Čo sa deje po pôrode?
Ako tak chodím na koníka,dozvedám sa vždy niečo nové,čo mi nikto nikdy nepovie...chcela by som vedieť,čo sa deje po tom,ako porodíte dieťa...že sa čaká na nejakú placentu a krv ? fakt sa to nemám koho spýtať...a ďalšie veci,prezradíte maminky ?
@prdelinka12 - to som rada, ze si viac v pohode 🙂 ja som sa tiez velmi bala, ale na porodnici to proste ide same od seba, plus vela veci, co ti urobia, ti zial dopredu ani nepovedia, takze mas smolu 🙂)))) ale v podstate to vobec nebolo take hrozne ako som si to predstavovala. Ale oholila som sa sama ;)
No ženy, vy tu tomu riadne dávate... Neviem, či sa mám smiať, či iba neveriacky krútiť hlavou 😀 Na otázku, čo sa deje po klasickom pôrode, neviem odpovedať, keďže som mala plánovanú sekciu, ale jedno viem s istotou: Tie hodiny, ktoré sa zdali byť večné, si teraz po vyše dvoch rokoch vôbec neviem vybaviť v pamäti. Proste útlm. A jediná spomienka, ktorá mi ostala, je na tváričku môjho synčeka, keď som ho videla po prvýkrát. 😵 Takže hoci som na pôrodnej sále so 120 % istotou tvrdila, že už nikdy viac, tak teraz viem, že som odhodlaná absolvovať to znovu a znovu 😵 (podľa potreby) 😀
Ja som myslela na pôrod až v posledných týždňoch tehotenstva. čítala som rôzne pôrodné príbehy, a každá to opisovala tak krááásne až som sa normálne prestala báť pôrodu. Ale ked nastal môj deň D, tak som normálne neverila vlastnému telu, ako mi môžu tie hnusné kontrakcie spôsobovať takú bolesť. Neznesiteľnú, až mi kontrakcie vyrážali dych 😨 No pôrod hotová fuška, po 11 hodinách som si konečne vydýchla. Manžel ma držal statočne za ruku 🙂 Aj som si poplakala, že to mám za sebou.
A tie veci po pôrode som brala ako nič. Krvácanie celkom silné, 12 štichov (aaaauuu), cicky naliate na prasknutie, a plačúce bábo 😔 , každý den sa ma v nomoce pýtali a vetríky ste mali? a už ste kakali? ukážte ako krvácate..........ale neskôr som si zvykla na to všetko a bola to brnkačka. doma viac menej pohoda 🙂 preto sme ženy ženamy, lebo TO všetko dokážeme zvládnuť 🙂
Vôbec sa nemáte čoho báť. My ženy sme silné stvorenia. Jeden deň bolesti vymeníme za zbytok života v radosti s našim malým uzlíčkom. Nebudem hovoriť, že to nebolí, ale nie je to nič také čo by sme neprežili a príchodom na svet malého drobca sa každej žene menia priority- keď dostaneš do náručia ten malý uzlíček, pre ktorý si celý svet a je odkázaný len a len na tvoju starostlivosť, tak razom žena zabudne myslieť na seba a svoje boliestky. Treba to brať len ako nutné zlo, veď musí predsa nejako vyjsť von, netreba sa toho báť príroda a lekári si to už zariadia. Treba len myslieť na bábenko a ako ho čoskoro budeš mať v náručí. A osobne by som asi takéto diskusie pred tehotenstvom nečítala, lebo viac vystrašia, než pomôžu 😉))
Co sa deje po porode? Okrem porodenia placenty a pripadneho sitia rozhodne pocit, ze to mam konecne za sebou a ze som to zvladla 🙂 . Ze je babatko na svete, zive, zdrave. Ak je to prve babo tak vedomie, ze odteraz bude vsetko ine. Kazdy hovori, ze narodenim dietata sa ti zmeni cely zivot. Nikdy som to nechapala co tym myslia, ved babo spi, papa, kaka 🙂, co je na tom take narocne? Ale po par dnoch som pochopila.
Prekvapenim pre mna bolo, ze som hned po porode mala neskutocne velky apetit, zjedla by som aj slona a to som bola vzdy slaba jedacka. Dalsim prekvapenim bolo ake je to babo malinke 🙂. Mimochodom pri pohlade na take male stvorenie este pred porodom som si pomyslela, ze to nemoze byt az take hrozne porodit. Pri vacsich babatkach je to samozrejme o inom, neviem posudit, moja bola malicka.
Tiez som nikdy nechapala ked som videla v tv porody, ze akonahle vyjde babo von tak tie zeny su v pohode. Akoby uz tu bolest necitili. Faktom je, ze porodom to vsetko hned skonci, odrazu je po bolesti, aspon u mna to tak bolo.
mna cakalo po porode prekvapenie 😉 mala som cisarsky a po zobudeni mi povedali,ze mam chlapceka,to bolo prekvapko 🙂 inac som chcela zazit prirodzeny porod,vsetky bolesti s nim spojene a placentu som chcela vidiet....tak snad sa mi to pri druhom dietati splni 😉 u mna musel byt cisarsky rez,kvoli mojmu vysokemu tlaku...mam na neho a pobyt v nemocnici iba dobre spomienky a bolesti po nom boli v norme 🙂
@prdelinka12 ja som sa pôrodu ani nebala ,vedela som že to bolí a neprekvapili ma kontrakcie ,ani vypudenie maternice nič nebolo,prekvapila ma iba hrozna bolesť pri šití,mna šitie bolelo viac než porod,druhykrat som sa bala iba šitia no po druhe ma nešili lebo nestrihal,radšej sa snaž porodiť bez nastrihu ,ostatne sa da zvladnuť a ked strihne trvaj na znecitlivení mne nedali nič a bolelo mooooc
@liza2222 no už plnánujem masáže hrádze 😀 aj to som sa dozvedela vďaka MK,že to treba aby ma nestrihali
@prdelinka12 prajem uspešne narodenie babätka a hlavne zdravie pre oboch
@liza2222 dakujem ale este nie som tehotna 🙂
Baby myslite hlavne pozitívne. Ja som si povedala, že nejdem nič čítať, študovať, pozerať, žiadne prípravy a pod. Porodila som rýchlo, ľahko a ako mi ukázali malého nevedela som viac čo sa so mnou deje, či mi niečo vyberali, robili, šili. Proste som pozerala blaženým úsmevom a hovorila som si aká som šťastná a spokojná, že malý je v poriadku. Pôrod je oproti samotnej starostlivosti o dieťa brnkačka 😀 až potom prichádzajú skutočné starosti, ktorými by ste sa mali zaoberať 🙂
@dankamat tak to si stastna zena .. mne sa podarilo prestat porod riesit asi az mesiac pred ... som si povedala ze uz s tym viac nenarobim, ze musim zacat doverovat lekarom ze sa budu snazit urobit vsetko najlepsie ako vedia a hlavne mne ze to zvladnem, prestala som citat knizky o porode a dopadlo to dobre 🙂
@kvetinka211 ja som si stále hovorila, že keď to zvládli iné, zvládnem to aj ja. Naše staré mamy ani nevedeli čo je to sono, či čakajú chlapca alebo dievča, aké veľké sa narodí dieťa, koľko ich bude a zvládli to, tak aj naše mamy a aj naša generácia. To že teraz existuje technika, literatúra, internet, nejaký epidural a pod. Ja som chcela proste zažiť klasický spontánny pôrod a mám krásne spomienky 🙂
@prdelinka12 ja som po pôrode oboch synov plakala - od dojatia, šťastia, toľkej radosti.......pri prvom epidurál .a pri druhom normálne pôrodné bolesti ........svoje deti som hneď po pôrode videla.............boli krásny, nie všetky deti sú od krvi......asi podľa toho či ťa nastrihnú...........troška ťa nechajú oddýchnuť dajú tabletku-injekciu..... vypudíš placentu......necítiš vôbec...........a oddychuješ s ľadovým obkladom na bruchu............sestra skontroluje krvácanie..........asi tak 2 hod. potom ťa odnesú na izbu.......smädná, hladná.............no máš dieťa.........dokázala som to....som hrdá.....asi takéto pocity............potom....dokážem sa postarať o bábatko?mám dosť mlieka? prečo plače? kedy sa mi pustí mlieko.....správne dojčím.......?
@lilysk tie obrázky vyzerajú dosť strešideľne...uff........... 😉
porod je skvely, mne to trvalo od zaciatku do konca 55 hodin 😀 nepamatam si na ziadnu krv, dcerenka bola po narodeni naadhernaaaa, aj ked sestra tvrdila, ze je zelena 😀 .. po porode som bola ako srnka, nic ma nebolelo, okrem nastrihu, ziadny unik stolice, ani nic podobne.. ani ta sesttyzdnova 'menstruacia' mi napodiv nevadila, ta klasicka mi teda vadi viac 🙂 .. a uzivala som si, ze si konecne mozem po sprchovani poriadne poutierat aj dolnu cast tela 😀 a nevedela som sa vynadivat na moje odpuchnute nozky, ktore sa mi prvykrat v zivote zdali pekne a stihle 😀
jaj, uz sa tesim na druhy 😀
@reanda juu tak to ze si bola po porode ako srnka ti zavidim 🙂 ja som bola ako matoha a to doslova, som ledva vnimala co sa okolo mna deje, teda az na to sitie ktore ma prebralo na par minut -hlavne ked som mala maleho na sebe 🙂 potom som zaspala ako dudok :D a nastrih ten som mala poriadny.som si mohla sadnut normalne asi 3 tyzdne po porode...ale moj maly drobcek za to vsetko stal 🙂
Baby mozno je to trochu OT, ale je mozne vyslovene poziadat aby lekari za ZIADNYCH okolnosti nastrih nespravili??
@mirabelka212 vau tak to klobuk dole pred manzelom,,
ako vás tu čítam, nedá mi nenapísať pár slov aj mne 😀 Ja som mala akútnu sekciu, ale moje pocity a všetko po si pamätám presne....Keď sa malá narodila, najprv mi odľahlo, že je v poriadku, keď mi ju doniesli ukázať, tak som bola šťastná ako nikdy, dokonca až do plaču mi bolo, ale keď ju odniesli preč, bolo mi veľmi ľúto, že musí byť niekde samučká a bez maminky..A ako som sa cítila po fyzickej stránke? Najprv som absolútne nič necítila od podbruška dolu, až po 2 hodinách som začala cítiť nohy a celé zašívané brucho...Sestra ma nútila vycikať sa, ale nešlo, tak ma museli nacievkovať, čo bolo dosť nepríjemné, ale dalo sa to prežiť...A stále som bojovala s tým, že malá je niekde sama a bez mamy, čo tam s ňou robia a tak...Na druhý deň ma zhodili z postele, čo bolo strašné, mala som pocit, že mi vypadne maternica, ale nejako som to rozchodila a o pár hodín som po nemocke behala ako srnka, ešte sa mi sestry čudovali, že po sekcii a takto behať...😀 Krvácanie bolo v pohode, také normálne, nič extra, ale dosť ma bolela maternica, že vraj jej zavinovanie a strašne, ale strašne ma bolelo, keď sa malá prisala..Boleli ma bradavky, ako sa nevedela správne prisať, a ako sa snažila niečo vycucnúť, tak ma bolela maternica, ako keby som mala ďalšie pôrodné bolesti...Ale nejako sme to prekonali a doma to už bolo dobre...A pamätám si ako ma strašne boleli črevá, zápchu som mala, a tak ma v nich pichalo, až ma vystieralo, inak moje šestonedelie bolo v poriadku...Ale všetko časom pominulo a aj ja pomaly zabúdam a pripravujem sa na to, že chceme druhé bejby 🙂 My ženy sme stavané na to, aby sme takéto veci zvládli ľavou zadnou a zabudli na všetku bolesť pri pohľade na ten malý uzlíček 😉
@barbade ano, mozes povedat -napisat, ze si nezelas nastrih za ziadnych okolnosti.. teda zrejme jedine, ak bude priamo ohrozeny zivot alebo zdravie dietata
@anjelik2509 mna prve prisatie vobec nebolelo, ani tie dalsie, az potom sa to zacalo trochu zhorsovat a doma uz ma to pri prisavani dost pichalo, ale to boli len "neskusene" bradavky 🙂 , po case to preslo
@svetlusska no ja, keby mi dovolili, tak beriem malu na ruky a idem domov 😀
@prdelinka12 Pôrod za nami a teraz placenta:
Nuž neviem ani či som ju nejako "porodila", alebo zo mna vypadla. Po tom porode, ktorý síce nebol ani dlhý, ani bolestivý neviem presne ako sa to stalo, asi vdaka tej euforii, jednoducho bola von, bez nejakej krutej námahy. Potom prišlo šitie. Ach já§,j to si pamatám dobre. Euforia sa prerušila:- Ale bola to relatívne chvilka, i ked bolestivá. Lekár odišiel, dietatko bolo u sestričiek na vážení, meraní, umývaní. Sestrička obriadila aj mna a porodný stol. Rýchlovka - nacvičené ťahy ani som sa nestačila citit trápne, že ma niekto omýva od predu až do zadu 🙂 Pekne ma pozakrývala, lebo prišiel nával zimy. Čo je normál. Perina plus dva ohrievače na mna mierili. Celé sestričkina akcia bola otázka možno 10 minut. Potom prišiel manžel s maličkou a prvé okukávačky. Sestrička sa snažila ponúkut malej prsnik. Môj samozrejme 😀. Ale kedže už spala, nič dojemné sa nekonalo. Ponádchýnala sa som sa nadtým zvraštením stvorením a odniesli ju na novoredenecké. Ja som tam s mužom ešte ostala. Musíš ostat na porodnom pre prípadne komplikácie ešte asi hodinku. I ked v podstate 1/3 toho času už behala do tohto momentu. Svietilo tam také tlmené svetlo a sestrička odišla vedla, takže sme mali také súkromie. Rozplývali sme sa s mužom a vymienali si dojatí dojmy. Pre mna to bola super chvíla. To, že tam bol a že som mohla vypovedat najbližšiemu čo všetko mi lietalo hlavou. Aj keby nebol pri porode, len hend potom by mi upne stačilo. Stále mi ale bola zima, ale zlepšovalo sa to. Potom manžel odišile preč, domov. Sestrička mi ešte ponukla misu či mi netreba cikat. Nebolo! Tak ma vycievkovala. Pričom som stále ležala. Ked bolo po všetkom, prešla som si na vozík, na ktorom som mala naložené a zbalené aj osobné veci z čakačky. Naležato ako pán, som sa previezla na šestonedelie 🙂 Dali mi 6 hodín na oddych a (u mna to bolo ráno) doniesli maličkú. A už bola navždy u mna.
Tiež ma vždy zaujímalo čo bud ked porodím 🙂
prdelinka12: je super ze sa uz takto dopredu zaujimas co bude po porode, teoreticky treba byt pripraveny, je to dolezite, mnohe veci sa tak daju podchytit.
Nicmenej je to tema pomerne relativisticka. Teda to ako si uz iste stokrat pocula ze sa na take nieco v urcitom aspekte neda dopredu pripravit je tiez pravda.
Je to nieco co sa slovami, priruckami, knihami preniest neda, co treba len zazit. A aj toto zazitie je pre kazdu zenu hodne ine. Je to druh novosti, pri ktorom nidky nevychytas vsetky odtiene.
Porod placenty ako taky sice napr. urcite nastane, ale nikto ta nepripravi na to ze to moze byt bud uplne hladka skusenost, ktoru si pomaly ani nevsimnes, az po problem, kedy sa placenta sebezdravsej a bez inych komplikacii v procese porodu zene moze zaseknut a potom sa vacsinou ak ostatne snahy zlyhaju, uvadza do celkovej narkozy, dieta prec a takto to z teba vyberu, zobudis sa cela "nafetovana" a ona narkoza pojde aj do mliecka, takze babo moze (ale nemusi) byt spave, mat nasledne prave v tych zaciatkoch kde beztak po porode chudne, este vacsie problemy s vahou..atd.
Je milion aspektov porodu a aj milion roznych odtienov doby po nom, ako bude ktora zena prezivat poporodne obdobie. Niektora zije temer ako dovtedy,dieta naozaj len papa, spi a kaka a zena medzitym vylozene nohy moze pozerat vacsinu dna na TV a nechape co s tym ostatne tolko narobili ze sa stazovali. A moze to byt hocico medzitym, konciach druhym extremom, kedy bez zjavnej priciny (koliky nepotvrdene, vsetky vysetrenia v norme) bude dieta uplakancek ktory novu rodinu prevalcuje svojim nekonecnym placom na plno mesiacov az rok az su rodicov regulerni zombici. Toto by sa dalo aplikovat na vsetky dielcie cinnosti s ktorymi budes prichadzat do kontaktu. Bud pojdu tak lahko a prirodzene ze si ich ani nevsimnes, alebo sa naopak budes pripravovat na horor a on nemusi vobec nastat, ale vacsie ci mensie problemy budu.
Pre tuto velku variabilitu a relativitu je sice dobre studovat a pripravovat sa teoreticky, nicmenej si nechat aj iste otvorene obzory, nenechat sa ucicikat ze ved ano, dobre ze spomiate na toto som uz pripavena - ver ze zdaleka nemusis byt. Neni dobre sa dopredu stresovat, to vobec nie. Je dobre verit a nechat veci otvorene s istou davkou povedzme pokory alebo volneho ocakavania. Ono bude ako bude a ver ze prekvapena budes mnohokrat. Je to uplne nova zivotna etapa, neprenosna skusenost, ktora ta od zakladu zmeni.
@korenbaba
@horana vďaka baby...pýtam sa ozal len preto,nech viem,čo ma teoreticky čaká.spolieham sa na to,že na čo sa neteším,dopadne dobre.lebo keď sa na niečo teším,je to v pííííííííííp....takže len preto.
okrem toho,že mám panický strach z ihiel,krvi a nemocníc a som vegetarián,sa nebojím ničoho.
😀
@dankamat to tiež už v hlave riešim 😀
@reanda ale to len v prípade že je zazmluvnený nie ? lebo neviem či by som dr stihla oznámiť že nestrihať 😀 pri tých bolestiach a pod. my budeme s tukankom v strese že dovidenia 😀
@prdelinka12 Tak vies to nie su obrazky z americkeho filmu kde zena porodi uplne bezbolestne za 5 min krasne ciste 2 mesacne dieta 🙂)))))))
Realita 🙂)
Ale inak ty nic neuvidis kym sa spamatas uz ti daju umyte dietatko -neboj !!!

@zankaj urcite to zvladnes,len musis verit sebe a aj babetku,,, niaka panika z hlboka dychat, a pocuvat co vravi porodna asi stentka a lekar, a musis si najst takych,ktorym budes doverovat,to je tiez dolezite...... urcite to zvladnete.... 😉