Chcem rodiť cisárskym
Dobry vecer chcela by som vediet vas nazor mam uz 5 rocneho syna a teraz som tehotna som v 5 mesiaci a chcela by som ist na cisarak no neviem ci je to dobre rozhodnutie mozte sa k tomu vyjadrit......dakujem 🙂
@moon1979 vies ja mam strach aj z cisaraku pretoze neviem co ma caka ale viac ako 50% som rozhodnuta .......na normalny porod sa bojim ist pretoze som to zazila a bolo to strasne nechali ma dlho trpiet v bolestiach a na cisarsky mam strach ist ale bojim sa co bude potom...... ☹
@teruska501 No ja mam za sebou cisarak kvoli tomu,ze maly mal pupocnu snuru okolo krku a slabe ozvy na pasoch. Uz ma 16 mesiacov a ja minimalne raz za tyzden poviem manzelovinako mi je strasne luto, ze som malinkeho nevidela hned ponporode a nemohla ho citit na brusku, co je mimochodom zaklad vztahovej vazby medzi dietatom a maminou. Dalsia nevyhoda je ta, ze spustenie mliecka po cisaraku je velmi tazke a moze sa stat, ze sa ani nespusti ( my sa nastastie kojime doteraz 🙂) Dalsia nevyhoda je to, ze cisarak je pre dietatko vacsou traumou ako prirodzeny porod. A ked mi cca 5 hod. po cisaraku doniesli ukazat maleho bola som stale ako opita a poriadne ho nevnimala, nevladala som sa na postely ani pohnut , nie to si ho mojkat ☹. Ani na druhy den to nebolo o moc lepsie ☹ rana ma bolela este tak riadne asi 2 tyzdne po porode. Posledna nevyhoda je to, ze cisarak je velmi narocna a nebezpecna operacia pre matku kedze ti prerezu celu brucnu stenu aj maternicu a hrozi zvysene riziko krvacania priamo pri operacii aj po nej, preto lekari natahuju a snazia sa aby sa rodilo prirodzene. Mne vyvolavali 9 hodin porod, na silu ma doktor otvoril na 1 cm, co je nic a az potom mi urobili cisarak aj to len preto, lebo maly bol uz ohrozeny, inak by ma trapili dlhsie 🙂. Cize ja tajne dufam, ze ak budem niekedy druhy krat tehotna zazijem ten neskutocne nadherny pocit nnovorodenca na mojom brusku hned po porode 🙂. Inak jedna pani co som sa s nou nahodou stretla na kontrole u gynekologa rodila prve cisarskym a druhe prirodzene a povedala, ze cisarak nikdy viac. Samozrejme nechcem tym povedat, ze zeny po normanom porode netrpia, viem si predstavit co zazivaju ked ich nastrihavaju, siju atd. lutujem ich to je jasne.
Rozhodnúť o CR má lekár, nie rodička.
@teruska501 moja osobna skusenot je taka, ze prve dietatko som rodila cisarskym rezom , pretoze to bolo nevvyhnutne a v ohrozeni zivota bolo aj babatko aj ja , ked som bola druhy krat tehotna tak som bola presvedcena o tom ,ze pojdem rodit cisarskym opat a aj som chcela ale nakoniec mi povedali, ze nieje dovod a rodila som normalne a trvalo to 23hodin a mozem s istotou povedat, ze ked budem rodit treti krat tak budem chciet na 100% rodit prirodzene ,je to ovela lepsie . Porodila som o 1:22 a rano o 8:00 som si v pohode sadla na postel do tureckeho sedu , mohla som sa pohybovat bez bolesti a v pohode sa vytesovat zo synceka
btw mne sa po cisarskom rozpadla jazva a 2mes, som chodila s otvorenym bruchom a dezinfikovala si to , chodila na kontroly atd. PRIRODZENY JE TOP 🙂 a mimichodom pre dieta ta najlepsia cesta dostat sa na svet a hlavne treba mysliet na DIETATKO 😉
@teruska501 neboj, snaž sa myslieť pozitívne, druhé vraj ide podstatne ľahšie 🙂 a buď rada, že to neskončilo sekciou ... ja by som aj išla rodiť teraz prirodzene, ale je veľké riziko ruptúry maternice a to nie je sranda ...
porodiť musíme, tak nech je to čo najrýchlejšie a najmenej bolestivé 🙂
Pre dieta je lepsi prirodzeny porod, aj co sa tyka imunity. Deti po cisarskom mozu mat v buducnosti tramy, ak ich len tak vyberu a a este neboli pripravene prist na svet, kazdopadne to pre ne nieje prirodzene, ak aj oni si ten porod nepreziju.
@kalifa28 Snad nemozes porovnavat porod a amputaciou nohy. Po amputaci mas depky zo straty nohy a po porode, prirodzenom samozrejme, ta zaplavi pocit stastia a ulavy. Kdezto po cisarskom, kde si na izbe, potom ta odvezu na salu a za 10 minut vyberu dieta, asi moc euforiu nepocitujes... Pride mi to take sebecke, ked nemas iny dovod ako strach z nastrihu a sitia.
@dodkap dakujem nemusi byt taky zli ale co ked bude horši....
@teruska501 Ja mám za sebou iba sekciu, ale pred ňou som si prežila riadne bolesti a vďaka tomu keby som išla rodiť druhé bábo, nikdy by som už prirodzene rodiť nechcela. No je to asi aj vďaka tomu, že ja som po sekcii nemala žiadne bolesti. prvých 24 hodín keď som ležala na pooperačke som si dala každých 6 hodín pichnúť niečo proti bolesti, takže som som žiadne nezažila. Na druhý deň bol síce troška problém vstať, ale keď sa mi to podarilo a prišla som na ten spôsob ako sa hýbať aby to nebolelo, tak to bolo v pohode. No a po 4 dňoch som už bola celkom fit. Keď som na 6 deň išla domov ani som nevedela že som rodila. No a teraz to poznám akurát keď sa trošku mení počasie, tak si necítim nič okolo jazvy. Nieje to bolesť ale taký zvláštny pocit akoby ste nemali brucho.
@teruska501 Dva som mala normálne, tretí musel byť cisársky pre KP - nechci cisársky, prirodzený pôrod je v súlade s prírodou, zotavíš sa rýchlejšie, lepšie sa dokážeš postarať o seba aj bábätko. Už je to 5 mesiacov od cisárskeho, jazvu cítim stále, brucho mám stále necitlivé, také strnulé. Po normálnych pôrodoch som si po piatich mesiacoch ani nespomenula, že som rodila. Neboj sa, druhý pôrod je podstatne rýchlejší a existujú predsa spôsoby ako si aspoň trošku uľaviť od bolesti. Tým, že som mala aj aj, môžem porovnať, preto znova - roď prirodzene.
@teruska501 pokial skutocne nie je dovod, preco si chces nechat dobrovolne rozrezat brucho aj maternicu? Pokial mas znameho porodnika, dohodni sa s nim na co najlepsom postupe, povedz mu vsetko o svojom strachu a dohodnite sa, ze keby mal porod trvat pridlho, tak potom pristupia k CR....
Ja som musela rodit v 38 kvoli peceni, ovela jednoduchsie by bolo ist na cisarsky, ale tolko som hucala do Dr. ze nechcem cisarak, vedela som ze to strasne boli po zobudeni, pocula som mesiac kym som tam lezala, tie deticky ako strasne v noci placu, lebo po operacii sa o nich hned matky nemozu starat a sestricky to maju v prdeli..natrapila som sa s vyvolavanim 8 hodin, nasilu mi prebijali plodovu vodu, davali gel na krcok na rychlejsie otvaranie a aj tak by som nikdy nesla na cisarsky.. sa cudujem ze niekto nad tym pomysla dobrovolne.. na druhy den po porode som si zasla dole do obchodu kupit nieco sladke, kym mala spala, po schodoch v pohode, este som si aj poskakovala.. Nestrihali ma, tu nestrihaju automaticky , mala som 6 stehov..a v pohoo
@teruska501 čo znamená "že si sa dlho trápila"? to je koľko? u prvorodičiek je to normálne, ver mi ... predpokladám, že si nemala zazmluvneného pôrodníka, vtedy to zvykne byť podstatne ťažšie ... skús zvoliť radšej cestu zazmlluvnenia si konkrétneho doktora, ktorý sa postará o to, aby to išlo jednoduchšie ... dá sa to 🙂
@alena16 tu nejde o nastrih a o sitie mne to robili mala so 16 stehov a ked mi vybrali maleho tak mne uz bolo vlastne jedno co so mnou robia to ze ma sili to vobec nebolelo.......ja som dost trpela pri kontrakciach a pri tlaceni dietatka mala som dost problemy strply mi nohy aj ruky necitila som si ich ........preto mam strach
@teruska501 ja som rodila cisarskym lebo som tam mala nador a mali mi ho hned vybrat (oni ani nevedeli vlastne co tam mam ) a poviem ti ze niákdy viac! Po 12h na nohy a ides, nejde o bolest ta sa dala zvladnut aby si chodila sedela ale neumoznuje ti vsetko, viac ako rana ma bolel nenormalne chrbat ako som ohnuta z postele kojila maleho lebo na boku lezat nebudes vediet a na rukach sa ti tiez nie moc dobre bude kojit a najhorsia bolest bola v noci ked som sa zobudila s plnym mocovym mechurom kt mi tlacil na rez a nedokazala som sa od bolesti postavit a rozmyslala ci to vydrzim alebo sa pocuram 😀 Ja na tvojom mietre rodim prirodzene a ak sa bojis bolesti daj si epiduralku 🙂 A mozes si babo hned uzivat a kojit v hoci akej polohe 🙂
Ahoj
@teruska501 ja som prvy porod mala prirodzene a velmi tazky , nocnu moru mam doteraz z neho, nastastie sa dcerke nic nestalo . Druhy som mala neplanovane sekciou, bolo to ine, po prebudeni jasne vsetko boli, a aj postavenie, ale inac by som uz rodit ani nesla. ked chces vybav si cisarsky, ja kebyze mame tretie idem iba cisarskym. Ja ked som odchadzala z porodnice uz ma nic nebolelo, zalezi aj ako ta zasiju po cisarskom
Kebyze sa dalo tak porod uplne preskocim a zobrala by som si iba babatko z nemocnice. 😉
@teruska501 Ak nemáš nejaké problémy kvôli ktorým musíš ísť na cisársky tak určite nechoď.. Ja si na to spomínam s hrôzou a už by som to nikdy nechcela zažiť....iba ak to bude véééééééééééééľmi potrebné
@teruska501 Ak nemáš nejaké problémy kvôli ktorým musíš ísť na cisársky tak určite nechoď.. Ja si na to spomínam s hrôzou a už by som to nikdy nechcela zažiť....iba ak to bude véééééééééééééľmi potrebné a nutné
ja mam za sebou 2 sekcie,vzhladom na to,ze ma pri prvom porode nechali vytrapit 12hodin(s dvojcatami)len aby to bolo prirodzene,tak som za ne rada,bola to obrovska ulava.druhy cs som si uz vyziadala ja,prenasala som,cakali sme,nic,tak ma objednali nan a aj 2xspokojnost,vsetko pekne naplanovane,bez bolesti,z nemocnice som prisla domov po svojich.neviem ci len ja mam to stastie,ale po kazdom som bola do 5dni fit,ziadne vacsie bolesti,komplikacie.
@teruska501 ja mam za sebou dve sekcie , prva strach a hruza, dlho som sa zotavovala, museli mi ranu po sekcii opravit, no proste des.. a druha sekcia to bola basen,. ani neviem ako som sa postavila na nohy, chodila som po cca 5 hodinach , rychlejsie som sa zostavila, a celkovo bola lepsia..
@teruska501 pozri, ja som si cele tehtenstvo hovorila - babatko si vyberie samo ako chce prist na svet. Chcela som rodit prirodzene, avsak pre nepokracujuci porod a predosle nie bohviejake monitory a silne krvacanie som nakoniec rodila akutnou sekciou - a ta nas zachranila oboch - drobcek mal 4 krat pupocnik obtoceny kolo krku, takze bojim sa predstavit si co by bolo, keby ten hajzel doktor, co tam nemal co hladat a nadalej nastojil na prirodzenom porode. Nechaj to na babo - daj si vybavit cisarak, nechaj si pichnut vyvolavacku a ked sa pekne spusti porod tak rod normalne a ked nie - chod pod noz.
Ale ver mi po sekcii budes uplne K.O. Ja som velke bolesti nemala, ale prve postavenie z postele bol HOROR, mnohe vtedy skolabuju, z postele sa nebudes moct zdvihnut, lebo zdvihnut sa bez zapojenia positeho brusneho svalstva, je brutalne. Po porode budes odkazana aj tri mesiace na inych - lebo nic tazke NESMIES dvihat. A jazva - no po moralnej stranke - som na nu hrda, ale po estetickej - nie je to pekny pohlad - obzvlast ked je na mieste, ktore sa spaja s erotikou zenskeho tela ... 😉
no mna prave fajnovo boli jazva-ako za cerstva.(to to pocasie).a tiez by som radsej sla normalne,keby bolo vsetko ok.ja po sc som bola uplne nemozna, a baby po normalnom behali ako srnky.ak nemas vaznu indikaciu nerob to. 😉
ja som sice nerodila, ale minule davali davali zaujimavy dokument, tusim na stv2, ze zena preziva pri prirodzenom porode v niektorych momentoch dokonca stavy podobne orgazmu.. tak neviem, ci ste to zazili, ze vraj nie kazdy si to prizna, lebo porod je uz klasicky spolocnostou spajany s bolestou.. a je to tabu..
keby som si mala vybrat tak tiez rodim normalne, cisarsky.len zo ak by to bolo nutne zdravotneho hladiska.
Nechapem preco ju prehovarate, ked je bez vaznych dovodov takmer rozhodnuta, jej skoda! Nebude prva ani posledna, co takto rozmysla.
@ssussie nemyslim si ze mojmu manzelovi by prekazala jazva z ktorej bolo vybrane babo ako on respektuje moje rozhodnutie netlaci na mna takze s tym by nebol problem
@maca_p aj ja som mala spinalku, celkovu ani nahodou - tak som aspon vedela, ze som tu, zijem a s operacnym timom sme rozoberali letne dovolenky - a zrazu presiel okolo mna zadocek mojho syncek, ked ho prave vybrali 🙂 a mne ho doniesli hned po porode - stale len na chvilu, ale predsa - nebola som na JIS-ke, len na mna napichali prenosne monitory a dali ma normalne na izbu.
@teruska501 ja mam za sebou obidve skusenosti 😉. Pri CR som si pohodlne prisla do porodnice, netusila sam, co su porodne bolesti. Pred odchodom som si stihla este pozriet film, porozpravat sa s manzelom, klud pohoda...odchod ako na dovolenku... 😀. Bolesti po porode nikdy viac. Ked si spomeniem, ako som nevedela prejst cez chodbu na WC, ako mi pichali injekcie proti bolesti a nakoniec sa mi rana este zapalila... ☹ .Pri druhom porode som si mohla vybrat 🙂. Chcela som rodit prirodzene...14 hodinovy porod....posledne hodiny som kricala od bolesti...jazva po siti (trochu som sa natrhla) na pobolieva este teraz doteraz 😒. Oba sposoby maju svoje pre- a proti- . Ked sa podari pri tretom porode budem mat riadnu dilemu... 😀 😀
ja mam za sebou prirodzeny porod.boli komplikacie a velmi velke poranenia po nom.3 mesiace som chodila ako kacka a mala neskutocne bolesti.o tom s akym placom som tie mesiace chodila na wc ani nepisem..nikdy viac prirodzeny porod.syn ma 15 mesiacov a stale nie som ok.ale to je moja osobna zla skusenost,a samozrejme vsetko to zapricinili komplikacie.nepomohla ani masaz hradze,ani caje z malinovych listov.keby som mala ist rodit este raz,jedine cisarak.mam vsak kamosky, ktore mali krasny prirodzeny porod a na druhy den pobehovali ako by ani nerodili.vsetko zalezi od toho aky si mali prvy porod

@teruska501 ak chces to naj pre babo, tak to je prirodzeny porod. Ak si trpela, su tvoje obavy pochopitelne. Ale druhy porod predsa nemusi byt znovu taky zly. Treba mysliet pozitivne. Drzim palce.