Chcem rodiť cisárskym
Dobry vecer chcela by som vediet vas nazor mam uz 5 rocneho syna a teraz som tehotna som v 5 mesiaci a chcela by som ist na cisarak no neviem ci je to dobre rozhodnutie mozte sa k tomu vyjadrit......dakujem 🙂
@teruska501 zazila som obe moznosti - po 24hodinach kontrakcii a bolesti som mala akutnu sekciu rok na to som po 60 hodinach kontrakcii a bolesti(!!!) mala prirodzeny porod, takze bolesti som si odkrutila aj tak aj tak, pri prirodzenom boli dlhsie. po oboch som mala vybornu a rychlu regeneraciu, ale ak by som mala tretie dieta, jednoznacne si vyberiem prirodzeny porod,
@teruska501 Ano, to kalifa pisala, ze sa boji nastrihu a sitia, to som jej pisala...
Uplne ta chapem, tie kontrakcie su hrozne, tiez mam prirodzeny porod za sebou a bojim sa dalsieho, ale dobrovolne by som na cisarsky nesla a kvoli dietatu som ochotna este raz zvladnut prirodzeny. Ale uz jedine s epiduralkou...
@teruska501 hovorim, ze po moralnej stranke je to OK, ale pocitaj s tym, ze je velka a hruba, to nie je laparoskopia 😉
Po vlastnej skúsenosti - prvú dcéru som rodila klasicky a druhú cisárskym by som si to veľmi rozmyslela. Ten prvý pôrod trval síce dlhšie ale už na druhý deň som bola relatívne v pohode. Cisárskym to bolo omnoho horšie. Rodila som v celkovej amnéze a po prebudení som myslela, že to nezvládnem. Malú som videla len 5 minút, nevládala som sa ani len pohnúť, všetko ma bolelo, tá cievka bola otrasná. Na bruchu vrecko s pieskom. 24 hodin ležať bez pohnutia, Katastrofa! A čo ma najviac mrzí, že som prišla o chvíľu, keď môj muž uvidel malinkú. Celé tehotenstvo som sa na to tešila a nevidela som to. Ešte 3 dni som sa dávala dokopy a rana bolela. Keby som si mohla vybrať určite prirodzený pôrod.! Od môjho pôrodu, ktorý bol nevyhnutý pre záchranu malej (hrozilo nám zaliatie vodou) sa veľmi čudujem ženám, ktoré chcú cisársky rez dobrovoľne!!!!
a este by som sa chcela spytat ked som bola na sono 10 januara tak mi lekar nevedel povedat pohlavie nechcelo sa ukazat a zajtra idem k lekarovi a chcela by som zasa na somo no neviem ci to tiez nieje skodlive chodit casto no strasne by som chcela vediet co budeme mat ........neviete ci je to skodlive???
Ahoj..ja som rodila prvú dcérku prirodzene amalého terazcisárskym s dôvodu,cukrovky a bol už odľa ultrazvuku v 38 týž.dosť veľký 4100g tak iné neostávalo ako cisarák,lebo pôrodné cesty som nemala ešte otvorené a lekár to nechcel aj tak riskovať.malý mal nakoniec 3790g čo by som v pohode porodila aj ked by som bola určite šitá..takže keby bolo na mne cisarák nikdy!mám 6 mes.po pôrode a stále citím bolesti v pravom boku a celkovo som to znášala veľmi zle.proti prirodzenému pôrodu sa to nedá porovnať.už iba preto,že zotavovanie po cisárskom trvá oveľa dlhšie -u mňa cca 3 mes. a stále to cítim aj teraz.je to fakt nechutná bolesť a nechápem dobrovolníčky čo idú na cisarák..jauž nikdy viac a to s dôvodu,že som mala možnosť porovnať..môj názor..ale je to na každéj z nás,ja som na výber druhý krát nemala :(
@teruska501 s tym zotavovanim po CR... Po prvom byvaju vacsinou najvacsie bolesti, pretoze je to celkom nova rana v zdravom tkanive, boli ta kazdy jeden aj ten najmensi nerv. Ale uz nikdy sa ti nezrastu vsetky nervy spat, uz navzdy tam bude citlivost a prekrvenie znizene a tak pri druhom, tretom CR uz byvaju bolesti mensie...
a ešte som zabudla podotknúť..radšej si zaplať epidurál a nebude to také strašné ako ten cisarák.ja som prirodzene rodila síce bez epidurálky ale druhý krát som si ju platila kedy niečo ale nevyužila som ju kvôli cisaráku :(
ja som mala cisarak a sice prirodzeny nie, ale odporucam radsej prirodzeny porod. Rychlo som sa z cisaraku zotavila, ale nemohli mi dat hned dcerku a podla mna to musi byt naaadherne ked vidis babo hned po narodeni.Doteraz to lutujem
@teruska501 citam tu aj strasne pribehy ako zeny zvladali zotavenie sa po cisaraku.....ja som po 10 hodinach uz stala na nohach a chodila (vidiet dcerku ma tak motivovalo) a po 48 uz aj klacala na zemi a hladala pod postelou suciastku z odsavacky :D :D po tyzdni som niesla kociar hore schodmi ( ale to som uz fakt prehnala lebo potom ma bolela jazva riadne)
Ja som mala oba porody prirodzené, ale ten prvý vyvolávaný - samotný pôrod nebol až taký strašný, ale potrhaná som bola statočne, šitie ma bolelo asi najviac a zdalo sa nekonečné - sedenie síce áno, ale bolelo, najhoršie asi bolo natrhnutie konečníka z vnútra - 3 mesiace som mala pocit že s prepáčením kadím žiletky ešte po roku som nebola ok, pri každej tvrdšej stolici sa to natrhlo zas - aj s krvácaním, šitie nástrihu ma stále "ťahá" - sex je zo začiatku a pri niektorých polohách nepríjemnýýýý - gynekologička sa vyjadrila, že citujem sa stým nedá nič robiť-dlho som sa stým nevedela vyrovnať - a mimochodom dieťa mi revalo ako najaté od chvíle čo sa narodilo vo dne v noci celý rok potom sa to veľmi pomaly zlepšovalo. Druhý pôrod o 5 rokov - som povedala, že vyvolávať už ani onemu - a to som mala dohodnutú lekárku pri prvom - psychicky som sa pripravila, že po takej záťaži bude moja p r d e l tam kde predtým, ale jedno mi nebolo. Nakoniec bol ten pôrod extra rýchly - šitie bolelo zas, ale milučká lekárka malá taká akurát žiadny extrémny revač 😀 a celkovo bolo všetko ovela ovela lepšie. A ešte so zabudla pri prvom som sa proste nebola schopna vyčúrať tak má dvakrát cievkovali a nebolo to nič hrozné - asi najpríjemnejšie zo všetkého. Týmto celým som chcela povedať, že každý pôrod je iný ak si mala prvý otrasný a preto zvažuješ sekciu dokážem to úplne pochopiť,ale možne ten druhý by bol úplne v pohode 😉 Verím, že máš svoje dôvody a hlavne tie zváž a potom sa rozhodni a ak ty budeš s tým rozhodnutím vysporiadaná tak všetko bude OK.
Nedá mi, aby som nezareagovala. Mám za sebou obe varianty. Prvý prirodzený, plných 20 hodín bolesti, pritom prišlo k zlej rotácii hlavičky (prakticky nevytlačiteľné). Výsledok- rozdýchavali mi malú (až potom som ju videla), zlomené rebro, nástrih od nevidím po nevidím. Dostávala som sa z toho takmer 2 mesiace, bolesti strašné.
Druhý pôrod cisárskym- koniec panvový, takže som sa normálnemu pôrodu nevyhýbala, ale bol lekármi určený. Spinálka, dieťa vybrané (nie porodené- tak by som to nenazvala🙂)o 9.45 o 17.00 som behala po oddelení a ľutovala (prepáčte za oslovenie) tie chudery po normálnom. Ísť na WC bola pohoda. Tu však platí pohyb, pohyb, pohyb. Nevravím, že to nebolelo, ale všetko bolo jednoduchšie. Zotavila som sa cca do 7-10 dní.
Na izbe bola so mnou ešte jedna po cisárskom a to už bol jej druhý. Stále mi vravela, že tým, že som ju vyháňala chodiť, že sa omnoho lepšie zotavovala ako po prvom.
Cisarák bol fajn- malú mi ukázali hneď, bol to krásny zážitok. Počas sekcie som s lekármi neustále žartovala, všetci boli príjemní, atmosféra tiež na 1.
Bohužiaľ väčšina z nás naozaj musí priviesť dieťa na svet vo veľkých bolestiach. V dobrom závidím tým 2 hodinovým pôrodom aj s cestou 🙂
@billam ja som po spinalke 24 hodin isto nelezala 😝 maly sa narodil o 12 a uz rano druhy den ma stavali na nohy pomaly a mala som aj navstevu po obede normalne na chodbe. Ja som sa po cisarskom zotavovala super samozrjeme v ramci moznosti jasne ze prvy den som sa nemohla moc hybat, smiat sa, kychanie bol des ale postupne to bolo OK a ked som bola doma a na 7-den som sla na stichy ani som nevedela ze som bola operovana 😝. Len vpich po spinali bolel tak mesiac-dva ale to sa nastastie vytratilo.
@teruska501 tak ja som teda rodila dva krat, prvy porod bol dlhy (ako to uz byva) a faza tlacenia neskutocne vycerpavajuca, nevladala som, nastrihli ma, sitie bolelo ako svina. druhe som isla rodit do stiavnice - v polosede, gravitacia pomohla, nestrihali ma, sili iba trochu a vobec nebolelo, babatko vyslo na jednu kontrakciu uplne bez problemov, a bol to krasny zazitok fakt! pri prvom som si ani neuvedomila poriadne kedy vysiel lebo som bola taka vycerpana a sestricka sa mi po bruchu valala a druha po mne kricala no pri druhom porode si to vsetko pamatam, prijemna kludna atmosfera a mam fakt uzasny zazitok, vela zalezi od nemocnice ale vidis - nie su dva porody take iste, takze na tvojom mieste by som to vopred nevzdavala 🙂
@billam no bolo 2245 ked ma brali na salu o 10 mi doniesli babo ukazat a o 11 po celkovej anesteze som sla po vlastnych spolu so sanitarkou na wc, urcite som tam ale nebezala 🙂
@sirinka hej vsetci z personalu mi hovorili ze to zvladam velmi dobre. (Rozmyslis si ci zaplatis 70 eur za odsavacku alebo najdes suciastku 🙂 )
jednoznacne prirodzeny ved po cisaraku mozes amt problem s dojcenim, poznam sice iba 6 zien co rodili cisarskym no ani jedna z nich nekojila deti mali problem s aprisat k prsniku
@billam no niekde to mozno tak je... ano stavali ma na druhy den rano a vsetky nas tak ktore sme mali sekciu den predtym. Ono ja som bola nedavno na operacii prsnika v celkovej anestezii a bola som na ARE len par hodin rano ma operovali a potom ma poobede neviem presne hodinu prelozili na povodnu izbu a sama som sa obliekala ma tam nechali 😝 . Ja som ozaj cisarak zvladala super a praveze mi pomohlo ked som stale behala tak som trenovala po chodbach aby som mohla byt co najskor prevezena na izbu kde mi daju maleho
na chvilu by som zabudla na svoj strach a potreby a myslela na dieta a odpoved je jasna🙂ak nie je indikacia jednznacne pridodzeny
Dievčatá , ktoré sa rozhodujete ,tak trocha viac odvahy a zvládnete.
Nič CENNÉ A VZÁCNE SA NEZÍSKAVA ĽAHKO. A zdravé dieťa má najväčšiu hodnotu....
Nikdy by som neohrozila ničím svoje dieťa .
Prvý syn sa mi narodil prirodzene a o tri dni po pôrode ma museli operovať, zaškrtený vajcovod s cystou... Zožitá z vrchu aj zo spodu.... Neviem či by som si niekedy ešte dobrovoľne dala rozrezať brucho ?????
Druhý syn prirodzený pôrod ..... Žijem .
Dcérku som priviedla na svet v 41. roku a neprisúpila som ani na amniocentézu ani na epidurál . Všetko s ohľadom na dieťa.
Baby veď si trocha verte a isto to zvládnete. STOJÍ TO ZA TO A ROZHODNE JE TO PRIRODZENÝ PROCES TISÍCE ROKOV....
@billam pokial je sekcia robena v celkovej anesteze - najneskor po 24 hodinach ta postavia na nohy, zvycajne vsak uz po 12hod. Nie je dovod dlhsie cakat, zbytocne sa zalezis. Mam za sebou dve sekcie a po oboch som do 15 hodin kracala s pomocou na wc.
@teruska501 sekcia na zelanie je podla mna hlupost ohrozujes seba, babatko v brusku aj to, co mas uz doma. Je to velka brusna operacia a odhliadnuc od hojenia a bolesti, je tu velke riziko spojene s jej prevedenim - infekcie, nehojenie, zrasty a ine komplikacie.. Viem, ze to znie lakavo - zaspat a mat po porode, no je to nezodpovedne podstupit taketo riziko len zo strachu z bolesti pri prirodzenom porode.
@billam tak neviem ako to chodi po inej operacii na takej som este nebola....vedla mna o 10 rokov starsia zena prelezala na posteli 2 dni lebo sa bala postavit. Ja ked som sa prebrala na sale tak si pamatam iba to ako mi povedali ze mam kraasnu dcerku a ze sa rychlo pozbieram lebo som mladunka a v oboch veciach mali uplnu pravdu! 🙂 Ze vraj byva po CR aj problem so stolicou...tiez som s tym problem nemala absolutne
ja som mala 2 cisarske, takze neviem porovnat s prirodzenym! ale cisarak je bolest jak svina, dalsie dva dni napichana analgetikami ako narkoman (kojenie!?) a zakaslat som sa neodvazila mesiac.....
@billam CR je sice velky zasah do tela ale samotny vykon trva kratko takze po celkovej anesteze sa stavia pacient na nohy akonahle je toho schopny a neboj, rany su pozasiane dobre, iste sa pri opatrnych pohyboch nerozidu, ja som teda iba raz zazila rozpadnute brucho ale to bola trosku ina operacia 😉

Ja som musela podstúpit cisársky kvôli problémom schrbticou,zvládla som ho veľmi dobre,hned na druhý den som cupitala aj sama na záchod,rana mi zostala cca 5cm,ani ju neni vidiet pod plavkami.Neviem to veľmi posúdit,ale izbu som mala vedľa pôrodnej sály a bolo to strašné počúvat,taktiež som pomáhala s babetkami mamičkám,ktoré rodili normálne,nemohli sediet,poriadne chodit čo boli pozašívané,nie to ešte íst poriadne na wc,ja som po týždny išla rovná ako pierko domov,rana ma akurát len tahala,nič iné,nemám problémy shemoroidmy a podobné veci..bála som sa cisárskeho,ináč to ale nešlo,ale nelutujem,jediné čo vidím ako nevýhodu,že dietatko hned pri narodení mamička nevidí,no ja som ju do pol hodiny mala hned na prsiach,takže až také zlé to nebolo,,:D a malinká je zdravá,ničím jej cisársky neublížil. 😵