icon

Cisársky rez u prvorodičky

anjelik14111
22. feb 2015

Mamičky chcem poprosiť tie ktoré už máte za sebou sekciu keby ste mi napísali aké to je, načo si mám dávať pozor po prípadne hocjiaké rady, budem vdačná za hocičo. môj malý sa mi nechce otočiť a to som už 35tt tak ma to asi ozaj neminie.

evkakd
22. feb 2015

Ahoj, ja mam za sebou 2 sekcie. Jedna cekova a druha spinal. Zo spinalu som bola k smrti vystrasena ale bolo to uplne v poho, jedine co bolo neprijemne tak pichanie do chrbata. A potom ked uz zacinas citit bolest. Bolestive je kaslanie lebo to zaboli no a aj vstavanie, ale to za par dni prejde. Hlavne umyvat jazvu, nebat sa jej chytit a cistou vodou umyt. Zvladnes to 🙂

isabella88
22. feb 2015

aj ja som mala planovany cisarsky, lebo mala sa neotocila. Bolest nebola taka hrozna, to sa da vydrzat. horsie je psychika, trva ti dlhsie "bonding", teda vazba s dietatom, kedze cely porod prebehne tak hrozne rychlo. mne sa navyse ani netvorilo mlieko, zacalo sa az po navrate domov a velmi malo. ale to je individualne. celkovo je to pri dnesnych modernych liekoch fyzicky zvladnutelne. u nas na intenzivke bola baba, co mala akutny cisarsky po niekolkohodinovom trapeni - ja som si pripadala pri nej ako na dovolenke, kedze ani neviem co su to kontrakcie, ako tu nieto pisal 🙂 ja som sa najviac bala toho, ze nebudem vladat nic robit a dvihat, a este k tomu v noci vstavat na krmenie. ale tie poporodne hormony to nejako zariadili, ze sa to zvladnut dalo. len potrebujes pomoc - v prvom rade od muza a na prve tyzdne si najdi upratovacku. je to na nezaplatenie.

velkacica
22. feb 2015

žiadaj, nech plod pretočia manuálne, teda, keby to vedeli...

https://www.youtube.com/watch?v=qT2jBxVoOQc
isabella88
22. feb 2015

@velkacica to je vraj nebezpecne. niektore deti prestali dychat a museli robit akutnu sekciu. mne dali podpisat papier, ze to odmietam.

fanta3
22. feb 2015

ja mam dve sekcie- prvu spinal a druhu akutnu pod celkovou narkozou. Tiez nam vraveli ze bolieva na druhy den hlava, tak nam odporucali sestricky colu abo kavu (mlieko sa spusti neskor, takze si mozes este dat aj kofein)- mna nastastie hlava nebolela. Tak isto nehrat sa na hrdinku, ked ta zacne nieco boliet, vypytat si hned lieky od bolesti. Ked sa ti uz bude dat postavit (bude to samozrejme boliet), ale opatrne postavit a potom co najviac chodit- treba to rozchodit. Ked ostanes lezat, bude to dlhsie boliet. U mna prve kroky velkmi boleli, no dostala som maleho na izbu a rychlo som to vybehala. I ked som si musela davat pozor na jazvu, no opatrne som sa hybala. Domov som isla 5 den a to uz sa mi aj mlieko spustilo.

zvedavka13
23. feb 2015

@anjelik14111 Nohy sa fáčujú z dôvodu rizika embólie, ako prevencia. Teraz sa to robí už takmer pri každom zákroku.

anaitat31
23. feb 2015

@anjelik14111 Skus tu na fore pohladat duly a porodne asistentky, ktore ti poradia cviky na otocenie babatka, alebo vyhladaj vo svojom okoli porodnicu kde nemaju problem s porodom KP.

lennkka17
23. feb 2015

nemusíte sa ničoho báť, cisársky je úplne bezbolestný, aj ked bolesti sú potom na izbe ale dá sa to vydrzať 🙂 ja som rodila cisárskym a keby si mozem vybrat tak idem znova na cisársky radsej 🙂

anjelik14111
autor
24. feb 2015

Baby diki za rady uz sa aspon tak nebojim 🙂

hanka_april
24. feb 2015

@anjelik14111 dobrovolny cisarsky a nelutujem - bolesti boli, ale to, ze dieta sa dostane bezpecne na svet a nehrozi udusenie, pridusenie a pod. nevymenim za nijaku bolest 🙂 ono to je neprijemne, ked ta omrtvia a lezis tam rozcapena atd ale sak zase pri tom porode to nie je o nic dostojnejsie, tak neni o com 😉

anjelik14111
autor
24. feb 2015

@hanka_april môžeš mi poradiť čo si si všetko pribalila do tašky ked si išla na cisársky? či niečo iné ako je pri klasickom pôrode napísané a že v ktorom týždni ti to robili? dík

lennulik1
24. feb 2015

@anjelik14111 Ahoj, ja som musela rodit cisarskym, pretoze mam uzku panvu a maly bol vacsie babo. Mala som spinal - injekciu pichli do chrbta, a potom som uz prestavala vsetko citit zhruba od pasa dolu. Bolest ziadna, jedine som citila mierne tahy, ked uz tahali maleho von, nebolelo to, len to bol troska neprijemny pocit, ale nic hrozne. Mlieko sa mi pustilo zhruba na druhy den. 24hodin od cisarskeho musis lezat, bolela ma 2 dni od zakroku hlava, asi tyzden a tak ma hlava dovtedy nikdy nebolela. treba pit pepsi, alebo kavu, v porodnici mi dali aj tabletku od bolesti, co hned zabrala. gyndo mi to vysvetlil, ze je to zo spinalky, ze tym, ze pichnu do chrbta, tak klesne tlak v mozgovo-miesnom moku a preto tie bolesti, tak to chvilu trva, nez sa vyrovna. inak ako pisali baby vyssie, aj zakaslanie ma bolelo, ale rozchodila som to. ked uvidis to krasne babatko (pri cisarskom tie babatka nie su take "pokrcene"), zabudnes na vsetky bolesti 🙂 vela stastia a drzim palce.

vilki
24. feb 2015

ahoj, buď kludná, nie je to také strašné, ja som mala CR pred 9 rokmi, strašne som sa bála, povedali mi to deň vopred lebo som mala na poradni vysoký tlak. Do nemocnice som nastúpila vo štvrtok ráno a v piatok na obed mi robili sekciu. Uspali ma a trvalo to presne 15 min.Viem to pretože manžel čakal pred sálou a o 1 ma tam niesli a 1.15 mu vyniesli malého ukázať. Zobudila som sa až v sobotu ráno pretože ma udržiavali v spánku kvôli tomu tlaku, pretože mi neklesal. Keď som sa zobulia dosť ma to bolelo - tá rana ale len keď som sa hýbala, keď som bola v kľude tak nie. Asi po hodine po zobudení mi kázali aby som vstala z postele...dosť ma to bolelo ale keď som sa rozhýbala už to bolo v pohode. Najhoršie bolo asi vstávať a líhať si naspäť.....
Neboj, všetko zvládneš v pohode.... 🙂

1312
24. feb 2015

Ahoj, ja som mala sekciu pred rokom, a mne sa syncek otocil tyzden pred porodom 🙂 ale cisarsky bol fajn, neboj sa, ja som mala spinal, videla som babatko hned ako ho vybrali. Ja som bola spokojna 🙂

sirene
24. feb 2015

Ja ma dve sekcie, dve rozne nemocnice aj pristupy. Prva sekcia - preeklampsia, tyzden pred v nemocnici, vyplasena, vynervovana.. Klistyr, zacievkovanie, na treti krat napichnuty spinal - to je bolest!!! Na stole som prstami mrvila, ale bolest som necitila ziadnu. Na nohy postavena po 24 hod, odcievkovana po dalsich 24 hod. Babo mi nosili pravidelne, mlieko som uz mala. Druha sekcia planovana - bez klistyru, bez cievkovania, spinal opat az na treti krat, kvalitne umrtvena, na nohy po 8 hodinach, mlieko na druhy den. Po prvom ma rana dlhsie bolela, po druhom - hmm, ani som po dvoch tyzdnoch o nej nevedela...treba to co najskor rozchodit, rozhybat, aj male cviky panvou na posteli pomahaju. Dovolene sme mali pit len prirodne mineralky. A hlavne sa nebat, babatko vsetko rychlo vynahradi 😉

hanka_april
24. feb 2015

@anjelik14111 no to zalezi od porodnice, ja som rodila na Kramaroch a co ma soklo bolo, ze prisla za mnou sestricka z novorodeneckeho, ako ma brali na salu, ze jej mam dat plienky a vlhcene obrusky, tak som to mala zahrabane v kufri, to som narychlo hladala, neupozornili ma, ze to bude treba odovzdat este pred porodom a potom na JISke mi davali vodu (so sosacikom) a mobil, tak to som si dala do kabelky prirucnej, ale sestricka bola mila, mi to podala, pohladala....
inak si myslim, ze nebudes potrebovat nic ine ako pri normalnom porode, to ozaj zalezi od porodnice (na nadstandarde na kramaroch mas napriklad vlozky gratis, v Kochu myslim, ze aj vodu atd)
ja som mala termin 24.6. a robili ma 15.6., lekar mi povedal, ze od 38.tt je dieta donosene, tak nebol problem 😉 ja som mala velke bolesti, davali mi aj Novalgin, chodza bola katastrofa, som si hovorila nikdy v zivote uz, moja dcera bude jedinacik! a za tyzden som sa doma opytala muza, kedy budeme mat druhe? 😀 takze bolesti su to velke (u mna) ale aj velmi rychlo pominu a zabudnes na ne....o mesiac som uz skakala s krsniatkom na trampoline, kupala sa v bazene u rodicov... 🙂 takze ked bude najhorsie, tak sa len utesuj ze to skoro skonci 😉 vela stastia!!!

anjelik14111
autor
24. feb 2015

@hanka_april dakujem za info, už sa skoro vobec nebojím 🙂 ja budem rodiť v čadci a bolesti nemávam vobec len tá moja chôdza ako kačička 🙂 tak uvidím kedy dá termín mne doktor, normálny mám 31.3

hanka_april
24. feb 2015

@anjelik14111 myslela som bolesti po sekcii...ale inak ja som maval bolesti aj pocas tehotenstva,2x som bola na rizikovom preto ze mi mala tlacila na zlcnik 😜😜😜 takze bolesti a vracala som zlc...fuj 😏

marusinka80
24. feb 2015

Ja by som druhy raz skusila porodit aj kp, mala som cisarsky kvoli tej polohe a lutujem,ze som aspon neskusila prirodzeny porod. Stava sa predsa,ze sa dietatko otoci na poslednu chvilu, ale ak je sekcia spravena skor (u mna 38 tt), tak nedostane ani tu moznost. Porod cisarskym je podla mna operacia, po ktorej sa telo dlho regeneruje. Mne vsetci lekari tvrdili, ze je sekcia nevyhnutna, az primar v porodnici tesne pred porodom sa ma opytal,ci to nechcem skusit prirodzene: ja som uz bola ale psychicky prichystana na cisarsky a aj som sa bala riskovat komplikacie pri porode, tak som to odmietla. Dnes mi je to luto, pretoze verim, ze by sme to nejako zvladli...

yanna222
1. mar 2015

Moja mala sa otočila spat, hlavnou hore v 38tt- vraj je to úplne zriedkavé 🙂 no mala som uz vopred plánovanú sekciu, koli chrbtici a kostrči, tak to asi cítila, ze sa môže točiť 😉 no a behom dvoch dni, sa otočila spat, do pôrodnej polohy 😉 cisársky rez v pohode- dieťatko ta zamestná tak, ze nemáš cas rozmýšľať nad sebou. Uz 10h po zákroku som musela chodiť, nakoľko ma z JIS museli preložiť na izbu, lebo rodilo velmi veľa žien.
Odporúčam zobrať si pár zrniečko rasce, aby sa po zákroku uvoľnili vetry- to bolo asi najväčšie trápenie! Cmúľať hroznový cukor, veľa veľa piť/ 100% hroznovou stavu- na tvorbu mliečka..,a zobrať si vodu vo flaši s "cucatkom" je to na nezaplatenie, keď mas jednu ruku napuchnutú a nevieš sa posadiť/ len zobrať fľašu a cuckat vodu 😉

jersey333
1. mar 2015

@anjelik14111 po operacii hlavne nehyb hlavou/ neotacaj ju a nerob prudke pohyby lebo na druhy den ti pukne hlava od tej bolesti..a hlavne sa skus cim skor postavit a zacat chodit/ nie je to nic prijemne ale cim skor sa postavis na nohy ty skor budes fit..ja ked osm na 4 den odchadzala z nemocky bola som v 100% forme a na zakrok mam pekne spomienky..

lenkapraznakova
5. mar 2015

@mitomi V akom časovom odstupe po prvej sekcii si otehotnela? Počula som, že by odstup mal byť min. 2 roky.

lenkapraznakova
5. mar 2015

@jersey333 Nemala si problém s kojením, keďže nemáš hneď pri sebe na prsníku dieťatko, ako tomu je pri prirodzenom pôrode?

mitomi
5. mar 2015

Casovy odstup bol 5 mesiacov,a ziadny problem nebol.Vaneska sa narodila 24.2.2012 a Karinka 22.3.2013.Asi tak.

isabella88
6. mar 2015

@lenkapraznakova ja som problem s kojenim mala. ale fakt neviem ci to bolo sposobene cisarskym. skor si myslim, ze sestricky malu brutalne tlacili, aby sosala, a ona potom uz nechcela. snaz sa to robit prirodzene, nenut ju. u mna to dopadlo tak,z e som si musela odsavat mlieko, lebo bola vystresovana zo sosania. a mala som ho malo, takze som musela davat aj Nutrilon

siska53
6. mar 2015

@lenkapraznakova ja som napr.s dojcenim problem nemala. A to som mala maleho 1.x prisateho az po viac ako 24hodinach. Nasledne som ho dojcila na poziadanie az od 3.dna lebo az vtedy sme sa dostali spolu na izbu. Vzdy.ked zaplackal,som si ho dala na prsnik. A mlieka som mala neurekom. Aj malu som si prikladala co najcastejsie. Tam bola vyhoda,ze mi ju nosili kazde 3hodiny okrem noci a uz od 2.dna sme boli nastalo. (obe sekcie v piatok,maleho som dostala nastalo v pondelok,malu v nedelu.) zato kamoska,co prikladala len kazde 3hodiny,mala problem a mala malo mlieka.
Takze ja radim casto prikladat. A aj odsavat navyse. Lebo moja mala papavala kazde tri hodiny zo zaciatku tak pomedzi to som si odsavala a mliecko davala pre babtka,ktorych maminky mali mliecka pomene

zanaju
6. mar 2015

Ja mam za sebou 3 cisarske za 3 roky a 3 mesiace 🙂 Pre mna bolo najhorsie asi ten pocit, ked som po sekcii necitila nohy...pit feniklovy caj cez hadicku... U mna sa dr. podarilo 2 z 3 sekcii prepichnut miechovy kanalik, tak mi robili "zaplaty"....co bolo asi naozaj najhorsie. Inak pri vstavani bolesti ale ked zbadas ten maly pokladik pri sebe, bude ti jedno, ci nieco boli alebo nie 🙂 Drzim palce a iste po 2-3 tyzdnoch si na tie bolesti ani nespomenies 🙂

kondaska1
9. mar 2015

Dievčata, na 90% je isté že budem rodiť sekciou lebo malý je stale v polohe KP, nemám dohodnutý termín lebo stale čakáme ked sa to začne či sa nahodou neotočí, predoperačné vyšetrenia mám za sebou a teraz sa chcem opýtať, ked to na mna príde a dojdem tam už s kontrakciami prípadne odtečenou vodou a malý sa neotočí a teda sa bude robiť sekcia, dávajú spinal alebo do celkovej narkozy? Rodím v BA na Antolskej...

zanaju
10. mar 2015

Spinal, ak je vsetko ok. Co je fajn, lebo budes pocut prve zaplakanie a male ti aj hned ukazu. 😉