icon

Cisársky rez a dilema okolo neho

kate1616
2. feb 2012

Baby mám velkú dilemu. Som už v 36. týž tehotenstva a babo mám otočené panvovým koncom. Doktor mi vravel, že šanca na pretočenie, kedže je už zafixované na krčku maternice je velmi malá. plod nebude velký a tak mi vravel, že môžem rodiť aj spontánne, ale to ja nechcem riskovať, lebo mám z toho strach. Toto bude po dvoch rokoch moj druhý porod a chcela by som odrodiť radšej cisárskym rezom. myslíte že na požiadanie mi ho urobia? alebo to záleží od okolností. a ešte jedna otázka. Ked by som išla rodiť cisárskym, čo mi odporúčate? Celkovú narkózu, alebo spinálkou? Aké máte skúsenosti? podelte sa o ne prosím. Čas sa mi kráti a ja som z toho dosť nervózna. V živote som nebola operovaná. Dakujem

nana128bc
17. nov 2012

@annalena úprimne, my sme malá nemocnica, takže pochybujem, že používame najnovšie typy ihiel ☹
Áno, dodržiava sa kľudový režim, dostatočný príjem tekutín a analgetiká...
Ešte mám trochu času popremýšľať a zvážiť všetky pre a proti ☹
Vďaka za info!!

annalena
17. nov 2012

@nana128bc no bolo by zaujimave aj pre mna vediet, akymi ihlamy sa picha spinal ...... u nas je to od 25G vyssie...cim vyssie cislo, tym tensia 😉
si sice tiez zdravotnik, ale ak ti mozem poradit, pre babo (hoci aj pre mamu) je rozhodne lepsi spinal 😉 hoci by som aj ako matka mala mat nejake komplikacie, vzdy by som volila spinal uz len kvoli babu 🙂

nana128bc
17. nov 2012

@zuzana76 hm, takže opäť nič príjemné.....žiaľ pridružiť sa môže hocičo. Mňa po celkovej narkóze bolelo hrdlo a pár dní pľúca - nevedela som sa ani narovnať. Vtedy som si povedala, že druhé mimčo už nechcem ani za svet, ale prešlo necelých 6 rokov a sme v tom opäť 😉 teším sa, veď všetko raz prebolí...

zuzana76
17. nov 2012

@nana128bc to bolelo aj mna, hrdlo boli po celkovej preto, lebo intubaciou sa podrazdi a pluca ma boleli od toho 24-hodinoveho lezania

ale prvy CS som mala v pohode, vtedy som si povedala,ze kludne rodit aj hned zajtra, mne bolest nevadi, ked viem,ze to k tomu patri a za par dni bude dobre. A tak aj bolo, ale druhy CS bol v spinalke, to bolo celkom fajn,ze som dietatko hned videla, ale hojenie prebiehalo dlhsie a aj pobyt na sestonedeli bol neprijemnejsi, kvoli niektorym sestram, tak som si zajednala radsej platenu izbu, aby tam bol so mnou muz. Druhe dietatko sme mali po 3 rokoch a hoci cisarak je operacia, dala by som sa aj na tretie este, ale asi uz v inej porodnici, resp by som si zaplatila porodnika.

nana128bc
17. nov 2012

@annalena áno, áno veď práve že je malinký prvoradý, prežila som prvú sekciu, prežijem aj druhú 😀
A možno sa drobec nakoniec ešte otočí a zažijem úplne niečo nové!!
Uf, ozaj nemám predstavu, akými ihlami pichajú spinál, hoci som to videla už nespočetne veľa krát 😖
No aspoň vidím, aká som pozorná...
Ale som novorodenecká sestra, takže sa sústredím na to malinké, čo sa chystá na svet 🙂

annalena
17. nov 2012

@nana128bc no budem drzat silno silno palce 🙂
a na ihly kasli, ja som anesteziolog, cize je to moja robota, preto by ma to aj zaujimalo......ty ako novorodenecka sestra mas vzdy ine starosti, to je pochopitelne a nie sa zamyslat nad tym, akymi ihlamy sa picha spinal 😉

nana128bc
17. nov 2012

@zuzana76 😀 😀 ja keď som fňukala nad tým, že už čochvíľa prídem o bruško ( termín mám 17. decembra, ale doktor povedal, že S.C. môžeme spraviť už aj okolo 5. decembra) mi povedal, že veď v pohode stíham ešte aj tretie....
Ja tiež teraz mením pôrodnicu, idem do úplne neznámeho, ale možno je to aj lepšie...

nana128bc
17. nov 2012

@annalena ďakujeeem, takže keď nastanú problémy, mám sa tu na koho spoľahnúť 😀

annalena
17. nov 2012

@nana128bc 😀 ak mozem, vzdy rada pomozem, aj ked len takto cez riadky 😉 ...daj potom vediet, ako si dopadla, budem na teba mysliet. A ked by to nakoniec bolo v spinaly a spomenies si na mna, tak sa ich kludne opytaj, ze ake maju ihly 😀 (srandujem, urcite budes mat ine starosti v tom okamihu 😉 )

nana128bc
18. nov 2012

@annalena môžem skúsiť vyzistiť, len rodiť budem v inej nemocnici ( ale v podstate sa dá s našou porovnať, tiež nič veľké ), u nás som nechcela rodiť 😢
Máme nového primára, ktorého ja vôbec nemusím a ako lekárovi mu ani neverím a anesteziologovia tiež nič moc ☹
Strašne sa to tam pomenilo v poslednej dobe.
Tak 12.12. na mňa mysli a určite sa ohlásim 😵

nana128bc
14. dec 2012

@annalena ahoj, ako som sľúbila, tak aj píšem, dňa 2.12. 2012 prišiel na svet náš Jakubko, rodila som nakoniec u nás a nakoniec aj v celkovej narkóze - neodvážila som sa na tú spinálku, pri predoper. vyšetrení som sa dr. opýtala na tie bolesti hlavy a presne povedal, že na vine môže byť hrubšia ihla...viac mi nebolo treba! Ale všetko dobre dopadlo, spala som ako bábätko 😀 😝

annalena
14. dec 2012

@nana128bc tak srdecna gratulacia, vela radosti s Jakubkom 🙂 a je uplne jedno, ako sa malinky dostal na svet - teda aku narkozu 😀 , hlavne ze ste vsetci zdravi a vsetko dobre dopadlo 😉 a aj sa nejak poponahlal ako vidim....

baaabenko
14. dec 2012

@kate1616 Ahojky, ja som rodila cisarskym rezom pred siedmymi tyzdnami...ako zacat, tiez som riesila obrovsku dilemu....cisarak som mala planovany, a bola som krvopotne presvedcena ze inak ako pod celkovou narkozou rodit nechcem a nikto ma nedonuti dat si spinal, nie som predsa sibnuta🙂))) ale ked za mnou prisiel anesteziolog 20 min, pred samotnym zakrokom a hodil somnou rec tak ma nakoniec presvedcil na spinal, a to mozem povedat ze som riadny poseroutek🙂 ziadne bolenie hlavy, ziadna migrena, ziadne vracanie nic sa nekonalo...nic som necitila len ked maleho vyberali trosku som citila hojdanie ako na gondole🙂 a ten krasny pocit ked som ho mohla hned vidiet a pocut ako place a prilozili i ho bol neopakovatelny..keby som mala este niekedy rodit cisarom tak jedine spinal🙂

baaabenko
14. dec 2012

@kate1616 A presne ti rozumiem, ja som predtym tiez nebola nikdy operovana, je to hlupy pocit ale jednoznacne spinal...a este si aj dobre pokecas pri samotnom zakroku🙂 inak rodila som na kramaroch v bratislave a vsetci na sale boli spickovy, od sanitara, cez sestricky , anesteziologa az po porodnika. rodila som u dr. Turkotu a je neskutocny...a na cisare som sa dohodla, normalne mi ho na poziadanie naplanoval...drzim palce🙂

baaabenko
14. dec 2012

@ewisam dam tip...jednoznacne na kramaroch u dr. Turkotu...ja som chcela len cisarak a normalne som sa na nom s nim dohodla a naplanoval mi ho🙂

nana128bc
16. dec 2012

@annalena no, to je na dlhšie 😀 prvého dec. mi zvonila kolegynka, že mi sekciu s dr. dohodla na šiesteho dec. - bola som v takom šoku 😨 že som sa za ňou ešte zastavila na odd., či to myslí ozaj vážne....medzi rečou sme natočili záznam, kde už boli prítomné aj kontrakcie ( pre mňa nič výnimočné, keďže mi bruško tvrdlo už od štvrtého mesiaca ) ale po vyšetrení som už aj zakrvácala a bola som už aj otvorená, tak ma postavili pred hotovú vec: zajtra prídi už aj s vecami, ukončíme to 😝 nebolo nad čím rozmýšľať, mala som pri sebe skvelý tím lekárov a sestričiek. Až sa cítim blbo, že som chcela ísť rodiť niekde úplne inde. Doma je len doma!!! 😉

ewisam
18. dec 2012

@baaabenko dik, zatial nepotrebujem 🙂 ale pre buducnost sa zide, kto vie cim ma za par rokov prekvapia v TN

lubaska
27. jan 2013

baby mozno troska blba otazka, ale pri viacnasobnom cisaraku je jazva ta ista? teda stale sa reze na jednom mieste??? dik za odpoved 🙂

sonik28
1. feb 2013

@baaabenko Tak mna caka niekedy na prelome febr.a marca tiez planovana sekcia na Kramaroch....kvoli KP...pojde o druhu moju sekciu, prva bola v celkovej anesteze a ta druha bude v spinaly.....oslovila som dr. Valenta, tak dufam najdeme nejaky "vhodny" termin...🙂

chcem sa opytat, ci na Kramaroch po spinaly hned prilozia babätko alebo az po uvodnych vysetreniach alebo len ukazu a az po niekolkych hodinach prinesu na prilozenie (tak to bolo po uplnej anesteze, no nastastie sa mliecko krasne rozbehlo za 2-3 dni)...dost mi na tom prvotnom prilozeni zalezi tak dufam budem moct mat babätko co najskor na sebe...🙂

rebroza
1. feb 2013

@lubaska ahoj. mna rezali trikrat - cysta na vajecniku, cisarsky a druhy cisarsky a vsetko mam cez jedno miesto - vodorovne v oblasti bikin sa to vola, ci podbrusko. akurat dlzku rezu menili.

sirinka
1. feb 2013

@lubaska ano

baaabenko
2. feb 2013

@sonik28 Ahoj, no ja som dost bola sklamana co sa tohoto tykalo na kramaroch po spinali...babetko ti ukazu hned ako ho vyberu z bruska a potom ti ho este na operacke asi na minutku prilozia a potom ho uvidis az za 24 hodin...na resku ti ho uz nedonesu...mne sa takto vobec nespustilo mliecko...od zaciatku sme na umelom mliecku...

molniak
2. feb 2013

@baaabenko Ahoj to ci sa ti spusti mliecko nema ziadny suvis s tym ci ti prilozia babetko alebo nie ja som moje babo videla prvy krat po 3 dnoch od sekcie a mliecko sa mi spustilo asi na 5 den a to som malickeho nemala vobec na rukach

sonik28
2. feb 2013

@baaabenko jaaaj, to ma velmi mrzi....ja som po prvej sekcii mala malu prilozenu tak normalne (nie na sekundu, ze jej bradavka hned vypadla z ust) asi po 24 hodinach...narodila sa v stredu o 10:11 a vo stvrtok od 9:00 sme boli spolu az do vecera, potom ju odniesli a priniesli v piatok o 5:30 a ostali sme spolu...s mlieckom nebol problem...no teraz tusim, ze ta spinalka inak funguje a chcem, aby mi babätko prilozili aspon na chvilu ku prsniku, ked ho vyberu, pripadne po ocisteni a prvotnej kontrole...chcem to povedat lekarovi, ktoreho idem zazmluvnit, tak mi dufam vyjde v tom v ustrety...

tu je dokaz, ze sa to da: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=4427493...

baaabenko
2. feb 2013

@molniak Ja si myslim, ze sa da spusteniu laktacie pomoct ked sa babetko pravidelne priklada hned po narodeni...ale mozno by som ho nemala ani keby to tak bolo. to nezistim

anina37
2. feb 2013

@kate1616 tak príspevkov je tu dosť.. ale napíšem aj ja.. cisárskym som mala všetky tri deti. Prvé som mala rodiť normálne, aj keď som mala v knižke napísané že mám úzku panvu.. lekár povedal že skúsime. Nakoniec som aj tak skončila cisárskym, pretože som sa absolútne neotvárala, druhá dcéra už naplánovaná sekcia, a to ani neviem ako som sa zotavila.. už na druhý deň som "behala" , úplne takmer bez bolesti.. tretí syn (neplánované tehotenstvo), to bolo dosť rizikové, pretože cisárskym sa odporúčajú dve deti (aspoň vtedy to tak bolo), ten bol úplne najbezproblémovejší... takže vela záleží v akej si psychickej pohode.. ak môžeš, choď cisárskym, ja by som neriskovala spontánny pôrod.. predsa len nie je v polohe v akej má byť.. ale to je môj názor.. sestra mala tento problém pri prvej dcére(panvou dole),volili tiež cisársky. Syna rodila normálne.. na porovnanie vraj rovnaké, len bolesť je opačne, pri cisárskom po, a spontánne pred... 🙂 držím palce, nech všetko dobre dopadne..

rebroza
2. feb 2013

@baaabenko ahoj. tiez si myslim, ze vplyv na spustenie mlieka moze a nemusi mat prilozenie babatka po porode. a aj sposob porodu. je asi pravda, ze cim viac stimulacie, tym lepsie.
ale napr u mna - prvy cisarsky, maly sa dostal k prsniku prvy krat az viac ako 24h po porode, aj bol dokrmovany a mlieko sa pustilo asi na treti den a kojila som v pohode. druhy porod - spontanny a potom operacia, mala sa dostala k mojmu prisniku az 28 dni po porode (mesiac som brala antibiotika a nemohla kojit). ja som len odstrekovala a potom sme postupne presli od UM k mojmu mlieku a kojili sme do roka...

molniak
2. feb 2013

@baaabenko hm je to vec nazoru aj ked ja si myslim ze to nema na to vplyv ja so svoje dieta ala na rukach prvy krat po 2 mesiacoch a mlieko som mala 😉

koralovka
22. aug 2013

@kate1616 Zrejme skúsia porod normálne rozbehnúť a ak by to nešlo išla by ste na sálu. No ak by videli že se nervózna a stresovaná, bojíte sa, asi by ste išla na sál hned. Neodporúčam dať si vyvolávať porod, je to omnoho bolestivejšie a ,,natrepané do pár hodín, neprirodzené, počkajte si doma až sa porod sám rozbehne a ono to pojde, ak nie vždy sa dá zasiahnuť🙂 Ja má za sebou tri cisaráky

koralovka
22. aug 2013

@baaabenko Problém bol niekde inde, nie v prikladaní po porode, mlieko sa rozbehne i niekolko mesiacov po odstavení