icon

Dať si, či nedať si epidurálku na prvý pôrod?

depenipisapa
16. apr 2013

Som v 29 tt a ustavične rozmýšľam nad pôrodom akosi ma tá otázka pohlcuje. Neviem čo má čaká a asi preto tá nervozita. Som prvorodička a tak ako som bola rozhodnutá, že si epiduralku nedám pichnúť zo strachu z injekcií tak teraz sa zase bojím, že budem trpieť ako nikto. Menzes som mávala strašne bolestivý chodila som na injekcie od bolesti.. a často som musela vypiť sama aj deci a pol slivovice, aby sa mi zriedila krv a prestalo to bolieť. Čo som zase už bola navalená z toho a spala 😀 Doktor mi povedal, že epiduralku nech si nedávam. A známe zase, vraj prvorodičky by to nemali. Aký máte na to názor a skúsenosti ???

lvka
16. apr 2013

@depenipisapa nedat ;) ja lutujem ze som mala

mummy01
16. apr 2013

ja som porodila dve vyse 4 kilove deti bez Epi,nikdy som nad nou neuvazovala aj ked som sa porodu velmi bala.Ano porod boli...teda mna bolel jak "svina" ale to je sucast noveho zrodu zivota a rada som to pre dobro svojich deticiek podstupila.Lebo Epi nieje len o tlmeni bolesti ktora sa da zvladnut ale ma aj kopu neziaducich ucinkov a mozu vdaka nej nastat zbytocne komplikacie.Ja ked som rodila syna tak polovica mamiciek co mali Epi mali komplikovane porody,ale jasne ze je to moj nazor 😉

reanda
16. apr 2013

@sissy27 mozno, keby si rodila aj bez epi a mala moznost porovnat tie pocity, tak by si sa necudovala mojim vyjadreniam.. ja netvrdim, ze som dceru nebrala ako svoje dieta, ale necitila som tu radost a zadostucinenie, ze som ju JA PORODILA.. to spojenie matky s dietatom..

clovek rastie tym, ze prekonava prekazky a nie, ze sa im vyhyba.. ak sa zena velmi obava porodu, znamena, ze nan nie je psychicky pripravena.. a v zaujme vlastneho osobnostneho rastu by mohla popracovat na tom, aby sa nan pripravila, lebo nejde len o porod, ale o cele nasledujuce materstvo..
ale viem, ze toto maloktoru zaujima.. 😒 radsej mat to uz rychlo nejako za sebou a vozit babo v tom super kociku, co bola takaaa fuska vybrat 🙄

tetapetra
16. apr 2013

@depenipisapa ja som ako prvorodicka mala EPI Hoci zdr. sestra robila vsetko preto, aby ignorovala fakt, ze som si ju zajednala 😠 Nakoniec som dostala 2 davky, porod vsak neprebiehal ako mal, maly neschadzal dole (citila som jeho nozicky medzi rebrami), tak mi poslednu davku nedali. Takze to som uz citila vsetko aj kontrakcie. Skoncilo to sekciou. Lekari si medzi sebou vraveli, ze za to moze EPI, ja to posudit neviem. Ale ked, aj druhy krat si ju zajednam 😀

katka1981
16. apr 2013

@depenipisapa, mne zaviedli epi este pred zacatim bolesti, pol hodinu som mala kontrakcie a uz mi mohli dat ucinnu latku. Ta pol hodina bez epi sa mi zdala najhorsia, ale bolo to ako menstruacne bolesti. EPI super zabrala, neviem si vynachvalit. Ja by som nevahala, a keby bolo treba dohodnem si aj termin porodu, len aby som mohla mat EPI, ja som strasna citlivka, porod bol super, krasny, nelutujem. A co sa tyka komplikacii. Isla som rodit, ked som bola otvorena na 2 az 2,5 prsta. Dr. mi pichol vodu, dali mi oxytocin, po pol hodine mi strekli EPI a v podstate od prvej kontrakcie to trvalo 4 hodiny kym sa narodila mala. Cize pol hodina konrtrakcii bez epi, zvysok z EPI, dostala som 2 davky. Porod som mala podla mna velmi rychly.

reni1512
16. apr 2013

@reanda paci sa mi velmi tento nazor 😉

zuzkagu
16. apr 2013

ja som mala EPI pri oboch pôrodoch a nemenila by som, pri prvom pôrode mi ju pichli po príchode do nemocnice cca za 2 hodiny a tie bolesti boli strašne takže viem posudit rodenie v bolesti aj bez bolesti, inak pri prvom porode mi neodišla placenta, tak mi ju vyberali ručne, a keby som nemala EPI tak by ma museli uspať, takže mi vlastne iba dopichli silnejšiu davku

zuzu188
16. apr 2013

ja som rodila bez nej a aj teraz budem rozhodne rodiť bez nej..dá sa to v pohode zvládnuť 🙂..najviac mi pomohlo mať pri sebe manžela,bol mi veľkou oporou...všetko sa mi to zvládalo ľahšie 🙂..rodila som 6 hodín a samotný pôrod ma vôbec nebolel...pôrod bol pre mňa krásny zážitok 🙂

zivika
16. apr 2013

ja som bola pri prvom porode hrdinka, nechcela som o epi ani pocut, ale neskor som to olutovala...sice porod zacal super, na desat som sa otvorila ani neviem ako, ale potom prislo peklo, ked mi povedali, ze do 20minut bude hotovo, staci 3x potlacit a po troch hodinach som ich prosila, nech so mnou nieco urobia 😒 po 4 hodinach bezvysledneho tlacenia zistili, ze to nepojde a urobili akutnu sekciu...neviem, ci tento porod budem moct absolvovat prirodzene, ale ak ano, urcite si epi zajednam...ved oni ti ju nakoniec ani dat nemusia, ked sa rozhodnes, ze to zvladas... 😉

linda20111
16. apr 2013

@depenipisapa ahoj, ja som rodila tento rok v januari, tiez prve babo. odkedy som bola tehotna tiez som neustale rozmyslala nad tym ci si dat alebo nie. Nedala som si, lebo som sa strasne bala ihly na takom citlivom mieste. Vystrasili ma rozne veci co som citala. Tam kde som rodila ja tiez sa to malo pouziva nakolko nemaju dostatok anesteziologov. Povedala som si nejako predsa to dieta von vyjst musi. a tak aj bolo.. ak si mala bolestivy menzes tak si uz zvyknuta na bolest, ja som teda nebola ale aj tak sa to dalo prezit. Cely porod odkedy mi zacali kontrakcie trval 2hodiny. Pytala som si samozrejme nieco od bolesti, nieco mi dali do infuzky a vsetko sa zbehlo tak rychlo ani som nevedela kedy a babo vyslo von 🙂 Takze ja mam taku skusenost. Nedaj sa vystrasit recami ak by babo bolo priliz velke, ze neznesies tu bolest, pretoze ak by bolo naozaj velke tak to zistia na sone a vtedy odporucia cisarsky. Drzim ti palce. Ak mas nejake otazky tak kludne napis aj do posty. papa

bubula_007
16. apr 2013

@depenipisapa aj ja som sa veľmi bála pôrodu, ale povedala som si, že zvládli to druhé, zvládnem aj ja... ale skutočnosť je taká, že som to nezvládla. Keď prišli tie bolesti, neskutočné bolesti, už som pomaly nechcela žiť, radšej, nech to už necítim... rodila som strašne dlho, a aj keď bol pri mne manžel, som to nejako už od bolestí nedokázala vnímať. Jačala som ako divá (ale musím povedať, že som sa hanbila za to 😅 ), ale inak mi to nešlo. Aj na lekára som kričala, že chcem epi, a bez zaváhania išiel a vybavil. A po pichnutí tej epi... neskutočná úľava. Určite aj druhýkrát by som si vybrala epidurálku. Ono je to tak, každá znášame bolesť inak, ten prah nie je rovnaký. Vieš, tu ti môžeme napísať svoje názory, skúsenosti, ale vybrať si musíš sama. A je jedno, či budeš tú bolesť cítiť, alebo nie. Bude to tvoj pôrod, bude to tvoje bábätko a tak či tak, budeš na seba hrdá, že si ho porodila. 🙂

louvre
16. apr 2013

@depenipisapa Kasli na to co ti tu dievcata pisu, ake mali zazitky a pod. Kazdy porod je totiz uuuplne iny. Zbytocne citat ako to kto prezival. Ty to budes aj tak prezivat posvojom. Ide len o to aky je tvoj postoj k porodu. Ak si za to, aby tvoj porod prebiehal bez zbatocnych zasahov personalu a bol co najviac prirodzeny, tak epiduralka je blbost. Ale ak ti prirodzeny porod nic nehovori, a chces ho iba v co najlepsej pohodicke prezit tak si ju daj.

saska.t
16. apr 2013

@henikav velmi sa mylis,vobec som nemyslela konkretne teba,po precitani prispevkov som to naschval napisala vseobecne a tiez nie utocne,lebo niektore nazory ma naozaj udivuju,kde sa v tomto zivote podela inteligencia,ustretovost a porozumenie naozaj neviem... 😔

saska.t
16. apr 2013

@reanda keby mali zeny cakat na psychicku pripravenost,tak nas narod vymrie 😀 😀 😀 to ale neznamena,ze nebude dobra matka a to je podstatne,porod trva par hodin,matkou si cely zivot a to je ta pdstata,prekonavas omnoho väcsie a zlozitejsie prekazky,ktore by ta mali posilovat ako jeden porod ...

dulkagabulka
16. apr 2013

tehotenstvo a následne pôrod je jedinečná možnosť ženy na neuveriteľný rast..
prirodzený pôrod (do ktorého nikto nijako nezasahuje) je ako keby si stála pred múrom vysokým tak, ako nič čo si v živote videla..a maš pocit, že ho nemôžeš preskočit..a potom pride chvíla, kedy ho preskočíš - prekonáš samú seba takým spôsobom, akým si to ešte nikdy v živote nezažila..a toto môže byť pre teba zdrojom neuveriteľnej sily pre celý tvoj život
pôrod je velejemná hormonálna súhra medzi tebou a bábätkom...medzi tebou a bábätkom , nie medzi tebou a lekárom ..
tvoje telo pri ňom vytvára jedinečné hormóny, ktoré pomáhajú tebe i dieťatku prekonať túto chvíľku...je to ako keby ti dal niekto do ruk mapu, na ktorej môžeš nájst telesný, duševný aj duchovný poklad..nechcela by si to skúsiť?? 😀

na konci prirodzeného pôrodu dosahuje žena najvyššiu hladinu oxytocínu(hormonu lasky) a vlastne taký kokteil hormonov lásky, ktorým sa začína vazba medzi nou a dieťatkom..

každým zásahom ( vyvolaním, pichnutím vody, epidurálu, riadeným tlačením, vynútenou polohou, vyrušovaním ..atd) môže prísť k zmene v priebehu pôrodu a nežiaducim účinkom..

keby som premýšlala nad epidurálom , hladala by som odpoved na otázky:
1. ak si dám pichnut opiát a nebudem citit bolest (ktoru ked citim, moje telo vyraba prirodzený liek proti bolesti- endorfín , ten prechádza do bábatka a pomáha mu od bolesti), môže to znamenať, že moje dieťatko môže cítit vačšiu bolest, ako keby som si ho nedala?
2. môže sa stať, že ukazujem dieťatku spôsob riešenia problémov v budúcnosti? (pri pôrode prichádza k tzv. limbickému otlačku) teda že mu ukazujemd, že ak je problém, riešime to drogou??pretože liek z epi prechádza do dieťatka- to ti potvrdí každý novorodenecký lekár

lenadka
16. apr 2013

Môj názor je nie. Prvý pôrod som mala s epi a nedopadlok ok - kliešte a neskôr mi bolo vysvetlené, že práve kvôli epi ti pravdepodobne skončilo kliešťami, druhý bez a paráda, dokázala som porodiť svoje dieťa bez klieští a poškodení s toho vyplývajúich.

warholette
16. apr 2013

@depenipisapa jasne ze si daj 🙂 naco trpiet ako kon, ked nemusis? urcite podpis papiere so suhlasom s epi, aj ked ju mozno nevyuzijes. vzdy totiz mozes zmenit nazor ak to naaahodou nebude take bolestive a nedas si ju 😉 vpichu sa neboj, robi sa to na chrbte, cize to urcite neuvidis a popri porodnych bolestiach ani neucitis.

kattrin5
16. apr 2013

Ja som bola prvorodicka a dala som si epi, zazila som cca hodinu kontrakcii a mala som dost takmer som sa plazila od bolesti a po epiuralke taka ulava, az di porodu som v klude pozerala s manzelom na izbe televizor...a pri porode som ani nevedela ze rodim..porod ma byt prijemny a dobry zazitok..ja som ho taky mala a som ovedala ze takymto stylom by som odrodila aj 10 deti🙂

ajusha248
16. apr 2013

a vie mi niekto povedať kolko stojí Epi? alebo či ju poistovna prepláca?

lubikan
16. apr 2013

@ajusha248 5 rokov dozadu cca 50-70 €...presne neviem

moj nazor je nie...ak by si chcela dalsie deti,budes vediet,co ta caka....bolesti su hrozne,ale prezijes to...nech vies o com to vsetko je a ta ulava,po tom trapeni ,ked ti daju vonavy batoztek 🙂 🙂 🙂

althejka
16. apr 2013

Ja som rodila bez analgezy, kontrakcie sa dali predychat,jasne,ze neboli troska bolave,bolelo to ako svina,ale pre mna to bol znak,ze o chvilku bude mimino. takze ja aj nabuduce,ak bude nabuduce, zasa bez epi. okrem toho, to ze som to zvladla bez nej mi strasne zdvihlo sebavedomie 😀 ze som dala nieco, coho som sa tak vela bala

jolly84
16. apr 2013

ja som si dala, takze ja len odporucem.
@ajusha248 150 eur stoji )

jolly84
16. apr 2013

@lvka preco to lutujes?

sissy27
16. apr 2013

@reanda no a ty si zažila pôrod s aj bez epi, že vieš tak dobre porovnať? strašne by ma zaujímalo, ako sa dá psychicky pripraviť na niečo, čo človek nikdy predtým nezažil... trošku z cesty, nie? neviem, opäť sa mi potvrdzuje, že som z inej galaxie, lebo byť hrdá na niečo, čo je svojím spôsobom automatické? veď keď otehotniem a rozhodnem sa dieťa donosiť, tak nie je veľmi na výber, či "hrdinsky" porodím, alebo to odložím na neurčito, takže aké hrdinstvo a zadosťučinenie? sorry ale to mi znie ako keby si niekto takto liečil komplexy v duchu "ja som matka, kto je viac?" po pôrode ma zalialo milión pocitov a emócií ale teda hrdosť som tam nepostrehla... btw., kontrakcie som si užila komplet celé, epi mi pichli až na konci...
a čo potom tie, čo porodia cisárskym rezom? to už asi úplne že nie sú podľa teba matky 😝 ach jo, veď trošku tolerancie by nezaškodilo, nie sa tu len biť do pŕs aké ste úžasné, že ste porodili aj bez epi a hlavne nemyslím si, žeby nejak utrpelo citové puto medzi matkou a dieťaťom kvôli tomu, že si mamička uľahčila a spríjemnila čo sa dá..

jolly84
16. apr 2013

@lenadka suvis medzi epi a kliestami? nepocula som este, ako Ti to vysvetlili?

jolly84
16. apr 2013

@katkanova ale tak zas kazda ma iny prah bolesti a iny priebeh porodu 😉

jolly84
16. apr 2013

@reni1512
@willy_wonka
@depenipisapa baby ja osobne Vam ju opdorucam, neviem, aky mate prah bolesti. chodte na poucenie, zaplatit sa to da na sale, ak je niekto s vami, ak sa neorzhodnete, nedate si. vzdy je podla mna dobre mat moznost volby. ja mam nizky prah bolesti, takze u mna to bola jasna volba. je na Vas a na vasom zvazeni 🙂 to zavedenie trosku boli je to taky tlak, ale myslim, ze aspon u mna to zato stalo. sice ten tlak som citila este asi tak mesiac,. ale ak bude druhe babatko, urcite sa znova tak rozhodnem.

vejula
16. apr 2013

@ada510 nerozumiem, tvojej kamaratyke museli dať EPI lebo dieťa malo vyše 4 kg??? To kde si prišla na to, že pri velkych deťom treba pichaťč EPIdural?

willy_wonka
16. apr 2013

sisqsy27 uplne s tebou sulasim, myslela som presne na tie pripady cisarskych rezov, to zrejme matky nebudu. Tieto vyjadrenia su skutocne pritiahnute za vlasy....

michaelamilan
16. apr 2013

ja som EPI nemala ani nelutujem......neviem posúdiť čo bol pôrod ľahký či ťažký, lebo som prvorodička, ale vydržala som.....podľa mňa to nieje také hrozné ako všetci stále strašia a zveličujú 🙂