, že maly má “veľkú hlavú” a že bude veľký vahovo, že ak ho donosim tak na moju postavu už dosť a tiež má to zneisťuje a čakám, čo sa bude diať… ja už som 39tt a už týždeň mám poslickov a pod ale pôrod nie a nie rozbehnúť sa, možno aj kvôli mojim obávam… chvíľu mi hrozila plánovaná sekcia (kvôli jeho polohe), už sa otocil pekne… takze Tá chápem… anibal napr môj gynekolog neodporúča, práve kvôli tomu, že je to “bez hormónov”… ja som ani pri prvej necvicila, ale je pravda, že som ju mala problém vytlačiť, ale u mna to súvisí s tým, že mám zle urobenú operáciu po slepom creve a neviem poriadne ovládať brušné svaly… takze sama som zvedavá, čo bude teraz, ale snažím sa to brat tak, že sú tam lekari a snáď vedia čo robia a nie som jediná na SVK čo môže mat takýto problém.. drzte sa!
Aniball je vpohode.
Nestresuj a keď ti ho ešte aj doporučil, tak vyskúšaj. Ja som ho používala vždy ako prípravu na pôrod. Zápal nedostaneš žiaden, keď ho budeš používať tak ako sa má - sterilizovať a v kondome. Ak by si z tohto dostala zápal, tak o čo viac by si mala zápaly z bežného sexu? 🙂
A k tym potravinám: okrem mali nového čaju sa odporúča ešte viac ľanové semienka a ďatle - oba každý deň. Urýchľujú pôrod o dosť.
Ja by som si na Tvojom mieste vybavila sekciu 👍
Ide o panvu, spravia nastrih priamo pri porode ked bude treba. Niekedy robia do oboch stran. Zial pre nich to nie je dovod na sekciu, to jedine keby pocas porodu vidia, ze to nejde. Ja som mala tiez obavu a porodila bez nastrihu. Malinke skody. Tam robia svoje hormony
@liliblacky mozu porod vyvolat skor, mne kvoli velkosti dietata chcu 38/39tt. Aby nebolo velke. Takze da sa zjavne aj tak.

Pri kontrakciach sa vďaka hormónom rozšíri. Ale možno stále nezaškodí pouvažovať nad tým anibalom …