Cítili ste sa pri pôrode slobodné a neobmedzované?
Ahojte dievčata. Zakladam tuto diskusiu, lebo ma zaujima, či ste sa pri pôrode citili byť slobodné, zbytočne neobmedzované. Zaujima ma, či ste bezdôvodne (teda ak neboli skutočné zdravotné komplikacie) neboli obmedzované v pohybe, či v prípade, že chceli do vas niečo pichnuť, Vám vysvetlili čo to je, a z akého dôvodu Vám to chcú pichnúť, či s tym suhlasite (pokial vyslovene nešlo o niečo životzachranujuce) Či vam nezakazovali piť, chodiť, kričať, zotrvavať v polohe, ktorú ste si zvolili. Zaujima ma to preto, lebo čím viac sa pýtam mamičiek, tym viac zisťujem, že aj npariek tomu, že pôrod prebiehal fyziologicky bezproblémovo, boli nutene byť neskutočne dlhý čas napojene na monitor, bol im podaný oxytocín bez vysvetlenia a bez akéhokoľvek dôvodu, boli nutene rodiť v polohe, ktorá im nevyhovovala. Zakazovali im piť a podobné veci, ktoré vyslovene nerešpektovali osobnú slobodu rodičky. Ďakujem Vam za vaše skusenosti 🙂
@shopoholocka zdielam tvoj názor.
@katka888 ze ci brojis este za seba ci uz za buduce generacie 😉
Lebo ak sa niekto bije za svoje prava je to pre mna take pochopitelne. Ale ak niekto hovori budte spokojne a co reptate a uz sa ho to netyka je to pokrytecke. A zase ak by pomahal v boji za lepsie zajtrajsky a nebolo by to uz prenho, tak zase uslachtile. Proste som si ta chcela zaskatulkovat a tak lepsie pochopit.
@shopoholocka nič nepropagujem nasilu, len davam namet na zamyslenie. Vieš to, že sa tu nikto nezamyšla nad tymito vecami ma svoje opodstatnenie. UVediem extremny príklad ale napríklad aj v Severnej koreji si občania myslia, že maju najlepšie zriadenie štátu ake môže existovať.
Sme ludia mame mozog, tak môžme rozmyšlať. Všetci potrebuju spätnu vazbu. Aj lekari, zdravotníctvo. To posuva veci k lepšiemu aj kritika, aj verejna kritika.... KEby boli ludia vždy spokojní so všetkým, system a spoločnosť by nenapredovala
@katka888 ja som myslela nechať ženu rodiť v zmysle, nezasahovať zbytočne rutinnymi zasahmi. Nehovorím, že ju PA nemôže za celý čas skontrolovať. To nepresadzujem. Určite je potrebne aby Ppreibežne sledovala ozvy babatka (pritom žena nemusi ležať na chrbte). Sledovala ženu. PA maju kompetencie odviesť fyziologixky pôrod a to bez zbytočných zasahov. V momente ako PA zhodnotí, že pôrod nieje fyziologický, žena prejde do straostlivosti lekara.
@cmulinko myslim, že to nieje o tom kto ma ťažkší osud a lutovanie. JA chapem, že niečo je horšie u nas niečo u vas. Ale prečo by sme nemohli poukazať na oblasti v ktorých by sme si z inych krajin bbrať príklad. To že niektoré veci su u vas horšie beriem, ale to nieje argument na to, aby sme od vas neprebrali to čo mate lepšie. Ved ked chceme napredovať tak sa musíme ozyvať a nebyť ticho len preto, že to tu nieje najhoršie.
@vejula ja som rodila vyvolávačkou 8dní po termíne takže som podaniu nejakých liekov nevyhla ale vedela som o všetkom čo a prečo mi dávajú.Mala som dohodnutého primára a ten sa snažil vyjsť v ústrety.Počas 8hodín bol za mnou 3x,partner bol stále pri mne,mala som nadštandarnú sálu kde sme boli sami.Mohla som sa kedykoľvek sprchovať,nikto mi nezakázal jesť a piť no jesť mi aj tak nechutilo.Potrebu kričať a pod.som nemala len som predýchavala.Rodila som bez nástrihu a 4hodiny po pôdode som sedela.Takže ja som sa cítila dobre,slobodne.Ideálne by bolo keby to bolo bez vyvolávačky 😒
@vejula neviem ci spravne adresujes tvoj prispevok,lebo ja nie som ta,ktora sa pusta s tebou do konfrontacie a ziadny moj prispevok k tomu ani nenaznacuje...ver mi,ze aj zahranicne zdravotnictvo sa ma co ucit od tej slovenskej...viem presne ako funguju obe...v slovenskej som bola zamestnana a v irskej zasa pacient.co sa tyka starostlivosti o tehotnu,tak mozem kludne vyhlasit,ze budte radi za to co vsetko mate doma ako samozrejmost ( myslim tym hlavne starostlivost o buducu matku)...tu sa to neda ani porovnat a vsetko tu funguje na baze ''prirody'' hlavny lekar je tu vzdy priroda...ako to ona zariadi tak to ma byt....ak mas potratit,tak potratis a ani sa len nesnazia tomu zabranit....argumenty typu mozno by to bolo postihnute neberiem....kolko zien by sa teraz hlavne na slovensku malo pozerat na postihnute dieta,ale vdaka lekarom,ktory zabojuju sa tie deti nakoniec narodia uplne zdrave (precitaj si temu duphaston a skus pohladat kolko zien ma postihnute dieta vdaka tomu,ze lekar spravil vsetko pre to,aby dieta donosila )....sanca na postihnutie samozrejme vzdy je...ale znova tu ide o princip.Mnohe zahraniciarky...najma polky a slovenky su schopne ist domov rodit,lebo sa citia byt istejsie a veria svojim lekarom viac ako naturalite,ktora prevlada tu.a koniec koncov nechapem preco na slovensku nefunguje slobodna volba a porodny plan...tam si zapisujes presne vsetko podla vlastneho zelania od tisenia bolesti,volneho pohybu,nastrihu,prikladania dietata...a v pripade cohokolvek mas predsa pravo odmietnut...a ak to pravo nemas,tak mas usta a mozes sa branit.
@cmulinko len na rychlo... ked je niečo v neporiadku ako krvacanie a podobne tak určite je na mieste pomôcť, ale čo sa tyka starostlivosti o tehulky, proste podla mna to na Slovensku rpehanaju - ultrazvuk pomaly každý , mesiac, neviem ake krvné testy všetky od vymyslu sveta. Kopu vaginalnych vyšetrení... A tak Ja na takéto veci niesom. Čo sa tyka toho branenia sa, je to ťažšie ako sa zda. Ja osobne som bola fyzicky odvlečená do polohy ktoru mi oni určili, ked som odmietla isť na kozu dobrovolne Inej žene urobili nastrih napriek tomu že kričala, že ho nechce. Bolo aj niekolko žalôb podaných, ale všetky boli zamietnuté. Takže ono je to lahke povedať brante sa, ked vaše slova ignoruju
nechápem niektoré príspevky absolútne.. opýtajte sa vašich mám ako vás rodili a aký pôrod zažili..aké psychické traumy z toho máte ???? keď sa ide dieťa po pôrode ohriať je to z nejakého dôvodu nie len tak pre nič za nič.. úplne znehodnocujete našu prácu a to ma mrzí človek by sa rozdal,pomohol a stále len počuje čo všetko je zle..niektorým ľuďom fakt človek nevyhovie ani keby sa na hlavu postavil.. ako si vôbec dovoľujete zasahovať do našej práce ??? keď nesieme za rodičku a dieťa plnú zodpovednosť znehodnocovať tu že sa robia kadejaké soná,krvné vyšetrenia atď asi keď sa robia majú nejaký význam.,. aj čo sa týka dojčenia keď to nejde tak to nejde čo je dôležitejšie pre dieťa ?? materské mlieko alebo matka v úplnej psychickej pohode ? dnes je všetko zlé kedysi sa deti kúpali každý deň dnes už nie.. pili sme čajík dnes sa neodporúča.. nastala fakt hrozná doba..doba kedy každá žena vidí len to ako jej nevyhoveli ale svoje povinnosti pozná len máloktorá.. opisujete tu ako PA skáču po bruchu a neviem čo ale keď žena uteká a hlavu má pomaly medzi nohami to je fakt zodpovedné,alebo žena uhryzne alebo kopne sestričku to je asi v poriadku môže si to dovoliť.. fakt som už rozčúlená.. občas stačí trošku zdravého sedliackeho rozumu nato aby človek pochopil čo je v živote dôležité..
@isabel11163 súhlasím, dnešná doba je o tom, že kazdy má prava ale nie povinnosti, a kazdy kto má pristup na net, je vzdelanejsi v medicíne ako lekár samotný
@barcelona94901 ano samozrejme su aj vyhody. keby neboli, tak ludia neodchadzaju do zahranicia. ale zober si kolko ludi sa vracia, pretoze im to nevyhovuje? idu len zarobit a vracaju sa domov, kde maju rodiny a je to pre nich jednoduchsie?
mimo temu - slovensko ma podla mna socialny system oproti svajciarsku daleko lepsie vymysleny - viac podporuje rodiny, lepsia siet skolok, skoliek, jasli, materska, atd. a nie je pravda ,ze tu kazdy moze ostat doma a zit z jedneho platu. takisto tu su ludia na pokraji chudoby, riesia rovnake problemy. len sa o tom tak nepise vo svete. tiez su tu ludia, ktori dennodenne bojuju s poistovnami, aby dostali vyplatene svoje peniaze, na ktore maju narok.
a slovenske zdravotnictvo som zazila - zblizka, sice nie ako pacient, ale ako rodina pacientov - tazkych pacientov. a bez akehokolvek "podarunku" sa lekari aj sestricky snazili - az na par vynimiek. skutocne snazili. 😉
@vejula @horana ja som nikde nepisala, ze nemate bojovat za svoje prava, ani som netvrdila, ze je to na slovensku idealne. (pre mna urcite nie a pre vas zjavne tiez nie) ale skuste to bez argumentu: ked to ide v zahranici... pozrite sa ako to funguje v zahranici... argumentujte tym, ze vam to vadi, ze sa vam to nepaci. ze chcete zmenu preto, lebo si myslite, ze je to spravne a nie preto, ze ked to ide v zahranici tak aj na svk. to je relativne slaby a lahko vyvratitelny argument. pretoze v zahranici kopec veci funguje inak - od krajiny ku krajine.
a peniaze s tym zial suvisia - kazda zmena k individulite prinasa aj naklady. uz len rodenie v podrepe - podlozku pod rodicku a pod kazdu novu alebo dezinfikovatelnu... viac personalu, individualnejsi pristup - uz to tu zuzana spominala. ak ma kazda rodicka rodit svojim sposobom, musi mat k tomu vlastnu miestnost - cize v mnohych pripadoch rekonstrukcia nemocnice. a ktora nemocnica na to ma?
plus, hoci su v zahranici moznosti od vymyslu sveta, vela rodiciek aj tak trva na cisarskom reze? preco, ked maju tu moznost rodit za idealnych podmienok? taktiez, kolko sloveniek sa vracia rodit domov, hoci maju moznost rodit v takom skvelom prostredi?
@katka888 presne tak ale veď kde je problém nech idú študovať aj reálne nie len na internete a verím tomu že všetky by si uvedomili o čom to všetko je...
@isabel11163 na jednej strane pises ze pouzivate zle postupy ktore schvalil niekto kto tomu nerozumie a ani vam sa to nepaci a potom pises ze pacientky su zle lebo tie nespravne postupy odmietaju. To je trosku protirecenie si, postrada to logiku. A stale nechapem tu plnu zodpovednost. Citala som vela spisov kde lekar zanedbal starostlivost a nasledkom bola smrt pacienta. Necitala som za nejake dva roky pripad ze by lekar uznany vinnym mal z toho nejaky postih okrem preskolenia. Mozno len rozdielne definujeme slovo zodpovednost. Podla mna je to povinnost niest nasledky za svoje konanie, pripadne nekonanie. Neviem zeby sa na sk niesli nasledky. Ak teda za zivot cloveka zmareny z nedbanlivosti nepovazujem skolenie v tatrach. Pre nasu spolocnost je uplne typicke ze sa tu nasledky odmietaju niest, od politikov cez lekarov po soferov. Asi nema zmysel pokracovat v debate. S nazorom ze mame ruky nohy bozkavat lebo sa tu niekto chvilu daco ucil a sice to ovlada priemerne ale aj tak z nejakeho tajomneho dovodu je cosi viac...Vsetci sme sa daco ucili, povysovat sa na zaklade prislusnosti k istej skupine je slaboduche a tiez zovseobecnovat, istej skupine ludi prikladat spolocnu vlastnost ako moralna, obetujuca sa, vzdelana... to je zavadzanie, manipulacia. A doteraz som nedostala odpoved este nikdy ze preco musi ist to dieta do inkubatora, ale zatial som pocula len ze tam nejde ohriat sa. Mas nejake ine info, tvoje kolegyne tu viackrat pisali ze dieta sa tam nejde zohriat ale ide tam z ineho dovodu a ony to hovorit nebudu. Asi nevedia 🤐 Hlavne ze pri mame by mu bolo zima chudatu. Ty si v pozicii sestra, ja v pozicii pacient. Ty si narokujes aby ta pacient zo svojej pozicie nehodnotil, zaroven hodnotis pacientov a trvas na tom aby nehodnotili tvoju pracu. Ktora je samozrejme bezchybna.
@sissmiss absolútne si ma nepochopila.. ale to je jedno nemá význam to ďalej rozoberať pretože prekrúcaš moje slová...ani raz som sa nevyjadrila že sme bezchybný a len pacienti sú zlý.. práve naopak vždy to skončí tak že zlý sú zdravotníci a pacient je svätý..viem že existujú aj svine lekári a sestry ale netreba hádzať všetkých do jedného vreca keď si niekto vyberie toto povolanie robí to z určitého presvedčenia to že niekto časom vyhorí je smutné.a prečo sú niektoré deti umiestnené do inkubátora po pôrode ? práve preto že im je zima a keď je novorodencovi zima môže to predlžovať jeho adaptáciu na prostredie.. začnú stonkať,vrnieť.. je pre ne veľmi vyhovujúca poloha na brušku pekne v teplučku a tichúčku .a sú rôzne ďalšie intervencie kedy je dieťa potrebné dať do inkubátora keby som tu mala opísať všetky dôvody sme tu do zajtra.
@isabel11163 pozeram že si zo Žiliny, tak zrejme hovoriš o našej staničnej sestre, ktorá pri každej predpôrodnej príprave ukazuje ten hryzanec, čo jej kedysi urobila mamička. Tak len jedno k tomu. KEd mila staničná sestra zapchava ženam usta aby nekričali, tak sa nemôže čudovať, že ju nejaka uhryzne!!! Moja velmi blizka osoba zažila, ako jej rukou zapchavala usta, ked kričala v druhej dobe pôrodnej!!!! A potom sa vytrhne z kontextu a hovorí sa o tom ake su tie rodičky ked hryzu.
@bubelko už som to tu hovorila ale napišem to znova.. hovoriš o podložkach atd. Tak sa spytam, načo maju voviacerých pôrodniciach vanu a vôbec ju nepouživaju? NAčo minali peniaze na nu, ked služi len na odkladanie fitlôpt? Nebude to len o peniazoch. KEby bola aspon vôla, tak by v ramci možností využivali to, čo maju k dispozicii.
@vejula teraz si ma riadne pobavila pretože ja nie som zo ZA to že ju mám uvedenú ako bydlisko neznamená že je skutočné.. o nejakej staničnej v ZA nemám ani šajnu..ja hovorím z vlastných skúseností kedy rodičky hrýzli sestričky,kopali a ešte aj tie vulgarizmy ktoré niekedy používajú ako v podniku prvej cenovej..
@isabel11163 uhm, nahodička.... Fakt netušim aky zmysel ma davať falošne bydlisko.. KEd chceš byť taka anonymna, tak nemusi napisať vôbec kde byvaš... Mam pocit, že sa len jednoducho nechceš osobne konfrontovať s mojim prispevkom 😅
ja som z Nových Zámkov a určite nemám potrebu byť taká anonymná.. ,mne tam bydlisko prekliklo ešte keď som sa tu registrovala.. a od vtedy som to nezmenila myslím že to je posledná vec na ktorej tu na MK záleží 🙂 a ešte len tak mimochodom zo ZA k nám chodí rodiť toľko pacientiek že by to bola posledná pôrodnica ktorú by som si tu zastávala..
@isabel11163 ak pacientak ubliži sestričke či doktorovi, určite ma pravo ju žalovať za ubliženie na zdraví. Rovnako ako pacientka ktorej sestrička zapchava usta, striha proti vyslovenemu nesuhlasu, či s nou manipuluje proti jej vôli. Ved o toto mi ide, aby nasilie nebolo oddobrované a tolerované na žiadnej strane.
veď ani ja nehovorím o tom že sa má páchať násilie na rodičkách alebo naopak..chcela som tým poukázať nato ako všetci tvrdíte aký je zdravotnícky personál bezohľadný ale to čo vedia vystrájať pacientky sa tu nespomenie.. a koľké pacientky tým svojím správaním ohrozili život svojho dieťaťa !
@vejula len aby ste nedotiahli veci tam kam nechcete,lebo zial v zivote nic nie je v primeranej rovnovahe...bud extra vela vysetrovani a vykonov,alebo uplna ignoracia a naturalizmus...ani jedno nie je dobre pre pacienta a ak si ma vybrat mensie zlo,tak radsej si vyberem tie vysetrenia,odbery,lozenie na kozu ako to,ze ma poslu domov v strede potratoveho procesu s tym,ze co musi ist von to nech vyjde a na to nemusim byt hospitalizovana..ziadne osetrenie,kontrola...nic....len okamzity nastup do prace.pocas tehotenstva sa mi sice nikto tam dole nekukal,ale o to viac som si uzila pocas porodu,kde sa vo mne vystriedali 4 porodne asistentky a 2 lekari.ja sa nestazujem...ja som tam isal aby som porodila svoje dieta a aby vsetko bolo v poriadku...pravdu povediac seba som absolutne neriesila...nie som princeznicka,ktora nevydrzi jediny den na porodnej sale.Myslim si,ze tvoj prispevok je hlavne o tom ako bolo tebe ublizene a ako si mozno bola ponizena...mas negativnu skusenost,ale dost intenzivne sa snazis o to,aby aj tie,ktore boli spokojne zacali pocitovat aspon mizerne percento z tych tvojich negativnych skusenosti...treba jednoducho prijat,ze niekto v tej istej situacii ako ty sa bude chovat uplne inak...vzdy je vsetko velmi subjektivne ak sa jedna o vlastne telo,ale pravdu povediac ja by som nerobila ziadne sceny ani pri nastrihu...mne to bolo srdecne jedno pocas tlacenia ci ma budu strihat alebo sa potrham...nemyslela som na to ani sekundu...mozno som si mala viac kontrolovat svoje myslienky,ale stalo sa to tak ako sa to stat malo.....po porode mi len bolo oznamene,ze ma musia sit,lebo ma nenastrihli,ale potrhala som sa.Mala som v tej chvili byt nahnevana a zalovat ich za to,ze mohli predist tomu vsetkemu peknym priamim nastrihom...teraz tam dole vyzeram ako zahoracky vysivany obrus...
@vejula nie, nebude to len o peniazoch. ale skus sa zamysliet, ci to nie je aj preto, ze o to nie je zaujem. priblizne percento porodov do vody je cca.5%. bolo by zaujimave, kolko zien si na tom zapade - kde teda tie moznosti inych poloh su, vyberie inu polohu ako na chrbte. ja som rodila v polosede.
a zober si, ze vseobecny zapadny trend je cca. 30%. cize zeny vseobecne, az na par vynimiek, sa skutocne vyhybaju tomu prirodnemu, naturalnemu a snazia si to ulahcit. co tiez chapem. ja som tiez ten pripad. ci je to spravne - je mozno otazne. ale treba si uvedomit aj to, ze uz nerobime na poliach, maloktora z nas ma tazku, fyzicky namahavu pracu, nasa kondicia nie je na takej urovni, ako mali napr. nase mamy a uz vobec nie na urovni nasich starych mam. vela zien ma problem zo stresu a inych problemov len otehotniet a ked uz su tehotne s pomocou dr., tak veria tomu, ze s pomocou dr. aj porodia.
@cmulinko teraz sa myliš. tu vôbec nejde o mna a moje zle skusenosti. Skutočne necitim sa ani ponižena ani urazená ani nič podobne. To ti hovorim skutočne uprimne od srdca. JA som so svojimi pôrodmi skutočne vyrovnana a nepotrebujem ich v sebe riešiť. Jedine čo mi leží na srdci, ked tu pišem, je uprimna snaha o zmenu. Nie kvôli mne, skôr kvôli našim potomkom. Nejde o to, že citim ako princeznička a že nevydržím, to skutočne vôbec nie. Ono ja som vydržala a dokonca som bola uprimne neskutočne šťastna, že som porodila vagnalne po cisarskom. PRetože toto bolo mojim snom a splnilo sa, aj ked museli pri tom pri mne stať všetci svatý, že to nakoniec takto vypalilo.
Tu ide o to, že mne skutočne leží na srdci jedna vec, a to tá, že mna mrzí, že sa pôrod začal vnímať ako niečo patologické. Mna nemrzí, že sa vo mne šparali a že nebolo všetko po mojom, lebo koniec koncov môj druhy pôrod bol pre mna vyhra! Mna len fakt mrzí, ako sme si dokazali same vsugerovať, že pôrod je vec lekara, a žena nema pravo sa im do ich roboty kafrať. TOTO je proste hrozné. Pôrod je niečo užasné a je NAŠ! Nás žien! Toto mna mrzí, ked niekto hovorí, že sa žena kafre do roboty lekarom, že lekari maju snahu hladať patologie v niečom tak krasnom a fyziologickom (môže sa to samzrejme v niektorych pripadoch zvrtnuť do patologie, vtedy su lekari na mieste) JA by som si od srdca priala, aby sme sa opäť stali hrdými ženami, ktoré veria sebe, svojmu telu a jeho schopnosti porodiť dieťa. Aby sme našli svoju silu. Toto je moje uprmine želanie, lebo v tom vidim velku perspektivu aj do buducnosti. Nezvdať sa svojej podstaty a nebyť len nastrojmi, pomocou ktorých lekari odrodia dieťa... Toto ma mrzí. Nie môj pôrod a moje zlé skusenosti. KEd o nich hovorím, tak hovorím len aby som približila určite situacie. Nieje v tom nejaký hnev, je v tom skôr lutosť, ale nie že by som lutovala seba. JA skôr lutujem ženy, ktoré už prestali veriť, že sú stvorené na rodenie, že ony, su tie, ktoré to dokažu a lekari by tu mali byť len v zalohe, keby to nahodou nešlo.
@bubelko ale ved to je v poriadku, je ludske pomahat aj tym slabsim a neschopnejsim, chorym, teda v tomto pripade napr.zenam ktore maju vysoku obezitu alebo su fyzicky slabe ako dieta, alebo si neveria, ale preco tie ktore potrebuju tu pomoc ju nutia aj tym schopnejsim zenam ktore maju aj nejaku kondiciu, fyzicku silu, nemaju nadvahu ohrozujucu plod ci prekazajucu pri porode, maju vieru vo svoje sily a nepodcenuju sa ani neprecenuju. Preco tieto musia drzat krok s tymi slabsimi? Ja som tolerantna, aj ked tazko znasam hlupost, priznam sa, ale ak si niekto kludne ziada epidural a neponizuje tie ktore ho nechcu nech ho ma. Ja dokazem pochopit ze ho niektora chce. Alebo ak si niektora ziada nastrih tak nech ho ma, ale preco ho nanucuje aj mne? Tu je zial ten system ze ak zena chce nieco prirodzene co je nad sily inych tak sa musi sprznit, lebo ako by to bolo aby to ona mala a ja ked to mat nemozem ako k tomu pridem? No zaspinim to a o take ja veru nestojim. Dojcim a pocula som viac krat od mamiciek s flaskou ze je to nechutne a sedlacke, a ony su na urovni tak nieco take robit nebudu. No mozno nenali mlieko a trapit sa s nim im nechcelo, ale proste nieco im nebolo dopriate tak musia dojcenie popriet. Aj prirodzeny porod. Preco by niekto mal rodit tak ako chce? Co si to dovoluje??? Nech sa pekne zaradi do rady a nevycnieva, lebo by bolo vidno nejake moje nedostatky a to nedopustim. Ja to nechcem a nebudem tu predsa ja vytrcat ze som nejaka neschopna. Sa cudujem ze niekto este bojuje za prava zien vseobecne, mozno by bolo lepsie bojovat len za tie svoje

@zuzana76 mna nechali len "tak" a nekontrolovali vyse 4 hodin! lebo podla nich som sa urcite este neotvarala, kedze predtym to islo pomaly...a vdaka tomu som si nemohla dat edu, lebo presvihli ten spravny cas...a aj napriek mojim prosbam aby ma konecne skontrolovali, tak neurobili...takze mozu ta nechat tak a nekontrolovat :(((