Druhý cisársky - spinal, epidurál alebo celková anestézia
Babule ahojte, viem ze týchto tém je tu dost ale nenašla som žiadnu na môj prípad 😉 prvý pôrod, cisár spinalom rok 2014 pre polohu KP v NR. Spinal pichli na druhý krát, nepríjemne ale nie bolestivé, no okamžite po napichnuti mi velmi klesol tlak, bolo mi na vracanie, zle sa mi dýchalo, mzitky pred očami aj v lahu, 1.efedrin nezabral, 2.hned na to uz ano. Operácia bezbolestna len tlaky som cítila. Nohy prisli ku sebe asi az po 6h. No na tretí den mi ztuhla chrbtica v jednom momente od krížov az po zatylok a aj plecia az po ramena, nevedela som pohnúť hlavou a hrozné migrény este dva tyzdne po operácii. Teraz ma čaká asi opäť cisár a mam dilemu ci opäť Spinal napriek všetkému alebo skor epi ci celkovu. Ak by sa tu našiel niejaky odborník a poradil mi ev.napisal ake su pri jednotlivých amesteziach rizika, velmi by mi to pomohlo pri rozhodovaní. Píšte sve príbehy, názory, odporúčania ... Dakujem 😉
Ťažko sa k tomuto vyjadriť, lebo každá žena je iná, každý organizmus je iný a čo vyhovovalo jednej, nemusí druhej. Takisto aj tá istá žena môže po oba razy reagovať a prežívať to úplne inak.
Ja mám za sebou jeden cisársky - gemini - so spinálom a nemôžem si ho vynachváliť.
Myslela som si, že mi bude nepríjemný ten pocit, že nemôžem hýbať nohami a pod, ale absolútne bez problémov 😉
Na druhý deň po pôrode som už veselo "behala" a vozila si deti v tom sklenenom vozíčku 😀
Ale zasa, mala som 23 rokov 😝 😀
Lekári boli radi, že som sa rozhodla pre spinál. Hovorili mi, že je to menšie riziko pre mňa aj pre deti, a že pri celkovej anestézie dostanú tej dávky oblbováku viac a lekári sa musia viac ponáhľať.
Pre mňa bola obrovská výhoda, že som deti okamžite ako ich vybrali z bruška počula a videla.... a ešte k tomu mám aj panický strach z celkovej anestézie a z toho, že sa už nezobudím... takže u mňa nebolo o čom 😀
Deň po mne mala plánovaným cisárskym rodiť žena jedného tamojšieho doktora... tak on ju normálne zaviedol ku mne, aby som ju presvedčila, aký je spinál super, lebo že sa nechcela dať presvedčiť ním 😀
@elenita 😀 Tak toto je super príbeh 👍 No ja mam všeobecne nepríjemný pocit z operácie, o celkovej anestezii ani nehovorím len kedze ide o bábätko v brušku chcem sa rozhodnúť co najlepsie s co najmenšími rizikami. Preto chcem počuť co najviac skusenosti aj názorov at uz od odborníkov ci mamičiek 😉
@luucciaa inak ja som ani pri spinale nemala ziadny problem, mozno to u teba bolo tym problematickym napichnutim. Ja som nemala ziadny problem ani pri napichnuti ani potom. Ziadne bolenie hlavy, nic. Takze ani u teba by sa to nemalo zopakovat. Urcite je spinal setrnejsi ako celkova anesteza, pre Teba aj babatko. A aj ho hned uvidis, po celkovej je clovek mimo este dost dlho, ved mnohi zvracaju, je im zle a pod. A celkova ma aj viac rizik.
ja som mala celkovú ... ani mi inú na výber nedali 🙂 pri celkovej sa veľmi ponáhľajú s vybratím bábätka... mňa anesteziologička uspávala na poslednú chvíľu... ešte som počula doktora povedať "skalpel prosím" vyvalila som oči na anesteziologičku, že veď som ešte hore a ona sa na mňa usmiala a viac si už nepamätám 🙂 mám dvojičky a obaja chlapci boli von do 5 min. potom ako ma uspali 🙂 takže rýchlovka 🙂 aby sa čo najmenej anestetika dostalo k bábätkám... po celkovej som mala jediný problém... keď som sa prebrala na pooperačke neskutočne sa mi točila hlava a keďže strop majú kazetový, tak má tie točiace sa štvorce privádzali do nepríčetnosti 🙂 cca po hodine to prešlo a inak bez problémov iba klasika bolestivosť ako po operácii... to s narkózou nemalo nič spoločné ...
@mmmj Viem, že je to individuálne, no mne po celkovej narkóze nič nebolo a po oboch pôrodoch som na druhý deň chodila. Žiadne zvracanie, bolesť hlavy, atď. A maličkú mi ukázali pri prvom dojčení hneď - narodila sa o 17tej a o 18tej mi ju už doniesli. Nebola som nijako mimo a normálne mi ju aj priložili a hneď sa aj prisala a dokonca pribrala z kolostra - malinko, ale predsa. 😉
@willino1 Súhlasím. Pri mne tiež čakali do poslednej chvíle. Aj mi to vysvetlili, že čím kratšie v narkóze, tým lepšie. Personál bol tam, ja pripravená, no na pôrodníka sme čakali chvíľku. Počula som len: "Dobrý deň, pán doktor. Môžeme začať?" A potom už nič. 😉 😀
a ešte bola na izbe so mnou baba, čo rodila normálne a prvý mala cisársky... zaplatila si epidurálku a nakoniec jej ju odmietli dať... že pri prirodzenom pôrode nemôže mať epidurálku, pretože musí cítiť, či jej náhodou nepraská jazva po cisárskom...
@kristinka86 jasne, ze je to individualne, ale vseobecne sa berie celkova ako vacsia zataz pre organizmus. Aj kamoska si nevedela vynachvalit celkovu anestezu pri sekcii.
@mmmj Mňa sa napr. pri prvej sekcii ani nepýtali akú chcem. A pri druhej som už automaticky povedala celkovú. Nevravím, že to je výhra, ale mne to tak vyhovovalo. Ja mám napr. veľký strach, že by ma zle pichli a ochrnula som. Jasné, somarina. Ale je to u mňa ako u niekoho, čo sa bojí, že sa po celkovej nepreberie. 😝 😉 A druhý strašiak pre mňa bol, že by som cítila tie tlaky, zvuky a podobne. To by som asi odpadla. 😅 A najhoršia možnosť je, ak spinal nezaberie a aj tak dajú celkovú. 😔
@kristinka86 ja by som zase nedbala, keby som sa na ten cisarsky mohla aj pozerat. Mne ta plachta pred xichtom zavadzala 🙂
Ja som mala celkovu.tiez mi dali na vyber ci ciastocnu alebo celkovu.Ked som sa pytala na tu ciastocnu ze co to obnasa tak mi sestricka povedala ze od pasa na dol umrtvene a ze po ciastocnej strasne boli hlava.tak som hned povedala ze radsej celkovu.skoncila som na operacke s placom.migreny som uz zazila a druhy krat neviem ci by som to zvladla a bohvie ci by mi dali nieco od bolesti hlavy a ci by mi to pomohlo.takze ak budem druhy krat rodit cisarom tak urcite celkovu.
Ahoj, ja som obe deti rodila plánovane sekciou spinalom a oba pôrody v pohode. Bez bolesti, bez nevoľnosti alebo zvracania. Iba pri prvom som mala strašnú zimnicu ešte pred pichnutím spinalu, ale to bolo asi zo stresu a strachu z neznámeho, lebo druhý pôrod prebehol bez komplikácií.
@luucciaa Ahoj, ja mam 5 sekcii - prva v celkovej, druha spinal (mala som po nom obdobne problemy ako ty, tie stuhnutia chrbtice + samozrejme bolesti hlavy, trvalo to skoro mesiac), tretia bola z toho dovodu v celkovej, stvrtu a piatu som mala epidural a bolo to super - celkova bola pre babo uz velke riziko, lekari sa bali, ze bude dlho trvat, kym sa dostanu k babetku, kedze to uz bola 4. a 5. sekcia, ze tam budu zrasty... a spinal som odmietla a ked som im vysvetlila, ake som mala po nom problemy, tak ma nan ani nenahovarali. Drzim palce.
@luucciaa ja som mala prvy cisar akutny teraz po roku a 5tich mesiacoch ma caka dalsi planovany inak rodit nechcem po tak jratkej dobe po sekcii si netrufam tlacit a urcite by to znova dopadlo akutne aj tak a za mna celkovu anestezu prvy ked bol akutny tiez bola celkova a nemala som ziadne problemy ani bolesti dufam ze to bude teraz rovnake
Ja uz skor celkovu vylučujem kedze lekár ma naozaj veeeelmi obmedzený cas na samotné vybratie bábätka od uspatia mamičky. Čítala som ze to musí stihnúť cca za 5min a tam je podla mna viac rizík spojených s ponahlanim sa. Skor riešim ci epi alebo spinal no asi bude rozhodujuce ci mi ho v NR vobec ponuknu ci ho pri cisári vobec robia. Ak nie tak budem musieť tie migrény a stuhnutu chrbticu prečkat ;)

@kristinka86 tak tak len aj Ta celková ma dost rizík nie len pre Teba ale aj pre babo lebo dostaneš tolko liekov do tela ze az ... na druhu stranu ked Spinal skončí nakoniec celkovou tiez to nieje výhra. Ja sama mala uz asi 5x celkovu a vzdy som ju teda dobre znášala len teraz kedze sa jedna o pôrod sa mi do nej velmi nechce a navyše mam dost problem momentalne s cievami co asi pri celkovej z ohladom na rizika z celkovej nieje najvhodnejšie. No viem ze nakoniec tak ci tak lekár rozhodne ktorá je najviac vhodná a clovek aj tak bude nakoniec dôverovať jeho odporučení.