Čo pre vás bolo najťažšie a najbolestivejšie pri pôrode?
Veľmi túžim po bábätku, s manželom máme pekný vzťah, máme stabilný príjem, dom, auto. Máme obaja 30 rokov, posledné 3-4 roky premýšľam, že mi niečo chýba. Túžim sa stať mamou, posledných pár mesiacov sme sa aj začali snažiť. Jediné čoho sa bojím je pôrod alebo skôr tá bolesť a všetko okolo toho. Všetky moje kamarátky už majú toto za sebou, ale keď mi vraveli o svojich pôrodoch, ostalo mi ťažko. Bojím sa tej bolesti a či to zvládnem. To naozaj je také strašne bolestivé ? Alebo čo najhoršie bolo pre vás? Ja som taká citlivka, neznesiem ani len najmenšiu bolesť :(
@anonym_autor pre mna bolo najhorsie sitie 🙈 ako fakt...a to mam za sebou tri porody bez epiduralu...hlavne sa nestresuj dopredu, treba mysliet pozitivne, verit,ze telo je pripravene a schopne, ze je to prirodzene a zvladnes to..
Nemusí to byť zlé, môj pôrod bol pohoda, bez zranení a veľmi rýchly.
@januska12323 Ani na ten epidural sa spolahnut neda. Mne povedali, ze som uz velmi otvorena a ze mi ho uz nepichnu. Moj porod bol ako horor. Riadne natrhnuta som bola. 2 Mesiace za tym som sediet nevedela, a jedla som nastojaka, aj chodza ma dlho bolela.
Autorka, ale napriek tej naozaj strasnej bolesti to dieta za to stoji. Tak vela lasky da dieta cloveku. A aj ked moj porod bol ako z hororu onedlho budem rodit druhy krat 🙂. Velmi sa tesim aj na nase druhe dietatko.
@anonym_49f7e8 vsetko je velmi individualne. Mne tiez nestihli pichnut (rovnaky dovod ako u teba), natrhnuta tiez dost. Ale ziadne extremne bolesti po.
Kazdopadne autorke odporucam pozitivna mysel a nic negativne necitaj. Mne to hrozne pomohlo
@anonym_autor
Vieš čo bolo pre mňa najťažšie počas pôrodu? Nevedieť ako dlho ťa bolesť bude trvať = kedy reálne pôrodom od počiatku bolestí. Keby mi vedeli povedať, tak ešte 15 minút a bábo je tu, ok ale to ti väčšinou nepovedia. Pre mňa bola hrozne pomyslenie, že by to malo trvať trebárs 10 hodín 🤯. Ja som si ako prvorodička vsugerovala, že pôrodim Max do 6 hodín a presne tak aj bolo. Pri druhom pôrode - poučenia - som si vsugerovala zase, že do otvorenia na ubcm nebudem cítiť ZIADNU! bolesť a pôrodim do 4 hodín. Bolesti som mala také silnejšie ako pri MŠ až po prasknutí vody, pri 7 cm 😂 a reálne bolesti len asi 40 minút v poslednej fáze. Predtým som mala len tvrdnutie brucha, žiadny náznak bolesti do tých 7cm 🙂. Šitie trvalo asi 5 minút, necítila som nic. Pri treťom som srandovala, že prídem do nemocnice a tak do dvoch hodín porodim.
Vsetky pôrody som mala z rôznych príčin vyvolávanie (nič dramatického). Posledný tabletkami každé dve hodiny jedna.
Smiala som sa, že to je placebo a na mňa nezaberie. Dr sa stále pýtali, tak čo cítite už niečo? Hovorím nie len tá vyrivka mi chyba ku šťastiu a oddychu 😁, som povedala že idem na wellnes.
Ono a večer o jedenástej má zobudili také slabé kŕče, no myslela som, že som niečo zjedla a z toho. Do 15 minút som už predychavala. Sestry mi dali pásy na kontrolu, a ja som okamžite chcela anestéziológ a. Hovorím, kašlite na pásy, nestíhame! Sa ale čoby, to potrvá. Hmmm... Za ďalších pár minút má už viezli na sálu, myslela som, že pôrodim cestou tam, bolo to pár metrov. Anestéziológ dorazil a ja som o 10 minút porodila, takže mu len sestra poďakovala 😁. Keď som po pôrode povedala, že ako dobre lebo som mala strach ako sviňa z tej ihly, dr sa strašne rozosmiala 😂 že prečo som ho teda tak chcela? Hrozne nepríjemné a dôrazne som počas tých kontrakcií trvala na Tom, nech ho okamžite privedú 🫣. Bol to môj najkratší pôrod - 2 hodiny.
Všetko mi vyšlo ako som si vsugerovala. Bolesť má prekvapila skôr tou rýchlosťou akou sa stupňoval. Vedela som, že to bude rýchle.
Vždy som mala perfektný úžasný personál, pokal by si zaslúžili všetci.
Ani pri jednom pôrode mi nestihli dať epidural. A ja som myslela, že som hrozne citlivá na bolesť a nič neznesiem. Zvládla som to na moje veľké prekvapenie.
To. Čo som si pri každom prírode vsugerovala, som nikomu nehovorila. Nepotrebovala som počúvať opak, že isto ako prvorodička neporodis do 6 hodín alebo že budem mať ani nie hodinu len bolesti, nie viac.
Po každom som bola hneď fit -tefa tak, že som mohla v pohode hneď chodiť. Po prvom som chcela sama s malým prejsť na izbu. Nedovolili, v rámci bezpečnosti ale v pohode som chodila.
Kamoška zase povedala, že bez epi by už rodiť nešla - prvý pôrod.
Nepočúvaj katastrofy. Mne strach pomohla spracovať pôrodná asistentka (na sk dula). Pozerala som na YouTube pekne pôrody a ladila sa na nekatastrovo. V prípade núdze som bola otvorená aj cs. Nikoho som nepočúvali o hruzach, každého som okamžite stopla už v náznaku. To mi veľmi pomohlo.
A najbokestivejsie bolo šitie pri prvom a tomto poslednom pôrode. Dr mi povedala, že kľudne môžem jej aj nadávať 😁, to som ešte bola taká Blažeja radosťou s Jánom. Ja že aké miere, no a nakoniec som sa jej dosť ostro opýtala, kedy už konečne bude s tým autom hotová!? Vzala to s profi humorom 🤭. Prajem ti aby si mala taký super pôrod ako ja tue dva posledné 🙂♥️.
Odporúčam vybrať dobrú pôrodnicu, mnohí chvália Trenčín, Hainburg a Vsetin, pokiaľ máš možnosť.
Ahoj, tiez som si to cely zivot nevedela ani predstavit. Nocna mora 🙂 Vsetky porody som mala nepostupujuce. Prvy presne 43 hodin. Aj so vsetkymi dopomahaniami. Ale viesco? Nemam vobec negativne spomienky. Jednoducho to vtedy tak nevnimas. Epidural kazdopadne odporucam, pre mna uzasne, pomohlo mi trochu si oddychnut a aj sme mali celkom zabavny cas s manzelom popri rodeni. Uprimne, najhorsie asi bolo tych par stehov, a to som fakt mala len par. Pamatam si ze toto mi bolo velmi neprijemne. Vsetko ostatne uz nejak pride, nejak prejde 😁 Po porodoch som vzdy mohla odkracat po svojich, sediet, fungovat, za to som velmi vdacna. Kym nemas vaznu komplikaciu, samozrejme. A to nemame vestecku gulu 🙂
A nikdy by som si nevybavovala cisarak ako je tu spomenute. Vidiet tie zeny, ako este x dni po porode ledva fungovali. Dakujem neprosim.
@anonym_1f811b a ktoré ženy po cisárskom ledva fungovali? Neviem o nikom, zato po klasickom pôrode ledva sedeli a chodili.
Ja osobne som bola na izbe so ženou po klasickom pôrode, ktorá okrem toho, že vyzerala akoby ju prešiel parný valec, tak som jej ja osobne(po hroznom cisárskom)stále pomáhala na nohy, na WC chodila len do sprchy.
O ženách ako je i moja matka, ktoré majú po pôrode doživotne hemoroidy ani nevraviac.
Takže, ak si cisársky nezažila, tak nezavádzaj.
Ja by som tu po správnosti nemala prispievať, lebo som neporodila "tak naozaj", ale mala som plánovanú sekciu kvôli polohe KP. Pred tehotenstvom som sa spoliehala, že však bude sekcia, lebo mám vytečené platničky v driekovej oblasti, že neurológ nedovolí prirodzený pôrod. Keď som otehotnela, tak mi to už bolo tak nejak jedno, či bude sekcia alebo prirodzený pôrod, ale ja nie som fanúšik bolesti, tak som hneď vedela, že keď budem rodiť prirodzene, tak so všetkými dostupnými analgetikami. Nepotrebujem si "odtrpieť" aby som sa cítila viac mama. No a čím viac sa pôrod blížil, tým viac som sa toho prirodzeného bála. Neurológ dal prirodzenému pôrodu zelenú, čo doteraz nechápem, lebo chodím tam každý mesiac na injekcie do platničiek aby som sa vyhla operácii...no budiš...keď už som bola v nejakom 7. mesiaci a teda už to bolo za rohom, začala som apelovať na môjho gynekológa, či teda by sa predsa len "nenašiel" dôvod na sekciu, fakt som mala obrovský rešpekt pred prirodzeným pôrodom. Nakoniec sa bábätko rozhodlo ostať KP. A ja som sa k nemu každý deň prihovárala a prosila ho, nech sa ani za pamboška neotáča :D. V pôrodnici na prvej poradni sa ma opýtali, ako by som chcela rodiť, pretože KP sa dá za určitých podmienok rodiť prirodzene, ale ja som hrdo vyhlásila, že si prosím sekciu. A som rada, že to takto "dopadlo". Epidurál som ani necítila, za 20 minút bolo hotovo a bábätko pri mne. Kontrakcie som nezažila. Neodišla mi ani hlienová zátka, ani mi nepraskla voda. Ja som ale už zažila operáciu brušnej dutiny, vedela som aká bude rekonvalescencia a vedela som sa dosť rýchlo rozbehať. A zároveň toto je s najväčšou pravdepodobnosťou moje jediné dieťa, možno by som rozmýšľala inak, ak by som vedela, že určite ešte 1-2 deti chcem, lebo jazva na maternici tiež nie je ideál.
Na izbe som bola s troma ženami, ktoré rodili prirodzene. Jednu šili hodinu, bábätko malo zlomemú kľúčnu kosť, druhú šili hodinu a pol a už keď ju priviezli, kričala že má traumu a chodil za ňou psychiater a tretia ani nevedela ako porodila a "takmer" hneď bola na nohách...tak si vyber no...ja som dostávala prvých 24 hodín infúziou lieky od bolesti, potom sme všetky mali "nárok" na jeden brufen každých 6 hodín, kto chcel.
Ja veľmi obdivujem každú ženu, ktorá porodila prirodzene, ale som aj rada, že ja som nemusela. A najhoršie pre mňa bola spánková deprivácia. V blízkej rodine sme nemali bábätká, vraveli mi síce, že sa nevyspím, ale naozaj nikto za celý môj život mi nepovedal, že s novorodencom budeš vstávať každé 2-3 hodinky (ak máš štastie) a celé kolečko zobudiť- nakojiť/ alebo nakŕmiť/ alebo nakŕmiť a odsať- prebaliť- uspať- ty zaspať, bude dokopy trvať tak hodinku a pol, čiže reálne ak pospíš 30-40 minút a budíš sa zas, pre mňa bol naozaj zabijak. Lebo ja som ľúbila veľmi spať. Podľa mňa šestonedelie slúži na to, aby si zabudla, aký život si žila pred dieťaťom. Už si stále v strehu. Časom sa niektoré činnosti zautomatizujú a začneš ich robiť zo spánku. Napríklad môj muž občas rozpráva zo spánku. Ja som sa tak naučila kojiť doeťatko, že som sa v podstate ani nezobudila, keď v noci mrnčalo. No a raz takto muž začal niečo mrmlať zo spánku a ja zblbnutá nevyspatá som sa automaticky otočila k nemu a šupla mu cecok do úst😂 Nesťažoval sa, ale oboch nás to prekvapilo.
@anonym_autor Chápem ťa úplne 😊 Dôležitá je príprava, kurz hypnopôrodu, správne prostredie, láskavý prístup. Ja mám panický strach z bolesti, z ihiel, nemocničného prostredia všeobecne, chodila som preto aj na psychoterapie, a keď som otehotnela, vedela som, že nesmiem rodiť na Slovensku, jednak pre zastarané, nebezpečné praktiky v našich pôrodniciach, jednak pre neempatický prístup - tu sa pôrody často končia traumou, a to aj nielen u citlivých žien. Išla som teda do Česka, do Vyškova, a pôrod som mala takmer bezbolestný. Teraz sa už pripravujem na tretí 😊 Držím palce, kľudne mi napíš.
@anonym_autor porod moze byt pekna skusenost, nechaj sa sprevadzat pripravou nejakou skusenou PA alebo dulou, napr. Hypnoporod kurz a pod. Ak sa budes bat tak ano, moze to byt velmj bolestive, ale ak si uvolnena, aj telo sa lahsie otvori a porodi babatko. Mysel a jej nastavenie je klucove.
@anonym_1f811b a ktoré ženy po cisárskom ledva fungovali? Neviem o nikom, zato po klasickom pôrode ledva sedeli a chodili.
Ja osobne som bola na izbe so ženou po klasickom pôrode, ktorá okrem toho, že vyzerala akoby ju prešiel parný valec, tak som jej ja osobne(po hroznom cisárskom)stále pomáhala na nohy, na WC chodila len do sprchy.
O ženách ako je i moja matka, ktoré majú po pôrode doživotne hemoroidy ani nevraviac.
Takže, ak si cisársky nezažila, tak nezavádzaj.
@anonym_b473bb moja sestra ešte pol roka po sekcii riešila zlú jazvu. Ona skutočne po sekcií ledva fungovala a nemohla sa dlho zotaviť. Švagriná veľmi podobne. Prosím, nezlahcuj sekciu ako niečo v pohode a lepšie ako prirodzený pôrod. Je to brušná operácia a ja teda naopak nepoznám nikoho, kto by ju mal takú easy ako Ty píšeš. Akurát potom jednoduchší jedinci potom tým ženám hovoria, že si to "uľahčili" a že vlastne nerodili. A ony za sebou toľko trápenia. A ja som akurát z tých, čo po prirodzenom pôrode nemali problém si sadnúť a fungovať.
Mam za sebou 4 porody. Jedine prvy bol narocny-komplikovany. Ale nie natolko aby som si povedala nikdy viac. Napr 3-4porody boli doslova ako z filmu 🤩 uzasny zazitok. Isla som na salu a po svojich s usmevom sa aj vratila na izbu.
Kazdopadne ano ten prvy bol narocny ale urcite pre mna bolo narocne samotne tehotenstvo. Porod to uz bolo take "nic" oproti tehu-kedy mi bolo nonstop zle a grcala som aj 5x za den.
Áno, je to strašne bolestivé, ale je to chvíľa. Neviem si predstaviť kvôli tomu nemať dieťa vôbec. Nepoznám mamu, čo by si povedala, že tá bolesť nestála za to. A úprimne, tehotenstvo bolo pre mňa horšie ako samotný pôrod. Stále, na 100% to stálo za to.
@anonym_autor čím viac si nacitas o prirodzenom pôrode, tým pokojnejšia podľa mňa budeš...
Potom je ešte kľúčové vybrať si rešpektujúcu pôrodnicu.
A čo bolo pre mňa najťažšie?
Zistenie, že napriek prirodzenému pôrodu bez liekov či oxytocínu a plnému bondingu, nejde dojčenie ľahko.
Inak, aj moje kamarátky majú takmer hororové zážitky. Teda, viac z nich má... A vieš, čo majú spoločné?
Nerešpektujúce prostredie, rutinný prístup, vrátane rutinných zásahov bez medicínskej indikácie, celkové vedenie pôrodu bez rešpektovania jeho prirodzeného priebehu.
Preto tvrdím, že výber pôrodnice JE kľúčový..
Bolesti po nastrihu-masaker. Dva mesiace som nesedela,chodila s bolesťami. Cítim to aj 10 rokov po pôrode.
Sekcia-do týždňa som bola.fit.
@anonym_autor nuž, čo ti poradím? Vybav si cisársky v súkromnej nemocnici myslím bez problémov. Ja som mala oba cisárske 1.tehotenstvo koniec panvový od začiatku ani mi nevedeli povedať čo to bude a ver, že som bola zelená ako tá plachta, ktorou som bola zakrytá. Druhé v 35-ke som mala tiež cisársky a s odstupom času by som veru nemenila.
@anonym_b473bb a ten cisarsky je ako vyhra? Ja mam za sebou 3 a nedovolim si napisat vybav si cisarsky ...to je ako ta lahsia cesta?
@anonym_b473bb moja sestra ešte pol roka po sekcii riešila zlú jazvu. Ona skutočne po sekcií ledva fungovala a nemohla sa dlho zotaviť. Švagriná veľmi podobne. Prosím, nezlahcuj sekciu ako niečo v pohode a lepšie ako prirodzený pôrod. Je to brušná operácia a ja teda naopak nepoznám nikoho, kto by ju mal takú easy ako Ty píšeš. Akurát potom jednoduchší jedinci potom tým ženám hovoria, že si to "uľahčili" a že vlastne nerodili. A ony za sebou toľko trápenia. A ja som akurát z tých, čo po prirodzenom pôrode nemali problém si sadnúť a fungovať.
@michaela329 plne súhlaaím ja som mala 3 sekcie a veru 8 rocne odstupy a zle som sa zotavovala dokonca ma museli znova sit po tyzdni takze nechapem zeny ktore povedia ze sekcia je hola hej
@anonym_autor u zubara bolo horsie a stale ram idem znova ked je treba 😂 Porod je zaujimava vec, netreba sa toho tak bat. Je to bolest, ale mame epidural, mame kadeco ine, cize to velmi zle but nemusi. Toto si treba uvedomit ako prvu vec. Tazsie bolo tehu ako porody. Porod bol 3-4 hodiny, chapes to prezijes. Hned po porode som isla sama na wc, chodila som. A najtazsie na porode je ta faza ked uz si na 10cm a babo musi zostupit dole a ma dojem, ze to uz nedas. Tak to je ta tazka faza. Toto si treba tlacenie uz je koniec a view ze uz pridas silu a to babo bude vonku. Ten zaciatok je zase taky, ze sa tesis ked to uz konecne prislo.
@michaela329 plne súhlaaím ja som mala 3 sekcie a veru 8 rocne odstupy a zle som sa zotavovala dokonca ma museli znova sit po tyzdni takze nechapem zeny ktore povedia ze sekcia je hola hej
@anonym_5e64d7 pretoze sa dobre zotavili, vedla mna mala pani druhu sekciu, v pohode na dalsi den behala a isla na neonatologiu a naspat a potom uz mala dieta pri sebe. Nie kazda ma komplikacie. Zase ja som ties videla zeny po laparo uplne doriadene a ja som presla hned dve hodiny po operacii sama na postel a dalsi den uz behala. Aj s drenazou proste. Kazda sme odlisna
@anonym_5e64d7 pretoze sa dobre zotavili, vedla mna mala pani druhu sekciu, v pohode na dalsi den behala a isla na neonatologiu a naspat a potom uz mala dieta pri sebe. Nie kazda ma komplikacie. Zase ja som ties videla zeny po laparo uplne doriadene a ja som presla hned dve hodiny po operacii sama na postel a dalsi den uz behala. Aj s drenazou proste. Kazda sme odlisna
@kiki68 to samozrejme netreba hodnotit jedna lepsie porodii klasicky druha sekciou.....na konci nas cakaju babatka to potom vsetko menej boli
Najdôležitejšie je sa nebáť - sranda, že? Ale naozaj, pôrod je prirodzená vec, tvoje telo je na ňu vymodelované, nadizajnované. Možno sprosté prirovnanie, ale ako by si sa cítila, kebyže máš mať sex vedľa spálne svokrovcov a ani jedna miestnosť nemá dvere? Asi by bolo sucho… keď to nemáš v hlave nastavené, nepôjde to dobre. Podobne plno ľudí má problém ísť na veľkú na cudzom mieste, vedia len doma alebo tam, kde sú len ich domáci. Na návšteve, v reštike, a pod - to nikdy. Niežeby im nikdy nebolo treba, ale hlava ich nepustí. Pôrod je rovnaký (samozrejme sa bavíme o pôrodoch pri ktorých sa predpokladá bezproblémový priebeh, nie také, kde je nevyhnutný zákrok alebo sekcia). Ak máš strach, nervy, stiahnutý žalúdok, napnuté telo, veľmi to nepôjde. Ak sa bojíš, môžeš ísť na kurz hypnopôrodu, kde ťa nauči ako dýchať a sústrediť sa na seba a bábo. Môj pôrod bol úžasný, nádherný.. ťažký, dlhý, ale v momente ako máš to bábo v rukách už ani nevieš. A to som bola dotrhaná a šili ma skoro hodinu. Prirodzený pôrod je najviac frajerská vec čo som kedy spravila, bola som na seba mega hrdá a na druhý deň som vravela mužovi, že mi to pripadá, že to trvalo na pôrodnej sále tak 5 minút (boli to 4 hodiny). Všetci mi hovoria že som cintľavka, že mám nízky prah bolesti, u zubára bez injekcie ani neotvorím ústa, ale pôrod som chcela a aj mala bez liekov. A áno, bolí to, ale ženské telo je na to nadizajnované a tá bolesť nie je ostrá (v porovnaní napr. s tým vŕtaním u zubára), je tupá a pravidelne odchádza - zatiaľ oddýchneš, napiješ sa, poutieraš si tvár. Neboj sa, priprav sa, vyber si dobrú pôrodnicu, zazmluvni si pôrodnú asistentku ktorej dôveruješ (alebo dulu) a bude to úžasný zážitok, na ktorý budeš hrdo spomínať celý život. Držím palce 🫶
@anonym_9c51bf
Musím súhlasiť s týmto príspevkom. Čítala som ich len zopár, ale súhlasím, veľa robí psychika.
Dokonca mi to povedal aj moj gynekolog, keď som bola na poradni teraz v druhom tehotenstve. Že som pozitívny človek, pôrod a všetko okolo beriem s ľahkosťou, že každý môj porod bude bez problémov (samozrejme pokiaľ nejde o nejaké výnimočné veci).
Aj sa tak stalo, prvý bol úplne super, druhý trocha náročnejší. Oba stali za tie dve krásne a zdravé detičky ❤️❤️.
Povedz si, že nejako sa dieťatko dostalo dnu, nejako sa musí dostať von 😅😊
@anonym_b473bb a ten cisarsky je ako vyhra? Ja mam za sebou 3 a nedovolim si napisat vybav si cisarsky ...to je ako ta lahsia cesta?
@anonym_5e64d7 skús ísť rodiť normálne a pochopíš
Rodila som v súkromnej nemocnici s epi, pôrod samotný bolel ale doktorka mi dosť pomohla pri tlačení 👍 na šitie mi dopichli epi, nič som necítila a o 2 hodiny som ani nevedela že som rodila 😀 materstvo si od začiatku užívam 😊
Rodila som v súkromnej nemocnici s epi, pôrod samotný bolel ale doktorka mi dosť pomohla pri tlačení 👍 na šitie mi dopichli epi, nič som necítila a o 2 hodiny som ani nevedela že som rodila 😀 materstvo si od začiatku užívam 😊
@anonym_746894 čiže bolel ťa aj s epi? Ja si chcem dať a čítala som že buď to nebolelo vôbec alebo len úplne minimálne. Aká je tvoja skúsenosť?
@anonym_b473bb prirodzený pôrod nemusí byť vždy katastrofa.. a vlastne často ani vôbec nie je.
Záleží od xy faktorov, presne ako pri sekcii...
Sekcia má však jednoznačne viac rizík, ak teda ide o zdravu ženu a fyziologicke tehotenstvo, ako prirodzený, neindikovany a fyziologický vedený pôrod. Pre ženu a aj pre dieťa.
Samozrejme, pri zdravotnej indikácii sekcie nie je o čom diskutovať.
@anonym_autor povod som pekny nemala, ale teda neodradilo by ma to od dietata nikdy.. raz dva to prejde.. a okrem toho = to je casto pri detoch ta najmensia obeta :D
@anonym_autor čím viac si nacitas o prirodzenom pôrode, tým pokojnejšia podľa mňa budeš...
Potom je ešte kľúčové vybrať si rešpektujúcu pôrodnicu.
A čo bolo pre mňa najťažšie?
Zistenie, že napriek prirodzenému pôrodu bez liekov či oxytocínu a plnému bondingu, nejde dojčenie ľahko.
Inak, aj moje kamarátky majú takmer hororové zážitky. Teda, viac z nich má... A vieš, čo majú spoločné?
Nerešpektujúce prostredie, rutinný prístup, vrátane rutinných zásahov bez medicínskej indikácie, celkové vedenie pôrodu bez rešpektovania jeho prirodzeného priebehu.
Preto tvrdím, že výber pôrodnice JE kľúčový..
@beronsche ja by som si tak rada vybrala dobrú pôrodnicu, lenže ako prvorodička som mala strašne rýchly pôrod, bála som sa, ako to nestihneme a to bývame 10 minút od najbližšej pôrodnice. Pri druhom by som rada rodila inde, ale ak chcem prirodzený porod bez zásahov, tak to do inej pôrodnice dosť možne ani nestihnem:( tak som zmierená, že budem opäť rodiť, tam kde som rodila prvé
@anonym_b473bb rodila som normálne a mala aj dve brušné operácie - rodiť pôjdem hocikedy zase. Tie operácie boli horšie. V dnešnej dobe je možnosť porodiť pekne, pýtať sa, pomôcť si, takže dávať operáciu ako "ľahší" spôsob ženám, ktoré môžu v porodiť úplne pokojne aj normálne, je trochu hlúpe.
@anonym_b473bb rodila som normálne a mala aj dve brušné operácie - rodiť pôjdem hocikedy zase. Tie operácie boli horšie. V dnešnej dobe je možnosť porodiť pekne, pýtať sa, pomôcť si, takže dávať operáciu ako "ľahší" spôsob ženám, ktoré môžu v porodiť úplne pokojne aj normálne, je trochu hlúpe.
@michaela329 a prečo si teda v zahraničí, kde je možnosť voľby viac žien volí sekciu? Prečo celebrity rodia len cisárskym rezom? Zjavne preto, že to je tá horšia možnosť, však?

Ja budem svetla vynimka a mozno aj ty budes 😁Ja som mala oba porody priam ukazkove,rychle a ani bolest nebola pre mna nejaka strasna 🙈😁Ja by som bola schopna hned po sa postavit a ist domov 😂😂😂