icon

Cisársky rez namiesto vyvolania pôrodu

otazka26
13. apr 2025

Ahoj🤗chcela by som sa opýtať, oficiálne som už po termíne pôrodu, no nič sa nedeje, bolo mi povedané, že keď sa do týždňa nič nestane budú mi musieť pôrod vyvolať. Na čo som lekárke povedala, že ja si ho vyvolať nenechám ani keby sa neviem čo dialo, že to už radšej cisársky, ona mi venovala samozrejme udivený/znechutený pohľad, s čim som ale počítala 😅No moja otázka znie, ak by sa mi pôrod nerozbehol sám, je možné že ma potom vezmu priamo na cisarky? Má niektora z vas nejaku takúto skúsenosť?

(Ocenila by som iba odpovede na moju otázku a nie presviedčanie o tom, že vyvolanie je lepšie pre XY dôvodov. Pre mňa to lepšie určite nie je, nakoľko pôrodu sa obávam, epiduralka nepripadá do úvahy u mňa a veľa som sa napočuvala že kontrakcie umelo vyvolaneho pôrodu su maximalne neznesitelné)

Strana
z4
tulipanik12
13. apr 2025

@otazka26 určite si skús vybaviť cisársky, ak už nie je neskoro

emix9595
13. apr 2025

@otazka26 ani ja som nebola za vyvolavanie a tiež som radšej chcela sekciu, no bez indikácie mi ju odmietli urobiť… tak začali pôrod vyvolávať oxytocínom, no a ako rýchlo začali, tak aj skončili… po podaní oxtocínu začali do dvoch hodín skákať malému ozvy a oxy netoleroval a skončilo to akútnou sekciou. Vďaka Bohu sme obaja v poriadku. Čiže taká je moja skúsenosť.

otazka26
autor
13. apr 2025

Dakujem za reakcie🤗 a teda ja som 100% za cisarsky nez vyvolanie, myslite ze by to slo nejako vybavit? ..nechcem ani len skusat vyvolavanie

kiki68
13. apr 2025

@otazka26 nie, nespravia, prenasanie nie je indikacia na cisarak asi nikde. Musela by si mat nieco k tomu ( velmi vysoky tlak, zle CTG, krvacanie nejake), cize podla mna pojdes tak ako tak prirodzene. Mozes odmietat vyvolavanie dokedy chces, do 42tt urcite. Oni to budu iba monitorovat ten stav a to je vsetko. Na cisarak by si musela niekoho najst a ten niekto nebude na baby friendly porodnici ( lebo percenta musia drzat pre tento status), im je jedno, ci to dieta prezije. Oni ponukli, Ty si odmietla a pre nich vybavene. Kazde 3 dni budu robit CTG podla mna. Ja som sa na to pytala viac lekarov a to u mna by tu indikaciu nasli ( dost vysoky tlak)

krasneleto
13. apr 2025

@otazka26 ty o cisárskom nerozhodujes. Ani tí ho nespravia preto,lebo ty si myslis že je to lepšie ako pôrod vyvolat.
Postup bude takýto: pôrod vyvolaju všetkými dostupnými možnosťami ako hemiltonov hmat,oxitocin,tabletka na spotrebovanie krčka atď
Ak ani po to pôrod nepostúpi,sekciu ti spravia v stave ak budeš ohrozená na živote ty alebo dieťa. Preto sa to volá akútna sekcia. Na rozdiel od plánovanej ti ju nespravia na povel

krasneleto
13. apr 2025

@tulipanik12 a aký má aktuálne dôvod na plánovanu sekciu ?

krasneleto
13. apr 2025

@otazka26 nie nešlo by to tak nejako vybavit. A už vôbec nie z dôvodu,že ty nechceš pôrod vyvolavat

tetapetra
13. apr 2025

@otazka26 určite ti cisársky nespravia kvôli tvojim "modrým" očiam.

tulipanik12
13. apr 2025

@krasneleto viem, že sa dá vybaviť aj u psychiatra z dôvodu veľkého strachu z obyčajného pôrodu

krasneleto
13. apr 2025

@otazka26 ešte si myslíš že v 42 týždni ty budeš určovať postup,si ma teraz docela pobavila

krasneleto
13. apr 2025

@tulipanik12 ale to si mala vybavovať predtym. A to je potom návrh na plánovanú sekciu a tu jej aj musí niekto schváliť. A keďže už mudrovala už vopred,dosť pochybujem

tulipanik12
13. apr 2025

@krasneleto alebo sa stačí poznať s nejakým doktorom aspoň cez niekoho 😇

krasneleto
13. apr 2025

A ešte k téme. Ak si myslíš že sekcia je luxusný zazitok oproti kontrakciam,o ktorých máš iba sprostredkovane info,sklamem ťa. A to som naozaj fanúšikom sekcie,aby si si nemyslela

ysseba
13. apr 2025

...No lebo bolesti po sekcii sú maximálne znesiteľné 😀

krasneleto
13. apr 2025

@tulipanik12 ak chcela sekciu mala si ju vybaviť ako 90percent tich čo sekciu mali.
Na poslednú chvilu si ale nebude dupat a určovať ako to bude. Ver mi. Sekciu schvaľuje konzilium a ona na ňu nemá dôvod.

martinkatinka
13. apr 2025

Pozri sa, ak nemas ine zdravotne komplikacie, CR ti nespravia. Raz sa to dieta rozhodne vyjst na svet, neboj sa 🙃

otazka26
autor
13. apr 2025

@krasneleto netvrdim ze sekcia je lepsia oproti klasickemu porodu, len moj prah bolesti je nizky, "zomierala" som uz pri kramoch, preto som aj chodila na kadejake kurzy ako zvladnut bolest pri porode, ako to predychat a tak, a bola som si s tym uplne v pohode..taka nabudena ze to dam💪 lenze ..teraz ma sklamalo to ze mi navrhli vyvolavacku, a 4 z mojich kamaratiek rodili vyvolackami a proste tie pribehy ma maximalne vydesili, a jednoducho uz teraz viem ze to takto nezvladnem, este mozno by bolo ine keby som o ich zazitkoch nevedela 🥺

otazka26
autor
13. apr 2025

@tulipanik12 sestra mi zistila ze vlastne ma znamu, ktorej manžel je lekar na pôrodnickom oddeleni, tak snad aspon niečo poradí

tetapetra
13. apr 2025

@otazka26 žiadna z nás nepíše,že vyvolanie pôrodu je prechádzka ružovou záhradou. Jednoducho na sk ti cisársky bez dôvodu nespravia. Tiež som prenášala,tiež vyvolávali, skončila som s cisárskym. Dokonca som bola "po známosti". A to dokonca u primára

otazka26
autor
13. apr 2025

@tetapetra hej aj tie 4 moje kamaratky skoncili nakoniec cisarkym po vyvolani🫣preto nechapem ten system, ze proste ti nespravia cisarsky ale i tak ta budu trapit oxxytocinom a nakoniec ta aj tak rozrezu, ..myslim ze ziadna z nas by si dobrovolne nevybrala cisarsky pred klasickym porodom, ale podla mna by to malo byt umoznene zenam, ktore maju ozaj strach (taky ze nemozu ani spat, jest...)

otazka26
autor
13. apr 2025

@otazka26 myslim si ze asi aj ten strach celkom blokuje priebeh porodu

martinkatinka
13. apr 2025

@otazka26 no ak si mala strach, mala si chodit s tym ku psychologicke. Je kopec aj dobrych pribehov. Preco pocuvas len tie zle? Lekar zhodnoti tvoj fyzicky stav. Ver mu, maju za sebou vela skusenosti.

smajliica
13. apr 2025

Autorka, síce to nie je odpoved na tvoju otázku, ale ja som týždeň prenášala, pôrod mi vyvolali a trval menej než 30 minút 🙈 a porodila som bez poranení, štychov alebo čohokoľvek. len som chcela prihodiť aj dobrú skúsenosť s vyvolávaním, ak by sa k tomu dostalo.

adka897
13. apr 2025

@otazka26 ja som mala vyvolavany porod ktory skoncil akutnou sekciou … v zivote by som uz nedovolila aby mi porod vyvolavali 30hodin silne kontrakcie z tabletky a potom oxytocinu .. doteraz mam traumu 🙈chcela som tiez cisarsky hned ale nedovolili .. az ked videli ze vyvolavanie nepostupuje tak spravili sekciu

beata_k
13. apr 2025

@otazka26 Ak nemas indikaciu na sc, tak ti ho robit nebudu.

kiki68
13. apr 2025

Vies tie kamosky mali smolu, kopec zien ma vyvolany porod a nerobi sa to ani vzdy oxytocinom. Skor volia prostaglandinovu tabletku. Alebo skusila balonik. A co telo reaguje. Ja som mala za 4 hod vybaveny porod, len zaviedli prostaglandin a islo to samo. Ked sa bojis bolesti, tak hadam mas poucenie o epidurale? Mozu Ti ho dat. Tiez mne ten porod prisiel rychly a bolestivy tak v norme. Ako su aj horsie bolesti. Druhe chceme vyvolat v 39tt skrz velkost. Ja budem len rada, aspon viem do coho idem. Cize kamosky Mali iba smolu. Zas ta sekcia tiez moze byt mazec, kamoske dali po sekcii obklad a jej sa vytvorila akoby tazka popalenina, takze mala 3 tyzdne na odd popalenin. Dalsia baba teraz la 7cm ranu naliatu tekutinou, nevedia co s tym. Tiez Mali len smolu a ta sekcia zle vysla. Deti maju zive, ale nasledky na tele hrozne. To ja som si po 4 hodkach hopsala s par stichmi po malom skrabanci a veselo behala. Tie zeny po sekcii tam stavali uz po 6 hod, lebo vraj musia kojit a chodit. Vacsina z nich mala brutal bolesti. Tak mne sa to nezda lahsia cesta. Len ina cesta. Podla mna sa toho zbytocne bojis

otazka26
autor
13. apr 2025

@martinkatinka chodila som na kurzy co ta pripravia na porod, asi na troch som bola pocas tehotenstva😂a to ma nabudilo, len sa stalo to coho som sa obavala, a ano viem ze mas pravdu, ze je vela dobrych pribehov z porodov ale ku mne sa vzdy dostanu len tie zle a potom som z toho na prašky😕a co sa tyka lekarov ..tí u mna stratili doveru uz velmi velmi davno, a vlastne..nebojim sa porodu ale lekarov a nemocnice🥲

otazka26
autor
13. apr 2025

@adka897 no..ja sa bojim ze to bude u mna tiez zla skusenost a ..mozno to vyznie zle ale ja som dieťa nechcela..a hľa mam ho, pretoze manzel ma presvedcil, a obavam sa ze ked bude porod pre mna velmi zla skusenost ze to dieta nebudem mat rada

krasneleto
13. apr 2025

@otazka26 to sú také žvásty. Žiaden pôrod sa nedá porovnávať s iným. Radšej by si chcela mať 50 stichov ale bez vyvolávacky ? Nie každý pôrod je krásny a na dve zatlacenia bez šitia
Druhá vec ak máš nízky prah bolesti,tak chces sekciu ? Prosím ťa,naozaj si myslíš že sekcia neboli ? Áno samotná nie. ALE! Je to niekoľko týždňov bolesti hojenia obmedzovania atd

otazka26
autor
13. apr 2025

@kiki68 tak kiezby som mala take stastie ako ty😇 ..ja to ale musim zvladnut bez epi, pretoze mi ho proste nedaju kvoli problemom s chrbticov 🙄realne si myslite ze sa da zvladut vybolavany porod bez liekov?

Strana
z4