Čo môžem odmietnúť ako rodička?
Baby, mám to už o 7dní a stále rozmýšľam, či pri pôrode môžem lekárovi povedať "nie" keď mi prikáže napr. kontrolu krčku na koľko cm som otvorená, alebo pri pôrode nástrih hrádze a pod. Máte s tým skúsenosti? Pri prvom pôrode som bola na "vzdychárni" 4dni, lebo voda mi nie a nie prasknúť a stále som bola len na 3-4prsty tak ma nechali čakať + vyvolávačky nezaberali... no tých prstokladov - kontrol som si užila za tie dni až až! Bolesť väčšia ako samotná kontrakcia, tak sa pýtam, či môžem odmietnuť toto vyšetrenie ak viem, že ešte nemám tlaky na konečník = nie sme v štádiu, že ideme von 🙂 taktiež ma zaujíma, či môžem protestovať proti nástrihu hrádze... (pri prvom ma nestrihali a úplne v pohode) - taktiež lekári (hlavne chlapi) to vraj robia automaticky aj keď netreba (čítala som, že doba hojenia po nástrihu je dlhšia ako keď sa roztrhnem do 1-2stupňa) Prosím poraďte, čo môžem ako rodička ovplyvniť a čo musím proste akceptovať a vytrpieť aj keď to nie je až tak potrebné. Ďakujem za všetky názory!!!
terrs,
v diskusii ma pravo prispievat kazdy - je mnoho ludi ktori si diskusiu len citaju a mozno chcu pocut rozne nazory, nie len jednu stranu... tak je fajn, nechat aj druhu povedat si svoj nazor bez zbytocnych pripomienok... Ak ty mas problem s pici tak na nu nereaguj a hotovo, ine nechaj diskutovat 😉
@dai presne tak, je to diskusia... neviem kto ma so mnou aky problem. ja som sa vdaka tejto diskusii napriklad docitala, ze je super nechat si dietatko po porode prilozit na kozu hned... aspon na chvilu... mna to obohatilo. to ze nesuhlasim s prezentovanim nazoru, zo mna nerobi horsieho cloveka ani horsiu matku...
pici,
aj mna tieto diskusie obohacuju - nie som zastanca tych porodov na divoko... ale na druhej strane s mnohymi vecami suhlasim a dozvedam sa tu aj pre mna novinky, na linky co sem hadzu baby s ktorymi v prvom momente nesuhlasim som si ochotna aj kliknut a svoj nazor prehodnotit ak ma presvedcia... ( myslim tym hlavne linky ktore dava dulkamamulka ci ako sa vola - niektore su fakt zaujimave, ine ma zas utvrdzuju v tom aby som pri svojom nazore na niektore veci zostala, lebo to co tam vidim sa mi nepaci 😉) Celkovo nemam rada monology ktore sa na diskusiu hraju - v diskusii predsa neide o to poklepkavat si po pleciach a mojkat sa ake sme super a perfektne... ale prave o to prist k niecomu novemu, prezentovat rozne nazory etc. ...
moj nazor je, ze ak sa chce niekto mojkat a podlizovat sa navzajom, nech si zalozi vlastnu skupinu a pusti si tam len toho koho nazory sa mu pacia ( tie ho ale myslim obohatia minimalne , ale aspon mu to da pocit aky je sam super 🙂 )
@dai mas pravdu, len mi este vysvetli, aky ma vyznam, ked do takejto temy pride niekto, kto vlastne nechce odmietnut vobec nic, vobec neuznava porody, o akych tu je rec a este k tomu nema ziadnu osobnu skusenost s porodom. To nie je podla teba monolog? ked si niekto stale toci to svoje a presviedca druhych, aki su nenormalni, ked to chcu inak? Ako takyto clovek prinesie nieco nove, ked sam nikdy nerodil? Ano, na nazor ma kazdy narok, nikomu ho neberiem, ale zda sa ti v poriadku, ak niekto, kto sam este nerodil, vyvracia ostatnym zenam ich nazory a skusenosti? Vies, ja sa v zivote drzim jedneho a to, ze neposudzujem veci, ktore som sama nezazila. Lahko sa k niecomu vyjadruje a kritizuje, ked chyba vlastna skusenost. Ale osud je v tomto spravodlivy, to, co odsudzujeme a posudzujeme sa nam vrati, aby sme to pochopili na vlastnej kozi.
@aliza ty si nepripadas odveci, ze stale tocis to iste? ty si akoze majsterka sveta , lebo si rodila hej? PARDON , to som netusila, ze o porode vedia najlepsie len zeny, a len zeny ktore rodili. ja co som nerodila, som vlastne nikto a este aj som mimo, lebo chcem bezpecny porod... a nakoniec mne sa nieco velmi vrati, lebo ja odsudzujem. ja vas neodsudzujem, len nechapem naco tolko tragedovat okolo porodu... a budem si tocit dokolecka svoj nazor, nevyplyva zo skusenosti z porodnej saly, vyplyva z mojho zdraveho rozumu a usudku, zo skusenosti z nemocnice a zo skusenosti s mojim gynekologom, z dovery atd. ty si tu ta, co moze najviac hovorit do toho, lebo si rodila, potom pardon...
@aliza a ja som povedala ze nechcem odmietnut nic? ja som povedala ze prist do nemocnice s porodnym planom a diktovat lekarovi ako ma ma rodit je nemiestne. a prist tam s poziadavkami ako keby som bola vyjednavac, inak podam trestne oznamenie za unos a podobne debiliny... tak ano... to je teda odveci podla mna. poziadat o nenastrihnutie, skik to skin, nepodanie vyvolavacky... beriem...su veci, ktore ale odmietnut nechcem... nie preto, ze som nerodila a nemam sajnu... nie preto, ze sa dramatizuje porod a akoze sa bojim bolesti... ale preto, ze verim, ze moj lekar spravi pre mna a moje dieta to najlepsie. ked nemate stastie na doktorov a su k vam neempaticky, to ma skutocne mrzi... ja mam lekara, ktory spravi vsetko pre moje pohodlie
@aliza ale to, ze zena este nerodila neznamena, ze na danu temu nema predstavu alebo nazor. ten sa moze po zazitej skusenosti bud upravit alebo potvrdit. ale nazor si povedat moze. tak ako zeny, ktore uz rodili. a nemam pocit, ze by @pici niekoho presviedcala o tom, ze ma pravdu a len jej cesta je spravna. ma skratka iny pohlad na vec - pravdepodobne ma doteraz len dobre skusenosti s lekarmi, tak preco by im nemala doverovat. len preto, ze dlasich par zien ich nema? ja tiez verim svojmu lekarovi. ak by som mala pocit, ze sa mi nieco nezda, tak si vyziadam druhy odborny nazor. ale nebudem hladat na internete a domnievat sa, co by to mohlo byt, ci si stanovim diagnozu a sup, nasadim aj liecbu...
a pri porode je to podla mna tak isto. nesuhlasim s rutinou - kazda zena je jedinecna, potrebuje iny pristup. pokial je vsetko ako ma byt, je kopec zasahov zbytocnych. ja som sa pred porodom poradila s PA, co a ako to prebieha, co sa robi, za akych okolnosti. ale nie som odbornik, aby som, ked mi dajme tomu nevychadzala placenta povedala doktorovi, no ved pockajme, lebo samoprisatie sposobuje lahsie vylucovanie placenty a ona urcite vyjde - docitala som sa na internete - a ja nechcem, aby ste sa vo mne rypali. keby som to spravila, som dnes mrtva... cize, ono tazko povedat, co ked zena odmietne bude mat aky dosah na jej zdravie, ci zdravie dietata. 😉
@bubelko lenze tu na nete su vsetky zeny vacsie odbornicky ako ich lekari a to je kamenom svaru. na nete sa docitaju, navzajoom sa pohecuju k super vykonom/ nehovorim len o tejto teme/P pridu do porodnice ako najmudrejsie z najmudrejsich, pomaly lekar je aj zbytocny... kym nebol internet a modrykonik a ine diskusie, zeny rodili, normalne, mozno mali zle zazitky s lekarmi, aj s porodom, v konecnom dosledku boli stastne ze su zdrave, oni aj babatko a ide sa dalej.. nastupil internet, uz sa zeny neradia s lekarmi, odbornikmi, uz si navzajom davaju rady... a chcu byt mudrejsie ako lekari...
@bubelko prepac, ale nam uz kvoli nej jednu temu zamkli a nebolo to vobec o nazoroch, ale o urazkach z jej strany. Tisickrat pisala to iste, stale dokola, nedalo sa s nou vobec kludne diskutovat. Nazor staci vyjadrit raz, ale ked ma niekto potrebu ho pisat stale dokola a napadat nazory druhych, tak to je potom presviedcanie a naozaj, musis uznat, ze ma predsa nemoze presvedcit o svojej pravde niekto, kto s tym ziadnu skusenost nema. Teba ano? neverim
@pici Odent, Leboyer posobili vo FR, Read, Balaskas vo VB, Gaskin USA, Stadelman DE.
Inak pises same chvaly na svojho gynekologa - co je super, bodaj by takych bolo viac. Len by ma zaujimalo, ci si sa ho spytala aku ma on statistiku (primarna miera CS (teda u zien, ktore rodili CS prvy krat), miera instrumentalnych porodov, miera nastrihov, miera deti prevezenych na JIS, miera vyvolavanych porodov).
@zuzi118 dakujem za odpoved...
ano svojho doktora velmi chvalim... vela mi pomohol a je velmi starostlivy... spytam sa ho na statistiku... viem len tolko, ze cisarske robi.. ale nerad... je to predsa len vacsia robota, ako prist na zaverecnu fazu porodu a privies babo na svet.. ako hodinu niekoho operovat... to je len moj laicky nazor... nastrihava len ked je to nutne... miera vyvolavanych porodov a cs na vyziadanie je otazkou ponuky a dopytu , zial...
@aliza ako ja zatial citam co pises... ked mienis debatovat o mne bezo mna, tak to daj do Ip. ja ta nepresviedcam, ty si rod ako chces. aj vsetky ostatne. ja si takisto budem. lenze ty svoj nazor obhjajujes skusenostou, a to je chaby argument. co myslis ze okolo mna nikto v zivote nerodil? nikto nema skusenost? argument, ze nemam dieta, nemam nazor je fakt na mieste...
baby a myslite si, ze ti lekari sa uz narodili mudrejsi, ako vsetci ostatni? ako prilsi k vedomostiam? tiez sa ich len niekde naucili.. a kolko roznych blbosti sa uci na skolach, co sa potom vyvratia ako bludy a zbytocnosti.. a informacie na nete nie su len "jedna pani povedala", aj tu su odborne clanky, pisane lekarmi, vedcami a ludmi, co sa vyznaju v obore a vo veci a nazor si mozem utvorit aj na zaklade nich, nie iba toho, co si zeny medzi sebou "narozpravaju"
a co sa tyka skusenosti s porodmi, ano lekar ma viac skusenosti, lebo bol pri viacerych porodoch, ale vzdy ma skusenost LEN ako lekar, len ako niekto, kto bol pri tom.. nie ako samotna zena, ktora rodila.. pre mna su cennejsie tie priame skusenosti.. ale tiez aj tu si vyberam, lebo ludia su rozni a zeny mne podobnejsie, budu mat aj to prezivanie podobnejsie a ich skusenosti budu ine, ako skusenosti zien (ako napisala aj pici 🙂 ) "inych"
@aliza ale tu vobec nejde o to, ci ta ma presvedcit alebo nie. ty mas svoju skusenost uz za sebou - teba nikto nepotrebuje presviedcat. mna tiez nie. ale pred porodom som mala tiez nejaku predstavu, skusenost s lekarmi, ktore ovplyvnili moj nazor. a @pici ma svoju predstavu, svoje skusenosti s lekarmi. ci sa jej predstava splni alebo nie, je uz druha vec a ako to ovplyvni jej nazor tiez. ja len tvrdim, ze ma rovnake pravo ho povedat ako hociktora z tych, co uz rodili.
co sa skusenosti tyka - keby to bolo tak ako vravis, ze len ten kto ma skusenost ma pravdu, tak preco maloktora z nas uznava nazor mamy, babky ci svokry, ked ta uz si to zazila a ma to vyskusane? ktora z nas nepresviedca svokru, ze kojene dieta nepotrebuje ziadne cajiky, ze nosenie deti je OK a neposkodzuje to a ine? keby to bolo tak, ako vravis, tak potom by sme museli byt vsetky do jednej ticho a robit to, co povedia nase skusene mamy, svokry a babky, pretoze to uz maju za sebou 😉
@pici BTW internet nie je len modry konik. Internet to su aj svetove databazy odbornych clankov a studii. Lekar by mal konat lege artis - v sulade s najnovsimi poznatkami mediciny, co sa casto tak nedeje. Napriklad metoda, kedy zdravotnik zatlaci matke na brucho pocas druhej porodnej fazy (casto opisovana mamickami ako "sestricka mi skocila na brucho" je uz davno vyhlasena za metodu non lege artis - metodu ohrozujuci zdravie matky a dietata. Napriek tomu sa bez problemov pouziva http://eamos.pf.jcu.cz/amos/kpk/externi/kpk_140...
A takychto veci sa rutinne deje viac. Mne sa nechce cakat, kym si to nasi lekari nastuduju a zacnu postupovat v sulade s EBM (evidence based medicine - medicina zalozena na dokazoch) a kym zacnu dosahovat prijatelne vysledky (nie 40% mieru CS a 80% mieru nastrihov nepovazujem za prijatelne vysledky). Napriklad taky nastrih, okrem pripadu, kedy ma dieta dokazatelne problem a dusi sa, neexistuje ziaden vedecky dokaz o prospesnosti nastrihu (kto ma zaujem o blizisie informacie odporucam publikaciu od Giséle Steffen (prelozila Martina Olostiakova) Je rutinny, profylakticky nastrih hradze opravneny? http://www.sksapa.sk/2009031159/Publikácie/nova... Publikacia je resersou vedeckych studii o nastrihu).
@pici Lekari casto robia cisarske preto, ze to maju dokonale pod kontrolou a hlavne v noci, ked sa im nechce cakat, kedy zena porodi... tak seknu a idu spat, tak to bolo aj v mojom priapde... a hlavne starsie rodicky nahovaraju na sekcie, lebo sa boja, ze dieta niekde uviazne a bude problem... O tom robeni sekcii hlavne v noci mam vyjadrenie kamosky, ktorej sesternica je porodnicka jednej nemenovanej bratislavskej porodnice a ona jej potvrdila, ze tak to je... zial...
@zuzi118 no internet nie je len konik. su to studie, ktore su od lekarov. su takisto spochybnitelne... ale to je jedno... niektore rady a samovzdelavanie na nete nema obdoby... a vysledkom toho su len premudrele mamicky... ktore vedia vsetko najlepsie... a vsetko nastudovali na nete... a 30 rocna prax lekara je prd
@pici dovolim si polemizovat o poznamke, ze vyvolavanie porodu a cisarske na poziadanie je otazka dopytu a ponuky. Osobne si myslim, ze dobry lekar k cisarskemu na poziadanie len tak lahko nepristupi a taktiez nebude vyvolavat len preto, ze mamicka je uz "unavena byt tehotna" alebo preto, aby si mamicku napasoval do sluzby (co ja osobne povazujem za uplne najhorsi dovod vyvolat porod).
Co sa tyka este cisarskych rezov - robila sa studia a zistilo sa, ze najviac cisarskych rezov sa robi pred 5 poobede a pred 10 vecer v pracovny tyzden. (slo o akutne, nie planovane CS). A to z dovodu, ze v prvom pripade sa konci sluzba a lekar chce ist domov a v druhom - aby nebol dlho hore. Studia preukazala, ze miera akutnych CS bola cez vikendy a sviatky dramaticky nizsia ako pocas pracovneho tyzdna.
@bubelko ja som nepisala, ze len ten, kto zazil, ma pravdu, neprekrucaj prosim moje slova! A nenecham sa urazat niekym, kto o tom nema ani paru, to je moj nazor. Neviem, preco sa to zase takto zvrhava, ja nechapem 'jej' pohnutky stale rypat do takychto tem. Jej nazor uz vsetky pozname, akceptujeme, OK, ja jej ho nevyvraciam, prajem v zivote len to najlepsie, ale nechapem, preco nas nenecha napokoji, preco si nezalozi vlastnu temu o porodoch, kde najde podobne zmyslajuce zeny. Aky ma vyznam, ze neustale reaguje do tem o tzv. 'inych' porodoch, ked sama ich neschvaluje? Ja v tom vidim uz iba cisty zamer provokovat a skodoradost, ked sa takato tema kvoli nej uzamkne, nic viac. Tema je jasna a ona je mimo temy, nazor povedala, nikto ju neurazal, tak nechapem, o com...
@pici ale isteze aj studie su spochybnitelne a mozme o nich diskutovat. nemam s tym ziaden problem. Ale ked lekar s 30 rocnou praxou tvrdi, ze vie odhadnut kedy sa hradza roztrhne a ma mieru nastrihov 80% a PA s rovnako 30 rocnou praxou tvrdi, ze to odhadnut vobec nevie a ma mieru poraneni hradze druheho stupna a viac (pricom druhy stupen zodpoveda poraneniu ake by si mala po nastrihu) 5% a podla dostupnych vedeckych studii zistim, ze ziaden fakt, ktory lekari pouzivaju na obhajobu nastrihu nema vedecky zaklad, tak co myslis, komu asi tak uverim?
@aliza ja náhodou s tebou súhlasím...
toto je diskusia založená s témou, čo môžem pri pôrode odmietnuť.......
a neviem prečo tu potom niekto prezentuje názory, že keď odmietnem oxytocín, že som divožienka, lebo neverím doktorom......
ja som so svojou gynekologičkou maximálne spokojná, chodím k nej asi tri roky a keby robila pôrody, tak jednoznačne rodím s ňou, ale ona je chirurgička a robila mi pred rokom laparoskopiu......
nevidím teda dôvod, prečo by som si mala zazmluvňovať nejakého iného lekára, ktorého vôbec nepoznám..... a tiež, mám rodiť v lete a nevidím dôvod prečo by som si mala dať pôrod vyvolať len preto, že nejaký doktor chce ísť na dovolenku.....
neviem kto, ale niekto tu písal, že bábätko jej dali až šesť hodín po pôrode a reakcie na to boli, že prečo sa nesťažovala.... prečo sa niekomu potom nepáči, že si chcem napríklad napísať pôrodný plán (do včera som o tom vôbec neuvažovala) kde si napíšem svoje požiadavky, keď to budem mať napísané a dopredu o tom budú informovaní a nesplnia to, potom sa môžem sťažovať, samozrejme za predpokladu, že nenastali komplikácie.
chápem, že sú ženy, ktorých požiadavky sú až extrémne, ale nerozumiem čo je na tom zlé, keď nechcem aby môjmu dieťaťu dali v pôrodnici cumeľ alebo ho nekŕmili z fľaše, pretože ho chcem dojčiť...... sami lekári propagujú dojčenie, napr. dr. Vicianová na stránke www.provita.sk.... ale v pôrodnici mu dajú fľašku, dieťa nechce sať s prsníka, frustrovaná maminka dojčiť prestane a potom sa zase niekto do nej naváža v diskusii o umelých mliekach......
takže späť k veci, chcela som si tu nájsť pár informácii, nie pre to aby som buzerovala lekárov pri pôrode, ale preto, že chcem byť informovaná, ale táto diskusia sa pomaly stáva neprehľadnou a relevantné informácie sa strácajú..... takže by som aj ja bola rada, keby sa táto diskusia vrátila späť k téme. ďakujem.

@zuzi118 ano odkial su... kde rodia.. ???