Bonding v slovenských pôrodniciach
Baby, aké máte skúsenosti s prikladaním dieťatka hneď po narodení na brucho, resp. hruď. Mám na mysli bonding v pravom zmysle slova - teda OKAMŽITÉ priloženie a NEPRETRŽITÝ kontakt koža na kožu aspoň dve hodiny. Podarilo sa vám si ho niekde dohodnúť? A niektorej aj po cisárskom reze?
Ja som rodila na kramaroch a a bola som spokojna s bondingom. Malu sice hned po porode brali vedla na vysetrenie (trochu sa mi zasekla, vraj preto), kde bola s ockom, potom s ockom po par minutach prisli a polozili mi ju na hrud. Boli sme spolu 2 hodiny vsetci traja na sale po porode. Ale zase na obranu nemocnic, nie vzdy je to mozne a preto by sa zase nemali staviat na zadne niektore matky. Vedla mna na sale rodila mamicka co sme boli spolu na izbe a ta nemohla byt 2 hodiny po porode s malym, lebo jednoducho uz isla rodit dalsia. Najdolezitejsie ja aj tak zo vsetkeho porodit zive a zdrave babatko, vsetko okolo je take ake si to kazdy urobi vo svojej hlave 🙂
@patpop drzim ti paste, naozaj..niet nad krajsi pocit ako drzat svoje dieta nepretrzite vo svojom naruci od prvej sekundy co pride na tento svet 😵 tymto momentom sa nic na svete nevyrovna.
Mas pravdu, malo by sa postavit viac zien a postupne sa to zacne enit - ja pevne verim, ze uz sa to zacalo. Len mi pride nefer, preco ma zena vo chvilach ked sa ma sustredit na nieco ine - priviest na tento svet dieta, a ked je najzranitelnejsia ma ''bojovat'' o svoje prava..tomuto fakt nerozumiem.
Verim, ze natrafis na chapajuci zdravotnicky personal 🙂
v TT v porodnici na obhliadke hovorili, ze nechavaju tusim hodinu az dve dietatko na mamine na sale, az potom ide na novorodenecke....
po cisarskom asi tak 10minut, lebo tam to priestorovo situacia inak neumoznuje.... tak nam povedali... ale po klasickom porode bezproblemov.
@patpop Z mojich skusenosti a priamych rozhovorov z gynekologickou ktora rodi v Kochu a mojich kamaratiek ktore tiez v Kochu rodili: bonding ti nikto nezaruci, a interne lekarky, ktore maju vraj sluzby hlavne cez den a cez tyzden, mu nie su ani naklonene...boja sa ze dieta prechladne a preferuju vyhriatie dietata v inkubatore aj ked je jeho Apgar skore 10/10. Externi pediatri ktori robia viac nocne a vikendove sluzby su mu vraj nakloneni viac a ked nie je problem s dietatom tak sa tomu vraj nebrania, ale na vysetrenie ti dieta aj tak odnesu a to do inej miestnosti, cize nepretrzity bonding nie je. Co sa tyka CZ porodnic neviem ohladom bondingu ale co sa tyka financii, tak pokial sa situacia nezmenila tak vo Vyskove neplatis nic, oni si vedia vyziadat platby aj od SK poistovne, v Breclavi alebo Krnove sice platis, ale je to dostupna ciastka a hlavne, bude ti SK poistovnou spatne preplatena. V Hainburgu su samozrejme sumy vyssie, ale po preplateni od poistovne mas stale dobru sancu ze ta to bude stat priblizne rovnako ako Koch.
@canama hm, no a práve - podľa štúdií je telo matky najlepšou vyhrievacou podložkou - dokáže sa teplotne prispôsobiť potrebám dieťatka. a všetky základné vyšetrenia sa dajú predsa spraviť aj na tele matky. tu je krásna brožúra o bondingu a jeho dôležitosti http://zenskekruhy.sk/temy/e-booky/e-book-bonding/
baby to je taka hlupost s tym vyhriatim v inkubatore. Ja som porodila rano o pol 9, bondingovala som aj ja aj muz, mala som malu od prvej sekundy pri sebe, an izbe, na vysetrenia som chodila s nou a take ako kazdodenne vazenie a meranie teploty robili priamo na izbe. V den porodu podvecer po merani teploty vravi sestricka, ze ma nizsiu teplotu, ze ako chcem, si ju dat na hrud a pozahryvat sa paplonom alebo ju daju do inkubatora. Tak mala lezala na mne, ja na izbe v posteli zababusena ako keby bolo minus 10 a to bolo vlani v juli a vonku 36 stupnov v tieni. Som sa potila fuuuu. Aj sme tak spolu zaspali a ke som sa zobudila uz sa stmievalo a mala si stale kludne odfukovala 😉
Ja som mala 2x sekciu na Antolskej a som spokojna, ked ma previezli deti som mohla mat na sebe a chodili kontrolovat... a spolubyvajucej muz bondingoval, kym ju zasivali, takze urcite nie je problem sa dohodnut...
Bonding po normalnom robia automaticky, na par vynimiek, mali tam aj kriesene babatka, tak tie nenechali cely cas na mamicke... a co sa tyka roomingu, tak na vedlajsej izbe mali problem, ze nechcela dieta pri sebe a nosila im maleho na novorodenecke... takze tiez zalezi ako je matka nastavena
@canama pochadzam z Cr a tam sa narodila aj dcera,letos bude mat 10r.rodila som orirodzene,hned som ju na chvilu dostala na brucho,potom ju zobrali,umyt,zvazit atd.dalli mi na prve prisatie a chvilu nechali v postelke na sale,potom ju zobrali na novoroz.oddel.mna po 2 hod.odviezli na jizbu,malu mi nosili na krmenie,d era sa narodila 19.40.o 22h.som bola na jizbe na oddel a o polnoci som sla do sprchy sama,bolo mi dobre,a rano malu ku mne a bola so mnou na 5 den po porode zme isli domov,
Ja som rodila na antolskej,dva x. Bábätká som mala po pôrode prilozene hneď ,potom ich zobrali vážiť,merať,obliecť a doniesli ich späť. Prvé som držala ja,manžel mi držal niečo na maternici myslím vak alebo niečo . Druhý pôrod bez manzela,malú chceli odviesť, pýtala som za preco,že si ju želám pri sebe. Nechali mi ju v postielke vedľa mňa. Ja som si držala vak tuším na zavinutie maternice,lekár má síl. Určite by som nevládala toľko držať malú, ale je super ak je aspoň vedľa,pri vás. Tak to ma byt
Je to asi 50 na 50, polovica žien, ktoré rodia v slovenských pôrodniciach, nie je so svojim bábätkom 2 hodiny po pôrode, bohužiaľ. Bolo to ešte v minuloročnom hodnotení na sprievodcaporodnicami.sk, najlepšie čísla boli 80% prípadov – prvé priloženie: NsP Dunajská Streda, Sanatórium Koch, Nemocnica Zvolen, UNB Kramáre; dve hodiny po pôrode: Sanatórium Koch, NsP Dunajská Streda, NsP Levice, Nemocnica Banská Štiavnica. Koch bol aj najlepšou pôrodnicou minulý rok, škoda Banskej Štiavnice. Ale tipujem znova, že vyhrá medzi maminkami Koch. Už ste hlasovali? http://tehotenstvo.rodinka.sk/sprievodca-porodn...

@slniecko77 skúsim vybojovať, čo sa dá. treba to skúšať, malo by nás byť čo najviac, lebo ak si ženy nebudú žiadať zmenu, systém sa sám od seba nezmení