Druhý cisársky - spinal, epidurál alebo celková anestézia

luucciaa
7. okt 2016

Babule ahojte, viem ze týchto tém je tu dost ale nenašla som žiadnu na môj prípad 😉 prvý pôrod, cisár spinalom rok 2014 pre polohu KP v NR. Spinal pichli na druhý krát, nepríjemne ale nie bolestivé, no okamžite po napichnuti mi velmi klesol tlak, bolo mi na vracanie, zle sa mi dýchalo, mzitky pred očami aj v lahu, 1.efedrin nezabral, 2.hned na to uz ano. Operácia bezbolestna len tlaky som cítila. Nohy prisli ku sebe asi az po 6h. No na tretí den mi ztuhla chrbtica v jednom momente od krížov az po zatylok a aj plecia az po ramena, nevedela som pohnúť hlavou a hrozné migrény este dva tyzdne po operácii. Teraz ma čaká asi opäť cisár a mam dilemu ci opäť Spinal napriek všetkému alebo skor epi ci celkovu. Ak by sa tu našiel niejaky odborník a poradil mi ev.napisal ake su pri jednotlivých amesteziach rizika, velmi by mi to pomohlo pri rozhodovaní. Píšte sve príbehy, názory, odporúčania ... Dakujem 😉

cerez
7. okt 2016

Ja len dodám, že pri cisárskom je spinál alebo úplná anestéza. Epidurál sa používa pri prirodzenom pôrode.
Ja mala zas po spinálke veľké bolesti hlavy.

luucciaa
autor
7. okt 2016

Este dodám ze momentalne užívam železo pre anémiu a detralex pre stredne ťažké az ťažké oslabenie ciev v nohách a veľkú krcovu žilu na vonkajších genitaliach...

luucciaa
autor
7. okt 2016

@cerez no tiez som si to myslela ale vo vela diskusiách som sa aj od anesteziologiciek docitala ze aj epi je možnosť pri cisári

alchemilkazltozelena
7. okt 2016

@luucciaa mylis si pojmy. Epi nema nic s cisarskym..epi sa dava pri prirodzenom porode na zmiernenie bolesti

cerez
7. okt 2016

@luucciaa Len si to neviem predstaviť. Pri epidurálke sú zmiernené bolesti, ale pri spinálke je telo znecitlivené od pŕs k nohám. Takže rodička nič necíti, iba ten tlak ako vyberajú dieťatko z bruška.

cerez
7. okt 2016

@luucciaa Neviem si to predstaviť. Pri spinálke je telo znecitlivené od pŕs k nohám a rodička cíti len tlak pri vyberaní dieťatka z bruška v istom momente. Tak som to cítila ja, ale bolesť som necítila. Pri epidurálke sú zmiernené bolesti počas kontrakcií.

luucciaa
autor
7. okt 2016

@alchemilkazltozelena myslela som si to tiez ale anesteziologičky na diskusiách tu na komiksoví ma vyviedli z omylu. Da sa aj epi, vraj KE výhoda ze si nohy aj cele telo cítiš ale bolesť nie a výhoda vraj oproti spinalu ze lepsie vedia dávkovač anestetikum. Pri prirodzenom epiduralom dávajú analgetika a pri cisári anestetiku - tot info od odborníka. Vraj ju pri cisári dávajú mene často ale ked sa neda ani Spinal ani celková ide na rad aj pri cisári epi

cerez
7. okt 2016

Najprv sa mi môj príspevok neukázal a teraz kukám je to 2x. 😀

luucciaa
autor
7. okt 2016

A ja pisem ako ***** lebo mi telefón nahrádzuje slovíčka 😀

cerez
7. okt 2016

Fíha, tak teraz som aj ja o niečo múdrejšia. 🙂 Toto som fakt netušila.

zonjushe
7. okt 2016

@cerez pri cisarskom sa moze pouzit aj epidural, len je riziko vacsej citlivosti pri operacii, ale nemusi byt..
@luucciaa ja som mala 2x sekciu a 2x spinal, oba razy po napichnuti klesol tlak, zvracanie, pocit na odpadnutie, po chvilke to preslo..na 4 den katastrofalne bolesti hlavy..ak bude este jedna sekcia, neviem ako sa rozhodnem, ci to este raz prezijem so spinalom/epiduralom alebo sa dam do celkovej, ktora tiez nie je ziadna vyhra..

luucciaa
autor
7. okt 2016

@cerez no ved toto, teraz som este viac zmätená kedze este ďalšia možnosť pribudla 😀

cerez
7. okt 2016

@zonjushe Mne ho v RK vôbec ani nepovedali. Povedali mi len o dvoch možnostiach. Preto som prekvapená.

luucciaa
autor
7. okt 2016

@zonjushe presne ako píšeš, tie komplikácie zo spinalom spojené mna dost desí ale zase pri celkove mas tiez dost vela rizík plus navyše sa este aj anestetikum dostane do bábätka ... ja fakt neviem ako sa rozhodnúť ...

luucciaa
autor
7. okt 2016

@cerez ani mne v NR pri prvom len o epi pri cisári som sa tu teraz docitala

zonjushe
7. okt 2016

@cerez
@luucciaa
epidural sa pri sekcii neponuka, ale je tu tato moznost..vyhoda je aj v tom, ze epiduralny kateter ostava zavedeny, cize tie prve 2 dni sa moze dopichnut a tak sa tlmi bolest po sekcii..

luucciaa
autor
7. okt 2016

@zonjushe ty si z oboru, ci?? 😉

dionyzka
7. okt 2016

ja som mala pri cisarskom reze epidural a islo o akutny cisarsky rez, nie planovany. Neponuka sa preto, pretoze nie je hradeny poistovnou. Je to rozhodne lepsia volba ako spinal.

luucciaa
autor
7. okt 2016

@dionyzka a vedela by si mi napisat v čom je lepší?? 😉

dionyzka
7. okt 2016

@luucciaa spinal ma viac negativnych ucinkov, omnoho horsie sa po nej citis ako po epidurali - presne ako to popisujes, s epidiralkou by toto nestat nemuselo.
Epiduralka sa bezne pouziva pri operaciach napr. hemoroidoch, netreba sa bat, ze budes nieco citit.
Inak, ak mas v sprave, ze si mala taketo silne negativne ucinky, vobec by nemali uvazovat nad spinalom.
... ale ak je nejaka sanca, rozhodne sa pokusaj o prirodzeny - ak Ti to zdravotny stav dovoluje. To, ze bol prvy cisarsky neznamena, ze druhy nemoze byt prirodzeny.

luucciaa
autor
7. okt 2016

@dionyzka aj by som chcela skor prirodzene len uvidime ci kvoli tym cievam budem mocť alebo nie. No ak nie budem skor teda pytat epi.

mmmj
7. okt 2016

@luucciaa ja som mala pri prvom spinal, druhykrat som chcela rodit prirodzene, mala som potom napichnuty aj epidural. Kedze porod nepostupoval, dopichli mi este epidural a mala som druhy cisarsky s epiduralom. Keby nieco, kludne sa pytaj.
Bolo to samozrejme kus bolestivejsie ako spinal, ale dalo sa to zvladnut. Vyhoda je, ze som si normalne citila nohy a potom mi uz kanyla ostala a proti bolesti mi dopichli do nej lieky. To zase bolo ovela komfortnejsie ako injekcie proti bolesti po prvom cisarskom.

uglybetty1234
7. okt 2016

ja som mala prvy celkovy cisar a druhy spinal. Ak budem mat tretie babatko chcem celkovy. Spinal som zle znasala, zaciatok bol fajn po vybratie babatka,potom mi klesol tlak, bolo mi na zvracanie, citila som strasny tlak ako mi tacili na organy atd... Tak mi nieco pichli a prebrala som sa az na sitie poslednej vstvy. Na treti den mi stuhol krk a nemohla som hybat hlavou, opuchlo mi oko. NO otras, nevidela som ani poriadne na babatko ak som nelezala. A tych 20 sekund co som videla maleho po vybrati sa neoplatilo, nakolko potom som ho videla sporadicky dva dni a aj to som sa nemohla hybat. Za mna celkova.

jarka87
7. okt 2016

Nedá mi nenapísať. Ako niekto by si dobrovoľne vybral celkovú narkózu? Veď to je nebezpečnejšie pre teba, pre dieťa. Hádam nad tým reálne naozaj neuvažuješ. Ja som bola v celkovej narkóze, hrozné, potom hrozné, pri spinali vieš aspoň, či dieťa je ok, mne po narkoze nikto nic nepovedal. Si mama, budeš mama, tak musíš predsa niečo vydržať. Navyše, pokiaľ si dobre pamätám, tak pri celkovej narkóze sú aj lekári tlačení časom nejak. Určite dobrovoľne narkózu nie.

dionyzka
7. okt 2016

@luucciaa ak to bude mozne, urcite skus prirodzene.
Ak by bol potrebny cisarsky, epiduralku vybavuj skor, povedz, ze si mala vela vedlajsich ucinkov a nedaj len na nazor jedneho lekara.
Moja suseda robi na chirurgii a tiez hovorila, ze spinal nie. Pacienti maju velke problemy s vedlajsimi ucinkami - takze opat je potrebne velke mnozstvo inych liekov. Co v pripade rodicky prechadza do mliecka a hned peknu davku liekov dostane i babatko.
Velmi Ti prajem prirodzenou cestou, nech to dobre dopadne! Drz sa!

kristinka86
7. okt 2016

@luucciaa Mňa čoskoro čaká tretia sekcia a teda zas si zvolím celkovú anestézu. Spinal by som si nedala. Kámoške ho pichli 2x a aj tak cítila, ako ju režú. Nejak sa jej znegovali účinky s liekmi, ktoré jej predtým podali, či čo. Teda, nakoniec ju dali aj tak do celkovej.
A po druhej sekcii som bola na izbe s pani, ktorá mala tiež po spinale problém vstať. Necítila si nohy, keď ich položila na zem. Ona rodila ráno v ten deň čo ja večer. Ja som ráno na druhý deň vstala a pochodila, ona ledva spustila nohy na zem a nič. O bolestiach hlavy ani nevravím - ja som to nemala vôbec.
O epi som tiež nepočula, ani to ako možnosť anesteziologička neuvádzala.

luucciaa
autor
7. okt 2016

@mmmj mne síce dávali do žily infúzie s analgetikami po OP ale nemala som pocit ze by zaberali, bolelo ma to po sekcií neskutocne

luucciaa
autor
7. okt 2016

@jarka87 hej hej celkovu zvažujem az ako posledné riešenie len nie vzdy je to mozne lebo všeobecne mam velmi nízky tlak a ak by mi mal klesnúť tak ze nakoniec odpadnem tak to tiez nieje boh vie co pre babo ani pre Teba samotnú ... viem ze Spinal je asi vo finále výhodnejší ale predsa rada si vypočujem aj ine názory ... viac hláv... 😉

luucciaa
autor
7. okt 2016

@dionyzka Dakujem krasne! Ved sa po pôrode ohlasim ze co a ako 😉

mmmj
7. okt 2016

@luucciaa no s tym epi to bolo s tou bolestou po sekcii neporovnatelne lepsie. Ale neviem, ci to umoznuju aj standardne, alebo len preto, ze ja som uz to epi mala napichnute pred sekciou

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre