icon

Chcem rodiť cisárskym

teruska501
6. feb 2013

Dobry vecer chcela by som vediet vas nazor mam uz 5 rocneho syna a teraz som tehotna som v 5 mesiaci a chcela by som ist na cisarak no neviem ci je to dobre rozhodnutie mozte sa k tomu vyjadrit......dakujem 🙂

zuzana76
10. feb 2013

@sofia2 myslim,ze nejako zavratne by rizika nestupli, navyse v USa ako sa tu v teme pise, je sekcia na poziadanie bezna vec, tak by bolo treba pozriet asi na ich statistiky, ako velmi im tam stupol pocet sekcii oproti prirodzenym porodom. Ja si myslim,ze porod zeny by mal byt vylucne jej vecou, tak ako by sa zena mala rozhodnut,ze nechce napr ziadne zasahy do porodu, jedine samozrejme ak by bola v ohrozeni, alebo dieta, ze napr chce rodit do vody, po cupiacky a pod. tak by si zena mohla zvolit aj sekciu. Ako som pisala, ja som mala viac dovodov na sekciu, no oba x som sa pokusala rodit prirodzene, 1x otovrena na 4 cm a druhy x po 6 hodinach otvorena na 1 cm, nakolko som uz mala sekciu, tak ma nenechali rodit dlhsie a islo sa tiez rezat. Bolo mi to vsak vysvetlene, ze ked prebiehaju kontrakcie, teda zena uz rodi - 1 doba porodna, taks a operuje horsie, lebo maternica pracuje a porodnik reze stencene tkanivo, ktore je potom aj v bududcnosti nachylnejsie na roztrhnutie, ked vsak porodnik reze maternicu v klude, tak je to vraj bezpecnejsie pre zenu. Myslim,ze dieta po 38-39 tt je uz pripravene sa narodit. Vies, porod je velmi individualna vec a dost zavisi aj na psychike zeny, ak nejaka zena prirodzene rodit nechce, tak to urcite nepojde hladko, pretoze sa uz vnutorne nastavi na nieco ine a myslim,ze v takychto pripadoch pojde s najvacsou pravdepodobnostou o sekciu. Takze je tu zbytocne polemizovat a niekoho posudzovat ci sekciu ano ci nie. Navyse je to operacia ako aj ine kozmeticke operacie napr. zvacsovanie prsnikov, liposukcie, sleevgastrektomie , alebo aj take tetovanie je uz zasah do organizmu, toto sa berie za normalne a sekcia je uz nieco ine? Je to taka ista operacia, tiez je to zasah. Ja by som si zase napr nedala zvacsit prsniky, to radsej fakt sekciu, pri ktorej pride na svet dieta.

nina2110
10. feb 2013

Ahoj, reagujem na cisarák....ja ho mám za sebou, rodila som tak pred 17 týž. 🙂 a môžem len odporúčať, mala som spinál, takže som malú hneď videla a čo sa týka uzdravovania, tak rez bolel celkovo asi týždeň a potom som už hravo kmitala s vysávačom 🙂 je jasné, že si treba dávať pozor a nedvíhať nič ťažké a nerobiť prudké pohyby cca tých 6 týždňov po pôrode, ale môžem povedať,, že ja som sa zotavila veľmi rýchlo a napriek tomu, že to bolo náhle tak neľutujem, že som mala cisársky, malá sa netrápila v pôrodných cestách, nebola dotlačená a ja som to mala rýchle...cca všetko trvalo tak 40 min. a už som ležala na JIS-ke s malou v náručí 🙂 je to už na tebe ako sa rozhodneš 🙂 pekný deň prajem

sofia2
10. feb 2013

Zuzana76 ja určite nikoho neodsudzujem len som napísala svoju skúsenosť a vyjadrilanazor na to ze si myslím ze by si to veľa žien chcela uľahčiť aj ked ani netušila ako by ich pôrod prebehol ... A kedže som dva krát postúpila oxytocinovy zatazovy test okusila som aj kontrakcie druhý krát som lezala 3,5 hodiny na monitore a tiekol do mna oxytocin . Samozrejme zekazdy má právo vybrať si spôsob no ja som vyjadrila skúsenosť a názor ... Niesom človek ktorý ľudom vnucuje svoje názory🙂

zuzana76
10. feb 2013

@sofia2 ved ja chapem, len som zase napisala svoje skusenosti

dulkagabulka
24. feb 2013

o cisarskom velmi pekne a podrobne píše rakúsky pôrodník profesor
Rockenschaub:

http://www.zenskekruhy.sk/nase-aktivity/rozhovo...

luky1313
24. feb 2013

suhlasim s tebou, prvy som mala prirodzeny a po 5 rokoch druhy cisarsky, a je to neporovnateľne lepši porod, moja osobna skusenosť, ja som si ho vybavila, a že sa neda dnes sa všetko da, moj nazor, nemusite ma hned komentovať 😉

sirinka
24. feb 2013

@dulkagabulka perfektny clanok... Aj ked ta historia riadne strasidelna....

zonjushe
24. feb 2013

@dulkagabulka tak tento clanok je nieco neskutocne..potvrdzuje davno zname, ze nie je lekar ako lekar..toto by som dala precitat vsetkym "modernym" mamickam, ktore tak obhajuju cisarsky rez ako pohodlnejsi sposob porodu..

lucijag
24. feb 2013

ja som rodila aj normalne aj sc koli zlej polohe babätka do poslednej chvile som dufala ze sa mala otoci a budem moct rodit normalne no nestalo sa ako dobrovolne by som do sc nesla ani by ma to len nemapadlo keby neslo o zdravie malej bolo to nieco hrozne doteraz citim jazvu a to som od porodu uz rok a ked som rodila normalne no najkrajsi zazitok na svete

danjelca
24. feb 2013

rodila som sc ...malý bol kp ale nebol porod naplánovaný odtiekla voda 3 týždne pred..takže malý vedel že ide von...avšak kontrakcie slabučké a po 24 hodinách už museli konať. Tak ako prirodzený pôrod aj cs býva rôzny. Pre mna bol bezbolestný...na tretí den som mohla íst domov uplná pohoda a prvé postavenie tiež nič hrozné.Fakt.Ale Dr. povedal že to bola uplne bezproblémová sekcia. Mimochodom malý sa prisal ako divý videla som ho hned a o 40 minut bol so mnou 3 hodky...čiže som spokojná🙂Samozrejme že som to skušala aj prirodzene...ale synčekovo zdravíčko bolo prvoradé;)Až potom moje pocity že lepšie by bolo porodit prirodzene;)

ocko78
24. feb 2013

@billam jezkove oci..prosim ta kde si rodila??

paris3
24. feb 2013

moja osobna skusenost.... ja som mal kontrakcie 12 hodin, z toho 5 hodin uz priserne.... nakoniec to skoncilo cisarskym, lebo porodnici nemali trpezlivost a uzavreli to tak, ze sa neotvaram dostatocne rychlo...
ja by som osobne radsej pockala a vydrzala este par hodin kontrakcii, nez cisarsky rez... nie zeby sa z toho nedalo zotavit, ale myslim, ze na deticky to nema dobry vplyv, prist na svet tymto sposobom. a verim, ze aj moj vztah k malej by bol ovela lepsi, kebyze ju mam hned pri sebe... vacsinou po cisarskom nemate babo hned pri sebe a na citlivejsie povahy ako ja, sa to moze dost nepekne podpisat... takze ja som za prirodzeny porod, ak sa da. len sa treba poctivo pripravit 😉

zinhka
30. apr 2013

@dulkagabulka perfektny clanok, skvost!

zuzana76
30. apr 2013

@dulkagabulka ja len jednu otazku, preco bojujes za prirodzeny porod u niekoho, kto chce rodit sekciou? clanok je mozno fajn, necitala som ho, zdal sami dlhy, ja som sa v podstate nikdy nezaujimala o porod a nikdy som ani nebola strasena ,ze ake je to strasne, ale netuzila som ho nejako specialne prezit - do vody, a pod. Chcela som ho len co najrychlejsie prezit a mat za sebou a mat zdrave dieta. A aj ked som mala 2 x SC, aj tak mozem povedat, ze mam na porod celkom fajn spomienky. Ja mam radsej nieco, co je nalinkovane, nemam rada neistotu a prirodzeny porod mi pripada neistejsi ako sekcia a navyse sa na nom musim sama aktivne zucastnovat, co teda nebolo nic pre mna. Preco by si zena nemohla sama vybrat ako chce porodit? Ja samozrejme prirodzeny porod neznevazujem, myslim,ze pre vacsinu zien je to ta najlepsia cesta, ale nie sme predsa vsetky rovnake.

strawberry7
30. apr 2013

@teruska501 ahoj ja som rodila 20hodín .. Prirodzene bez Epi a som tu 🙂 nastrihnutá komplet,kedže som sa otvorila len na 1cm , pozašívaná zvnútra zvonka , plodovú vodu mi praskli následne zo mňa vytlačili , krvácala som a neviem čo všetko .. Ked som bola tehu tiež som chcela cisarák na začiatku tiež soma bála ale keď som videla cisarák na youtube tak už som ho nechcela .. Tolko rezov do tela ☹ a za prirodzený som stastna aj ked malu som videla len na sekundu ☹ lebo s nou utekali do inkubatora .. Jednoznačne prirodzený by som volila a ak by sa inak nedalo tak cisarak 🙂

monika15
1. máj 2013

@teruska501 moju podporu urcite najdes 🙂))
ja som mala cisarsky fakt nic sa nedeje drzim palce

dulkagabulka
1. máj 2013

@zuzana76
môj názor je, že žena by mala mat možnost výberu..
ak chce cisársky, nech má možnosť íst na cisársky (čo u nás je)
ak chce prirodzený, nechmá možnosť rodiť prirodzene ( čo sa u nás v pôrodnici zatial nedá)

Myslím si, že je dôležité, aby každá žena predtým,ako sa rozhodne mala mať k dispozícii dostatočné množstvo informácií-a ak má pravdivné, nezavádzajúce informácie o výhodách a rizikách svojho rozhodnutia a na ich základe sa rozhodne, potom jej jej rozhodnutie správne- nech už sa jedná o cisársky, epidurál, vyvolávaný, s nástrihom, bez nástrihu, či prirodzený...Najdôležitejšie podla mna je, aby žena mala moznosť volby...
Ak si ho mala a zvolila si si cisarsky, uplne rešpektujem tvoje prianie a verim, že bolo to najlepšie pre teba 😉

Mamička, ktorá dala túto otázku, nebola, ako ty vravíš, rozhodnutá- ona sa pýtala ,citujem "a chcela by som ist na cisarak no neviem ci je to dobre rozhodnutie "- preto som si dovolila jej ponuknut par informácií- nebolo mojim účelom nikoho o ničom presviedčať.

danjelca
1. máj 2013

@strawberry7 aho to som ešte nepočula porod pri otvorení 1 cm to ako je možné????

isabel11163
1. máj 2013

@paris3 Cisársky rez sa nerobí preto že lekár nie je dostatočne trpezlivý!!! to že ste sa neotvárali mohlo skončiť veľmi ale veľmi tragicky !! Vy sa akurát tak môžete poďakovať, že zachránili Vaše dieťatko..Rada by som dopriala každej žene prirodzený pôrod je to určite ten najúžasnejší zážitok keď Vám po pôrode ukážu vaše malé zatíčko.. 🙂 No niekedy to nejde a je treba podstúpiť cisársky...No určite nesúhlasím s tým aby sa cisárske robili na počkanie.. Bez indikácie sa nemá cisársky rez čo robiť je to tiež operácia ktorá môže byť skomplikovaná a ja sama som nie jednu takú zažila..Takže žienky čo chcú len cisársky lebo majú strach z prirodzeného malo by to byť naopak..držím každej palce hlavne nech je všetko dobré 🙂 🙂

strawberry7
1. máj 2013

@danjelca no lebo po 20h som sa otvorila na 1-2 cm a stale som mala silne kontrakcie ☹ a malá už sa tlačila von tak nemali inu možnosť 🙂 najskor sa rozprávali o sekcii keďže som sa neotvárala ale potom po infuzke sa začla tlačiť von aj keď som sa neotvárala .. 🙂

danjelca
1. máj 2013

@strawberry7 fuuu to si neviem predstavit a roztahovali krčok manuálne či ho malá pretlačila?

strawberry7
1. máj 2013

@danjelca tak to neviem bola som už naximálne unavená ☹ ja už som na sále zaspávala od únavy 🙂

dulkagabulka
1. máj 2013

@zuzana76
trošku nechapem, prečo si mi napisala, ked si ten članok vôbec neprečitala...

a ak budeš mat čas, skús si ho prečítať, pretože ako píše @zinhka, je to naozaj SKVOST
a takých Panov Lekárov by malo byť viac

danjelca
1. máj 2013

@isabel11163 no mna to zaráža že rodit na 1 cm..ja som sa neotvárala tiež no a neviem si predstavit čo by to bolo pretlačit dieta cez uzavretý krčok???

dzovana
1. máj 2013

ahojte, vidim ze diskusia je tu uz davnejsie rozbehnuta, ale v skratke sa podelim o svoje pocity. Dcera (nar. 2010) sa narodila sekciou prave z dovodu nepostupujuceho porodu a inych komplikacii. Vtedy som mala aj epiduralku, po sekcii som bola celkom rychlo fit. Jasne ze par dni to bolo dost bolestive, ale pre to babatko dokazete zatat zuby a vstat .. ALE syna (nar 2012) som si tak trochu vybojovala rodit prirodzene (samozrejme pri akejkolvek mensej komplikacii som sa nebranila sekcii). Bola som zvedava, ake je to rodit prirodzene a tiez som bola presvedcena o tom, ze pre babatko je to to najlepsie, co mozem urobit.. / tentokrat som si uz EPI nedala, nakolko som to nejak ;vnutorne citila, ze prave ta EPI mi prvy porod spomalila/. Zial nastrihu ani natrhnutiu som sa nevyhla, ale odhliadnuc od toho to bola pre mna lepsia skusenost. Maleho mi prilozili hned k prsniku, a ten kontakt telo na telo bol na nezaplatenie!!! Laska na prvy pohlad - pocit dokonaleho stastia! Aj ked na mna pred porodom 90% personalu pozeralo ako na divnu, ze po takej kratkej dobe (skoro 21 mesiacov) chcem rodit inak ako sekciou, pre mna to bolo zivotne rozhodnutie 😉 Kedze v tomto som bola ako prvorodicka, nevedela som do coho idem, ale keby som este niekedy isla rodit 😉 je jasne, co budem preferovat 😉 Drzim palce kazdej mamine, ci uz po sekcii, alebo prirodzenom porode, nech si uziva uzlicek stastia!!! 😵

sybo5
1. máj 2013

mne to tu tak príde, čo to tu čítam, že väčšina mamičiek, sú asi odborníčky na pôrod. Maximálne môžu byť tak, na svoj vlastný pôrod. Nie je dobré sa na pôrod pozerať ako na niečo neprirodzené, zlé. Samozrejme, každá má svoj názor, ale väčšina podľa toho, čo sama prežila. Som jednoznačne za prirodzený pôrod, tak to príroda zariadila, maximálne čo by som zmenila, tak polohu pri rodení - nie ležiacu. A v prípade ak treba, tak cisársky. Toto nie je o tom, či chcem bledý rožok, alebo tmavý ......TO môj názor. .Pekný deň

zuzana76
1. máj 2013

@dulkagabulka pisem vzhladom na to, ze si sem dala ten clanok o prirodzenom porode, ktory som len prebehla ocami, kedze tema sa vola -chcem rodit cisarskym. Hoci teda kolali mi tu hlavne ine pripomienky oci, ako ze rodit cisarskym je zbabelost, a pod. od niektorych zien. Esteze si na prihlasku na VS nebudu musiet nase deti pisat ci sa narodili SC alebo prirodzene.

ono ja uz mam s porodmi asi po funuse, dalsie dietatko neplanujeme, ja som len rada, ze mam 2 deticky, ktore sa narodili pokial mozno co najbezproblemovejsie.

dulkagabulka
1. máj 2013

@zuzana76 to nebol članok o prirodzenom pôrode , to bol članok o užasnom rakuskom lekarovi , pôrodníkovi a o jeho názorch na pôrod....a je skvostny...
ty si sice po funuse,tvoje deti pred nim

zuzana76
1. máj 2013

@dulkagabulka no mam nastastie chlapcov, ano ved o porodnikovi, ktory pisal o tom, ako si zeny nedoveruju, ale ja nemyslim, ze predtym si zeny doverovali viac, len jednoducho napriklad sekcie neboli take dostupne, tak zena nemala inu moznost jedine porodit vaginalne, detto s dojcenim, neboli UM, tak zeny bud dojcili, aj ked napriklad nechceli , alebo davali kravske mlieko od narodenia, ako moja babka mojej mame a strykovi, alebo mali dojky, ale porod bol kedysi mozny len prirodzeny, sekcia sa vykonavala len na mrtvej alebo zomierajucej zene. Ako vravim, myslim,ze je aj cast zien, ktore proste nemaju ziadne naroky, co sa tyka porodu, zelaju si len zdrave dieta a je im jedno, ci sa narodi tak ci onak. Ine zeny zase potrebuju mat porodny plan. Napr ja som rodila po 30-tke, najskor som chcela len jedno dieta a tak som chcela ist na istotu, potrom som zistila,ze sekcia je vlastne celkom ok, zotavila som sa rychlo, takze este priamo v porodnici som si slubila,ze este jedno babatko bude.

dulkagabulka
1. máj 2013

@zuzana76 ten lekar nie je zo stredoveku...pre boha..
ten lekar žije teraz..a robil v čase, kedy bol cisarsky rovnako dostupny, ako teraz..
akurat mal iny pristup k ženam