Cítili ste sa pri pôrode slobodné a neobmedzované?
Ahojte dievčata. Zakladam tuto diskusiu, lebo ma zaujima, či ste sa pri pôrode citili byť slobodné, zbytočne neobmedzované. Zaujima ma, či ste bezdôvodne (teda ak neboli skutočné zdravotné komplikacie) neboli obmedzované v pohybe, či v prípade, že chceli do vas niečo pichnuť, Vám vysvetlili čo to je, a z akého dôvodu Vám to chcú pichnúť, či s tym suhlasite (pokial vyslovene nešlo o niečo životzachranujuce) Či vam nezakazovali piť, chodiť, kričať, zotrvavať v polohe, ktorú ste si zvolili. Zaujima ma to preto, lebo čím viac sa pýtam mamičiek, tym viac zisťujem, že aj npariek tomu, že pôrod prebiehal fyziologicky bezproblémovo, boli nutene byť neskutočne dlhý čas napojene na monitor, bol im podaný oxytocín bez vysvetlenia a bez akéhokoľvek dôvodu, boli nutene rodiť v polohe, ktorá im nevyhovovala. Zakazovali im piť a podobné veci, ktoré vyslovene nerešpektovali osobnú slobodu rodičky. Ďakujem Vam za vaše skusenosti 🙂
@vejula prepac, budem rada, ak moje slova nebudes prekrucat, napisala som iba toto, ak zena chce rodit sama a brat na seba zodpovednost za priebeh porodu, tak nech si rodi mimo nemocnice, ale ak raz do nemocnice nastupi, musi akceptovat fakt, ze za nu berie nemocnica a personal zodpovednost, nikde nepisem, ze nema zatazovat svojimi nenormalnymi poziadavkami lekara. toto vyjadrenie mi prosim nepripisuj, nakolko som ho nikde nepouzila.
nemam pocit, ze porodom v nemocnici sa moje deti nenarodili v mieri, a neviem o akom strese z odlucenia hovoris, moje dieta mi hned dali, aby sa prisalo , potom ho vzali na chvilu na zakladne vysetrenie a vratili spat ku mne. bolo so mnou cele 2 hodiny , ktore musis odlezat pre pripad neocakavanych komplikacii, narodilo sa o 18tej a vecer uz bolo pri mne na izbe a ostalo do odchodu z porodnice.
prosim nesnaz sa tu sirit nejaku myslienku toho, ako je to na slovensku zle , strastiplne a uplne otrasne voci matke a dietatu.
stale opakujem, ak sa stane, ze sa personal nesprava podla etickych, moralnych kontextov, nebodaj zanedba starostlivost o rodicku a dieta, tak je potrebne to riesit. ale nerozsiruj mylnu famu, ze sa takto sprava skoro cely slovensky personal a kazda nemocnica.
tym samozrejme koncim z mojej strany debatu
moja skusenost..prijala ma lekarka, bola mila, vsetko mi vysvetlila, co vysetruje, preco to robi, co vidi, ako bude postupovat.. nemozem sa stazovat.. dali ma na izbu.. nic sa nedialo, tak mi dala tabletku na vyvolanie porodu.. sestricka ma dala lahnut, natiahla mi pasy a odisla.. tabletka zacala zaberat, mala som neznesitelne bolesti.. o 20minut prisla sestra ze nevie ma namerat lebo sa mrvim..mam len lezat a nehyvat sa.. bolesti neznesitelne ale nesmiem sa pohnut.. bohuzial nezvladla som a sem tam som sa pomrvila co sa to s tym bruchom a bolestami v jednej polohe nedalo vydrzat.. o pol hodinu prisla, zasa mi vynadala ze takto ma nenamera.. zobrala mi vlozku s otazkou kedy vam odtiekla voda..neviem nepostrehla som..tak mala monolog ze na vlozke mam plodovu vodu akoto ze neviem kedy sa to stalo.. ked som ju prosila ze potrebujem vstat odbila ma.. takto to trvalo hodinu a pol, potom som ju uprosila.. kedze videla ze ma dobre nenamera tak ma odpojila ze o 5 minut sa vrati mozem sa oplachnut.. odplazila som sa do sprchy sama! tam som zacala rodit..prisla, povedala som jej to a zasa ma sprdla ze nech nestresujem ako prvorodicka nemozem rodit a odisla.. tak som zacala kricat..pribehla ina sestricka.. povedala som jej ze rodim, dala ma lahnut, prezrela ma a v momente poplach.. na salu, rodime.. volajte doktora!!! bola jedna hodina, vsetci boli na obede.. zobrala ma na salu ale bola neskutocne zlata, vysvetlovala mi ako mam dychat, ze nesmiem tlacit lebo tu neni doktor..pripravila ma na porod.. v tom momente bola ako anjel pre mna.. prisla doktorka co ma prijala, ale aj s inym lekarom..pochopila som z dialogu ze sama ma odrodit este nemoze.. raz som zatlacila, pauza, oci mi vyliezli z jamiek lebo v tej pauze ma nastrihli.. a pritom mi dr vysvetloval ze sa to robi pocas kontrakcie a nie medzi..druhykrat som zatlacila..ta piiiip sestricka mi skocila na brucho..skoro ma rozpucila ale mala bola vonku.. myslela som ze je koniec..peklo sa ale len zacalo.. ako som vypudila placentu, isli ma sit.. ta mlada dr..hovorila prednostovi (aj ten bol pri tom - neviem preco som mala az 3 lekarov) ze to este nerobila..ze raz sa to musi naucit.. (viem asi som sa mohla ozvat ze nechcem aby ma sila ked to nevie ale ja som bola v takom soku z toho vsetkeho ze domna museli drgnut aby som sa vobec pozrela na malu ze uz je vonku) sila ma asi pol hodinu, potom ju vystriedal ten druhy dr.. po hodine som sa ho spytala ci este dlho lebo to boli muky.. ze mi nepovie aby som nestresovala..ale ze su 3 vrstvy a sije druhu.. neutesil ma.. ked skoncil..uz som od bolesti revala.. ze cely cas mi nikto nic nepovedal.. po 2 hodinach ma prisiel vysetrit, strasne to bolelo hlavne ked do jednej strany prehmataval..odisiel..vymenila sa smena.. prisiel dalsi dr.. ze ma musi aj on vysetrit..ale ze potrebuje sadu na sitie lebo len rukou to nevie posudit.. uz som zasa plakala..ked ma otvoril tak mi oznamil ze som neni dobre zasita, miestami roztrhnuta..musi to presit.. som sa mu tam rozplakala..ale bol uzasny..zacal mi vysvetlovat vsetko, kde a co robi, ze ma napicha aby to nebolelo..upozornil ma ze teraz urobi uzlik tak to budem citit a pri poslednom stehu mi povedal teraz to zavoli musim to silno zatiahnut..cely cas sme sa rozpravali, vtipy mi rozpraval, zazitky z porodov.. aj som zabudla co robi.. bol fantasticky.. takze takato je moja skusenost.. ak mam hodnotit tak je to tak 50 na 50. Viem si predstavit ze keby su pri porode len ti "ludski" doktori, bol by to sice bolestivy ale pekny zazitok..bohuzial je to pre mna stale nocna mora a ked vidim tehotnu zenu oblieva ma studeny pot..
@katka888 neviem kde si rodila, ale je fakt mizivé percento pôrodníc, kde je dieťa celý čas s matkou. Ak je, tak si to musí vybojovať. Alebo kludne môžem založiť dalšiu temu a spraviť anketu, kolko žien rodiacich na slovensku malo dieťa po pôrode pri sebe cely čas. Som zvedava, kolko to bude.
@vejula, citila som sa slobodne, bezpecne, prechadzala som sa ked som chcela, ale mne sa nechcelo, len ked som sla na WC, vacsinou som si hopsala na fitlopte a mala osm pri sebe manzela, nemozem si na nic stazovat. O vsetkom som bola informovana, nic mi nerobili co by som nechcela. Taky porod by som brala aj kazdy den, bolo to super.
@vejula, tak mne malu vzali odvazit, umyt, potom ju odniesli na novorodenecke, a po 2 hodinach co som isla na izbu, potom co som si drzala maternicu, tak stacilo povedat a hned mi ju donesu. Deti boli s matkami na izbe, iba tie ktore sa chceli vyspat, povedali sestrickam a tie na noc vzali babatka k sebe a rano o 6 babo doniesli mamicke. Cize na Antolskej pokial zena rodila normalne, mohla mat babo pri sebe stale. Len ak isla prec za navstevou, babatko musela dat sestrickam.
@katka888 a na margo čoho si pisala to, aby ženy rodili doma, ak nechcu akceptovať pravidla nemocnice? Na margo toho, že som pisala, že žena nema pravo otvoriť usta, nema pravo zaujať polohu aka jej vyhovuje, nema pravo odmietnuť nastrihavanie časti jej tela, pichanie latok do jej tela. Na margo tohto si pisala o tych pravidlach, ktoré musi rodička dodržiavať ak chce rodiť v nemocnici. Takže z toho mi vyplyva, že ak chce žena rodiť v nemocnici musí sa vzdať svojej slobody. Ak chce byť slobodna a robiť tak ako citi musí ostať doma, a to je zas opečiatkovana ako nezodpovedná matka, ktorá kvôli svojmu pohodliu ohrozuje život dieťaťa
@katka1981 ale dve hodiny po pôrode bola mimo teba. To su tie 2 najdôležitgejšie hodiny počas ktorých prebieha ta chemia medzi matkou aj dieťaťom... Niekto to ustane, ale vela matiek mava popôrodne depresie, ma pocit, že dieťa nieje jej, že jej ho vymenili a podobne veci. Vieš aj mladatko ked vezmeš samici hned po pôrode, tak ho zvykne odvrhnuť... Tento spôsob spretrhava puto, aj ked si to neuvedomujeme, lebo to je u nas bohužial norma
@vejula, prepac ale to je blbost, poznam kocku chodi aj sem a rodila bez zasahu lekara v nemocke. Podpisala papier, ze pokial nebude v ohrozeni zivota ona alebo maly, ze lekari nezasiahnu. Ona rodila uplne bez ich zasahu, dotyku, ziadnu injekciu, nic jej nedali, nestrihali, nesili, nepotrhala sa, muz prestrihol pupocnu snuru az ked prestala bit v nej krv ci ako, este hovorili, ze bude mat bolesti a sama ich bude prosit o injekciu, no nestalo sa tak. Nechapali z nej. A rodila na SK. Ozaj nic nerobili, mozno jej len po porode babo umyli, nic ine.
@vejula, ja som to vtedy vobec tak nevnimala, mozno teraz ked uz jedno dieta mam, druhe by som chcela pri sebe aj pocas tych dvoch hodin, vtedy mi to bolo jedno. Aj na noc som malu dala sestrickam, to puto sa asi vytvorilo az neskor, lebo ozaj som bola s malou 4 roky doma a sme na sebe velmi zavisle alebo neviem najst ten spravny vyraz. Ale som presvedcena o tom, ze keby som povedala personalu, ze chcem chcem aj pocas tych dvoch hodin malu pri sebe, tak mi ju nechaju. Nevidim dovod preco by to nedovolili. Ale ok, kazdy ma ine skusenosti. Je to aj o pacientovi. Raz som prisla v strasnych bolestiach k ortopedovi, ten ma poslal k dalsej dr. Ta ma vysetrila a hned, ze dame obstrek. A ja hned na nu. A nedame obstrek. Okamzite to zo mna vyletelo. Ja sa strasne bojim injekcie a co som ako decko pocuvala zeny co im robili obstrek ked som bola s mamou u ortopeda, to ozaj pri porode ziadna tak nerevala. A dr. ze a preco nedame. Ja ze preto, lebo mi to len na chvilku stlmi bolest ale neodstrani pricinu. A dr. ze dobre ako chcete. Som plnoleta, nikto mi nemoze len tak pichat do tela pokial odmietnem nic. Som svojpravna. Rozhodujem sama za seba. Aj zubar mi isiel pichat anestezu. Som mu povedala, ze nechcem. Inokedy ked islo o hlbsi kaz, povedala som mu, ze chcem aby mi predtym dal gel na znecitlivenie, ze ma ta injekcia boli. Som citlivka, mam strach z bolesti, preto si vopred otvorim usta, aby som zbytocne netrpela. Ja som drzka.
@vejula, nick som ti dala, neviem ci sem este chodi, ja ju vidam na FB, mozes jej kludne napisat. Alebo si prelustruj na koniku jej nick, niekde tu popisala aj svoj porod, najdes to urcite. Osobne by som tak ako ona rodit nechcela, ja som citlivka, mala som epi. Ale ona je dokaz toho, ze sa to da.
@kacatko ahoj prepač že ťa privolavam do druhej temy. Pisala si že si mala detičky cely čas pri sebe. Chcem sa spytať, hned po pôrode to dieťatko dali, cele 2 hodky si ho mala pri sebe a potom ťa s ním previezli na izbu, alebo ako to prosim ťa bolo. Zaujima ma to, lebo bohužial s tym sa človek často na Slovensku nestretne... A kde si rodila?
@vejula, nasla som ten prispevok. Snad ti to pomoze.
layla84 Ahojte baby, rodila som v RK 19.júna 2011, takže mám celkom čerstvé dojmy a info, ak máte záujem, pýtajte sa. Rodila som tu aj prvého syna v nov. 2008, a už vtedy som bola spokojná, preto som ani neuvažovala nad DK či LM. Skôr ma lákal MT s nadštandardnými izbami ale napokon som usúdila, že je to len zbytočný rozmar a možno riziko, že nebudem spokojná. V RK som išla takpovediac na istotu. Staršieho syna som rodila pri doktorovi Puskailerovi (odpusť mi, svete, ak som poplietla spelling jeho mena) a teraz som rodila s doktorkou Žilkovou (spokojnosť ešte väčšia) a super mladou sestričkou. Vtipné sú tu praktikantky zo zdravotníckej sš, to treba zažiť emoticon
Inak, teraz som rodila absolútne bez zásahov doktorov, mohla som rodiť aj v džungli, lebo som vopred písomne odmietla VŠETKY zásahy doktorov, okrem prípadu, že by sa niečo skomplikovalo - neskomplikovalo sa našťastie. Neodmietla som jedine sprchu a klystír, inak išlo o dokonale prirodzený pôrod bez medikamentov, umelých zásahov, nástrihov ... Rodila som s úsmevom, pohodička.. dieťa som im dala až po vyše dvoch hodinách na mojom brušku keď už bolo krásne napapané kolostra (prisal sa sám po tom ako sa sám doplazil po bruchu k bradavke asi 15 min po narodení a bol prisatý striedavo celé dve hodiny, cuckal...), odvážiť, odmerať a obliecť, odvtedy som ho už nepustila od seba ani na okamih, len asi na pol hodinku na 3. deň. emoticon
Je pravda, že na takéto pacientky nie sú tam zatiaľ zvyknutí, a dosť mi to dali najavo mnohými poznámkami a "akože nič" pripomienkami, ale napriek mojim "vrtochom" boli všetci ústretoví, milí, ochotní a tolerantní. Nesmierne rešpektujúci, skladám klobúk dolu, lebo naozaj som asi bola najvrtošivejšia pacientka akú tam zatiaľ mali. A teda môžem zaručiť, že som objektívna, lebo napätie medzi mnou a doktormi bolo občas možné krájať - a cez to chválim, chválim a zlého slova nemám. Vždy budem len a len odporúčať a ďalší pôrod dúfam, budem rodiť zase v RK.
@katka1981 ja som chcela isť do RK.... Prišla som tam s pôrodnym planom, primar mi odtial hned vyškrtol dotepanie pupočníka. Vraj to čo je za blbosť, že to oni nerobia. Potom mi chcel robiť oxytocinovy zaťažový test - tak som sa s nimi rozlučila... Tak ale ja som bola po sekcii a dieťatko velké. Možno keby som bola akože idelana rodička, tak by to bolo lepšie. Bohužial som nezapadala do tejto šablony 😅
@katka1981 ja poznam jedineho jedneho gynekologa užasneho, pri ktorom by som rodila v momente ako by to bolo možne. Bohužial už nechodí k pôrodom 😔 Nebyť jeho skončila by som na sekcii pri malej. Bol mi velkou oporou, aj ked to možno sam nevie. Jeho dôvera vo mna mi neskutočne pomohla. A bol jediny, ktorý nezapochyboval, že nemam dôvod bať sa rodiť normalne. Ostatní lekari to videli celkom inak. Fakt škoda, ženechodí k pôrodom, ale vlastne ho aj chapem
@katka888 naopak to urcite nie je, zila som na Slovensku, aj rodila, mam tam rodicov, rodinu a stale aj kamaratky. Ja viem velmi dobre ako sa spravaju slovenski lekari, bohuzial ludom to casto ani nedobije, ze sa k nim nespravaju, tak ako by sa patrilo.
Dam priklad. Ked som rodila na Sk, prisiel ku mne predpokladam lekar ("zabudol" sa predstavit), kazal mi vyliezt na "kozu" rozkrocit sa a vysetril ma, nejdem ani pisat, ze zrovna velmi citlivy nebol, cosi zahundral a bolo.
V Kanade. Dobry den, ako sa mate, volam sa tak a tak a som to a to. AK dovolite teraz vas vysetrim. Prikryva ma plachtou aby som tam nebola rozcapena jak taka koza (podotykam som na normalnej posteli) a vysetri ma. POvie nakolko som otvorena, vysvetli, co to znamena a co sa bude diat neskorsie. S pozdravom odchadza.
Stale nic? Nevidno rozdiel? Ja by som tu taketo zazitky mohla sukat jeden za druhym.
@vejula neda mi nereagovat 🙂 ja som mala dcerku cely cas pri sebe,po porode mi ju dali na bruško,vzali ju na par minut ošetriť a prevažit ,mna zašili a vratili mi ju ,aby sa mohla prisať,bola s nami cely cas,len na chvilku ju vzali kym ma prevazali na izbu,ale za pol hodinku som ju tam mala a uz sa odomna nepohla a tak isto to bolo pri XY rodičkach ktore predomnou,sučastne alebo po mne porodili 🙂 Samozrejme mimo cisarskych rezov,ale aj to sa snazili davat babo hned maminkam,ktore aj ked sa nemohli hybat,mali deticky pri sebe na posteli a sestricka chodila kazdu chvilu kontorlovat ci je vsetko v poriadku a este pre info rodila som na Kramaroch v Bratislave 🙂
@sarinka2012 takze ti dieta predsa len zobrali ....I ked chapem, ze v porovnani s niekolkymi hodinami je pol hodina nic .....
ano najma vtedy ked mi dali nalodovku :D :D
@sisaka Jasne,asi tazko ma budu prevazat na izbu s dietatom v rukach a okrem toho dcerka spinkala a ani nevedela ze sme neboli spolu a mne celkom dobre ta pol hodinka padla,mohla som sa pomaly na izbe postavit a ist osprchovat a umyt po porode,takze by som ju aj tak musela nechat samu ..alebo brat do kupelne??
@sarinka2012 a kde sa medzi casom vytratil manzel, on by predsa mohol byt s dietatkom nie?
Ja som sa osprchovala este na porodnej izbe, muz zatial drzal maleho. Potom som si sadla na vozicek, sestricka mi vlozila maleho do ruk a islo sa - takze ano da sa odist s dietatom na rukach!, muz samozrejme isiel so mnou na poporodnu izbu. V nemocnici, kde teraz pracujem sa uz ani nestahuje na poporodne, prijmu ta na izbu, tam aj porodis a tam aj zostanes po porode az do odchodu domov.
@sisaka Manžel bol na porodnej sale 4 hodiny pred porodom,potom pocas porodu a dalsie dve hodiny kym sme boli spolu vsetci traja ,na lozkovu cast ma pristup len personal a pacientky,takze tam sme sa rozlucili,ja som sla na izbu a dcerka bola so setrickou,kym som sa ja dala dokopi a pokial to chcete brat doslovne tak ste vlastne tiez od dcerky odlucili,ked ste ju nechali manzelovi,to že pozna jeho hlas je tak maximalne vsetko,nedokaze vnimat ci je to otecko alebo sestricka co nanho dava pozor a uz vobec nie,ked spinka ,dcerka celu moju nepritomnost prespinkala v prenosnej postielke a este dalsie dve hodiny co mi ju doviezli ale beriem to že ide o pocity matky,kazda sme ina,ja som nemala zly pocit z toho ze nemam chvilku dcerku pri sebe,niektore maminy potrebovali vacsi oddych po porode a babatka si zobrali az po niekolkych hodinach
@vejula ahoj, rodila som v Ružinove v Bratislave, vždy to prebehlo v podstate rovnako, aj keď najčerstvejšie spomienky mám z apríla tohoto roku 😉 ,po pôrode malého zobrali odvážiť, očistiť, zavinuli ho a potom mi ho priložili na prsník a chvíľku som si s ním poležala a potom ho odniesli, ja som si medzitým tlačila brucho, no a keďže bol vtedy dosť frmol, tak ma na izbu odviezli trošku neskôr ako v prvé dva razy a tentokrát ma už Riško čakal v izbe 🙂,pri prvých dvoch som bola prvá na izbe ja a chalanov mi doniesli potom 😉 ,boli celý čas so mnou, až na chvílky, keď ich brali na tie bežné vyšetrenia 🙂

@aduuus otras.... mna taky hnev chyta ked toto čitam 😖 ☹