icon

Chcem rodiť cisárskym

teruska501
6. feb 2013

Dobry vecer chcela by som vediet vas nazor mam uz 5 rocneho syna a teraz som tehotna som v 5 mesiaci a chcela by som ist na cisarak no neviem ci je to dobre rozhodnutie mozte sa k tomu vyjadrit......dakujem 🙂

veroni87
8. feb 2013

@slady no samozrejme, keď drvivé percento cisarákov je akútnych a potom už je pre niektoré deti bohužiaľ neskoro tak bodaj by asi nebola. ale mala by si sem hodiť prieskum koľko detí zostalo poškodených po cisárskom a koľko po prirodzenom. To by bolo asi zaujímavejšie.

slady
8. feb 2013

@veroni87 zjavne si si ten link ani nepozrela, v tej studii sa sledovali cesarean deliveries with no labor complications or procedures, cize cisaraky, ktore neboli indikovane komplikaciami pri porode. robila sa v USA, pretoze ta si maminy planuju CR ako na beziacom pase, najlepsie cely balicek aj s "tummy tuck" - odstranenim "bruska" hned pri CR...

vejula
8. feb 2013

@kalifa28 myslim skôr, že tvoje vyjadrovanie je dosť primitivne 😖

andrea.m
8. feb 2013

síce som si neprečítala celú diskusiu ale aj tak vám napíšem môj názor. a ani nie tak z pohľadu ženy ktorá ma za sebou dve sekcie ale z pohľadu zdravotníka. sekcia je normálna operácia brucha,otvára sa brušná dutina a hrozí oveľa viac komplikácii ako pri normálnom pôrode. nehovoriac o tom že aj na maternici ostane jazva a už tá samotná jazva môže ohroziť dalšie tehotenstvo, pretože sa môže roztrhnuť. taktiež môže prasknuť aj pri prirodzenom pôrode ktorý by nasledoval po sekcii. jazva ostane aj na brušnej stene a naozaj je okolie jazvy necitlive. zotavovanie po sekcii je oveľa dlhšie ako po normálnom pôrode. neskôr nastupuje aj laktácia kedže žena je niekoľko dní nalačno nakoľko sa otvára brušná dutina..žena po sekcii je v nemocnici dlhšie ako po prirodzenom pôrode. bolesti operačnej rany veľkej niekoľko centimetrov trvaju oveľa dlhšie ako bolesti rany po nástrihu. problém zo sedením je tak po sekcii ako po normálke. žena po sekcii potrebuje po pôrode pomoc príbuzných nakoľko nemôže respektíve nemala by dvíhať ťažké bremená atd. a ešte jedno také laicke prirovnanie: človek po hocijakej operácii potrebuje na zotavenie minimálne dva týžne v tých lepších prípadoch. sekcia je takisto operácia a predsa sa od ženy očakáva že najneskôr o 48 hodín sa plnohodnotne postará o malé dieťa. a ak je doma už starší súrodenec je to o to ťažšie. ja som rodila 2x sekciou kvôli môjmu zdravotnému stavu. normálny pôrod by vážne ohrozil moje zrdravie ináč by som určite chcela rodiť normálne. nohovoriac o tom že túžim po 3 bábenku a "aj" kvôli sekciám ho mať nemôžem.

veroni87
8. feb 2013

@slady Máš pravdu nepozrela, nečítala som si celú diskusiu. A ak to tak aj je ako hovoríš, môj názor to nezmení takže mi to je jedno.

sirinka
8. feb 2013

@veroni87 😀 idealna odpoved

petra8786
8. feb 2013

mozno odveci ale prosim poradte mi,ako tu mam zalozit nejaku temu?? neviem sa k tomu dostat alebo diskusiu..dakujem....🙂

henikav
8. feb 2013

@petra8786 otvor si forum, potom kategoriu do ktorej chces priddat diskusiu a hore vpravo mas tlacitko pridat otazku alebo diskusiu 😉

petra8786
8. feb 2013

@andrea.m no mne laktacia nastala hned o polhodinku po cisarskom takze v tom sa ako zdravotačka trosku mylite,zotavovanie u mna trvalo asi dva tyzdne,jazva neboli,...hmm podla mna je to u kazdeho inak...mozno je to aj tym,ze kto ako zdravo žije a cviči atd..a ja som predtym ako som porodila ,robila vsetko tak aby nenastali ziadne problemy napr s laktaciou,uz dopredu som jedla potraviny na vyvolanie laktacie a tak dalej 🙂

petra8786
8. feb 2013

@henikav dakujem pekne 🙂

andrea.m
8. feb 2013

@petra8786 samozrejme že každá mamina je úplne iná. každá sa zotavuje ináč. a každá sekcia je iná. ja som to písala tak všeobecne.

len tak pre zaujímavosť po prvej sekcii sa mi laktácia nespustila vôbec a po druhej asi tak ako vám do 2 hodín 😉

naozaj som sa to snažila napísať tak všeobecne.

vejula
8. feb 2013

@andrea.m poznam nejednu ženu, ktorá rodila sekciou tri detičky, tak sa nenechaj odradiť 🙂 Dokonca su ženy, ktoré maju aj 4 detičky po sekcii.
Mna ked pan primar presviedčal, resp. snažil aby som sa zmierila s druhou sekciou, tak povedal, že sekciou môžete mať aj 4 deti. Chvalabohu som porodila druhe prirodzene, ja len na margo toho, že nemôžeš mať tretie dieťatko po cisarskom 🙂

zuzana76
8. feb 2013

@sirinka co je s tym syndromom dychovej tiesne? ved sa nevyskytuje len u deti narodenych sekciou, ide hlavne o predcasne narodene deti, taktiez napriklad rychlo narodene deti aj prirodzenym sposobom alebo takisto pri viacplodovom tehotenstve.

hradnapani
8. feb 2013

@petra8786 neviem, ci ti uz niekto odpovedalna tie rizika pre dieta ,par info je aj v tomto clanku , vyberam aspon v skratke: (je to sice aj o matke, ale aj o dietati)
Čo na to pôrodník?
„Cisársky rez je v podstate nebezpečnejší ako spontánny pôrod, a to rovnako pre matku, ako aj pre plod v prípade, že naň neexistuje oprávnený dôvod, ktorý by riziko vyvážil,“ komentuje problematiku primár pôrodnice v Kolíne MUDr. Aleš Toman a dodáva: „Pre matku je rizík hneď niekoľko. Medzi tie anestéziologické patrí predovšetkým nebezpečenstvo vdýchnutia žalúdočného obsahu pri celkovej anestézii, v prípade regionálnej anestézie je to hlavne pokles tlaku a prípadné postpunkčné bolesti hlavy. Medzi časté operačné riziká patrí krvácanie, poranenie maternice alebo okolitých orgánov, krvácanie v pooperačnom období, infekcie rany či maternice. Neskoršími komplikáciami môžu byť porucha plodnosti, v ďalšom tehotenstve nebezpečenstvo ruptúry maternice alebo porucha placentácie, a to som nevymenoval všetko. Existujú však aj riziká pre plod. Je to jednak nebezpečenstvo poranenia pri operácii – porezanie, pomliaždenie či zlomenina pri vyťahovaní plodu, a potom je u novorodenca vyššie riziko syndrómu dychovej tiesne, hypoglykémie, novorodeneckej žltačky, alergických ochorení, astmy a problémov s dojčením.“ viac tu http://baby-web.topky.sk/clanky/a3573-Rizika-ci... ...takze ak tvoja lekarka propaguje CS bez nejakej indikacie, tak je dost mimo... skor mi to pripada, ze chce vyhoviet mamickam, pretoze sa porodu boja... Ale je samozrejme, ze nie kazde dieta po CS bude niecim trpiet, tie odolne to zvladnu s prehladom... len nikto nevie vopred, ake babo sa mu narodi.

sirinka
8. feb 2013

@zuzana76 a castejsie pri CR ako pri vaginalnom porode.

sirinka
8. feb 2013

@zuzana76 aked si preberies tie skupiny deti, ktore maju yvssie riziko trpiet tym syndromom, tak ten CR asi nebude pre dieta az taka malina....

zuzana76
8. feb 2013

@sirinka myslim,ze treba zvazit pre a proti , u mna jasne vyhrava sekcia pre mna ako matku a tym padom aj moje deti / 3 autoimunitne choroby, tetania, zvyseny ocny tlak / takze jasna indikacia pre sekciu, hoci aj napriek tymto diagnozam ma nechali rodit prirodzene / chcela som to skusit a CS som si nevybavovala , ved mozno aj motyka vystreli a porodila by som za 2 hodky / ale bohuzial sa tak nedialo a pri prvom porode som sa uz potom tak vnutorne nastavila,ze nech je to radsej sekcia. Maly mal hypoxiu. Ale citila som,ze ja prirodzene neporodim, ze je to nad moje sily, vobec som nevladala dychat ani zvladat tu bolest. takze tak, myslim,ze kazda zena vie, kde su jej hranice, niektore fakt porodia za chvilu, ine sa trapia dlhe hodiny, ktovie co by bolo s mojim synom, keby ho neboli vybrali, radsej na to nemyslim. Sestra mojej babky zostala po porode postihnuta.

zuzana76
8. feb 2013

Ak vsak ide o uplne zdravu, silnu zenu, tam by som si sekciu jasne,ze dobrovolne nevolila, ale mna napr moj instinkt nesklamal, citila som,ze ja by som radsej tu sekciu

slady
8. feb 2013

@veroni87 nemam co dodat 🙂 jedine ak pekny vecer 🙂

veroni87
8. feb 2013

@slady To že to čo hovoríš máš aj podložené nejakým výskumom z Ameriky neznamená, že máš pravdu a presvedčíš ma o opaku alebo aj iné ženy ako sa tu snažíš. Vidím vo svojom okolí, koľkým mamičkám sa deti narodili pridusené alebo bol nejaký iný problém pri pôrode aj s nejakou následnou či už menšou alebo väčšou diagnózou a cisárskym po ktorom boli deti úplne v poriadku. Samozrejme, aj kopu prirodzených kde všetko bolo v poriadku. Ale pre mňa aj napriek tomu zostáva bezpečnejší cisársky pre dieťa a nie som jediná. Už len dúfam, že aj na Slovensku bude cisársky na požiadanie mamičky a nebude nutné si to rôzne vybavovať, lebo tie ktoré ho budú chcieť si ho presadia tak či tak 😉

zonjushe
8. feb 2013

@veroni87 no urcite, uz len to nam chyba, aby bola sekcia na poziadanie mamicky..teraz pridem na oddelenie - 15 mamiciek po cisarskom, 3 po spontannom porode..tak potom to bude co?asi 18 mamiciek po cisarskom..je to chore, nehnevajte sa na mna..

amouramour
8. feb 2013

tu clovek zasne nad nazormi ktore postradaju akukolvek logiku, operacia na poziadanie, no dovidenia🙂rozmyslam ci tak skodi niektorym materstvo alebo bol problem uz niekde predtym

lubikan
8. feb 2013

a pre dieta je lepsi prirodzeny,v porodnych cestach sa na neho nalepia zdrave crevne probioticke bakterie 😉

a ja osobne by som sla na cisarak,iba ak by ho odporucali mudr.,pre iste komplikacie

nechapem tieto zeny,co chcu rodit takto,ved nie ste cisarovne 🙄

eviki
8. feb 2013

@kalifa28 Cisarsky rez je riadna operacia. Neviem, ci vies, co sa stebou dialo, ked sa to dialo.

BTW. Primitivne znie skor prirovnanie porodu s prdenim, ale to ty nepochopis ze ano, daj sa rezat kolko chces ak ti je z toho lepsie.

lienka1601
8. feb 2013

jaaj zeny... ako moze byt operacia super... skor si myslim ze ste pohodlne a nechce sa vam rodit... dieta je pripravene na porod ked sa same vypyta na svet.. nie kedy si vy myslite ze je.. pretoze cisarak sa robi skor a nikto vam nezaruci ze dieta je uz vyvinuté dostatocne...
ak je to nevyhnutne tak sa robi CR... tak ako kazda operacia sa robi nevyhnutne... nie preto ze len tak chceme... ach rano som sa zobudila a vadi mi slepak... neboli ale sak co nech nezacne dam ho von.. neviem ako tu mozete vobec obhajovat dobrovolne rezanie cloveka a este aj sa tu ospravedlnujete tym ze je to pre dieta aj pre vas lepsie... ved aj bez prieskumov by ste mali vediet co je ,,normalne´´ alebo lepsie... nie pohodlnejsie... ano deti sa rodia aj pridusene aj postihnute.. ale to sa stava aj pri cisaraku.. a stale mi nejde do hlavy ze precooo sa chcete dat rezat... dobrovolne... urcite je 1000 krat vacsie riziko umrtia dietata a aj matky pri CR...

a ano toto je len moj nazor... rodila som normalne alebo ako to tu niektore mamicky vravia vyprdla som svoje dieta...a vyprdnem s radostou dalsich desat.. ale po CR mas obmedzene..

a este tie co ste rodili CR nehovorte ake ste to vy mali bezproblemove... mozno nie vam ale inym mamickam sa rana otvara hnisa a boli nekonecne dlho... vzdy ked zdvihnete nieco tazsie aj o par rokov ta rana jednoducho je citit!!!!! sestra tak rodila ale nie pre jej pekne oci... a stale hovori ze jej to bol cert dlzen..

ale sme svojpravny ludia... takze peace... predsa len tetno stat nie je taky divny a toto este zakazuje -- dva palce hore ;)

sirinka
8. feb 2013

@zuzana76 s tym suhlasim, ked su dovody, kotre naznacuju alebojasne ukazuju CR ako vhodnejsi sposob ani ja by som sa nebranila a ani som sa nie.

slady
8. feb 2013

@veroni87 j anikoho nepresviedcam, mam totizto v pazi co si kto robi so sebou a vlastnymi detmi, iba pisem fakty a pridavam svoj osobny nazor, a na to sa zakladatelka temy pytala, uz ako s tym kto nalozi ide mimo mna a je mi to uprimne jedno.

zuzana76
9. feb 2013

Tak ja by som kludne bola za spristupnenie sekcii / samozrejme za predpokladu,ze je zena informovana o vsetkych dosledkoch/ a nemyslim,ze by stupol nejako extremne ich pocet. Myslim si,ze zena , ktora tak chce rodit, tak si tu sekciu vybavi aj v sucasnosti, u kazdej zeny by sa nejaky ten dovod nasiel, ci uz zdravotny, ci uz psychicky, ako napr panicky strach z porodu, alebo civilizacny dovod, ako tehotenstvo po dlhorocnej neplodnosti, alebo vyssi vek matky atd... A uprimne, urcite lepsie rodit planovanou sekciou, ako potom sekciou akutnou. Aj tak je vacsina zien, co chce rodit prirodzene a mizive percento tych, co by si dobrovolne vybrali sekciu. preco to napr neumoznit matke, ktora sa o dieta dlhorocne snazila, potom otehotnela, ma aj vyssi vek napriklad. Myslim,ze tam by bola sekcia mensie zlo, ako prirodzeny porod. Takisto ako aj pri matke, co psychicky na porod nie je pripravena, tam sa zvysuje percento komplikacii pri porode. To bol napr aj moj pripad, nevedela som si predstavit porodit dieta, porod som tuzila prespat, resp. kiezby tak mohol niekto za mna odrodit. A cuduj sa svete nakoniec to bola aj tak sekcia a este nebezpecnejsia, kedze bola akutna a teda mi neboli robene ani predoperacne vysetrenia. Hoci som v tehotenstve absolvovala aj psychofyzicku pripravu na porod, vobec som nan nebola pripravena. To je uz vsak dalsia tema, preco coraz viac zien rodi sekciou a preco by niektore uprednostnili radsej sekciu pred prirodzenym porodom a riesit tento problem zakazom sekcie na poziadanie je kratkozrake. Dovodom moze byt aj to, ze kedysi sa vsetko nechavalo na prirodu a teda slabsi jedinci neprezili, dnes preziju aj slabsi jedinci a to su tiez buduce matky. Zeny rodili aj 8-10x, ale nakoniec prezila len cast ich deti. Dalsim dovodom je aj to,ze dnes zasahujeme medicinsky do porodov / co je na jednej strane fajn, pretoze maju deti aj zeny, co by v minulosti deti nemali, resp. sami by neprezili, ale zaroven to posobi negativne na psychiku zeny/ . Myslim,ze odsudzovat niekoho, ze by chcel rodit sekciou nie je na mieste, vobec to totiz neriesi samotny problem, ze preco to tak je, ale to je este dlha cesta. Ja by som zrejme bola pri prvom porode ocenila dulu. Resp. aj pocas celeho tehotenstva starostlivost cloveka -zeny, ktora by ma bola podporovala. Kedze o uplne prve dieta som prisla, tak som cele tehotenstvo trpla, ci to tentoraz vyjde a nemala som energiu pripravovat sa na prirodzeny porod.

billam
9. feb 2013

Len toľko k CR:

http://baby-web.topky.sk/clanky/a3573-Rizika-ci...

A rozum mi zastáva pri takých, ktore si pýtajú CR!!!

sofia2
9. feb 2013

@zuzana76 ja si myslím ze by to percento stúplo ... Každá žena má nejaku skúsenosť s pôrodom a každá je iná nemyslím si ze by sme si to mali ulahcovat CR pokial dieťa nieje ohrozené a tak isto ho ohrozujeme predcasnym alebo teda plánovaným CR ako aj pri sponntannom poroded konciacom sekciou kde sa doktorysnazia dieťa zachrániť a niečo sa skomplikuje... Plánované sekcie su veľké riziko dieťa by malo prísť na svet až vtedy ked je na to pripravené alebo pokial nieje iná možnosť na jeho záchranu . Všetko čo sa deje počas tehotenstva má nejaky význam .