Dať si, či nedať si epidurálku na prvý pôrod?
Som v 29 tt a ustavične rozmýšľam nad pôrodom akosi ma tá otázka pohlcuje. Neviem čo má čaká a asi preto tá nervozita. Som prvorodička a tak ako som bola rozhodnutá, že si epiduralku nedám pichnúť zo strachu z injekcií tak teraz sa zase bojím, že budem trpieť ako nikto. Menzes som mávala strašne bolestivý chodila som na injekcie od bolesti.. a často som musela vypiť sama aj deci a pol slivovice, aby sa mi zriedila krv a prestalo to bolieť. Čo som zase už bola navalená z toho a spala 😀 Doktor mi povedal, že epiduralku nech si nedávam. A známe zase, vraj prvorodičky by to nemali. Aký máte na to názor a skúsenosti ???
Vzdy a len vzdy to zavisi od teba.Ty sama seba poznas najlepsie,mozno ti len pomoze to vedomie,ze Aha,pre istotu mam ten epidural pripraveny......A porodis bez neho
Ja som prvu dceru rodila pred 8 rokmi,bez EPI,druhu pred mesiacom s EPI,to sa vobec neda porovnat,s EPI som vobec kontrakcie necitila,iba tlaky v podbrusku,Vobec nerozmyslaj a ak si mozes dat EPI po zdravotnej stranke,tak si ju daj.
@jolly84 preto som napisala skoda sa o to pripravit ked to tak byt nemusi ... myslim ze je skoda ak niekto nikto nerodil ide hned do toho s tym ze to bude tak hrozne boliet ze sa to nebude dat vydrzat - ja som nad epi ani neuvazovala, aj ked je pravda ze tu v uk je iny system a clovek si nemusi tuto dilemu riesit mesiace pred porodom, ale priamo pocas neho ... moj porod bol sice kratky, ale intenzivny - vacsinu z neho si kvoli bolesti nepamatam, ale trvam an tom ze som stastna a hrda ze som to zvladla bez tlmenia bolesti. keby som bola na svk asi by som ako zadne dvierka pripravila vsetko tak aby som ju v pripade potreby mala k dispozicii, ale myslim ze pri nekomplikovanom porode je to skor o sile vole ci to clovek vydrzi...
ja som rodila s epidurálkou, do pôrodnice som prišla bez bolesti iba s odtečenou plodovou vodou, keďže som necítila kontrakcie, tak mi najprv zaviedli ten pakšament na epidurálku, potom mi dali nejakú infúziu na tie kontrakcie a keď sa to už rozbehlo prišla mi anestéziologička dať samotnú epinu. nieje to bezbolestné, kontrakciu cítiš ale iba ako tlak, ja osobne neľutujem, lebo som si užila aj pôrod a aj po pôrode som nemala problémy starať sa o Lili, nebola som zbytočne vyčerpaná bolesťou. pôrod trval od príchodu do nemocnice po tlačenie 7,5 hodiny. keď by som mala rodiť znova tak jedine s epidurálkou, aj mamička na mojej izbe ju mala a bez problémov, v každom prípade sa treba však poradiť so svojím lekárom, každá sme iná a organizmus môže reagovať inak. 🙂
no kočky....rodila som dve deti, o EPI som ani neuvažovala, nemala a som tu.....pôrody neboli ľahké, tiež som sa natrápila, rodila som rovnako obe detičky 14 hodín, počula som sestričky ako si šuškali, že ma nechápu, rodiť takto v dnešnej dobe??? Deti nechceli von, mala som vyvolávačky, čo je ešte ťažšie. Ani pri druhom som nechcela a to som už vedela čo ma čaká. Nechápem prečo sa pýtajú na EPI mamičky, ktoré nerodili. Veď nevedia čo ich čaká, možno budú prekvapené a pôjde to raz-dva. Tiež mám známu, ktorá si to pre istotu vybavila a nakoniec nepotrebovala, malá bola vonku za 4 hodinky. Podobne ako píše katkanova bola som na seba hrdá, že som to zvládla. 🙂
Aj ja rozmýšľam či si dať či nie, či si nezaplatiť radšej doktora. No ale myslím keď už tam budem tak uvidím. Ale veľa žien mi vravelo že si nemám dávať. ;)
osobne poznám tri ženy, ktoré rodili bez bolesti a nemali epidural..
dalšie tri nam poslali svoje pribehy
http://www.zenskekruhy.sk/tehulky/porodne-pribe...
alebo
alebo
alebo si najdite na youtube hypno birth
alebo si kupte knihu Aby porod nebolel
nič z toho vám nezaručí bezbolestný pôrod- lebo to nie je o prečítanej knihe, alebo videnom videu..
tá schopnosť je ukrytá hlboko v nás a čo čo je náš najvačší nepriatel je náš strach
pre ženu je dôležité mať vysporiadaný vzťah so svojou vlastnou maminou a tiež mať pri sebe sustavnú laskavu podporud
@lvka to je fajn, ak Ti nebolo treba, super. mne bolo treba a ked dnesna medicina to umoznuje, tak preco nevyuzit? nikoho nenahovaram, ale ja osobne urcite odporucam EPI. a to neznamena, ze ja som si porod neuzila, alebo ze som horsia matka ( ako tu poniektore pisali, neber osobne 🙂 )
@jolly84 nie, ja si nemyslim ze si horsia matka... ani nahodou.. ja som bola pri porode mojej sestri ked som mala 20 rokov a ona mala pri chlapcoch (dvojickach) epi... no a vedla rodila kocka ktora ju nemala... videla som rozdiel a odvtedy som vedela ze ju chcem....
vsak po porode s mojou skusenostou som prehodnotila toto rozhodnutie... mozno vdaka tomu ze mna osobne to fakt az tak strasne nebolelo.. viem ze su maminy ktore nemaju taky "zazitok" a tym padom si myslim ze je to velmi individualne.... ;)
@lvka nemyslela som na Teba, len som tu citala, ze ak si da zena EPI tak je zla matka a nema ten pocit pri porode, ako by mala mat. je to vec nazoru a je to velmi individualne, kazda ma iny porod, ine predispozicie a milion inych indikacii, ktore urcuje priebeh porodu. neda sa zena odcudzovat, nech sa rozhodne akokolvek. ak budem mat niekedy druhe babatko, urcite zas a znova volim EPI - moj nazor....
Choď na poučenie, aby si to mala a uvidíš (ja som tak mala, z princípu som nechcela, ale istota je istota 🙂). Mne začal pôrod odtečením vody, kontrakcie v pohode, vravela som si, vau, veď to je pohodička... no ale stupňovali sa, stupňovali, potom prišli také, že som si povedala, teda, stále je to vydržateľné, ale ak to bude pokračovať s takou intenzitou, akú to naberalo, tak to ja nevydržím (citlivka som)... a práve, keď som si chcela pýtať, prišiel doktor a zahlásil, že tehotenstvo ukončujeme cisárskym. Takže spinálka. Injekcie sa nemusíš báť, oni ti najprv pichnú malú včielku na umŕtvenie a až potom tú veľkú ihlu (teda, myslím, že to napichujú rovnako ako spinál)... najhoršie bolo vyhrbiť chrbát, lebo to brušisko nepustilo :D Rozhodni sa správne 🙂
aj prof. Rockeschaub píše o tom, že pôrod nemusí byť bolestivý
výsledky na jeho klinike vravia za všetko
no ja uz mam prvy porod za sebou aj s epi a bez toho by som uz nikdy nesla rodit, neviem si predstavit este viac trpiet a ked existuje moznost preco sa zbytocne tyrat bolestou ked nie je treba
Ja mam termin za par dni a sama lekarka mi odporucila epi takze si ju zajednam ale ci vyuzijem to sa rozhodnem az v nemocnici ved kazda sme individualna a nemozme sa skatulkovat niektore maju hororove porody a niektorym babatka doslova vypadnu cize uvidim ako prvorodicka neviem do coho idem ale coskoro zistim 😀 😀
@depenipisapa - nečítala som celú diskusiu, ale môžem k tomu povedať len toľko: ja som porodila dve deti a epi som nemala, nechcem ju ani pri treťom. Neradím sa medzi mamičky, ktoré sa boja ihly, alebo sa vyžívajú z bolestí, tak ako tu jedna mamička písala, že "jedna baba povedala". Čo sa týka samotného pôrodu, nie je to žiadne utrpenie, dá sa to krásne zvládnuť. Takže "ako kôň" zásadne "netrpíš". Idem na to logicky. Epi ti nemôžu pichnúť skôr, ako budeš otvorená na XY, neviem to presne, ale určite si kontrakčné bolesti vychutnáš bez nej. Väčšinou čo som čítala, dievčatám ju pichli tak cca hoďku, polhoďku pred druhou fázou, samotným pôrodom. Čo je už tá hodina oproti tým piatim dajme tomu, ktoré si si už v bolestiach prežila. No a keď prihliadnem na pôrod samotný, nie je to už také bolestivé, ako tie silné kontrakcie v prvej fáze. To trvá už len 10-15 minút. Pri tomto zas bolesť veľmi pomáha k tomu, aby si správne tlačila. Toto zas nemôže vedieť mamina, ktorá bez epi nikdy nerodila. Ak ju necítiš, netlačíš správne. Potvrdila mi to sestra, ku ktorej chodíme na predpôrodnú prípravu. Ona sama epidurál neodporúča, vraj z dlhoročných skúseností vie, že epi pôrod len zbytočne predlžuje. Nie som odporca epi, je to len môj skromný názor na to celé. Veď my ženy sme predsa prispôsobené od prírody k tomu, aby sme rodili bez akýchkoľvek oblbovákov. To telo sa samo prepne do režimu, kedy bolesť redukuje a najdôležitejšia v celom pôrodnom procese je psychika. Na to nezabudni, z bolesti sa teš, pretože ako nám povedali, čím skôr príde, tým sme bližšie k bábätkám. 😉 Rozhodni sa sama ako chceš, držím palce.

Ja som bola pripravená na pôrod s EPI, no bohužiaľ alebo našťastie mi ju už nestihli pichnúť, lebo nevedeli zohnať lekára. Ale dnes som rada, ze som si ju nedala. Pôrod som mala rýchlejší a nie je to nič čo by sa nedalo prežiť... 🙂 Ja už by som si ju ani k druhému pôrodu nedala.