icon

Cisársky rez a spinálna anestéza

vejuspd
21. okt 2016

Ahojte chcem sa Vas opytat,som v 39tyzdni a buduci utorok mam termin, no malinky nieje otoceny co uz sa tazko podari. Toto bude moj druhy porod,no prvy bol normalne klasicky.Teraz mi hrozi cysarsky a strasne sa bojim ked neviem co ma čaka. Idem rodit do PE a prosim Vas o skusenosti z cisarskym zo spinalnou anestezou ako ste sa citili pri tom,po a kolko vas drzali priblizne tie bolesti? Za vsetky odpovede dakujem.

sam2
22. okt 2016

@shia kedysi to bolo az po 24h, dnes po 12h 😊 Tych 12h treba lezat a co najmenej hybat hlavou, samozrejme bez vankusa. Mne napr.sestricka strcila flau s vodou do suflika na nocnom stoliku, pichla do nej hadicku a tak som pila. Proste som len trosku otocila hlavu. Mna skusali postavit po 12h, no nepodarilo sa im to. Vstala som az po 24h. Ziadne bolesti som nemala.
Ale to co opisujes je pri tomto druhu anestezy bohuzial bezne 😒 Kazdy organizmus to zvlada inak. Da sa to eliminovat tym, co som uviedla vyssie 😊

marcelatje
22. okt 2016

@shia dlzku lezania po spinalke urcuje anesteziolog nie sestricky. Niektori povedia ze 12 hodin ini ze 24 je to rozne. Niektori pausalne kazu lezat 24 hodin kazdej mamicke, ini posudzuju individualne. Nikto dopredu nevie ako telo na spinal zareaguje tak si mala smolu ze tvoje reagovalo takto. Sestricky by som nevinila.

miska2015
22. okt 2016

Ja som mala asi 1 min. na rozhodovanie medzi celkovou a spinálnou a vôbec som netušila, čo ako. Vybrala som si na radu anesteziológa spinálku. Najväčšie plus bolo pre mňa, že som hneď počula svoju dcérku, keď ju vybrali a aj mi ju prišli ukázať. Išlo o akútnu sekciu, takže som sa o ňu veľmi bála. Asi 2-3 dni ma naozaj len trochu bolela hlava, ostatné je myslím, rovnaké ako pri celkovej anestézii. A inak, najhorší pocit potom na JIS-ke bol, keď som necítila nohy, resp. nevedela som s nimi ani pohnúť. To trvalo asi 3-4 hodiny. Úplne pocit nevládnych nôh. Ja odporúčam aj tak spinálnu.

vejuspd
autor
22. okt 2016

@marcelatje tak dufam ze ano,a ze to bude co najskor.

vejuspd
autor
22. okt 2016

@egiginka Uz som skusala všelijake cvyky az doteraz a malinky stale nič. Ale cvičim aj nadalej,ano vravel mi doktor ze sa da aj normalnou cestou porodit aj ked nieje otocene hlavickou ale ze to trva dlhsie a je to bolestive a nevie či by som to zvladla.

egiginka
22. okt 2016

@vejuspd , drzim palce, nech obaja dobre zhodnotite, lebo urcite to neni sranda

vejuspd
autor
22. okt 2016

@katrin21 Waaw,dakujem zapisem si to a dakujem za radu.Len dufam ze im tam neodpadnem este pred zakrokom 🙂

katrin21
22. okt 2016

@shia vidis, ja som rodila tiez v TT a mna nechali lezat a aj vankus mi dali prec 🙂 asi si natrafila na nejaku blbu smenu, aj ked podla mna su tam vsetky super, mozno jedna je taka menej prijemna....ale je fakt, ze ja som lezala na rizikovom a na gynde, nie na 600nedeli....

nivea777
22. okt 2016

@katrin21 v podstate ked zdvihnem hlavu tak ma moze zacat boliet,ze? nie su ziadna vazne problemy? bolest hlavy by som asi prezila :D radsej mat vankus

shia
22. okt 2016

@katrin21 aj ja som lezala na rizikovom tiez ;) a sestricka ma vyhnala chodit, aj viem myslim ktora to bola, ale enchem menovat. ale dalsi krat sa uz nedam, vetdy som este nevedela, aku sarapatu mi to nerobi...ostatne tam boli naozaj velmi mile, nemozem povedat...

shia
22. okt 2016

@marcelatje ja nevinim nikoho, ja odpovedam na otazku, ktora bola zadana v tomto fore a pridavam moju skusenost ;)

marcelatje
22. okt 2016

@shia napisala si: viem ze to bola chyba sestriciek......

katrin21
22. okt 2016

@nivea777 ano, ale ta bolest hlavy je neznesitelna, nevies fungovat, to nie je klasicka bolest hlavy, na ktoru si das tabletku.. na tuto bolest takmer nic nezabera, resp. co by aj zabralo, ti nemozu dat kvoli dietatu.. takze... radsej nie...
a niekoho boli hlava aj zo zleho vpichu spinalu, ked unikne miazga, ale to sa da napravit krvnou zatkou, ale malokde to aj robia...

katrin21
22. okt 2016

@marcelatje 24h lezat nie je dobre kvoli prevencii tromboz sa treba rozbehat cim skor 🙂 napriklad 🙂

marcelatje
22. okt 2016

@katrin21 vidis a napriklad v BA na Antolskej je jedna anestezilogicka ktora vzdy vsetkym rodickam kaze lezat 24 hodin. A sestricky to dodrziavaju do minuty 😂 rodila som o polnoci a presne o polnoci ma prisli rozchodit 😂😂
To su veci ktore lajk nema ako vediet najma ak nie je dovod sa o to zaujimat ako v pripade akutnej sekcie.
Lekari tiez nevedia vsetko zjavne.

celasapremenim
Autor odpoveď zmazal
celasapremenim
Autor odpoveď zmazal
katrin21
22. okt 2016

@celasapremenim ved ja viem, ze tam, kde spinal... to by mali spravit napr. po dvoch dnoch od operacie, ak ukrutne bolesti pretrvavaju a necakat...
ja som to nastastie nemala, mna bolela hlava za ocami, ale z vysokeho tlaku .... nie zo spinalu, zaberal mi medipyrin nastastie na to ako tak.... ine mi aj tak nechceli dat...
no a teraz asi 3-4 mes od porodu ma brutalne bolievaju niekedy, ked spim dlho na bruchu v nejakej polohe krize / co ja teda vela tak spim/ ..ale tak, ze keby sa prudko otocim, tak hadam aj zvriesknem od bolesti, co akoby mi tam noz pichli...
pri prvej som mala epidural, boleli ma krize asi mesiac po porode... ale toto nie....
lenze neviem, ci to su krize, mozu to byt aj ladviny, aj ked teda boli ma to vzdy len nad ranom , ako potrebujem sa otocit, alebo vstat k malej, ale ze neskutocneeee ... ostra bolest.. snad to raz prejde :D nemyslim si, ze je to zo spinalu ale... skor celkovo poposuvana chrbtica po tehotenstve a teda aj tie oblicky sa tak mozu prejavovat a kedze ja som mala preemklapsiu, je to mozne.. ale zase neviem, ci by ma to bolelo v tom pripade len pri lahu na bruchu dlhom...asi nie...

mackaba
22. okt 2016

Citam rozne fora, ale este nikdy som nijam neprispela. Teraz by som vsak rada reagovala aj mojim zazitkom. Tiez som ako prvorodicka s indikovanym CR chcela aby bol porod co naj pre babatko tak som zvolila spinal. Kedze pri zakroku sa mozu potrobnejsie venovat babatku, cisteniu maternice aj sitiu na rozdiel od celkovej anestezie. Problemy nastali uz pri operacii, ked som zrazu /asi po zavedeni latky na odlucenie placenty/ nemohla dychat. Urcite nie je prijemne ked vsetci okolo vas zacnu v tichosti panikarit. Kazdopadne doktori sa poponahlali a mna uz coskoro viezli na JIS. Mimochodom maleho som videla asi na 10 sekund a hned ho brali prec. Najvacsie problemy vsak prisli az po samotnom porode. Ked ma uz previezli na normalnu izbu, chystala som sa na ranajky a nepresla som ani pol chodby uz som bola na zemi. 7 dni po tomto druhu anestezy som nemohla vstat z postele. Dostala som tak neznesitelnu migrenu, ze sa mi ukludnila iba vo vodorovnej polohe. Skoncila som na infuziach od bolesti ktore mali vsak iba docasny charakter, takze som ich aj tak odmietala kedze to svinstvo islo do mlieka a ja som chcela kojit. Prisli problemy s prsnikmi a pre mna to boli este horsie stavy. Kedze sa po leziacky tazko odsava mlieko prip. robia ine procedury. Domov som isla na reverz kedze mi doktori aj tak nevedeli pomoct. Moje doporucenie na zaver. Urcite by som druhy krat nevolila spinalnu pre ludi ktori aj v beznom zivote mavaju nizky tlak. Telo sa potom nedokaze vysporiadat s unikom mozgoveho moku aj cez taku malu dierku ktora zostane po spinalke. Tiez mi doporucovali krvmu zatku ale jedze to v tej nemocnici robil Dr. len 4 krat za zivot. Tak som nemala chut sa podrobit takemu zakroku. Teraz som znovu tehotna ale keby mi uz hrozil CR tak urcite do celkovej.

katrin21
22. okt 2016

@marcelatje no, mne to praveze pred 15r prizvukovali , ze uz sa musim hybat, sice to bolo po celkovej, ale to je jedno, stavali ma po nej asi po 5 hodinach, ze na zachod, neslo samozrejme, museli ma vycievkovat, ale vstat som musela... a chodit a stale.... a presne mi povedali, ze kvoli prevencii tromboz, aj ked pichaju flraxiparin, aj tak....
tak teraz som uz vedela, ze treba sa cim skor rozhybat ...po tych 12hodinach

katrin21
22. okt 2016

@mackaba no, ked si tak zle znasala uz tak malu anestezu, ako je spinal a nemohla si dychat, ja by som sa praveze vonkoncom nedala uspat.. tam je totiz omnoho vacsia zataz pre cele telo + navyse hrozba alergickej reakcie + cely ten shit ide aj do telicka dietatka....

mackaba
22. okt 2016

@shia ak si citala moj prispevok teraz tak som mala rovnaku skusenost ako ty a to som sa ani nepohla 24 hod. na JIS-ke jedze ma na to upozornovali uz vopred. Ale ako vidis ani to nepomohlo a migreny som dostala aj ja. Mne Dr. povedal ze taketo stavy postihnu jednu pacientku z tisic takze asi sme vynimky co to potvrdzuju.

mackaba
22. okt 2016

@katrin21 a ako by si potom to dieta zo seba dostala ked sa prirodzene nedalo? Urcite by si po osobnej skusenosti hovorila inak. Kedze som sa aj ja z rovnakych dovodov pred porodom rozhodla tak ako som sa rozhodla hlavne kvoli tomu ze som brala ohlad na dieta a vplyvy analgezy na neho. V podstate som po porode svoje dieta ani nevidela vzdy len na kojenie pol hodinu a hned ho brali co som nebola schopna ho podrzat ani v naruci. Lahko sa hovori co je dobre a co zle ked niekto neprezil. Apropo ked som mala konzultaciu s anest. den pred porodom tri krat sa ma spytal ako reagujem na krv, ihly. Jednoducho aka som natura a ci to vobec zvladnem po psychickej stranke. Nie kazdy clovek unesie operaciu v priamom prenose aj keby chcel vsetko len to naj pre svoje dieta.

katrin21
22. okt 2016

@mackaba ja som prezila skoro presne to iste... dieta som mala v inkubatore dalsi mesiac, videla som ho asi tych 10sekund ako ty..... a aj to bolo cele zabalene v zelenej latke, videla som len kriciace otvorene usta v podstate :D .. az potom v inkubatore som videla, ako vyzera do tvare... a chodila som za nou iba 2x denne po pol hodine, prvy den na voziku, bolo mi zle, mala som tlak 180/120 este dalsich 10 dni, busilo mi srdce, vzdy som myslela ze odpadnem, lebo na detskej jiske je 30stupnov kvoli detom..
takze ta chapem.. a spinalu som sa velmi bala, ale nelutujem, ze ma anesteziolog nahovoril nan, fakt.... inak aj ja som nizkotlakova, akurat v tehotenstve som mala preemklapsiu .... a ten tlak bol tym padom pre mna este viacej neprijemny, lebo predtym som fungovala skor na tlaku 105/70

u teba to ale urcite nebolo hybanim hlavy, ale skor unikom moku, zle ti pichli spinal... podla mna s tym nizky tlak nema nic, jednoducho asi sa nepodarilo dobre pichnut :( presne ako ti povedali, obcas sa to stane....

celasapremenim
Autor odpoveď zmazal
celasapremenim
Autor odpoveď zmazal
katrin21
22. okt 2016

@celasapremenim striedam to, ale dost som trpela v tehotenstve, ze som nemohla na bruchu spat, ja tak spim, ze na boku - bruchu, noha pokrcena dohora, druha vystreta :D

a hybat hlavou mozes, ale nie ju nadvihnut hore... do bokov mozes otacat.. ale proste aby bollo telo v rovine

celasapremenim
Autor odpoveď zmazal
jolien88
22. okt 2016

@mackaba ja som rodila tento rok v maji na antolskej. Mala som spinal, bohuzial sa prirodzeny porod trosku zvrtol. Lezala som na izbe s este jednou ktora mala tiez spinal. Museli sme lezat 12 hodin. Na druhy den "spolubyvajuca" mala hrozne bolesti hlavy ako migrenu. Nemohla ani stat, v lahu jej bolo lepsie. Davali jej infuzie ale nepomahalo. Trvalo to dva dni a ani o maleho sa poriadne nemohla postarat. A potom jej prisli spravit krvu zatku, robili to priamo na izbe, ja som musela ist na chvilku von. A prakticky hned (po par hodinach spanku) sa jej polepsilo. Povedali jej ze mala zle pichnuty spinal, neviem. Ja som nastastie ziadne problemy nemala. A to mam nizky tlak.

celasapremenim
Autor odpoveď zmazal