icon

Čo môžem odmietnúť ako rodička?

lilyen2011
7. jún 2011

Baby, mám to už o 7dní a stále rozmýšľam, či pri pôrode môžem lekárovi povedať "nie" keď mi prikáže napr. kontrolu krčku na koľko cm som otvorená, alebo pri pôrode nástrih hrádze a pod. Máte s tým skúsenosti? Pri prvom pôrode som bola na "vzdychárni" 4dni, lebo voda mi nie a nie prasknúť a stále som bola len na 3-4prsty tak ma nechali čakať + vyvolávačky nezaberali... no tých prstokladov - kontrol som si užila za tie dni až až! Bolesť väčšia ako samotná kontrakcia, tak sa pýtam, či môžem odmietnuť toto vyšetrenie ak viem, že ešte nemám tlaky na konečník = nie sme v štádiu, že ideme von 🙂 taktiež ma zaujíma, či môžem protestovať proti nástrihu hrádze... (pri prvom ma nestrihali a úplne v pohode) - taktiež lekári (hlavne chlapi) to vraj robia automaticky aj keď netreba (čítala som, že doba hojenia po nástrihu je dlhšia ako keď sa roztrhnem do 1-2stupňa) Prosím poraďte, čo môžem ako rodička ovplyvniť a čo musím proste akceptovať a vytrpieť aj keď to nie je až tak potrebné. Ďakujem za všetky názory!!!

maggie2
15. jún 2011

@pici samozrejme, že sa snažím posudzovať objektívne. Inak by som sa neodvolávala napr. na štatistiky, atď. Že pri žene nemáš svoje pohodlie, to môže byť pre Teba fakt, ale objektívne tento Tvoj pocit vychádza z predsudku. Pretože keby nie z predsudku, tak povieš, že nemala by si pohodlie len pri tej ženskej, ktorá ti spôsobila neblahú skúsenosť, ale nebudeš zlú skúsenosť prenášať na všetky ženy pôrodníčky.

maggie2
15. jún 2011

@pici priemerná mzda je realita, o čo Ti ide? Keď už sme pri tom, zdá sa že Slovensko je národ kúzelníkov, pretože štatisticky Slováci minú mesačne viac peňazí, než oficiálne zarobia, resp. majú príjmy (a to sú zohľadnené výbery úspr z bánk, prípadne pôžičky) Čo z toho vychádza? Že existuje čierna ekonomika (korupcia-branie a dávanie úplatkov, práca na čierno a podobne.) Štatistiky sú veĺmi zaujímavá vec

pici
15. jún 2011

@maggie2 na vsetky zeny vseobecne... nie len porodnicky. aj gynekologicky. nie je mi to prijemne. opakujem, nie je to predsudok voci jej profesionalite.

maggie2
15. jún 2011

@pici A voči čomu? 😅

pici
15. jún 2011

@maggie2 je realita, iba ze realitu nezobrazuje,lebo priemerny plat urcite nie je taky vysoky ako uvadzaju, ked je vela ludi na pokraji chudoby... atd...

wieruss
15. jún 2011

@pici @maggie2 pre mna je odbornik ten, ktory vie, co robi, vysvetli metody a postupy a ponukne riesenie, idealne aspon 2... je mi jedno ci je to zena alebo nie, ale zas na druhu stranu viem pochopit @pici , ze nechce zenu gynekologicku. Je zial smutna pravda, ze minimalne na SK su zeny jednoznacne necitlivejsie pri vysetrovani, ci komunikacii... mam skusenost zo 4 gynekologickami, 2 boli uplne hrozne, jedna taka nic moc a jedna jedina bola fakt fajn, uzasna a dokazala pochopit = dost smutna statistika, nemyslite ? a skusenost z muzmi - 2 gynekologovia a obaja jemny, chapavy, empaticky 🙂 a kazdy vyber lekara je vecsinou subjektivny ... 😉

pici
15. jún 2011

@maggie2 voci jej pohlaviu,. nie je mi prijemne , ked mi cumi medzi nohy zena. staci taka odpoved?

pici
15. jún 2011

@wieruss presne ako si napisala. nikoho profesionalitu nepodcenujem. zeny ma vsak vysetrovali 3, dve odmerany, neprijemne, neosobne... jedna prijemna, ale to bola sestricka... zial to je moja skusenost, ale nie na zaklade tej hovorim ze zena gynekologicka nie... ten nazor som mala davno predtym, tento ma zial len utrvrdil

wieruss
15. jún 2011

@pici ved toto... a je kopec zien, co to zial pocituje rovnako.... co som sa bavila s kamoskami/rodinou, tak jednoznacne mi kazdy povedal, ze zena je malokedy taka jemna ako muz 😠 a zas mam kamosku doktorku ku ktorej by som isla bez vsetkeho na vysetrenie, lebo viem aka je a ze u nej je ta profesionalita a humanita rovnaka ako u akehokolvek ineho muza (zial nie je gynekologicka) a bohuzial tvoju zlu skusenost uz nik prec neda 😒

pici
15. jún 2011

@wieruss ja mam tiez kamosku gynekologicku, robi si atestacie teraz a potom bude mat sukromnu prax, konzultujem s nou, je odo mna mladsia, velmi mila, ale nechcela by som aby bola moja lekarka...

wieruss
15. jún 2011

@pici ale este ma napadlo... ked som pozerala niektore videa s porodom vedenym PA tak na to by som sa dala nahovorit 😀 😀 lenze oni maju asi specialne skolenia ako sa spravat k zenam slusne, jemne a chapavo, inak si to neviem vysvetlit 🙂

pici
15. jún 2011

@wieruss mala som aj dvoch zlych doktorov.teraz som vsak nadmieru spokojna

pici
15. jún 2011

@wieruss ja by som brala PA ale muza... preco to nerobia muzi?

wieruss
15. jún 2011

@pici ja som sa zas vzdy bala ist k chlapovi, nejak som sa hanbila, tak som radsej "trpela" pri zenach 😅 teraz mam vsak gynekologa/porodnika a je uzasny... maximalne super, chapavy, cokolvek sa viem opytat uplne bez problemov, ze by som sa bala, co si pomysli, lebo nic neberie na lahku vahu, ved zena ma byt informovana si myslim o tychto zenskych viac co najlepsie 🙂
hehe PA som muza este nevidela... ale co nie je moze byt, keby to bolo tu na SK normalne, tak podla mna by par PA chlapov bolo 🙂

maggie2
15. jún 2011

@pici stačí 🙂 Pozri pokiaĺ by som mala vziať v úvahu moju osobnú štatistiku skúseností s gynekológmi a gynekologičkami tak by sa tie negatívne vymedzovali nie na pohlavie, ba dokonca ani na národnosť, ale na to, či išlo o bratislavskú alebo zahraničnú nemocnicu či zdravotnícke zariadenie. Jedna jediná negatívna skúsenosť s gynekológom v zahraničí, pri robení ultrazvuku v nemocke a vyhotovovaní uzv snímky mi na fotku zrazu dokreslil bábatku okuliare (také aké mal on na nose a nasprostasto sa smial) 😠 😀 , ale myslím že už v tej nemocke nepracuje, asi ho poslali kade ľahšie, pretože na vizitách som videla, že jeho správanie k pacientkam ostatných LEKÁROV pohoršuje

pici
15. jún 2011

@maggie2 pane boze... tak to je nejaky magor. nehovorim ze vsetci lekari su super skveli a pracovity, a same superlativa.. aj ten moj je len clovek a videla som ho aj nasrateho.. ale prvorada je odbornost... a tu ma...nechodim k lekarovi do bratislavy :D

pici
15. jún 2011

@wieruss to by sa mi pacilo... chlap ako PA

zuzi118
15. jún 2011

@pici samozrejme treba vediet aj statistiky citat. Priemerna mzda ti nepovie nic. Viac by ti povedalo aky je median, alebo horny a dolny kvartyl. Tiez zalezi ci pozeras mzdu za jedno odvetvie alebo celkovo za hospodarstvo. Dalej su to nepresne udaje cize vypovedna hodnota nema az taku vahu. Naproti tomu ked sa bavime o prospektivnych randomizovanych studiach, tak tie uz vypovednu hodnotu maju. Samozrejme zalezi aka bola pouzita metodologia a ci boli spravne zvolene kriteria. Cisto novorodenecka umrtnost (ti podobne ako ta priemerna mzda) nepovie nic. Jednak preto, ze kazda krajina ma ine kriteria co sa povazuje za novorodenecku umrtnost (niekde je to umrtie 0-7 dni, inde az 0-28 dni, niekde sa berie do uvahy plod nad 500g a ukonceny 24t - inak sa to vykaze ako potrat, inde staci ak dieta po porode javy znamky zivota, bez ohladu na ukonceny tt a vahu atd..) a po druhe zalezi samozrejme ci sa bavime o nizkorizikovych rodickach alebo vysokorizikovych co z jedneho celkoveho cisla nezistis. Ak sa vsak stanovia kriteria - nizkorizikova zena, porod v termine a vtedy zacneme porovnavat, tak sa zistilo, ze porod s PA je bezpecnejsi ako porod s lekarom (z pohladu mortality aj morbidity). Este dodam, ze pod porod s PA sa mysli to, ze PA ten porod viedla a aj ked pripadne zavolala lekara na pripadnu komplikaciu vykazuje sa tento porod ako porod s PA. Cize nie je to tak, ze PA maju na konte len tie pekne porody a tie s komplikaciami automaticky pripadnu lekarovi.

maggie2
15. jún 2011

@pici muži sú asi viacej ambicóznejší a idú rovno za lekárov, resp. je to z tradície, "pôrodné baby" boli od nepamäti ženy.

pici
15. jún 2011

@zuzi118 dakujem :D som vystudovany ekonom.. viem ako sa pocitaju statisticke magoriny :D

pici
15. jún 2011

@maggie2 ja chcem rovnake prava. chcem muza dulu. chcem muza PA

maggie2
15. jún 2011

@pici bohužiaľ. Pôsobila by si mierne diskriminačne (voči ženám) 😀 😀 😀

pici
15. jún 2011

@maggie2 preco?zatial to napriklad diskriminuje mna :D

maggie2
15. jún 2011

@pici veď zuzi Ti iba ozrejmila, že nestačí počítať "štatistické magoriny", ale treba prísne dozerať i na kritériá posudzovania, a selekciu dát, v opačnom pripade by sa dalo so štatistikami veľmi ľahko manipulovať

pici
15. jún 2011

@maggie2
@zuzi118 ano ved som podakovala... je to super.. len som si spomenula kolko som sa drvila median atd...

wieruss
15. jún 2011

@maggie2 @pici preco by chlap nemohol byt PA? ved aj niektori muzi su zdravotny bratia 😀

pici
15. jún 2011

@wieruss to by sa mi pacilo... dulo... dufam ze to tu nikto nevezme ako provokaciu

wieruss
15. jún 2011

@pici ale ved a preco... su gynekologovia, sestriciaci, kadernici, manikeri... chapavy, empaticky a citlivy chlap by mohol byt podla mna klido dulo / PA 🙂

wieruss
15. jún 2011

@pici mimochodom, nech nie som uplne od temy ... strasne sa mi paci tato nemocnica... skoda, ze neni na SK, taky pristup je uplne, ze podla mojich predstav

https://www.youtube.com/watch?v=2hB3EDbIlgo

maggie2
15. jún 2011

@wieruss bože, spomínam si na Zochovu, tam boli za komunizmu na gynekológii ošetrovatelia "bratia" a ešte k tomu i teplí, čo oni stvárali v tom svojom kutlochu...v pracovnej dobe...po nočných... 😀