icon

Čo môžem odmietnúť ako rodička?

lilyen2011
7. jún 2011

Baby, mám to už o 7dní a stále rozmýšľam, či pri pôrode môžem lekárovi povedať "nie" keď mi prikáže napr. kontrolu krčku na koľko cm som otvorená, alebo pri pôrode nástrih hrádze a pod. Máte s tým skúsenosti? Pri prvom pôrode som bola na "vzdychárni" 4dni, lebo voda mi nie a nie prasknúť a stále som bola len na 3-4prsty tak ma nechali čakať + vyvolávačky nezaberali... no tých prstokladov - kontrol som si užila za tie dni až až! Bolesť väčšia ako samotná kontrakcia, tak sa pýtam, či môžem odmietnuť toto vyšetrenie ak viem, že ešte nemám tlaky na konečník = nie sme v štádiu, že ideme von 🙂 taktiež ma zaujíma, či môžem protestovať proti nástrihu hrádze... (pri prvom ma nestrihali a úplne v pohode) - taktiež lekári (hlavne chlapi) to vraj robia automaticky aj keď netreba (čítala som, že doba hojenia po nástrihu je dlhšia ako keď sa roztrhnem do 1-2stupňa) Prosím poraďte, čo môžem ako rodička ovplyvniť a čo musím proste akceptovať a vytrpieť aj keď to nie je až tak potrebné. Ďakujem za všetky názory!!!

maggie2
19. aug 2011

@jussti áno napr. v tejto téme na strane 77 popisuje krásne bubulka722 jej pôrod podľa jej pôrodného plánu

pici
19. aug 2011

@maggie2 ty co davas prosim ta? to bol priklad aby si konecne pochopila ako to myslim
povazujem ta za inteligentnu. tak precitaj si to este raz aby si pochopila suvislosti....ano? to bude asi rozumnejsie ako vypisovat ubohost nad ubohost.nemyslis?
ja nepracujem v zdravotinictve, ty o com tocis?
prosim ta, nevysvetluj mi ako sa rodi v rakusku, kamaratka robi na porodnickom. a to ze ani cent neplatia je sice pekne, ale asi to vychadza zo socialneho zabezpecenia a platenia nemalych odvodov z vyplaty atd. trochu inak postavena politika, takze zbytocne tu uvadzas parametralne odlisny priklad. ano?

trosku si zatala zlym smerom, lebo nie som v zdravotnictve, nikdy som nebola a nikdy nebudem. a keby som bola, tak ma vobec nemusis posielat pracovat do rakuska a ozrejmovat mi rakusku mentalitu, pretoze to ovladam aj bez tvojich ustipacnych odveci poznamok. aj tu ta vydrbu moja mila, pokial ako opatrovatelka nerobis , to co mas a za co si platena, tak si nemyl pojmy a dojmy...

maggie2
19. aug 2011

@pici no comment, Tvoje dávanie súvislostí, motanie s bibliou, platmi & co sa nedalo inak pochopiť, PS: želám Ti skoré otehotnenie

vejula
19. aug 2011

@maggie2 si fakt neprijemna... mohla by si sa krotiť 😔

@pici prečo mysliš že každa normalna žena ide rodiť k svojmu lekarovi? Nie každa ma peniaze na to aby si zaplatila lekara...

maggie2
19. aug 2011

@vejula ako prečo som nepríjemná?

pici
19. aug 2011

@maggie2 dakujem.... si velmi zlata ze mi tak prajes. ja neudieram pod pas a ked si myslis ze ma tvoja netaktna poznamka rozplakala, zial... sklamem ta.
bohuzial ty s tvojimi nazormi , huckanim inych zien do extremnych foriem dohod prispievas zial len ktomu aby sa priepast medzi lekarmi a zenami ktore chcu alternativy alebo bez zasahov len zvacsujes. vdaka takym ako si ty, su vsetky zeny, ktore by sa chceli v mieri a hlavne slusne dohodnut povazovane za strasne mudrlantky ktore opovrhuju lekarmi a ich praxi.... zbytocne sa tak prehlbuje priepast medzi lekarom a pacientkou.
ked chces, chod pred urad vlady skandovat aby lekarom vzali diplomi a aby konecne povolili rodit doma, pretoze vsetci a vsetko je skorumpovane, zle a nedostojne a najlepsia cesta ako dosiahnut svoje su vyhrazky argumenty stojace za velke prd/ trestne oznamenie/ a podobne debiliny. potom sa cudujme, ze dojde zena do porodnice s porodnym planom a je povazovana za "dalsiu, co je mudra jak radio a ide tu robim velke divadlo"
zaujimave ze aj na tomto ubohom slovensku sa da rodit aj tak ako vsetky baby v teme by chceli a ak nie na 100% tak aspon na 95%. ale s tvojim pristupom mozes cakat akurat tak rovnaku aroganciu s akou tam prides ty a tebe podobne

polustruj temu, a pozri si baby, ktore rodili podla svojich zelani. a vyhodnot kolko z nich dosli arogantne ako si ty predstavujes a kolko sa slusne dohodlo a nechalo si podpisat porodny plan, a kolko realne podalo trestne oznamenie za unos.

pici
19. aug 2011

@vejula nie kazdy lekar rodi na zazmluvnenie... povedala som ze tento nazor vychadza zo skusenosti mojich kamaratok a mojho okolia. nehovorim ze vsestky tak rodia. ja by som ale tak nesla rodit k neznamemu, ani k zubarovi nejdem hociakemu bez referencii. ani ine veci v zivote nerobim na slepo, preto som sa tak vyjadrila. z mojho pohladu je to velke " hop alebo trop" ist rodit len tak. nehovorim ze to ma vplyv na porod, ale na moju psychiku by to urcite malo...

maggie2
19. aug 2011

@pici Ja Ti to naozaj úprimne prajem, vidím, že si asi veľmi zlomyseľná osoba, ktorá prajnosti nie je schopná, veď prečo inak by si o mojej úprimnosti pochybovala. Ja totiž, nikomu nič zlé nikdy neprajem, nie som ješitná ani pomstychtivá, neskupinkárčim, a nehodnotím podľa toho, či som s niekým v minulosti mala problém, či rozdiel v názoroch. Ale budiž.

pici
19. aug 2011

@maggie2 prosim ta vazne sa uvedom co pises. ty mi nie si blizka osoba aby si riesila moje tehotenstvo a tvarila sa po x ustipacnych poznamkach, ze mi to vlastne prajes. mimochodom to velkolepe prianie bolo dost od temy a vzhladom na to ako na mna ty reagujes sa to inak ako neuprimne ani pochopit neda.
prosim ta, si na zakladnej skole? ze cloveka nepoznas a sudis ho? ty o mne skutocne nevies ani prd makovy, tak ma laskavo nesud a nevypisujj to aka som ja osoba, bud taka zlata, ak si potrebujes ulavit, posli mi IP
ja sa neskupinkarcim, ja som sama za seba, vzdy som bola a vzdy aj budem, neviem co tu splietas. ja s tebou problem nemam, reagujem na to co pises ale ako cloveka si ta nedovolim hodnotit mimo prispevkov, ktore pises tak s tym laskavo prestan

maggie2
19. aug 2011

@pici Práve to je ten problém, ale tvoj problém, keď si myslíš, že len za to, že máme rozdiely v názoroch, by som Ti niečo zlé mala priať. Vôbec nie. Ty to nedokážeš pochopiť?V čom Ťa súdim? V ničom. Ty sama o sebe zverejňuješ informácie, že chceš otehotnieť a podobne, tak prečo sa urážaš že Ti to idem teda priať? Logicky, zvrátenosť v myslení nie je u mňa.Sústreď sa na to aby si otehotnela, predpokladám že to sú Tvoje priority, a myslieť na to, čo môžeš odmietnuť ako rodička, budeš mať ešte dosť času. Bol to dobre mienený logický záver. Duševná pohoda a šetrenie sa je dobrým predpokladom k otehotneniu

pici
19. aug 2011

@maggie2 to nie je verejne tajomstvo ze nemozem mat deti.ty sa k tomu ale nemusis vyjadrovat a po sprske ze som vlastne odveci argumentovala mozes hovorit niekomu inemu, ze mi to vlastne prajes.
prosim ta, svoje rady na co sa ja mam alebo nemam sustredit si nechat pre niekoho ineho, ja viem sama najlepsie co mam a nemam robit. a na to, co ja chcem a nechcem odmietnut som tu nasla kopec odpovedi a napriek tomu ze som sa tu vyjadrovala pomerne arogantne, nieco v tvojom style, s babami tu si rozumiem a rada sem chodim, tak mi to tu nezneprijemnuj, to by ma velmi potesilo.
a neprekrucaj, nepovedala som ze mi zle prajes, povedala som ze si necahj ustipacne poznamky

maggie2
19. aug 2011

@pici znepríjemňuješ si sama, ak máš pocit, že sa Ti odhaľuje súkromie, tak ho nezverejňuj.

ginepra
19. aug 2011

@maggie2 ospravedlnujem sa, ak som zareagovala nevhodne

maggie2
19. aug 2011

@ginepra veď sa nič nedeje, vyjasnilo sa to, pekne pozdravujem

elephant
19. aug 2011

@maggie2 Aj keď sa s tvojimi argumentami často dá súhlasiť, nemôžem súhlasiť s tým, ako ich podávaš. Vyznievajú ako osobný útok, a to je naozaj jednak zbytočné a jednak kontraproduktívne. Chápem @pici ako to myslí v posledných príspevkoch...

maggie2
19. aug 2011

@elephant je to Tvoj názor. Ja mu nerozumiem.

tamoulik
19. aug 2011

@wieruss Je to urcite aj vdaka priaznivym okolnostiam, ale myslim, ze vela zalezi na rodicke, aka je odhodlana, informovana a akym sposobom to poda, bola som razantna, ale nie neprijemna. Nakoniec na mna chodili pozerat priamo na porodnej sale ako na ukaz, aj potom na izbu, ze ci som to ja, co si dieta nedala vziat 🙂 A rodila som v BA, kde sa vela zien stazuje...je fajn, ze existuje nejaka charta prav, ale maloktora zo zien je pravnicka, ci ma pravnicke minimum vzdelania...niekedy informovanost a ludskost je viac, ako ohanat sa zakonmi. Svagrina rodila predcasne v BA, vytlacila som jej chartu prav, ze ma narok byt s malou, zial kapacita porodnice je nedostatocna, tak mala bola 3 tyzdne sama bez mamy.... :(

maggie2
19. aug 2011

@tamoulik Samozrejme, ak niečo kapacita neumožňuje, nedá sa s tým nič robiť. Nemôžem predsa napr. žiadať pôrod vo vani, ak nemocnica vaňou na tento účel nedisponuje. Ale prítomnosť 1 či 2 osôb pri pôrode, odmietnutie holenia, či klystíru, bcg vakcíny na 4.deň, či iné, nie sú viazané na špeciálne materiálne náklady, tam niet dôvod nevyhovieť.

elephant
19. aug 2011

@maggie2 V poriadku, to nemusíš. 😀 Keď som videla niekoho, ako presviedčia ľudí o tom, že tráva je zelená a mláti ich pri tom panvicou do hlavy, tak mi napadlo mu povedať, že by mu to tí ľudia často verili i bez toho mlátenia 😀 Toť vše. 🙂
Ale už radšej z témy padám...

tamoulik
19. aug 2011

@maggie2 to suhlasim...ako aj napr podanie umeleho oxytocinu, Hamiltonov hmat, rutinne umiestnenie dietata do inkubatora atd atd

tamoulik
19. aug 2011

@pici Ja som mala napr gynekologa, s ktrym som max spokojna, ktory ale nie je porodnik, a naco by som si zazmluvnovala porodnika na porod, ked ho nemam sancu spoznat. Rodila som 2x s tym, co mal sluzbu a bola som s oboma max spokojna.

pici
19. aug 2011

@maggie2 ty co tocis zase? s tebou clovek nedojde nikdy na koniec zrejme, moje sukromie budem zverejnovat ako ja uznam za vhodne. a ty sa ku mne laskavo viac nevyjadruj

pici
19. aug 2011

@tamoulik to je super. ja hovorim za seba k mojmu doktorovi som prestupovala s vedomim, ze je porodnik. preto som si ho aj vybrala okrem inych referencii... netvrdim ze ine konanie je zle

pici
19. aug 2011

@maggie2 nie je problem odhalit svoje sukromie, viem co pisem a nehanbim sa za to, ze deti mat nemozem. ty si to vytiahla mimo temy a ak ta mozem poprosit precitaj si to odosobnene a potom mi tvrd ze to bolo myslene uprimne. ty zneprijemnujes moj pobyt v tejto teme svojimi poznamkami, nie odhalovanim mojho sukromia

maggie2
19. aug 2011

@pici prepáč, ale dochádzam k záveru že provokuješ. Ak niekto pozorne si prečíta Tvoje príspevky, tak zistí, že nemajú hlavu ani pätu a často si protirečia. Takisto vyvstáva otázka, čo robíš vlastne v tejto téme (hoci je to Tvoja slobodná voľba) keď si ešte ani tehotná nebola, ani nerodila, ani nemáš nijaké osobné skúsenosti ako to pri pôrode chodí. Spravidla sa predsa vyjadrujem k tomu čo sa ma istým spôsobom týka. Úprimne povedané, zatiaĺ ma absolútne nezaujíma,na akú strednú školu prihlásiť svoje dieťa, keď ešte nevychodilo ani školku.

tamoulik
19. aug 2011

@maggie2 @pici Baby, vase prispevky su od temy a nikoho neposuvaju dalej a myslim, ze nikoho ani nezaujimaju, co tak presunut sa do IP??? Nic v zlom...

maggie2
19. aug 2011

@tamoulik máš pravdu, hoci IP určite nehrozí, niet už čo dodať, ani času už nieto nazvyš. Želám všetkým pekný víkend.

pici
19. aug 2011

@maggie2 prosim ta a koho provokujem?
ty sa bud nevidis alebo fakt neviem. skus si precitat po sebe draha a realne zhodnot kto provokuje a koho prispevky maju aku vypovednu hodnotu. . k tebe som sa uz vyjadrila. nikto nema problem s tym, ze sem chodim. chodia sem baby ktore su tehotne s prvym dietatom, cize takisto nerodili a tie co nepovydazujes ha?takze nemam dieta, nemam pravo sem chodit. ty si rodila, ty mas pravo tu drystat odveci... ok, aj to je nazor. tato tema ale nie je, ze co mozem odmietnut ako rodicka pri druhom porode, ale co mozem odmietnut ako rodicka, a prvorodicka(nastavajuca)a ma presne tolko skusenosti s porodom ako ja, pretoze este nerodila... to, co teba zaujima a nezaujima, mna vobec nezaujima! uprimne povedane, k tvojej osobe som sa uz vyjadrila a nemienim sa opakovat a zase hovorit to iste.
nechcem aby babam tuto temu zavreli kvoli tvojim poznamkam k mojej osobe. a uprimne povedane,ked si este nepochopila , ze nie si mi sympaticka svojimi nazormi, tak ti to hovorim este raz a dufam ze pochopis, ze vdaka takym ako si ty sa prehlbuje priepast medzi lekarom a rodickou ktora uprednostnuje prirodzeny porod bez zasahou, lebo tvoje superpravne vzdelanie ti dava pocit nadradenosti a myslis si ze s tym niekde pochodis. no a to teraz z vlastnej skusenosti ta ubezpecujem, ze nepochodis.

pici
19. aug 2011

@tamoulik ja s touto osobou ukoncujem akukolvek debatu. snad to pochopila aj ona, nikoho nezaujimaju jej invektivy k mojej osobe

ninan2
19. aug 2011

Ja som v Stiavnici doktora okrem 2 kratkych prehliadok a poslednej hodiny na porodnej sale nevidela (nastastie), pricom aj na sale bol aktivny akurat tak 15 minut, inak tam sedel a zaspaval v kresle a vsetko robili porodne asistentky, takze neviem, preco by som mu za to mala davat take velke peniaze (zazmluvnenie)... a predtym som ho nikdy nevidela a vobec mi to ani nechybalo... 😀