Cisársky rez a dilema okolo neho
Baby mám velkú dilemu. Som už v 36. týž tehotenstva a babo mám otočené panvovým koncom. Doktor mi vravel, že šanca na pretočenie, kedže je už zafixované na krčku maternice je velmi malá. plod nebude velký a tak mi vravel, že môžem rodiť aj spontánne, ale to ja nechcem riskovať, lebo mám z toho strach. Toto bude po dvoch rokoch moj druhý porod a chcela by som odrodiť radšej cisárskym rezom. myslíte že na požiadanie mi ho urobia? alebo to záleží od okolností. a ešte jedna otázka. Ked by som išla rodiť cisárskym, čo mi odporúčate? Celkovú narkózu, alebo spinálkou? Aké máte skúsenosti? podelte sa o ne prosím. Čas sa mi kráti a ja som z toho dosť nervózna. V živote som nebola operovaná. Dakujem
@koralovka No už rok a pol som po tom, dopadlo to výborne bez komplikácií, ale podla mojej skúsenosti radšej 3 krát spontánne ako 1 cisársky. Tie pooperačné bolesti bola to hrôza a ešte k tomu pod spinálkou som počula a vnímala všetko. No dalo sa to zvládnuť. Velmi som sa bála a nakoniec sa to hravol dalo zvládnuť.
baby ...cisarsky rez sa planuje kolko pred porodom alebo ako to je...ja mam 30.9.2013 termin porodu a robi sa to skôr či ako to je ?? su aj nejake predoperacne vysetrenia ??? 😀
chcem sa opytat,,caka ma cisarsky v uplnej narkoze,a chcem vediet ze kolko je zena na jiske......a kolko je spolu dni v nemocnici.dakujem
@kate1616 ahoj! Môj syn mal takú istú polohu,ako tvoje ešte nenarodeného dieťatko. Keďže bol dosť veľký (4,40 a 57 cm) lekár nepredpokladal, že sa otočí a naplánovali sme cisársky rez. Prijatá som bola deň pred termínom, celú noc som nemohla spať, lebo som mala strach, ako to všetko dopadne,.... Malý to asi vycítil a on sa fakt otočil hlavičkou dole! Ráno má ešte ultrazvukovo pozerali a lekár nechcel veriť.... Dostala som na výber - či ostanem a urobia cisársky, alebo idem domov a počkáme, kedy sa pôrod spustí. Ja som ale ostala a žiadala plnú narkózu, všetko trvalo pól hodinku a maličký bol na svete! Plnú narkózu odporúčam
ja zas celkovu anesteziu neodporucam, aj ked nemozem porovnat s lokalnou, teda "spinalnou"..ja osobne som mala dost blby zazitok 😖 musela som ist na sekciu, bolo to akutne, syn mal prepadnuty pupocnik. Za 10 minut som bola na operacnej sale, o dalsich par minut uz v narkoze, ale citila som, ako som sa preberala..ze vraj mi dali slabsiu anesteziu a aj podla pristrojov som sa im preberala...ja som citila neskutocnu bolest, prisernu, v bruchu akokeby mi poziar vypukol 😝 ...potom nic, tma, to mi zasa dala silnejsiu...nemohla som sa prebrat, mala som dvojite videnie, absolutne netusim, kolko casu ubehlo v ten den/vecer a ako 😖 po cca 7hodinach od sekcie mi priniesli maleho, ledva som na neho zaostrila. este mi aj pri vyberani tej dychacej trubice prislo zle, na vracanie, to som len tak ako zo sna pocula krik nevracajte nam, nevracajte (asi by som si mohla potrhat stehy, hmm). Najhorsia bola ta neskutocna par sekundova bolest v bruchu a ten stav po preberani, dvojite videnie..uz na druhy den rano to bolo ok..celkovo som sa rychle zotavila, rychle chodila..bolest som prekonala kvoli babatku a velmi nam pomohlo aj dojcenie, hlavne, co sa bondingu tyka, lebo pod vplyvom tazsieho preberanie sa nemam "prijemne" spomienky na nase prve chvilky...to sa upravilo az doznenim vsetkych tych liekov a dojcenim...ak teraz budem musiet ist na SC, budem volit spinal, pocula som pozitivnejsie reakcie, a aj sami lekari sa mi vtedy vyjadrili, ze skoda, ze nemozem ist na lokalnu anes (pichla som si predtym heparin na riedenie krvi, bolo tu velikanske riziko, ze zakrvacam, nedalo sa to vykonat) , ze je to setrnejsie pre matku aj dietatko a ze je to aj bezpecnejsie. Uplne naj by bolo ale prirodzene 🙂 moj nazor je, ze SC je operacia a moze prinasat so sebou aj komplikacie a ze tie rizika su vacsie ako pri prirodzenom. Kazdopadne, nie vzdy je to mozne..vela stastia vsetkym 😉
joj, a bola som asi 3 dni na pooperacnom, ale to preto, ze tam mali miesta a bolo to cez vikend, bolo tam ozaj tichsie a prijemnejsie, a nakolko bolo leto, bol tam aj vacsi chladok 🙂 potom ma premiestnili na normalnu izbu a kedze som netusila, ze sa mam pytat domov, prepustili ma az na 7.den, zabudli na mna 😅 maly pritom nemal zltacku a pekne sa nam rozbehlo dojcenie, ale tusim, ze normalka u nas je tych 5dni.
Ahojte,caka ma CR pretoze mam platnicku v krizovej casti v zlom stave ,mala som ist na operaciu a akurat vtedy sme zistili ze som tehotna.poprosim skusenosti ak by sa nejaka maminka nasla aspon s podobnym pripadom.dakujem
@denaha
Ahoj , ja som mala tento problem. Gynekolog ziadal od neurologa a ortopeda stanovisko, ked som mu to povedala.
Tak som dostala od tychto lekarov, ze by nemal byt problem a nie je potrebne aplikovat CR.
Bola som prekvapena, lebo som stretla jednu mamicku, ktora mi cakarni hovorila, ze ma problemy s kostrčou a ide rodiť CR...
Zavisi, ake mas problemy s platničkou.
ja som napokon rodila CR, ale kvoli inym problemom.
Gynekolog by mi CR len tak neindikoval CR, keby som nepriniesla stanovisko...
No problemy mam po porode aj tak, lebo predsa len tomu nehotenstvo zas pridalo tou záťažou...a chrbtica ma boli ďalej...Podľa mňa je dobre že ideš rodiť CR. ja som mala pred tym CR jeden porod normalne a po porode som nemohla takmer chodiť kvoli bolestiam..
držím ti palce.
@nika1020 Dakujem velmi pekne.mne neurolog napisal ze jednoznacne CR.Prvy porod som bola spontanne ,ale vtedy som problemy nemala s platnickou.Len sa trochu toho CR bojim ,ak mam pravdu povedat 😒 ...spinalku mi asi nedaju,lebo to mam v oblasti krizov,tak mi tam asi rypat nebudu..a asi by mi prislo aj zle ked si predstavim ze som hore a oni tam behaju rezu a siju ma och..
baby mala ste niektora cisarsky rez z dovodu srdca?/ale neberu sa ziadne lieky/
@denaha Ahoj, troska mimo, ale mozem sa opytat? Mas vybocenu platnicku v krizovej oblasti? Ako zvladas tehotenstvo? Ja mam tiez problem s platnaickou. Mam syna (sekcia) a vtedy som este netusila, ze nejaku platnicku mam. Chcela by som este jedno dietatko, len sa trocha bojim, co s mojim chrbtom urobi tehotenstvo. Ked som sa rozpravala s gynekologom a neurochirurgom, obaja sa tvarili, ze v pohode, len neviem neviem 😀
@gr ahoj,platnicku mam prasknutu a dren z nej vytecenu do priestoru kde su nervy a jeden nerv mi uplne zaliala..bolelo to strasne raz som aj normalne odpadla..potom sa to trosku ukludnilo a tehotenstvo zatial zvladam celkom dobre,len som v 6 mesiaci a mam tak trosku vacsie brusko,snazim sa chodit skoro vsade peso kedze nemozem cvicit..ked sa presilim pri upratovani tak ma to boli alebo citim silny tlak ale da sa to zvladnut v pohode pokial si lahnes aspon raz cez den a das chrbtici oddych..termin mam 4.8. Tak dufam ze sa to rapidne nezhorsi.myslim ze ten drobec za to stoji :D
@denaha
Drzim palce.
Coho sa bojim je, aby som potom mohla fungovat a byt mamou pre obe deti, lebo ked som si pokazila platnicku, tak to bola hrozna bolest ktora mi vystrelovala do nohy az mi trplo chodidlo 😢 a skoncila som na tyzden v nemocke a este stale nie som uplne fit a nemala by som velmi natahovat drobca. Nastastie uz bude mat 2 roky, takze je dost samostatny, ale ak by som mala male babatko, neviem ci by som to zvladla, ak by sa mi ten chrbat zas pokazil. Toho sa bojim asi najviac.
@tanity Inak takyto pripad davali nedavno v telke, ze sa prebrala zena pocas operacie, citila obrovsku bolest, ale nedokazala nic povedat, iba pocula ako kricia, ze Prebera sa nam. Myslim, ze zazalovala nemocnicu, aj ked oficialne stanovisko nemocnice bolo, ze sa jej to len zdalo. Myslim, ze ak by si to hned vtedy zacala riesit, maju z toho pruser, neviem aka je premlcacia doba na taketo nieco...
@kozicka. Áno videla som to v telke..a nikto jej nechcel veriť..nuž ja mám podobnú skúsenost takže rozhodne to nebola len moja schyza ale fakt..riešiť žalobou to nie. Aj jed ttých par sekúnd bolo peklom malému sa zachránil život..al prepadnuty pupocnik.
Inak mám čerstvo po druhej sekcii..3 dni som sa pokúšala porodit spontánne..ale nešlo to..spinal bol v ramci moznosti ozaj dobrá voľba a skúsenost..zasa zachránil môjmu synovi život..3x omotany pupocnik okolo krku..
ahojte baby, kedy vám po cisárskom dali prvýkrát bábätko?
má tu niekto ako indikáciu pre cisársky pôrod perikarditídu? čo by sa mohlo stať pri prirodzenom pôrode?
ahoj rodila som cisarskym v 36 tt, odporucam spinal, urcite ti to odporucia aj lekari a anesteziolog, je to neporovnatelne lepsie ako celkova...ale ja som dost hysterka tak mi dali cuchnut rajskeho plynu aby som sa tak nebala...bolo mi zrazu horzne vtipne 🙂 ja som mala teda ten spinal a bolo to fajn, celkova narkoza je horsia pre organizmus, dlhsie ti trva kym sa z toho otrasies...nemas sa coho bat, ja som hrozna citlivka a trasoritka, placem aj ked si udriem koleno, ale cisarsky som zvaldla dobre, samozrejme, ze to bolelo, ale ta bolest sa dala zvaldnut a bola kazdu hodku mensia a mensia, mne bohuzial dali babo az o 2 dni, ale to nieje pravidlo, skor vynimka, muselo byt totiz v inkbatore, ale ukazali mi ho hned ako mi ho vybrali, co mi je luto, ze neprilozili, ale mali co robit so mnou na prikladanie nebol cas...na nohy som sa postavila o 12 hodin, rodila som rano a vecer som uz bola v sprche, vetdy mi aj vybrali cievku z mocoveho mechura, tlmili mi bolesti zilovo 4 dni, potom som uz bola ia ibalgine...v nemocnici som bola 2 tyzdne, ale ja som mala ine tazkosti aj babo, co viem zeny ostavaju max 5 dni..bolo to tazke a bolestive, ale da sa to vydrzat a ja do toho pojdem urcite este raz aj napriek bolesti chcem mat dalsie minimalne 2 deticky a vsetky musim rodit sekciou, drzim ti palce, zvladnes, aj ked samozrejme prirozdeny porod je najlepsim riesenim, niekedy sa inak neda ako napr. aj u mna.napriek vsetkemu mam na svoj porod dobre spomienky, neviem porovnat ake to je rodit prirodzene, ale priviedla som na svet vytuzene dieta, to bolo pre mna podstatne 🙂
Ahoj ja som sa rozhodla až na operačnom stole dali mi na to 5 minút a keď videli ako som vystrašená bo som nikdy nebola operovana dali mi celkovú narkóze vraj ta po nej boli hlava mňa nebolelo ale ak si veľký stresovať daj si celkovú
Ahoj ja som sa rozhodla až na operačnom stole dali mi na to 5 minút a keď videli ako som vystrašená bo som nikdy nebola operovana dali mi celkovú narkózu vraj po nej boli hlava mňa nebolela ale si po nej taká obľúbená ako opiť,niektoré baby hovoria ze po spinalke bolia kríže ale to mňa boleli aj po celkovej. ak si veľký stresovať daj si celkovú.sestra mala lokálnu a cítila len tlak aké vadilo jej co hovorili doktori keď ju rezali a vyťahovali a zažívali bolo to nepríjemné lebo si to predstavovala ja som bola rada ze som mala celkovú lebo boli komplikácie stratila som veľa krvi tak to riešili a bola som rada ze som spala ale nemohli má prebudiť asi mi dali silnú narkózu bola som slabá lebo som stratila veľa krvi. Moja malá 4 kg tak preto mi dali sekciu
Ja som rodila cisarskym spinalkou a skoro vobec to nie je citit..a to som sa neskutocne bala..taka bleda som asi nikdy v zivote nebola...ked ti ju pichnu za chvilu sa necitis od pasa dolu,takze ziadnu bolest necitit pocas zakroku..spinal je lepsia..uvidid hned malinke a daju ti ho prilozit,aspon mne tak dali..no a co sa tyka bolesti po tom ked prestavala ucinkovat spinalka..kazda to ma urcite inak..ja som mala velle bolesti a lezala som 24hod a az potom ma postavili na nohy..prvy krat to bolo dost bolestive,ale potom to uz kazdym dalsim razom bolo lepsie..pri pohlade na na synceka som sa zotavovala rychlejsie..tak drzim palce..
asi budem výnimka - chcem len povzbudiť mamičky, ktoré by radi rodili spontánne, hoci je bábo otočneé KP. Rodila som KP prirodzene, chlapec, 4kilá... čakali sme, či sa otočí, no drobec nechcel🙂 Od prvých jemných kontrakcií bol malý do 8 hodín na svete; za 2 kontrakcie vyšiel von... Radšej som chcela prirodzene ako sekciu, lebo mam skúsenosť, že rany sa mi dlho hoja a bála som sa, ako budem zvládať fungovať po pôrode, lebo doma ma čakali ďalšie 2 deti🙂 Nemôžem o tom písať bez toho, aby som nespomenula, že sme sa za prirodzený pôrod už počas tehotenstva veľa modlili a počas celej doby pôrodnej som cítila obrovský pokoj a Božiu starostlivosť vo všetkých detailoch, ktoré by som sama nebola takto "prichystala" či naplánovala.
Ahojte maminy..celkom nahodou som natrafila na Vase prispevky a tak by som mala par otazok,kedze ma caka planovany CR..zatial nemam este presny termin..ani predoperacne vysetrenia..ale na poslednom sone v 30t mi lekar povedal ze na 99,9% pojdem rodit cisarskym kvoli diag. Placenta preavia totalis..som z toho dost nestastna,nakolko som dve deti porodila prirodzene...neviem si vobec predstavit co ma caka...urcite ale viem ze nechcem ist do celkovej anestezy..chcem vidiet a pocut malinku,len sa bojim toho vpichu do miechy a celkovo pocitu ,ze ma vlastne rezu..ci nebudem nieco citit..mate niektora podobnu skusenost s touto diagnozou? Dakujem za akekolvek postrehy a rady.

@lubaska Nie , vždy inde, nižšie alebo vyššie🙂