Čo všetko treba zariadiť pri pôrode doma?
Nájde sa mamička ktorá rodila doma čo to obnáša myslím pôrodná asistentka pripadne dula... Aká je cena? Treba to oznámiť gynekológovi alebo pôrodnici?
Ja som mala bezproblémové tehotenstvo, bezproblémový porod- až do momentu, kedy začali dcére klesať ozvy a musela ísť von OKAMŽITE HNEĎ a aj tak bola sivo-fialova. Kým by pre mňa prišla sanitka, porodila by som mŕtve dieťa. To je nie strašenie, ale realita, ktorá sa samozrejme nemusí, ale aj môže stať pri ktoromkoľvek pôrode. Namiesto domáceho pôrodu by som na tvojom mieste rozmýšľala radšej nad súkromnou pôrodnicou, prípadne pôrodom v zahraničí. Dá sa nájsť veľa "recenzií" na pôrodnice, v ktorých do bodky rešpektovali pôrodné plány a ženy si užili ozaj pokojný, súkromný pôrod.
Skús naozaj prehodnotiť najskôr vyber pôrodnice, ak máš zlu skúsenosť po prvom pôrode. Ja som mala prvý pôrod hrozný, uvrieskanú arogantnú sestričku, od samého začiatku len čo som prišla,doktor ten prišiel na koniec nepovedal ani pol slova, váľali sa mi taktiež po bruchu, atď atď. No horor, pred troma týždnami som rodila zasa.
Dokonca som nabrala odvahu na tu istú pôrodnicu, a vieš čo ? Na to, že som mala pôrod oveľa ťažší ako prvý, spomínam na nho s úsmevom. Pretože ma chodila lekárka kontrolovat každú chvíľku, pôrodná asistentka žena s veľkým Ž, dve mladé úžasne praktikantky ktoré boli cely čas pri mne, aj sme sa zasmiali, pomohli so vsetkym a najmä uplna psychická pohoda a podpora z ich strany. Dokonca za mnou jedna z nich prišla ešte na druhý deň na odd šestonedelia, ako sa cítim.
A rúško mi kázali si dať hneď dole na prijme 😉
@jeanne14 a musela ste mať rúško? Partner mohol byt s vami?
@natika1992 Rusko som vôbec mat nemusela, mala som ho na ústach len keď som prišla, hneď mi ho kázali dať dole že môžem. Na oddelení cely čas bez rúška taktiež ... a áno mohol ísť aj manžel, ale nebol lebo ostal so synom doma.
Toto je ale individualne, v každej pôrodnici teraz. Ako si nastavili pravidla a opatrenia.
@jeanne14 no a čo som sa dočítala tak su nenormálne
Aspoň tu u nás
@natika1992 záleží kde, 🤷♀️ Preto vravim skús najskôr zvážiť vyber pôrodnice. Aj keby mám cestovat 50km radšej ako rodiť doma.
Keby rodim prvého doma tiež tu nie je...
@natika1992 tu sa relevantne info nedozvies,skus fb skupinu "Porod doma na Slovensku" alebo "Ambulantny porod" . Drzim palce
@natika1992 nech sa ti to podari. Rodit doma. Aj ja by som chcela. Preto.
@jeanne14 to zas nie je celkom tak samozrejme pôrod doma by som absolvovala iba ak by všetko bolo v poriadku
@tinadeville ďakujem vidím ze nie samé kritiky nepotrebujem kritiku chcela som len niekoho skúsenosti vedieť
@natika1992 pozri...to nie je o kritike. Znama rodila doma, bol to jej treti porod a mala obrovske problemy,ona aj dieta,napriek tomu ze bolo pred porodom vsetko v poriadku. Myslim,ze nikto nema pravo sudit ta za tvoje rozhodnutie, pretoze na nom zalezi hlavne zdravie teba a tvojho dietata. Ja som napr. z Nitry a rodila som tu dvakrat, na personal a priebeh porodu nemozem povedat nic zle. Takze hlavne zvaz vsetky alternativy,nic nie je iba ciernobiele...
@natika1992 lenže ty nevieš čo sa počas toho vyskytne a udeje. Mne sa syn zasekol. Narážal hlavou do panvy, museli ho vytiahnuť.
Čo by sme urobili doma ?
Tak ja si myslím, že v prvom rade by si mala myslieť na život dieťaťa a nie či by niekto po tebe skrikol.. ako to chápem že si mala z toho zlý zážitok a určite by sa to nemalo stávať, ale radšej mať jednu zlú skúsenosť s neochotnym personálom ako by sa malo niečo stať s bábätkom.. podľa mňa sa často stáva napríklad, že dieťa sa pri pôrode obmota o pupočnú šnúru..alebo už nie raz som tu čítala, ako žena začala rodiť prirodzené, všetko bolo v poriadku ale skomplikovalo sa to a musela ísť sekciou..
Tiež by som radšej vybrala dobre pôrodnicu, ako pôrod doma. Aj absolútne bez problémové tehotenstvo a porod sa odrazu môže zvrhnúť, voľakedy ženy rodili doma, ale koľkej neprežili alebo porodili mŕtve, poškodené dieťa. Len sa to bralo "normálne" naše prababky a babky by dali všetko, aby mohli ísť rodiť do pôrodnice, ale kvôli peniazom často nemohli, teraz sú nemocnice, odborníci a ženy vymýšľajú s domacimi porodmi. Nepíšem to ako kritiku autorky, ale velmi ma take uvažovanie"budem rodiť doma, lebo v nemocnici sú hnusni a zli"hnevá, a keď sa náhodou dačo skomplikuje? Potom žena má do smrti výčitky, žaluje všetkých naokolo, súdi sa a pritom je vina úplne inde. Ok, aj v nemocnici sa môže skomplikovať, ale nedokážem si predstaviť žiť s tým, že mi dieťa zomrie, či bude postihnuté, len preto, že som si nedala povedať a vydupala so domáci pôrod.
@lienka.7 no a ja som citala spravu z uradu nad dohladom lekarov ci co to je a tam krasny pribeh ako dr nerobil zene pasy a to decko sa jej pridusilo a narodilo sa tak, ze ho 20 min ozivovali a teraz nechodi, nerozprava a pod. Takisto poterminovu sesternicu nechali cez vikend v nemocnici tak, sak komu sa chce cez vikend pirod vyvolavat a to jej dieta potom iba sedem minut ozivovali. Ked som ich videla, to dieta neplakalo normalne, skriekalo ako z pekla.
Sracka sa ti stane hocikde.
@natika1992 tak si vybav dulu do pôrodnice
@elizuella jedna z tisicich
@elizuella nestastia sa stavaju hocikde, nielen pri porodoch...
Ide o individualne zlyhania ludi. Vidame to v tv takmer kazdy den.
V nemocnici ti vsak urcite dokazu pomoct, keby nieco.
Neviem vsak, ci by som dokazala zit s pocitom, ze som si zabila dieta sama. Kazda smrt je velika tragedia, nech uz zomrie ktokolvek a za akehokolvek zlyhania ci zanedbania starostlivosti. Prepac.
ale no, kto chce kam, pomozme mu tam. Ak autorka aspiruje na Darwinovu cenu, je to jej rozhodnutie..
@leuchtturm sakra ja som sa tu neprosila o kritiku nikoho chcela som len info ci nejaká maminka tak rodila pripadne ako to prebiehalo je to len informatívne co je na tom zle keď sa niekto opýta ako naozaj som nechcela ale už mám po krk kritik 😤😤😤
@natika1992 úprimne ? To ako ti ženy píšu tú " kritiku" podľa teba , je až veľmi mierne. Ver , že by ti vedeli tak od srdca povedať a príjemné by ti to nebolo.
To rozmýšľanie , predtým to bolo nič moc , teraz bude horšie..... nemám slov .
Vieš , to , že ti je u prdele vlastné zdravie je tvoja vec . Ale mysli aj na iných , ktorých sa to týka. A nie , to nie je len o rúškach čo vkuse omieľaš a mužovi pri pôrode......
@lenocka12345 a ti chápeš rozdiel medzi tým že už rodis doma a medzi tým že len chceš vedieť informativne ako to prebieha a veci okolo
@natika1992 mna by zaujimalo co budes robit ak porod nebude postupovat, pripadne sa dietatko sprieci, alebo hoc co, zacnes krvacat atd atd. Ako si doma pomozes ? Popripade ako ,,z teba dietatko vyberie,, porodna asistentka ak by bolo v ohrozeni, klesali mu ozvy, malo malo kyslika a slo by o minuty atd. ... ? Si zavolas zachranku ? A hodis zodpovednost potom na zachranarov ak sa nieco dietatku stane nedaj boze ... ? Ako fakt ma to zaujima, lebo toto chce poriadnu odvahu ...ale je to nezodpovedne podla mna ...ano ono je to pekne, ked porod postupuje ako ma podla knizky, vtedy zena porodi aj bez porodnej asistentky 😂 ale co ak ...
@petulda333 v nemocnici keď na teba kašlú stane sa to isté ako sa aj stalo... Čo rozoberať nebudem
@era777 ved preto sa pýtam informatívne ako prebieha a co všetko to obnasa ja neviem niektoré asi nečítajú všetko čo som na tej stránke písala
Odporucala by som skor si vypracovat porodny plan - co ocakavas od personalu, kedy chces aby ne/zasiahli, atd. A ist sa do vybranej porodnice popytat. Alebo potom nakontaktovat duly v tvojom okoli a prebrat realitu porodu doma.
Uprimne poviem - neznies ako zena, ktora by toho bola schopna, najma po mentalnej stranke. Porod doma je velmi o vedomosti, o avsolutnom poznani svojho tela, vedomi si rizik a zaroven dovodov preco to chces. Neznejes mi vsak ako vedoma rodicka. Len ako zena, ktora zazila neprijemmy porod v nemocnici a uz to nechce. Cize asi by som skor hladala viac priatelsku nemocnicu na prirodzeny porod.
@natika1992 ale toto nemyslíš vážne dúfam . Ty si zodpovedná , ale len sa asi zo zvedavosti zaujímaš čo ak ? Veď ti stačí použiť rozum a racionálny úsudok
keď sa niečo stane voláš sanitku . Nemusí to dopadnúť dobre , ani pre teba , ani pre dieťa. Čo si ako čakala ? Aké odpovede ? Že keď bude problém chytíte sa za ruky a budete všetci spievať ????

@kiki68 uplny suhlas! Ja som z toho mala taky stres ze tam budem sama 10 hodin zatvorena a ani pes po mne nestekne!
Realita? Cely cas som telefonovala, chodili ma pozerat, ked mi pichali epi, sestricka aj s doktorkou so mnou pozerali videa o nasich psikoch, este pri tlaceni mi volal kurier ze ma pre mna balik 😂😂😂 no nemohli tam zo mna 🤣🤣🤣
Ja by som porod doma nedala...