Chcem rodiť cisárskym
Dobry vecer chcela by som vediet vas nazor mam uz 5 rocneho syna a teraz som tehotna som v 5 mesiaci a chcela by som ist na cisarak no neviem ci je to dobre rozhodnutie mozte sa k tomu vyjadrit......dakujem 🙂
@petra8786 okej, fakty: v holandsku su bezne domace porody a prirodzene porody v porodnych domoch, CR tam maju mozno okolo 20% a umrtnost deti a matiek po porode je nizsia ako umrtnost v USA kde sa pocet CR zavratne blizi k 50% lebo tam rezu hlava nehlava. statistiku neosalis, nech uz je tvoj osobny nazor akykolvek. a tereza si odrodila dobre viac ako jeden raz 😀
no neda mi nezareagovat...no bohovske prirovnanie že fenke pri normalnom porode zomru minimalne 2 štenata 🙄 to je užasny argument v pripade rodiacej ženy jedno dieta - určite je to dovod na cisarak...
ja som rodila 2x akutny-cisarak a nikdy viac...radšej 10x prirodzene...
sirinka si trapna...co porovnavas co bolo a co je dnes a ty by si chcela pridusene dieta ?? ktoremu sa poskodil mozog len za to,ze si tu strasne zastavas prirodzenost?? moja kamaratka,chcela straasne rodit sama a prirodzene a teraz sa musi starat a postihnute dietako...
@slady ako ja si myslím, že aj detičky, ktoré sa narodia prirodzene majú rôzne choroby, bohužiaľ ☹ a je jedno ako sa narodia.. aj pri pôrode sa môže dieťatku stať mnoho..tak ako pri sekcii..tu by som to nejako nedelila.. nuž každá z nás vie prečo tak či onak rozhodla a má na to určite svoje dôvody.
tak sorry ale fenka ma vzdy iba viacej steniatok jak jedno,tak asi co tam mam napisat,skus teda odrodit normalne ked budes cakat trojicky,..vela zdaru...
@petra8786 napis ako sa pridusilo pri porode, vyvolavali jej porod oxitocinom/urychlovali? robili jej prietoky? boli vysledky v poriadku? snimalijej monitorom ozvy? kde rodila? ja poznam maminy co rodili 48 hodin a maju babatko zdrave ako buk. u tvojej kamosky mohlo dojst k pochybeniu lekarov, k nedostatocnemu zasobovaniu kylsikom kvoli podaniu oxitocinu, ktory sposobuje neprirodzene silne stahy maternice cim sa zhorsuje zasobovanie kyslikom, slabnu ozvy, dietatko sa dostava do stresu a nastavaju komlikacia, pri rychlom zasahu zo strany lekarov to casto konci CR. a ak aj nie, tomuto ja nehovorim prirodzeny porod.
ahoj
@teruska501 ja som prvu dceru rodila prirodzene, a syna (4r.) sekciou. takze viem porovnat, urcite by som si dobrovolne sekciu nevybrala. A mimochodom na Slovensku ti sekciu na vlastnu ziadost neurobia.
@tinushka13 ved jasne ze maju, ale ked raz viem, ze uz vyberom porodu mozem znizit riziko nejakych ochorenia tak si dobrovolne nevyberiem ten rizikovejsi, ked nemusim.
mimochodom, aby ste si nemysleli ze tu niekoho odsudzujem, ja len vysvetlujem a uvadzam fakty, robte si uz ako chcete 🙂
@slady Ak je prirodzeny porod taka pohodicka, ako to, ze pri nom umiera v rozvojovych krajinach viac ako desat percent zien? A k poskodeniam pri porode: cast mozgovych obrn je nasledok zle vedenych porodov, mentalne retardacie casto tiez, poruchy ucenia detto, poruchy pozornosti a hyperaktivita detto. Ludske samice maju najvacsiu umrtnost pri porodoch, lebo mame inu fyziologiu ako zivocichy. Postavili sme sa na zadne a zmenili tak porodne cesty. .Vacsina mrtvoporodenych drti je nasledok zle vedeneho porodu. Pri prirodzenom porode umiera viac deti ako pri cisaraku. A uvedom si, ze su to mrtve deti z tych porodov, ktore lekar mylne vyhodnotil ako fyziologicke a nenariadil cisarsky rez. Teda viac deti umiera pri pohodovych prirodzenych porodoch ako pri vsetkych /aj extremne akutnych/ cisarakoch.
Ahojte, neda mi nereagovat.. Moj nazor k cisarskemu- dobrovolne len tak, lebo si vyberiem by som v zivote nesla.. Mne sice robili urgentnu sekciu v celkovej narkoze ale ta rekonvalenscencia po operacii.. Nikdy viac! 3 tyzdne som poriadne nefungovala, mohla som robit co som chcela mala som problem vstavat hybat sa, potom sa mi spravili zrasty na jazvach, bolest ako hovado.z postele som vstavala s placom a obrovskou bolestou.. Viem, ze aj po normalnom porode mozu byt rozne komplikacie, ale kolko zien po par hodinach, dnoch je na nohach a ani nevedia ze rodili..
Jasne ak sa zena ma trapit xy hodin, alebo to m ohrozit babatko alebo mamicku je to ine! Ale dobrovolne sa nechat rezat?? A to nevravim o migrenach ktore som v zivote nemavala a teraz mavam take, ze som na par dni odpisana. Mozem skusat ocistenie organizmu, co chcem- jednoducho nic nepomaha. Navyse ked som mala pichnutu epi a este ma aj do upl narkozy davali..
Nechapem zmysel tejto debaty a hlavne temy!!!...Pochopte, že v našom štate si nemôžete vybrat spôsob pôrodu!!! Takze akékoľvek debaty okolo toho sú len v rovine dohadovania sa. Pôrod je všeobecne náročný zásah - ako pre dieta, tak pre matku...a rozoberať /hlavne, ak nie sme tu porodnici/, ktory pôrod je pre dieta a pre matku viac životu nebezpecnejsi je, ako keby sme sa bavili o laparoskopii, alebo klasickej operacii....ani jedna z nás do toho nevidí, a sme stastne, že mame po tom - či uz prirodzene, alebo CR.
V dnešnej dobe je riziko ísť von na ulicu. Pôrod je bezpečný aj nebezpečný. Nikto ani mamička ani lekár nemôžu vedieť čo sa stane alebo nestane.. pokiaľ to nie je zjavné už od začiatku.. Zlé veci sa dejú tak či tak.. ☹ ☹ ☹ Neviem, či zrovna pôrod ovplvňuje vývin nejakej choroby.. ale nie som Dr. tak nebudem mudrovať.. 😉
@petra8786 dieta moze mat hlavu v porodnom kanali kolko chce pokial funguje pupocnik a pokial nezacne dychat, co niekedy nezacne ani bezprostredne po porode, pokial sa necha dotepat pupocnik je to v poriadku, pretoze babatko este stale dostava okyslicenu krv, okamzitym prestrihnutim pupocnika dochadza k dalsiemu soku a babatko je nutene okamzite sa nadychnut, z coho potom mozu vyplynut dalsie tazkosti, ale nebudem sa tu uz rozpisovat, kto je inteligentny najde si informacie aj sam , a ak ma niekto utvoreny vlastny nazor bez studia faktov a nie je ochotny si iny nazor ani overit u odbornikov tomu uz nic nepomoze 🙂 musim zehlit, dovi.
no pri viacpočetnom tehotenstve volia lekári sekciu...vo vačšine prípadoch, ale poznam mamicky dvojiciek čo rodila prirodzene...
v prvom rade, sekcia sa nerobí na požiadanie, je to nevyhnutný krok pri komplikáciách počas tehotenstva alebo pôrodu...ja som teda rodila sekciou, pretože som bola po operácii maternice (mala som myóm) a moje skúsenosti sú veľmi dobré, prvý deň na JIS-ke som mala bolesti, ale dali mi analgetiká hneď ako sa dalo, a ďalšie dni som mala bolesti len pri vstávaní z postele, ale keď som to rozchodila, tak to bolo zasa v pohode, jediný problém vidím v tom, že mlieko dostaneš asi o deň neskôr, teda bábätko je dlhšie hladné, ale inak ja vôbec nechápem, ako niekto hovorí, že pre bábätko je lepší prirodzenejší pôrod, alebo že sa potom nedá kojiť....ja mám skoro 10 kg chlapa, ktorého som do pol roka takmer výlučne kojila a vôbec na ňom nebadám nejaké následky sekcie...ale zasa je to všetko INDIVIDUÁLNE, každá žena sa cíti inak, ja som bola rada, že som mala sekciu, ale zasa poznám xy prípadov, kedy ženy porodili normálne a "ani nevedeli ako" 🙂 takže držím prsty a neboj, možno prirodzený pôrod bude pre teba lepší!!! hlavne zbytočne nestresuj, lebo bábätku to škodí...
@kveta neviem od kial cerpas informacie ale napriklad tato studia ti udava presne cisla neonatalnej mortality a je to naopak ako to co tvrdis ty: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18307481
dalej, hyperaktivita - pekne zvalit ju na porod ale do velkej miery za nu moze strava. porucha pozornosti detto. poruchy ucenia, to ti nepoviem lebo neviem, neviem vsetko, mozes aj nemusis mat pravdu. co sa tyka mozgovej obrny - ano, viem o tom ze moze byt sposobena zle vedenym porodom - a tu sa zase dostavame k tym porodnikom, ktori dnes vedia menej ako priemerna porodna asistentka par desatroci dozadu... takze este raz ZDORAZNIM ak je indikovani CR tak dotoho! ale nikdy sa nestotoznim s nazorom, ze PREVENTIVNY CR bez indikacie je akceptovatelny.
inak ak ešte môžem odporúčať...v prípade, že by ti museli robiť sekciu, určite si daj celkovú narkózu, mne lokálku lekár neodporúčal, vraj sú po nej často migrény a aj ja sama som bola rada, že mám celkovú narkózu keď som už ležala na stole a videla ako mi lekári potierajú brucho dezinfekciou som sa len modlila, kedy už zaspím 🙂
@kveta a co sa tyka rodiciek v rozvojovych krajinach - poporodna pomoc je neuveritelne dolezita - ja by som tu uz tiez nebola nebyt deoktorov ktori ma po porode dali dokopy, v rozvojovych krajinach ak dojde ku krvacaniu, zapalu a podobne tak jasne ze rodicka zomrie lebo nema lekarsku pomoc ani bylinky ktore by jej v tomto pomohli, to ale este neznamena ze by bolo treba CR, casto krat by stacila alchemilka alebo podanie oxi po porode.
indikovanY - som rozohnena, robim preklepy
@petra8786 tak ty nas tu prirovnavas ku psom, odvolavas sa na minulost, ze CR vymysleli kvoli tomu, aby zachranili babatka, pritom realita je taka, ze cistokrvne psy maju tolko zdravotnych problemov az strach, ze CR bol stovky rokov krajne a vysoko rizikove riesenie... Ale ja som trapna....
ak sa možem pridat,tak naozaj ti sekciu len na vlastnu žiadost neurobia,musia mat na to dovod, ja som rodila vyše 48 hodin a aj tak som sa nedokazala otvorit,a lekar trval na tom aby sme čakali,či nahodou....:( nakoniec mi ju museli urobit lebo malemu dochadzal čas kvoli plodovej vode,takže som si užila aj porodne bolesti a nakoniec aj sekciu,mala som ju lokalnu a je to lepšie,hned som videla svoje dietatko a nemala som ani žiadne migreny,rana sa rychlo zahojila a po 2-3 dnoch som bola pohyblivejšia ako mamičky po normalnom porode,ale všetko je velmi individualne
@teruska501 aby som to zhrnula, ak sa chces rychlejsie zregenerovat po vaginalnom porode, kedze CR ti na zelanie neurobia, tak odporucam: masaze hradze, genialny je epino ak si ho mozes dovolit, a cvicenie - napriklad pilates alebo joga pre tehotne alebo brusne tance + kegelove cviky - vytrenovane tkanivo je pruznejsie a ak sa aj poskodi, rychlejsie sa zregeneruje a zahoji 🙂 prajem vela stastia a sily a hlavu hore, je to krasny zazitok!!! uz sa tesim ked pojdem znova, len sa musim zbavit myomu 😉
@sirinka Preco by som nemala poukazat na umrtnost rodiciek pri prirodzenych porodoch, ked tu citam, ze zeny su na prirodzeny porod usposobene. Zvierata nerodia v lepsich podmienkach a maju mensiu umrtnost. A hadam sa nejdeme bavit o tom, ze to, co sa deje u nas, je prirodzeny porod. 🙂)
@kveta jaaaj zvierata ani nemrznu ako bezdomovci... Mozes poukazat na ich umrtnost, ale zaroven by si mala poukazat, co konkretne je pricinou umrtia, myslim, ze v nasich podmienkach budu tieto dovodydost vyrazne eliminovane. Takze vzdavat sa vaginalneho porodu v nasich podmienkach kvoli tomu, ze niekde v omnoho horsich je umrtnost zien o nieco vyssia je scestne. Okrem toho, najvyssi rast poctu obyvatelov je zaznamenay prave v rozvojovych krajinach, takze aj realne na pocet narodenych deti pripadne vyssi pocet umrti... Keby to tam bolo take kriticke ako sa tu snazis prediest, tak by asi nedosahovali najvyssi rast obyvatelstva... A to do toho bohuzial je nutne brat ohlad na to, ze v rozvojovej krajine sa nie kazde, zivo narodene dieta prezivsej matky dozije aj dospeleho veku, naprike tomu su taketo statistiky....

ved tu pisete samozrejme len to preco mate vy dobre skusenosti,moja kamratka ma vazne postihnute dieta koli tomu,ze sa pridusilo pri porode dlho tlacila cca rodila nejakych 20 hodin....ja som porodila v uvodzovkach za 15 minut...tu podla mna nejde o to co je prirodzene ale co je lepsie pre nase deti a pre nas..a narkoza??? noa co ved ked ideme zubarovi ,davame si pichat vselico od bolesti,jeme ibalginy,paraleny teda ja nie..ja som za prirodne veci a liečiva,ale co sa tyka porodu som viac za cisarsky...ked raz budem v dzungli rodit ok,asi to pojde prirodzene abudem stastna ked bez problemov,ale inak radsej cisarskym,nech sa miminu nic nestane ..a narkoza je problem na dva dni..boli ta hlava ok trosku,to je vsetko..potom sa mozes detoxikovat dat si vyssie davky vitaminu C a narkoza je fuč