Čo sa deje po pôrode?
Ako tak chodím na koníka,dozvedám sa vždy niečo nové,čo mi nikto nikdy nepovie...chcela by som vedieť,čo sa deje po tom,ako porodíte dieťa...že sa čaká na nejakú placentu a krv ? fakt sa to nemám koho spýtať...a ďalšie veci,prezradíte maminky ?
@bibix25 neboj všetka hanba tá prejde do pôrodu😄to na odlahcenie, ale tak to vidím po deťoch ja. Pri prvom mi praskla voda v aute. Vystúpila som na parkovisku pri nemocnici celá mokrá. Muž mi chcel podať kabát okolo tela,lebo hanba. Doteraz si pamätám ten moment na parkovisku.Bol tam ešte nejaký starší pán! Povedala som mužovi nech nevystraja! Pokiaľ by mi ten pán pomohol porodit malého a zbaviť ma bolesti,tak som bola ochotná rodiť na parkovisku s nohami rozkrocenymi! A to som tip že krátka sukňa nie pre mňa,lebo sa hanbim! To mám sr
tihle nohy! Hanbu riešiť nebudes!
Ach jo... mam sa na co tesit 😀 😀 Ja som teraz v 9tt takze mam este cas, ale zaujimalo ma to, bo o tom sa nikde nehovori, nepise. A aspon zene ukazu ako sa postarat o toho mrnuska (kojenie, kupanie, prebalovanie atd.) alebo tu mas na, staraj sa? 🙂
@bibix25 A tak ja som to tak ťažšie zvládala, zrazu sama, nikto Ti neporadí, domácnosť a tá zmena. Zo začiatku fajn, však bábo spinkalo, ale už keď bolo väčšie, zuby, bruško, nuda.
Ja len ľutujem a aj svojím dcéram odporučím, kľud, robota neutečie, nesnaž sa mať tip top domácnosť za každú cenu, vyspi sa keď bábo spí, keď si unavená, nájdi si chvíľku na odpočinok, požiadaj o pomoc atď.
@bibix25 doma si na dieťa sama,niektoré začnú s kolikami. Ale niektoré krásne spia a mama si ich užíva! Nestresuj vopred! Si na začiatku. Tes sa, prácuj,uzivaj si každý deň! Budeš dobrá mama keďže chceš vedieť zistuj si radšej ako kojit,v nemocnici je to rychlokurz veľa x! Ale neries už teraz aké zle to bude potom! Alebo sa len nenechaj vystresovat!
Ved urcite. Pre zenu to musi byt obrovska zmena... Mne to moja mama opisala asi takto: ,,ked porodis akoby si dostala facku..." a ja som dodala: ,,vytaj v realite" 😀 Tiez mam z toho obavy, ale musim to zvladnut!
Ja som praveze flegmos a velky... Muz je opak a obcas mi hovorieva, ze by chcel byt niekedy tiez taky flegmatik 😀 Preto si nic nezistujem (ani nechcem) o porode. Nase stare mamy tiez toho vela nevedeli a zvladli vsetko. Tak musim aj ja 🙂 Ja len obcas stresujem ked je okolo mna vela ludi, preto som sa pytala na tie veci po porode.
Ja mam celkom cerstve skusenosti,dcerka ma tri mesiace🙂 po dvoch hodinach na boxe ma dali s vlozkou na vozik a odtlacili na oddelenie sestonedelia.asi hodinu ma nechali lezat,potom prisla sestricka dala podo mna najskor taky plochy serbel na postel aby som si spravila potrebu ale mne to tak neslo tak som sa vypytala do sprchy.tam davala na mna pozor.frajerka som bola kym som lezala ale ked som vstala tak sa somnou zatocil cely svet.dcerku mi priniesli po sprche asi o dve hodiny.....ze si mam pospat....ale ked ja som sa jej uz nrmohla dockat🙂potom mi spravili rychlokurz ako prebalit,starat sa o pupcek,polohovat a hlavne ako kojit (som prvorodicka).a s tou vlozkou naostro sa da super chodit.ja som skakala skoro jak srnka😀a k tym srandovnym zazitkom podla mna patri prepichnutie plodovej vody,holenie tam dole a klystyr😀 aspon ja som zazila kopec srandy a presmiala som aj porod🙂 chvalabohu som mala porod rychly ako blesk🙂
@bibix25 netrap sa, casu mas este dost, nastudujes, zisits 🙂
k tym vlozkam - su to velke vloziska (mne sa najviac pacili chicco poporodne vlozky - najvacsie, ake som mala. velike su aj tesco maternity, no tie uz nie su take jemne ako tie chicco) - a hoci maju mozno 10 krat 30 cm, tak prve dni som si aj tieto davala rovno dve.
k postupu - na sale, ked ma zasili, ma obriadila sestricka. ze hanba? bolo mi to laufer 4... dala mi vlozku aj sa rovno pytala, ci mam nohavicky a natiahla mi ich. tie poporodne sietovane. tie mozes mat a su paradne, lebo vetraju. su to len take bombardiaky z riedkej gazy, ale akurat dobre na to, aby ti tie vlozky nelietali medzi polkami 🙂
ja, ked som polezala, tak ma odviezli na izbu, dali do postele, to bolpo uz po desiatej. doniesli aj jest, miel zeny, dobre ze ma nenakrmili 🙂 od rana som nejedla, cakal ma tak obed aj vecera, no prehltla som len par halusiek a vypila acidko, to mi ozaj dobre padlo 🙂 nutili ma vela pit ... doniesli mi maleho,nechali pri mne kus, ukazali prisatie, pocuckal si, pokukal na mna, pospal a potom ho odniesli, ze nech si oddychnem. (prec bol len tu prvu noc, ja som mala kus tazsi porod, tak ma sanovali) ... potom mi sestricka prizvukovala, ze ked chcem ist na wecko/sprchu, tak nech ju volam. ze nemamist sama.
moje odrodivsie segry mi prizvukovali, ze sa treba skusit co najskor vycikat, najlepsie ze je to na stojaka v sprche, no mne sa dokonca podarilo vycikat na wecku sprchu som si dala az rano. ranu a sitie je lepsie umyvat, ako utioerat - po kazdom wecku ak by si mala sancu si tam dole sprchnut-toby bolo ideal.
ale teda nemaj strach, casu mas. a ani hanby sa neboj, to ti bude ozaj vsetko jedno, a tiez si myslim, ze uz nebyva 5 zien na izbe. teda ja som rodila v malej okresnej. mali tam plno - az natresk vtedy, ale boli sme na izbe max 2 (viac bolo len na - sorry za vyraz - ciganskej izbe.je mi luto, ze to tak tvrdo poviem, ale neprisposobive mamicky z nedalekej osady, ktore 2 hodky po porode ako srny utekali na cigu, separovali. amnesty international si moze mysliet co chce 🙂🙂🙂
O veci okolo toho sa zaujimam, (ale to iba obcas,ked mi nieco napadne) ale o samotny porod nie. Ked to pride bude to tu a cesty spat nebude 🙂 Mna obcas prepadne zvedavost a radsej sa opytam, ako by som mala stresovat. Tak tak 🙂 Teraz sa idem najest, bo jem ako za ligu a nie iba za dvoch 😀 Dakujem moc za info a za rady 🙂 Prijemny vecer prajem
@bibix25 Ak budes chciet, ukazu ti v nemocke vsetko. Neviem ako na SK, ja zijem v Nemecku, tu su aj take predporodne kurzy. Nie len priprava na porod ale aj "kojacie" kurzy, kurz starostlivosti o babo atd. Aj extera pre oteckov 😀
Inak ked tu spominate, ze doma hroza. Tak vam poviem, malu som rodila pred 6 mesiacmi cisarom. Muz odisiel na 5 tyzdnov na sluzobku, ked mala necely mesiac. Chalanov sme par dni pred muzovym odletom odviezli ku svokrovcom. Dovtedy sme mali doma ukazkove babätko. Mala len spala, papala a kakala. Tot vsjo.Kojila som sice ako diva, hlavne v noci, mala cucala malo ale casto. Bradavky som mala znicene, no hroza. Ale dalo sa vsetko prezit. Sranda nastala az ked bol muz prec. Dobre ze nie hned ako zabuchol za sebou dvere, mala spustila krik a vrieskala den a noc bez prestavky 4 tyzdne. Ani cele tehotenstvo, ani porod cisarsky, ani rana, ani bolest (nejake extra bolesti som po operacii ale nemala) ani bolestive kojenie nebolo tak strasne ako tieto 4 tyzdne. A bola som sama sama sama sama. Ani osprchovat sa, ani najest, o vareni sa mi len snivalo 😕 , copana spala len vonku v pohybujucom sa kociku, tak ja som marsirovala cele dni po dedine, narobila tyzdenne ca. 70 km plus obcas som odbocila do obchodu aspon po mlieko a nejaky ten jogurt, cize este par km k tomu. No a v noci stepovala s malou na rokach po dome. Hore schodami, dole schodami, zaspala, polozila do postielky, nestacila som vybehnut do kupelne a uz vrieskala, zase som sa nesprchovala a takto dookola.
No a este väcsia sranda bola, mala sa zmenila na krasne pokojne babätko par dni ako sa mal vratit muz zo sluzobky.
@bibix25 tesne pred vizitou sa pojdes osprchovat a das si cistu vlozku, takze toho sa neboj. okrem toho stejne si menis vlozky stale, po wc, po kojeni, to iste sprcha.. a u nas sa vizita takto nehroti a baby su na izbach len po dvoch. ale to uz zalezi na porodnici 🙂 to zas neni ze by si rozcapovala nohy ako na koze - len ich na pokrcis v kolenach a das trochu od seba, doktori/PA mrknu na vlozku a sitie, pripadne skusia cez brucho ako sa zavinuje maternica. A na tom sale, ked ides s vlozkou medzi nohami - to zas neni ze by si sla cez celu nemocnicu :D ked mas kupelku na boxe tak asi tak 2 metre, to zvladnes. Alebo si ju ani nedas, vsak to je jedno..
@natalym no keby to tak bolo. Muz nie je nikdy doma. Stale na cestach. Raz za mesiac na par dni. Preto sme od zaciatku roka na novom posobisku cela rodina (samozrejme nie navzdy, to by nevydrzala ziadna normalna zenska), ze ved sa rodina konecne zjednoti a co mame? Muz je od soboty v Nemecku a mala vrieska. Ale tentokrat je nachcipana a ja tiez, tak sa ani necudujem. Cez den obe drichmeme a v noci stepujeme. A kasleme ako stare tuberacky. Ale sa ani encudujem, z tejto klimatizacie ochorie hadam aj plysovy medved 😕
Ina baby, to na SK fakt nedavaju nohavicky? Tak u nas tie sietove jednorazove a tie su fakt super. Po normalnom porode perfektne, teraz po cisarovi sommala trochu strach, ze mi to bude vadit, ale ked na druhy den strhli ten lepiaci pasik z rany dala mi tam sestricka kompresu, len tak zlahka prilozila a obliekla som ciste nohavicky a bolo to supi. Este mi ich bribalili aj domov a nosila som ich po dome este tak dva tyzdne.
@bubbble no tak praveze u nas sa nemohli tesne predtym menit vlozky, lebo oni praveze chcu vidiet , ake ma ktora zena " ocistky" po porode... aj po cisarskom....Aj sa pytaju kadeco .... aspon vtedy sa pytali teda pocas vizity...
a inak s vlozkou sa da v pohode behat, bola som aj prekvapena, ale ide to ... nie len 2 metre na WC a nasspat.. ono sa to da udrzať tymi stehnami a svalmi a to nemam silne stehna 🙂 .Po cisarskom gatky vobec som nemala,vadili mi, dalo sa to bez nich....
@yanni ja som si nedavala a bolo to v pohode.. rana sa lepsie vetra bez nich, preto ich nechcu dovolovať, ani po klasickom, ani po cisarskom,
@katrin21 no asi je to vsade inak, tam kde ja robim ich vzdy posielame rano pred vizitou sa osprchovat. ano idealne trochu nech tam toho maju, ale nemusi to byt vlozka po celej noci, tak som to myslela.. ono zas tie patologicke ocistky poznas hned, aj pri troche. 🙂
@zeytin a @yanni asi myslela, ze u nich to davaju v nemocnici automaticky.. len u nas si musis nosit svoje z domu.. 🙂
@bubbble dikes. Uz som to pochopila.
@zeytin jasne, ze predavaju. mala som aj doma jedno trojbalenie. Ale tu davaju vsetko automaticky v porodnici. Nic nemusis so sebou trepat. Ja som teraz napr. balila kufor vecer o 11 pred porodom (planovany cisar) a rano o 6 sme mali naklusat na prijem. Tu sa nenosia ziadne vlozky, nohavicky, ziadny pribor ci toaletak. Nic, nic a este raz nic. Ani pri normalnom ani pri cisarskom. Ja som dokonca vyuzila aj to, ze mi dali nemocnicnu koselu a menili mi u dvakrat za den. Tak prve dva dni som mala oblecene to. Az potom, a to uz len na jeden den, som mala svoje veci. Po troch dnoch sme uz aj fujazdili domov.

Mne tam bolo dobre. Skutočné peklo nastalo až po príchode domov. 😀
Vyspala som sa, nič som nemusela len oddychovať, sestričky deti zobrali ak sme chceli.