icon

Cítili ste sa pri pôrode slobodné a neobmedzované?

vejula
11. dec 2013

Ahojte dievčata. Zakladam tuto diskusiu, lebo ma zaujima, či ste sa pri pôrode citili byť slobodné, zbytočne neobmedzované. Zaujima ma, či ste bezdôvodne (teda ak neboli skutočné zdravotné komplikacie) neboli obmedzované v pohybe, či v prípade, že chceli do vas niečo pichnuť, Vám vysvetlili čo to je, a z akého dôvodu Vám to chcú pichnúť, či s tym suhlasite (pokial vyslovene nešlo o niečo životzachranujuce) Či vam nezakazovali piť, chodiť, kričať, zotrvavať v polohe, ktorú ste si zvolili. Zaujima ma to preto, lebo čím viac sa pýtam mamičiek, tym viac zisťujem, že aj npariek tomu, že pôrod prebiehal fyziologicky bezproblémovo, boli nutene byť neskutočne dlhý čas napojene na monitor, bol im podaný oxytocín bez vysvetlenia a bez akéhokoľvek dôvodu, boli nutene rodiť v polohe, ktorá im nevyhovovala. Zakazovali im piť a podobné veci, ktoré vyslovene nerešpektovali osobnú slobodu rodičky. Ďakujem Vam za vaše skusenosti 🙂

kofoluska
12. dec 2013

@stormie Tak ano suhlasim, ze je to len lepsia nemocnica ako slovenske statne. Na zahranicne sa nehrabe - aj ked, tiez zalezi od krajiny a plateneho zdravotneho poistenia. Mozno tam nie je vsetko idealne,ale mne to vyhovovalo, do statnej nemocnice by som rodit nesla ani za nic a do zahranicia sa mi tiez nexcelo.
Cakacka je (minimalne v Kochu, neviem ako v inych nemocniciach) izba, kde mas dve postele, stolik so stolickou, chladnicku, telku a kupelnu - tam je WC, bidet a velky sprchovy kut, v ktorom som na fitlopte asi stravila najviac casu. Porodna sala potom bola v tom istom trakte, ale kusok dalej - sterilne prostredie, polohovatelna porodna postel a vsetko co k tomu patri. Tam sa cakalo na druhu dobu porodnu a tam mi pichli aj oxytocin, kedze sa nalez niekolko hodin nemenil. A tam mi dali maleho, kym som tam este po porode musela dve hodiny byt. Pre pripadne krvacanie alebo ine komplikacie - to je v slovenskych nemocniciach standart - az potom ta prevezu na izbu na oddeleni sestonedelia. Izba na sestonedeli bola v Kochu zase v podstate to iste ako cakacka - co do vybavenia. 🙂

barcelona94901
12. dec 2013

@sissmiss 😖 aj moju susedu poslali tak domov,bola na pohotovosti,že necíti pohyby..poslali ju domov,,,išla tam znova a ešte ju mali za "splašenu prvorodičku" opať domov ,že všetko je ako má byť...
v pondelok išla ku svojmu gynekologovi,no a už jej ostalo porodiť mrtvé dieťatko 😖
boli sme rovnako tehotné..dalšie dieťatko už nemohla mať 😖

moja spolužiačka,bola rizikové tehu..skoro celé ho preležala v nemocke,mala naplánovanu sekciu..lenže prišli kontrakcie a prišiel nejaký starší pán doktor,povedal,že mladá baba,to zvládne aj prirodzene..že je veľa sekcii v tejto dobe...no nezvládla to,celá dotrhaná,pol roka si hojila len rany ,skákali jej po bruchu,bábo vyťahovali zvonom,malo bohužiaľ poškodenu hlavičku...zomrelo v ten den.. 😖

a tých príbehov je veľa..už len to nedávno riešené bielenie ,zbavili sa lekárky,ktorá na to upozornila ...

zuzikovasandra
12. dec 2013

@sissmiss nerodila si nahodou v nitre? Ja somzazila neco velmipodobne a pocula tu istu vetu....

vejula
autor
12. dec 2013

@kubinca ešte ak sa môžem spytať nevieš či ti pichali oxytocín a či ti prepichovali vodu? Len pre info 🙂 A kvôli čomu ti vyvolavali pôrod

sissmiss
12. dec 2013

@isabel11163 mozno si to to moje babatko rozmyslelo, ale preco az po tom nahucani? a bez plodovej vody ktora zo mna vysla vsetka by asi dlho nemohlo rozmyslat.
Poukazujem len na toz tak ako niekedy zivot zachrania tak aj zmarnia. Aj z lahostajnosti ☹

sissmiss
12. dec 2013

@zuzikovasandra nie, druhe dieta v bratislave, clovek by si myslel ze hlavne mesto, ze budu trosku popredu... To je veta ktora je okridlena, podla mna sa ju ucia tie pa na nejakom skoleni alebo si to odovzdavaju alebo co

kubinca
12. dec 2013

@vejula prvykrat pre zle zaznamy 18 dni pred terminom. druhykrat som bola den po termine,ale ja som mala zly krvný obraz, malo krvných dosticiek, anemicka.. ked mi davali prostaglandinovy cipok bola som otvorena na 4 palce, ked mi prepichovali plodovu vodu bola som na 6, ja som sa cely cas otvarala bez bolesti , az po prepichnuti mi zacali a za necelu 1,5 hodinu som mala odrodene ,oxytocin mi nedavali... inak dieta malo 4350g,a nenastrihli ma, ani som sa nepotrhala..cvicila som s epinom,brali to na vedomie 😉

rienok
12. dec 2013

@vejula ja som ten prípad ako popisuješ ... fyziologicky pôrod - praskla plodová voda, kontrakcie otvarala som sa pekne.... nikto o ničom neinformoval... takmer stále na monitore, oxytocin, nastrih, prestrihnutie pupočníka pred dotepaním , odobratie dieťaťa vraj vyhriať. prečo? lebo som sa odhodlala rodiť sama, nechcela som byť vyrušovaná tak som na to takto doplatila. neverím zdravotníkom, nepočúvajú lebo nechcú, je to pre nich pohodlnejšie robiť si ako chcú

sarinka2012
12. dec 2013

Ahojte 🙂 je zaujimave čitat ake rozne potreby maju rozlične maminky pred porodom,resp.pri porode samotnom,tak pridam vlastnu skusenost a pocity. Ja som bola vyslovene rada že je okolo mna plno lekarov a sestričiek ,mala som bezproblemove tehotenstvo a aj napriek tomu som bola vdacna za kazde "otravovanie" kohokolvek,ci uz sestricky s monitorom,ktora prisla o druhej rano,lekarky volajucej ma na prehliadku tak 4x do dna,dalsej sestrickye s tlakomerom,citila som že je o dcerku v brusku postarane akoby uz bola na tomto svete 🙂 toto sa dialo pocas dvoch dni ked som po lahkom krvacani (tyzden pred terminom) ostala hospitalizovana ,kym som sa konecne otvorila a potom to išlo rychlo,vyšetrenie o 10:30 ,klystir,epiduralka,manžel..a bolo pol jednej poobede..a už som len ležala ,rozpravala som sa s manželom,žiadna bolesť,ziadny problem a hlavne pokoj na duši,lebo som cely cas bola pripojena na monitor ktory sledoval ako moj tep tak aj tep babatka a aj kontrakcie a ich silu,len som odpocivala a tesila sa na malu,ani mi nedoslo ze lezim tri hodiny v jednej polohe a nemozem sa postaviť kvoli monitoru,bola som vdacna za lekarku ktora do mna kazdu chvilu pchala prsty,neobtazovalo ma to,prave naopak,bola som rada ze som sledovala 🙂 o tretej vyhlasil manzel ze sa nudi a siel sa najest do bufetu 😀 o 15 minut na to prisla lekarka ze rodime 🙂 a ja jedine na co som sa zmohla bolo "Ale ja tu nemam manzela " 😀 ..nakoniec to stihol tesne predtym,zdivhli mi nohy do držiakov a musim povedat ze to bola pre mna prijemna poloha,plodovu vodu mi prepichli (keby mi to nepopisovali ani neviem) a na jedno zatlacenie bola mala vonku ,dali mi ju pekne na brusko a nechali ju chvilku tam a kym ma zašivali (keby nepovedali ze ma nastrihli tiez o tom neviem) malu ošetrili...samotny porod super hlavne vdaka lekarom a sestrickam ,čo ale mne vadilo,su izby a mnozstvo pacientov,jedna kupelna na chodbu,tri placuce babatka na izbe a neustale zapalene svetlo ,od minuty co ma previezli na izbu som sa pytala na nadštandart a dostala som sa tam "až" na druhy den a to bolo už teda o inom!! nechcela som byt sama na izbe,takze som si vybrala dvojlozkovu,ale aj tak,samostatna kupelna,wc,televizor,wifi,jedlo az na izbu,vyber z piatich roznych jedal..takto by to malo pre čerstve maminy vyzerat bežne,nie len pre tie ktore si to mozu zaplatit,je to smutne,ale hormony ako všetky vieme po porode behaju z 0 na 100 a mne velmi psychicky pomohlo byt po porode na peknej izbicke v relativnom sukromi.

dejnas
13. dec 2013

keďže môj druhý pôrod bol vopred naplánovaný s.c., vyjadrím sa len k prvému - hoci, napokon takisto skončil akútnym s.c.
nakoľko som týždeň prenášala po rizikovej gravidite, s pôrodníčkou sme sa dohodli na konkrétnom dni, kedy nastúpim do pôrodnice... môj pôrod nepostupoval, takže napokon skončil sekciou, potom ako som na vzdychárni strávila takmer 36 hodín
od prijatia až po samotné rozhodnutie o vykonaní sekcie som nepociťovala nejaké obmedzenia, či nátlak... žiaden oxytocín, žiadne "silenie" pôrodu... nezažila som žiadne bliakanie, či nevrlý tón, sestry, aj pani doktorka boli veľmi milé, vždy mi vopred povedali, čo idú robiť, prečo to idú robiť, na akékoľvek otázky z mojej strany ochotne odpovedali, po celý čas sa usmievali, doktorka vtipkovala.... nikto ma do ničoho nenútil, naopak, robila som v podstate, čo som chcela... asi 6 hodín pred zákrokom som už tiež nemohla piť, len dúškoch, ovlažovať ústa - nakoľko už bol predpoklad, že pôrod skončí sekciou
klystír mi nerobili, takisto cievku a kanylu mi zaviedli až v momente, keď ma chystali na sálu
počas zákroku (mala som spinál - moja voľba) anesteziologička aj sestra so mnou komunikovali, povzbudzovali ma (anesteziologička ma dokonca hladila po hlave).... nemám z tohto zážitku žiadnu traumu, naopak, som rada, že som bola pri vedomí v sekunde, keď moje dieťatko uzrelo svetlo sveta, že som počula jej prvý plač, že som si ju ešte na sále mohla "pomojkať"....
čo sa týka priloženia - samozrejme, za týchto okolností k tomu došlo až asi po 3 hodinkách na izbe, pomohla mi sestra
celkovo oba pôrody - síce sekcie, ale ak už hovoríme o prístupe personálu - vnímam pozitívne 😉

sisaka
13. dec 2013

@isabel11163 chod na prax do zahranicia, nie vychodny blok 😝, to ti otvori oci, co je nevyhnutne a co nie a ako sa ma spravat k rodickam a babatkam. V zahranici pracuju tiez len ludia a tiez byvaju unaveni a tiez maju osobne problemy .... a nikto si nedovoli hrubo sa spravat ako slovenski lekari a sestry, cest vynimkam, (ktore su v slovenskom prostredi fakt len vynimkami)
Taktiez je zaujimave, ze v zahranici sa zvladaju aj porody doma, aj porody v porodnych domoch, nemaju potrebu davat klystyr, nemaju potrebu robit epiziotomie, ak to nie je nevyhnutne atd., atd . mne nenahovoris, ze tu v zahranici mame nezodpovednych lekarov, co riskuju zivoty zien/babatiek.
aj pre @vejula
statistiky z Kanady, zaujimave, ze mimo Slovenska sa to da, na Slovensku veeelky problem
99% nemocnic podporuje pritomnost partnera pri porode - samozrejme, ze sa za to neplati
96% nemocnic ma v svojich pravidlach neholenie pred porodom (to neznamena, ze v ostatnych sa holi, ale jednoducho nemaju na to pravidla)
88% nemocnic ma v svojich pravidlach nepodavanie klystyru
99% povoluje pitie pocas porodu
86% povoluje jedenie pocas porodu
70% nemocnic ma v pravidlach, ze zeny mozu rodit v akejkolvek polohe
okolo 30% stale rodi s vylozenymi nohami (vratane zeninej volby), postele su polohovatelne, takze z toho nevyplyva, ze tlacia "hore kopcom"
len 17% zien ma epiziotomiu, je tu 17% nemocnic, ktore maju priamo v ich pravidlach VYHNUT sa epiziotomii, 74% nemocnic uvadza, ze je to na rozhodnuti porodnika, porod. asistentky
Toto su statistiky tykajuce sa nemocnic, porodne domy a porody doma su ina "story"

isabel11163
13. dec 2013

@sisaka áno je to všetko hrozne pekné čo je v zahraničí.. ale nemôžeš to porovnávať so slovenskom.. tu by sa muselo toho hrozne veľa zmeniť a nemyslím len to čo sa týka nás zdravotníckych pracovníkov ale aj zákony a hlavne ľudia ktorý vedú túto krajinu..ja sa stále rozčuľujem nad tým že tým hlupákom ktorý sedia v parlamente je stále prednejšie všetko iné ako zdravotná starostlivosť a aj financovanie zdravotníctva..je im to jedno aká je to starostlivosť pretože oni si nahrabali dosť nato aby sa šli liečiť niekde inde.. napr do Rakúska.. a to je smutné.. aj tie naše platy hovorím o sestrách je to niečo hrozné..človek nemá pomaly z čoho žiť a pritom nesie takú zodpovednosť.. ťažko sa niečo vysvetľuje laikovi keď si nezažila ako to v praxi chodí ale máš len informácie z internetu ako sa kde robí v zahraničí a čo sa kde nerobí a v akých percentách ale nemyslím si že tieto údaje aj zodpovedajú 100% skutočnosti.. a viem o mnohých ženách ktoré rodili v zahraničí áno pochválili si ale si zato aj veľmi veľa zaplatili.. ja by som bola za zmenu mne nemám problém s tým keď príde žena a má svoje požiadavky ale je dôležité aby rešpektovala aj nemocnicu ktorá prebera za ňu a jej dieťa zodpovednosť !!

vejula
autor
13. dec 2013

@isabel11163 môžem sa spýtať. Prepadnutý pupočník sa da zistiť vyšetrením či len monitorom?

isabel11163
13. dec 2013

@vejula prepadnutý pupočník je náhly stav a treba ho okamžite riešiť

vejula
autor
13. dec 2013

@isabel11163 pupočník prepadne zrejme v momente, ked razom odtečie plodova voda. či sa mylim? Kludne ma pouč budem rada. A ano viem, že prepadnuty pupočnik sa musí urychlene riešiť.

isabel11163
13. dec 2013

@vejula s vodou to nemá nič spoločné ide práve o predčasný pôrod kedy je plod ešte malý

vejula
autor
13. dec 2013

@isabel11163 a kedy teda prepadava ten pupočník. Mne jedna PA hovorila, že ten pupočník môže prepadnuť prave v momente odtoku plodovej vody, ktorá ho vlastne stiahne.

isabel11163
13. dec 2013

môže byť ale je to najmä v prípade predčasného pôrodu ja som neonatologická sestra

sissmiss
13. dec 2013

@isabel11163 @vejula ja som pri druhom mala riziko prepadnutia pupocnika ale preto ze mne voda neodtiekla a uz som bola otvorena uplne, kedze sa cakalo na porodnika nechceli vodu prasknut lebo ze do minuty porodim...porodnik uz bol v nemocke, akurat co vysiel vytahom hore, praskol vodu a rodilo sa. Nerodila som predcasne, ale po termine

sisaka
13. dec 2013

@isabel11163 sorry, ale nevidim suvis medzi tym, co robi parlament a tym, ako sa sprava zdrav. sestra k rodicke. Ta statistika nie su len cisla, ja v Kanade zijem a rodila som aj na Sk aj tu. A poviem ti to je taky priepastny rozdiel ...Ked si odmyslime vybavenie nemocnice, komfort a pod a zameriame sa len na starostlivost, tak to vyzera asi takto: vlastna skusenost: mily, prijemny personal, manzel pritomny od prijmu az po prepustenie z nemocnice, ziadne holenie, ziaden klystyr, poloha na vyber, ziadne vylozenie noh, vsetneky cinnosti komentovane, ziaden nastrih, dietatko vysetrene hned v miestnosti, neumyvanie, prilozenie na prsnik, ziadne cievkovanie, mala potreba vykonana na Wc, pocas sprchy dieta v naruci otca, dieta nikdy neodobrate matke, cely cas s nou, velka pomoc pri dojceni, trenovanie poloh, spravneho prisatia ..., ziadne potupne vizity, odber krvi z paticky za pritomnosti rodicov, k dispozicii glukoza na namocenie prsta, ktory potom babatko cuca, aby nemalo stres z odberu. Kupanie babatka, len zo suhlasom rodicov a za ich pritommosti ... 24 hod po porode odchod z nemocnice, starostlivost o matku a dieta prebera terenna sestra. Opisala som ti statne zdravotnictvo ajeho bezplatnu starostlivost, takze nepisem o sukromnom americkom s drahymi zdrav.poistkami

luba41
13. dec 2013

@vejula ten 67% podiel nástrihov-je 67% len z "normálnych" pôrodov alebo % zo všetkých pôrodov v SR?

martuska75
13. dec 2013

Osobne som prežila oba pôrody tak slobodne a neobmedzovane ako je len v danom stave možné 🙂 Považujem to za nádherný zážitok mojho života. POčas prvej doby som chodila, používala fitloptu, sprchu ... Manžel bol celý čas pri mne, boli sme tam sami a mali sme pohodu. Pôrodné asistentky nás chodili pozerať, boli maximálne nápomocné a ohľaduplné. Nikto vo mne furt nekutal a sestrička sa ma pýtala či chcem aby pozrela ako postupuje pôrod, alebo si to neželám. Piť som mohla, jesť sa mi nežiadalo tak neviem. Klystír som chcela. MOnitor už pri častých kontrakciách používala sestrička tak že som sedela na lopte. Ani raz ma nenastrihovali a ani som sa nenatrhla. Rodit som mohla v akej polohe som chcela alebo vo vode, ale osobne mi vyhovoval klasický polosed, samozrejme žiadne vyiazané nohy. Úžasne mi pomáhal a podporoval ma pôrodník nakoľko mal s rodením podstatne viac skúseností ako ja 😉 a mne dosť pomáhal pocit že niekto vie čo robí 🙂 Rodila som na Slovensku. A ked to tu čítam kukam jak mucha puk.

vejula
autor
13. dec 2013

@luba41 z vaginalnych

sissmiss
13. dec 2013

@luba41 ake mas na mysli pod pojmom nie normalne?

katka888
13. dec 2013

@isabel11163 úplne súhlasím, neverím, že ak by žena ostala na pôrod sama, tak by vycítila , česť výnimkám, možné komplikácie.ale matky radšej budú preferovať radšej svoj pocit komfortu, než starostlivosť. Opierať sa o zahraničie je z časti irelevantné, nakoľko existuje iná skupina mamičiek, ktoré radšej prídu rodiť na slovensko , ako v zahraničí.
a samozrejme, ak by sa u nás o matku tak nestaralo, a ponechala sa s manželom rodiť sama , v prípade komplikácií by bola nemocnica prvá, ktorú by týto rodičia žalovali.

sissmiss
13. dec 2013

@martuska75 podla cisla v nicku by som si aj tipla rocnik a aj to kto bol vtedy v topolcanoch primar 🙄 Napis aj kolko to stalo ze boli taki ohladuplni

katka888
13. dec 2013

@sisaka mne sa nezda , ze je na mieste pisat, ze sa slovensky personal sprava k rodickam hrubo a dopisat cest vynimkam. odkial beries,ze sa slusne spravaju iba vynimky? odtial z fora, kde sa pridu mamicky postazovat? aka je to vzorka? co ak je to naopak, mnohi lekari a sestri su slusni, privetivi a tu sa da napisat cest vynimkam? co ak je to naopak?

gooobi
13. dec 2013

@martuska75 a kde na slovensku, toto su uzasne podmienky, daj typ nech viem kde ist rodit. Pretoze o takom pristupe som na slovensku nepocula. Mozno v rakusku, alebo vo vrchlabi, ale nie na svk.

aduuus
13. dec 2013

pridám Vám príspevok aj ja...rodila som 23.novembra a dopadlo to úplne inak, ako som mala v "pláne". Prišli sme na príjem cca o 22:00 hod, kontrakcie som mala od 14:00, no otvorená som bola sotva na 1cm. Partnera poslali preč, že pri mne nemôže byť počas prvej doby (pritom viem, že u iných tam partneri boli). Dali mi nejaké tabletky a čípok a nech idem spať....čo som samozrejme nevedela pri kontrakciách každých 4-5 min. O 1.30 ma znova pozrel lekár a vraj sa stále neotváram. začali mi však častejšie kontrakcie a oveľa silnejšie...každých 2 minúty. Nezvládala som ich už, a od bolesti som si uľavovala tak, že pri výdychu som stonala, kričala...to sa samozrejme nepáčilo sestričkám a v kuse ma okrikovali, nech nevyvádzam, že zle dýcham (blbosť), že ma to tak nemôže bolieť, že čo si myslím, či im deti bocian priniesol???? Pichli mi Nospu, ktorá vôbec nezabrala. Musela som ísť na klistír, aj keď som nechcela. Keď som ich už nad ránom prosíkala aby ma prišli pozrieť, či som sa neotvorila viac, aby mi konečne pichli epidurál, za každým ma odbili, že mám počkať na lekára. Ten prišiel cca o 6:15 ráno a zistil, že som otvorená na 6-7, čiže epidurál sa nekoná !!! Začala som s nimi vyjednávať, že veď do pol hoďky ešte neporodím, nech mi dajú aj tak, že ja už nevládzem, no nechceli. Vraj môžem zavolať partnera, nech príde a mám ísť na sálu. Tam som ešte prosíkala sestričku o epidurál, tak ma išla pozrieť, že ako som na tom, či by sa fakt nedalo... a hopla, volajte lekára naspäť, veď ona už rodí. Malá prišla na svet o 6:50, partner samozrejme nestihol, rodila som bez epidurálky, ešte aj počas pôrodu ma "okrikovali" nech nevrieskam....to že ma to bolí, nikoho nezaujímalo...no takže asi takto. Nevravím, samotný pôrod bol tak nenormálne rýchly, že to nebolo až také hrozné aj bez tej edy, ale tie hodiny bolestí pred tým...toho ma mohli ušetriť :(( navyše podľa ich rečí mi došlo, že sú vlastne proti epidurálke, takže si nie som istá, či ma nenechali tak naschvál, aby som ju nedostala :(((
a čo sa týka toho čo píše
@katka888 , tak ja som to cítila, kedy to začalo, práve ja som bola tá, čo upozornila sestričku, že ma dačo páli a musela som tlačiť...keby som jej to vtedy nepovedala (hneď ako som došla na sálu, cca 5 min po tom čo ma prezrel lekár) tak by som asi porodila sama :/// keďže lekár medzitým už odišiel a sestra sa tiež chystala dakde dačo robiť...

vejula
autor
13. dec 2013

@katka888 Pochop, že tu nejde o pohodlie.... Tie mamičky chcu dať svojmu dieťatku to čo si zaslužia. Nechcu aby zažili ten stres z odlučenia v momente, kedy svoju matku tak velmi potrebuju. Nechcu nechať svoje dieťa dopovať oxytocínom a ostatnými srajdami, ktoré su pichané do žien počaqs pôrodu. Chcu aby ich deti prišli na svet v mieri. KEd im toto nieje umožnené, tak musia riskovať. Však ty sama si napísala, že ak chcu ženy rodiť podla seba nech ostatnu doma a nezaťažuju svojimi nenormalnymi požiadavkami lekarov. O toto ide, že na jednej strane sa ludia k tomu stavaju tak, že čo si to dovoluje vôbec žena otvoriť usta, nech teda rodí doma, ked je taka. A ked rodí doma, tak zas o nej hovoria, že dala prednosť vlastnemu pohodliu. To je neskutočne