Dôvody na pôrod bez zazmluvnenia lekára?
Co vedie ludi k tomu ist rodit bez zazmluvnenia porodnika?
Moj gynekolog pracoval aj v nemocnici tak som ai ho zazmluvnila aj z toho dovodu ze poznal mna, moj zdravotny stav aj priebeh celeho tehotenstva. Nejakeho cudzieho nema zmysel podla mna. A bola som spokojna, kludnejsia aj vsetko prebiehalo tak ako aom chcela.
@lucia13022023 To je u Vas v nemocnici. Normalne sa za nadstadard plati, nemusis mat zazmluvneho.
@mircalla u nás a v mnoho ďalších pôrodniciach. Žiaľ to tak v mnohých funguje, pokiaľ nemáš zamzmluvneneho doktorka, nadštandard nemáš. Čiže ma to dosť veci spoločne.
Co je na to riskantne?
Ak je toto riziko, tak to si predstav taku sialenost ako rodit doma bez lekara.
Platit as po porode nie je dobry system. Zvysuje to sance ze ta porodnik donuti do vyvolavacky len aby bol pri porode, alebo bude do porodu zasahovat aj ked to nie je nutne, zase len aby mal zaplatene viac.
Tvoje myslenie dokazuje ze si myslis ze zena sa chodi do nemocnice odrodit lekarom, miesto toho aby isla do nemocnice porodit sama. Ak sa propravujes na porod, tak by som ti poradila ist radsej touto cestou, namiesto toho aby si si zamluvala doktora s najlepsimi recenziami.
První porod se smluvním porodníkem byl celkem horor, na druhý jsem ho nevím proč znovu zasmluvnila, ale naštěstí měl dovolenou a tak jsem ušetřila a porod byl fajn. Je to podle mě kravina, asi je to psychická podpora, ale po porodu pochopíš, že to bylo zbytečné.
Je to opravdu o síle věřit si, myslet pozitivně a těšit se 🫶
@lucia13022023 V akom meste?
@mircalla Levice napríklad, Nitra.. Stačí si prečítať viac recenzií na rôzne pôrodnice, na Fb je skupina kde sa píšu recenzie na pôrodnice a ja ich tam takýchto až až. Pokiaľ si nezazmluvnis dr, nemáš nadštandard. Aj keď by to tak nemalo byt.
@lucia13022023 no v Žiline napríklad nie, ani v Martine.
@michaela329 napísala som niekde ze v každej pôrodnici?
Mala som zazmluvnené ho, dobehol na poslednú hodinu pôrodu,, radšej som mala dať peniaze tomu čo pri mne strávil 10 hodín. Druhý pôrod bez zazmluvnenia, bez nástrihu, perfektný pôrodník(súkromná nemocnica), tam snáď boli všetci super. Možno to psychike pomôže, ale aj tak tie bolesti zazijes ty a nie ten pôrodník..
No ja keď sa nad tým zamyslím, tak každý z tých lekárov, čo máva bežne službu, bol aj viackrát zazmluvnený. Niektorí častejšie než iní, ale všetci za svoju kariéru nespočetné krát, čo ho vlastne robí rovnako kompetentným ako ostatných.
Beriem, existuje pár pôrodnici, v ktorých pôsobí pár jednotlivcov, ktorí majú tak zlú povesť a recenzie, že na nich nikto nechce natrafiť.
Ale vo väčšine pôrodníc je každý lekár súci pomôcť žene odrodiť. Štatisticky dokonca väčšina pôrodov je bez nejakých závažných komplikácií. A rodia sa deti nie na desiatky ročne, no cez 48 000.
A čo viem, v pôrodnici kde som rodila, okrem služby konajúceho lekára bol vždy aj niekto starší a skúsenejší po ruke, keby trebalo.
A počas dňa dupľom, keď majú ďalší lekári službu v nemocnici na tehotenských poradniach a vizitách.
Akože to má aký význam????
Úplne zbytočná otázka.
Môj dôvod zazmluvnenia - prvé dieťa som išla rodiť z Bratislavy do 300km vzdialenej pôrodnice a keďže som mala pôrodný plán odobrený primárom a takisto som si všetko prešla s ním, pochopiteľne som chcela aby ma odrodil on, proste maximálnu dôveru som v neho mala.
Druhé dieťa som rodila v inej pôrodnici, keďže bola súkromná a pôrod drahý tak som rátala s tým, že každý pôrodník tam je dobrý. Ak by som však rodila ešte raz (čo nebudem) tak by som si zazmluvnila pôrodníka, vďaka ktorému mám druhé dieťa živé a zdravé.
Na zazmluvnení konkrétneho pôrodníka nevidím nič iné ako platenú službu na základe nejakej dôvery alebo očakávania. Tak ako si vyberám a zaplatím iných odborníkov, či už doktorov, zubárov alebo hoci kaderníka konkrétneho, tak si žena má chvalabohu možnosť zaplatiť toho, kto jej dieťa na svet privedie.
Keďže je to zazmluvnenie tak je to obojstranný akt, s ktorým súhlasia obe strany čiže je to obchod. No big deal 🤷
@lucia13022023 ok, beriem.
Prečo? Pre rôzne skúsenosti.
Na mne sa chcel zacvičiť mladý lekár a vyvolať mi pôrod záťažovým testom, o ktorom ma ani nechceli informovať. Nakoniec ma pustili na základe iného lekára po zmene služby. Zajednala som si teda lekára a zrazu už bolo všetko ok. Ubehli 3 týždne a rodila som v termíne. V deň pôrodu mal službu on a kedže bol piatok, on išiel na dovolenku, urýchlil mi pôrod a (to ho citujem) všetko čo sa mohlo sa dokazilo.
Neviem, čo je horšie. Či vypudiť zo seba predčasne dieťa, alebo oživované dieťa pre výpadok kontakcií, prolaps, nevytvorenie mlieka a popôrodná depresia.
@autorka. Mala som raz zazmluvneneho....aj vybavený cisársky kvôli KP......no aj tak ma primár presvedčil ze nepôjdem cisárskym. Nechali ma odradiť prirodzene......a ešte aj študenti medicíny boli privolaný. Platila som po pôrode...ale v podstate neviem prečo keďže viac boli sestričky akčné....a potom primár....nie zazmluvneny lekár.
Myslím si ze je to fajn , ak to pomôže mamičke po psychickej stránke, že ma istotu.....inak je to vyhodený peniaz
Ja som mala nezazmluvneneho porodnika na prvynporod s uzasnou porodnou asistentkou, druhy som riskla a nebolo to dobre - moj anzor asistentka na vsetko tlacila, len hop hop nech uz to je a to som mala porody rychle. Pri tretom som chcela zazmluvnit dr z prveho porodu. Pan doktor z prveho porodu bol velmi chapavy a sam mi predpovedal, ze pri tretom sa nestihne ani obut (na zaklade skusenosti s predoslymi porodmi), ak pojde z domu nestihne to a tak aj bolo. Verim, ze keby mal sluzbunprisiel by. Nakoniec tam bol mily lekar, trosku v soku z rychleho priebehu 😅dobra asistentka a ja som vdacna, ze pan doktor bol flexibilny a navrhol taketo riesenie a vsetko dobre dopadlo.
Rodila som bez zazmluvnenia 2x a čo ma k tomu viedlo? Čo ti ja viem, jednoducho som verila tomu, že ma aj nezazmluvnený pôrodník odrodí a stalo sa :D
Ja som z doby, kedy sa ešte nezazmluvnovalo, pri 21 ročnej dcére mi dokonca prvý krát robili ogtt, Dovtedy to nebolo. Pri synoch 19 a skoro 18 už bola možnosť, ale stálo to pol výplaty. A potom som si povedala, že keď pri prvých deťoch nebol zazmluvneny ani pri ďalších nemusí byť...
Mna napr ani nenapadlo si niekoho zazmluvnit.
Prisla som do porodnice a bola som vzdy spokojna.
Rodila som v ZA
Nezazmluvnenie pôrodníka je pre teba veľmi riskantné? Píšeš ako keby v takom prípade tam ženy išiel rodiť údržbár 😁
@misinka0611 su aj zli lekari a ked akurat zly lekar ma sluzbu a zena komplikaciu,tak vtedy to je riskantne.alebo ked lekar ma pocas sluzby uz 5. porod a ja som siesta tak je tak unaveny,ze sa bud nevie sustredit alebo si ma odbije,stavalo sa,ze dali nieco na utlmenie /zastavenie kontrakcii aby zenu mohol rodit lekar,ktory prebera sluzbu a je oddychnuty,potom z toho bola zbytocne sekcia.proste ludsky faktor je celkom silny,ale aj ine okolnosti.tak preto niektoré zeny sa s niekym dohodnu.viem,ze je to dobrý lekar,dohodneme sa na postupoch,atd.
@bessdonna Aj ten zazmluvnený lekár môže byť zavolaný k pôrodu po 12 stke a tých 5 pôrodov mať po sebe. Tiež žena môže čakať lebo kým príde iný sa jej radšej nedotkne. Môže vstať v noci a tiež byť unavený, oťapený. Môže odísť na dovolenku a riešiť urýchlenie pôrodu vyvolávaním o 2 dni skôr. A teda vyvolávanie nie je žiadne lážo - plážo. Ja si myslím, že sa tomu prikladá väčšia váha, ale ak to niekomu pomôže na psychike OK. Ja som sa snažila vybrať pôrodnicu kde sú podľa mňa odborníci a nie je tám zlý lekár kt. zvrzáva pôrody.
Čisto som reagovala na to, že ako tu niekto píše o riskovaní. Pod riskovaním si predstavujem iné veci, napríklad rodenie doma.
@misinka0611 s tym porodom doma uplne suhlasim.nepaci sa mi ako k tomu niektore nabadaju tie zeny.a urcite je to tak,plateny lekar tak isto moze mat tazky den tiez tie peniaze sa daju investovat aj lepsie.ja by som si pre istotu zazmluvnila,ak by som este rodila.ale mozno falosna istota to je.

Nemala som porodnika zazmluvneneho, ale na moje a drobcove stastie bol v nemocnici lekar, ktory nas oboch zachranil. Zazmluvnenie by mi nepomohlo, porodila som do polhodiny. Mesiac predcasne.