Chcem rodiť cisárskym
Dobry vecer chcela by som vediet vas nazor mam uz 5 rocneho syna a teraz som tehotna som v 5 mesiaci a chcela by som ist na cisarak no neviem ci je to dobre rozhodnutie mozte sa k tomu vyjadrit......dakujem 🙂
@petra8786 fuha, ty si neni za chemo.... Takze ak by bolo treba, ty ju odmietnes a budes pit cisty aloe vera gel... A svojetelo uchranis pred chemiou, ale pri porodei to nevadilo, ze ti davali anesteziu a dalsiu chemiu do tela a ze sa to zrejme okrajovodostalo aj k tvojmu babatku.....
@billam to kde ti preboha reobili ten cisarsky. Tie co tu strasite s cisarskym aky je len hrozny, tak ja vam poviem ze ja som bola stastna a vdacna zan. Nebol planovany, ale babetko by sa prirodzene nenarodilo lebo bolo nejak zle posunute a tlacilo hlavickou mimo takze mu klesali ozvy. Dali mi celkovu anestezu a prva na izbe som chodila, sla do sprchy - uz po 8 hodinach som mohla vstat. Tie co mali spinal az po 12. Na stvrty den som sa uz pytala domov, co som uz ani jazvy necitila a na 7. den po vybrati stehu (co inak trvalo pol sekundy - jeden tah a bolo a vobec to nebolelo), tak som sla uz nakupovat do OC co som uz aj zabudla ze ma operovali. Fakt nechapem co tu strasite. Tiez som sa panicky bala nastrihu a sitia a viem ze baby co ich nastrihovali a rodili prirodzene tak mali problem este dlho si sadnut. Takze neodsudzujte cisarak tak prvoplanovo. Ja keby som si mohla vybrat druhy porod, tak jedine cisarskym.
@kalifa28 ale zo je samozrejme, mamami a 100% su aj maminky adoptovanych deti a ja tiez neficim na porodoch, ale otazka je, ci ist dobrovolne a preventivne na CR...
Ono teraz sa damy stazuju ze vaginalny porodma daleko od prirodzeneho a viete co, zrejme si kedysi davn niekto povedal, ze preventivne dame kazdej maminke oxytocin, ze preventivne bude kazda rodits vyviazanymi nohami, ze preventivne bude nonstop napojena na pristrojoch a teraz sme pokrocili do doby, ze preventivne uz ani nechceme rodit, len si nechame deti vyberat z brucha....
kveta to mas pravdu,presne..o tom hovorim,nechcem nikomu vnucovat svoj nazor ale povedala mi to moja gynekologička ze menej postihnutych deti s poskodenim mozgu,sa rodi cisarskym rezom..je to prene dobre,aby boli rychlo a bezproblemov vonku...moj brat sa narodim cisarskym teraz ma 28 rokov ajee uuplne zdravy ziadny atopicky exzem nič,uplne zdravy krasny chlap...podla mna ked to tvrdi sama gynekologička,ktora je uplne top u nas v nr a v novych zamkoch,vsetci sa hlasia iba k nej,tak to bude pravda,ma skusenosti ,ved uz si odrodila toolko detiečiek,aj mnohe moje kamaratky a percentualne mi povedala,ze je to najlepsie cisarskym rezom pre dieta,proste je rychlo vonku a neni tam problem s pridusenim atd....ved co sa moze stat za ten moment iba otvoria matke brusko a dieta rychlo vyberu....
@petra8786 ako moze byt prirodzene. Najprv bybolo vhodne za definovať asi čo je prirodzenosť. Ale to by sme sa dostali do ťažkostí...avšak povedzme že "prirodzene" je niečo čo je človeku danné a funguje to samo. Ockovanie je cudzia latka zvonku, tú si telo ani nevyrába a vela krát ani nepríjma. Po celom svete, aj v tých nejprimitivnejších krajinách rodia prirodzene, a nie je tam vyoká úmrtnosť. Ja by som skôr lekárovi neverila, že všetko bude OK...Medicína má predsa limity tam, kde si človek ešte môže pomôcť sám. Keď ovšem nechce, lebo jeho strach je väčší ako on sám, tak vtedy je to asi otázka jeho úzkosti, ktorú by som nebrala na ľahkú váhu.
@bubutko rodila som na Antolskej v BA....vies, kazda sme ina, kazde telo inak reaguje...samozrejme, ked je cisarsky nevyhnutný, tak sa netreba tomu brániť, ale vyslovene si pytat cisarsky je na palicu...je to oveľa, oveľa väčší zásah do tela, ved ide v podstate o operáciu...aj ta anesteza nie je bohviečo...aj pre matku, aj pre dieta...jasne, že ked uz je rozehnuty pôrod a sú problemy, to je úplne ina situacia...ale pri plánovanom je dieťatko vybraté z maternice nasilu, nepripravene.
moja kamoska je polrok po normalnom porode bola nastrihavana,uplne ju aj dotrhalo v konecnikovej oblasti a teraz jej po polroku stale unika moč..takze neviem co je zdravsie a lepsie pre zenu?? ja som rodila cisarskym a ziadne problemy som nemala uz dva tyzdne po porode ,jazvu ani vidiet neni a uz vobec nie citit..a o cisarskom reze som necitala v bulvarnom clanku a za sekciu som si nepriplatila ani euro....nesud inych ked nevies ako to je....moja gynekologička ako jedna z mala si myslim,chce len to najlepsie pre svoje pacientky a ich deti..u nej na porodnej sale sa stalo vela krat,ze dietatko po normalnom porode malo problem s pridusenim a tak dalej po cisarskom,tam ma vraj mizive percento problemovych detičiek.........
@teruska501 ja som strasne tuzila rodit sekciou, moj syn ma chore srdce, vedeli sme to uz pocas tehu, pre mna bolo nepredstavitelne, aby sa tak vazne chore dieta malo trapit X hodin pocas porodu a potom ho hned cakala tazka operacia srdca ☹ ziaden lekar okrem kardiologa sa konkretne nevyjadril, ako mam rodit. nakoniec som isla vaginalne a mala som epiduralku. porod trval veeeelmi dlho, vdaka epi som do konca zvladala mat aky taky usmev na perach, zaver psycho - maly nezostupoval do porod, ciest, takze sestricka mi priserne bolestivo tlacila na brucho, lekarka mala vo mne ruku po laket a dalsich 20 ludi asistovalo 😀 stehov mam jak zadarmo 🙂 no hned na druhy den rano som uz pekne sedela rovno na zadku, ziadne extremne bolesti a mohla som behat do vedlajsej nemocnice za malym 🙂 po tejto skusenosti by som uz nikdy neuvazovala nad sekciou, ved tu ti mozu pocas porodu spravit kedykolvek 🙂 ale tie bolesti, maminky "plaziace" sa po chodbe, jazvicka na brusku, aj ked dnes uz nie tak viditelna, ale je vela maminiek, ktore s nou mali problem ☹ zrejme si mala skaredy ten prvy porod, neboj sa druheho, daj si epi, je to skvela vec a budes stastna, ze si tu sekciu nemala 🙂
Sarinka o čom hovoris nechapem?? 🙂)
Jeden problem vidim v tom a to mi potvrdil aj moj gynekolog, ze dnes generacia lekarov nedokaze odrodit komplikovanejsi porod. Kym neboli ultrazvuky, nevedeli casto ake velke je babo, ako je otocene a tak museli v pripade potreby rychlo reagovat. V dnesnej dobe sa rodi malo rizikovejsich porodov vaginalne, pri prvych naznakoch problemov sa planuje CR. To je v poriadku. Potom ked sa nahodou zvrtne "bezproblemovy" porod tak sa okamzite vola skuseny porodnik, ked je po ruke a ked nie, tak mlady si castokrat nevedia poradit. Su vacsinou iba pozorovatelia pri vedeni komplikovaneho porodu, ale ked ho maju samu previest, tak panikuju a robia chyby....
@kveta bavime sa o volbe medzi cr a prirodzenym porodom nie? nehovorime o situaciach kedy je cr nutny. hovor si co chces pre mna vzdy bude prirodzeny lepsia volba, pretoze tak to ma byt a na to sme stvorene, keby sme boli stvorene na cr rodime sa s dierou v bruchu alebo so skalpelom v ruke. este raz zdoraznuem ze hovorim o slobodnej volbe medzi tymito dvoma moznostami, nie o pripadoch kedy je cr nutny. a ked uz sme pri tych postihnutych a retardovanych - ake telesne postihnutie mozes mat z prirodzeneho porodu (okren zlomenej klucovej kosti a deformovanj hlavicke) a co sa mentalneho postihnutia tyka, drviva vacsina tvojich postihnutych to ma vrodene a nie ako nasledok prirodzeneho porodu, jasne su aj pripady kedy skutocne dojde k nedostatku kyslika a k ohrozeniu plodu, no to neznamena ze ked je jedno dieta z pol miliona pri prirodzenom porode pridusene a ma nasledky, ze teraz budeme preventivne vsetkych rezat. a vedela si ze mnoho takychto pripadov je sposobenych napriklad podanim syntetickeho oxytocinu?
viete este vam poviem jednu skusenost ...mali sme isty cas chovatelsku stanicu so psikmi papierovymi....ked rodili steniatka fenky prirodzene ,wzdy najmenej dve žial zomreli...uz som sa nan to proste nemohla pozerat..bolelo to....vtedy mi veterinar poradil,nech pridem na cisarsky rez radsej,ze steniatka sa skor zachrania,lebo sa nepridusia atd...odvtedy nam nezomrelo ani jedno steniatko,vzdycky krasne višli von cisarskym jedneho za druhym ich veterinar povyberal..a my sme sa z nich mohli uz iba tešit,proste to je rozdiel ,ked vidite ze to ide inou cestou a bez problemov ..ako prirodzene a sproblemami...
mimochodom, tych prirodzenych porodov dnes fakt vela nie je, ja mam to stastie ze som ho prirodzeny mala, bez liekov, bez analgetik, bez epi, bez syntetickeho oxitocinu a v dostatocne vertikalnej polohe na to, aby mi pomohla gravitacia a aby sa mi nezastavil porod. lucky me 🙂
a viete preco vymysleli cisarsky rez ??? uz davno pradavno,lebo mamičky a deti zomierali jak na paase ,a proste sa zistili ze ked sa urobi cisarsky predide sa tym umrtiam a postihnutiam
A v podstate ani neviem o com sa tu toľko bavíme, ked u nás nie je moznost si vybrat spôsob pôrodu...lekár ked nemusi, nespravi cisarsky a ak ho spravi, musi to odovodnit a schváliť komisia...navyse pri cisaraku nie je sam, má tam aj asistentov.
no ale ked rodi raz fenka ok ale skus mat 10 feniek a vtedy mozes porovnavat a robit štatistiky
a vies kolko zomieralo normalnym porodom deti?? a cisarsky ano zomierali ale uz tomu davno tak neni
@petra8786 chcela by si?
História moderného cisárskeho rezu sa datuje od roku 1876, keď taliansky pôrodník Porro zaviedol novú operačnú techniku zahŕňajúcu odobratie maternice po vybratí plodu, ktorá revolučne znížila riziko smrti rodičky. Technika používaná dodnes je spätá s menom britského pôrodníka Johna Martina Munro-Kerra a s rokom 1926.
Ahoj,no ja som rodila 3x prirodzenym porodom a prezila som,aj ked do tretice som sa velmi bala a tiez som rozmyslala nad cisarskym rezom,lenze dr.mi to neodporucal pretoze po zdrav.stranke som na tom dobre.Moj porod trval15minut a po dvoch hodinach som stala na nohach.Takze ti drzim palce a ked nemusis,tak na tvojom mieste by som sa rezat nedala:(

@petra8786 to je aka sprostost🙂tento nazor si citala v bulvarnom casopise?a jasne, lekar kt. si spravi bussiness zo sekcii za uplatok ti nic ine nepovie...a ak ano je to obycajny sarlatan