Epidurál. Áno alebo nie? Ako sa rozhodnúť?
Odporúčate rodiť s epidurálkou alebo radšej bez? Stále sa neviem rozhodnúť, či si ju dať pichnúť, alebo nie.
Ahojky,tak ja jsem rodila 3x prirozene bez epi,protoze nebyla nikdy vhodna situace k aplikaci a ted to proste chci zkusit za kazdou cenu,protoze to snad nemuze byt horsi nez rodit bez niceho.I kdyby epi zabrala jen trosku,tak diky za to 😎
urcite nie 😕
Ja som bola od zaciatku rozhodnuta za epi a neolutovala som. Po tom ako pi ju pichli nastala neskutocna ulava, nechcem si predstavit kam by ta bolest zasla, keby mi ju nedali. 😉 Neodcudzujem nikoho, kazdy ma pravo rozhodnut sa, no pride mi to ako lepsia volba, ked Ti to pomoze, a mas potom viacej sil na vytlacenie, ako ked uz potom v zavere od bolesti absolutne nevladzes tlacit. Ked mi nieco moze pomoct od bolesti, preco si to nedat. Na druhy den mi nic z nej nebolo.
prežiješ to aj bez epi neboj... aj tlačiť budeš musieť /a aj zvládneš tlačiť/ 😉
Prvé som rodila bez epi-a bola som rada, bolelo to nehorazne a dlho ,ale stalo to za to....bola som na seba hrda...no ale dcerku som už rodila s epi...porod sa absolutne nerozbiehal,ajked som mala časté a silné kontrakcie,už som nevladala, skolabovala som ,a už mi bolo jedno,po niekolkych hodinach som poprosila o epi...Dr. sice nechcel ale nechal sa ukecať, a ako mi ju pichli sa mi ulavilo, no zrazu sa vdaka nej tak rychlo rozbehol porod-behom 10 minut a ja som ležala a citila som neskutočné tlaky, a ja trubka som si myslela že to je normalne,a to sa malá už drala von. našťastie Dr. sa na mňa prišiel pozrieť, zbledol strašne 😅 ...takže mam zmiešané pocity z epi,asi by som si ju už nedala. Aj porod bol taky čudny, prvy boluplne prirodzeny,a pri malej som bola akoby mimo. A kríže ma boleli asi 8 mesiacov, v tej časti vpichu 😖 ...ale nie som ani zastanca ani odporca,každá žena sa pozná, čo vydrží, čo nie 😉
Ja som bola za prirodzeny porod bez neprirodzenych zasahov a nelutujem. Bolesti sa dali v pohode predychat - pomohla mi priprava na gravid-joge, pocas kontrakcii mi mm masiroval smerom dole krize kde to bolelo a ani som nevedela ako a bola som otvorena - fungoval mi prirodzeny oxitocin a endorfiny a cas som ani velmi nevnimala, na tlacenie som mala dost sil, maly sa narodil za necelu polhodinku od prichodu na porodnu salu...a navyse bez akehokolvek porodneho zranenia - dufam ze sa mi tak podari aj druhy porod, samozrejme zase bez epi...
ja som pri prvom nemala možnosť,pri druhom som to odmietla a dobre som urobila,mala som dosť ťažký pôrod akokoľvek som sa snažila nedokázala som malého vytlačiť,nakoniec sa mi to hádam z posledných síl podarilo a potom mi sestrička povedala, že keby som si bola dala epidurál, tak by bolo zle nedobre,malý by sa asi živý nebol narodil.
ja som jakuba isla rodit normalne, ale kedze sa to skomplikovalo, rodila som sekciou a epiduralom, kedze som bola otvorena .... Lukasa som mala tiez sekciu a spinal ... nemala som ziadne bolesti, ani hlava, treba len vela pit 2-3 litre do dna, ani miesto vpichu .... 🙂
ja som dcerku rodila bez epi lebo som nevedela do coho idem a bola som velky hrdina ale potom v tych krcčoch by som zanu dala vsetko 🙂 pri druhom si urcite dam uz budem vediet co ma caka....viem ze su tam aj nejake ruzika ale co je dnes bez rizika? 🙂
Ja som mala EPI pri oboch porodoch a uz nikdy viac... pri prvom problem odpadavala som prvu noc a dusila som sa, pri druhom som to mala zle pichnute, bolest som citila uz po 30 minutach ucinkovania a neskor som mala take bolesti hlavy ze to nikomu neprajem a teraz ma stale bolieva miesto vpichu. Ale ked je to dobre pichnute a nie su komplikacie, tak to porod dost ulahci.
Ja som mala epidural a bola som spokojna. Porod prebehol bez akychkolvek komplikacii, vpich bol takisto v pohode a potom som nemala ziadne problemy. Nebolelo ma absolutne nic, ani hlava ani krize. A porod som si uzila uplne bez stresu 🙂
prve dieta som rodila bez epi, bola som ako vacsina zien, hovorila som si "zvladli to ine, zvladnem to aj ja". Priebeh 1 doby-, bolesti, kontrakcie, dalo sa vsetko zvladnut- pohodicka, ale ked som mala malu vytlacit, strasne to bolelo, ja som uz nevladala, bola som uplne vycerpana, sestricky sa mi museli zavesit na brucho, ja sama som citila, ze nespolupracujem. Myslela som, ze umriem, dala by som vsetko za to, aby to odrodil niekto za mna. (Dosledkom "tazkeho porodu" som musela s dcerkou cvicit vojtovku, ale to je uz ina kapitola.) Nakoniec ma dali aj tak do celkovej anestezie, pretoze som mala prirastenu placentu a este aby toho nebolo dost, zosili ma tak, ze som sa este dllllho citila ako panna. 🙂 Teraz cakame chlapceka a aj ked poznam vsetky + i -, rada by som rodila s epi, lebo ten stav bezmocnosti, ked to nejde je strasny. Kazdy nech ma pravo rozhodnut sa sam!!! Ak nebude mozne dostat epi, budem to musiet zvladnut, ale strach mam velky.
ja som rodila bez EPI a bolo to oki, rychle, znesitelne... a ani ma to pocas nenapadlo.. 😀 ale naozaj to bola rychlovka 😀
Ja som rodila bez EPI. 7 hodín kontrakcíí pomocou vyvolávačky 😖 . Tesne pred pôrodom som povedala, že druhé už len s EPI. O chvíľku mám termín a zase som "hrdinka", že idem bez EPI 😀 Som zvedavá po koľkých hodinách budem o ňu žobrať.... Ale dúfam, že teraz to bude lepšie. Bojím sa, že to má vplyv na dieťa. A doktorka sa potešila, že nechcem EPI.
Po skoro 40 hodinach v bolestiach,ked mi praskli vodu a zacali vyvovavat porod oxytocinom, (cisarak bol nebezpecny,kvoli zlej zrazanlivosti krvi) som sa rozhodla pre epiduralku,ked som uz kricala a odpadavala medzi kontrakciami... 15 minut mi fungovala a po tych blazenych minutach bez bolesti mi prestala fungovat a polovicu tela,lavu,som citila,druhu nie... myslela som si,ze skolabujem od bolesti a nechtiac,ked som dostala kontrakciu,tak ma vystrelo,ze doktor dostal nechtiac kopanec do zadku hahaha... Pichli mi silnejsiu davku a uz som zacala tlacit..kazda zena je ina a inac citi tu bolest. Vedlajsi ucinok bol asi taky,ze dvatyzdne po porode som chodila o barlach,po schodoch po stvornozky,lebo sa mi zasekol sedaci nerv,nastastie,rehabilitacia mi pomohla.
ja som si pekne vyskusala pri prvom porode oba pocity, aj s epiduralkou aj bez nej, teda ked uz mi nemohli podat druhu davku, lebo som povedala, ze citim este stale ucinky tej prvej.... a nedopustim na epi, lebo tie nezvratne bolesti, co prichadzali sa v pribehu 5-10 minut po podani prvej davky stratili. Aj ked zena ma epiduralku, tie tlaky citi, vie ovladat telo a pocuvat porodnikov. O nic neprichadza, vsetko preciti aj takto. No, u mna zaver porodu, tak to som si odzila, sestricky sa mi museli zvalit na brucho, podla mojho muza som bola zevraj skoro fialova (aj napriek mojmu nekricaniu) a nehovoriac o mojich pocitoch, ze puknem, ze uz to nezvaldnem, tak to si odskusala asi kazda.... ja si myslim, ze ked su prostriedky, ako si to ulahcit, tak nevidim dovod sa hrat na hrdinku a trpiet. Jednoznacne pri dalsom porode pocitam s epiduralkou.
Podla mňa je to celé len o strachu z bolesti .. mne hociaká bolesť nevadí, ale popravde pri kontrakciách mi nebolo všetko jedno, ale zvládla som to aj bez epidurálky a aj keby som mala mať druhé, tretie dieťa, nedala by som si ju aj tak, aj keď už viem čo je to za bolesť.. Možno budem zlá, ale netreba byť fajnový a celé to stojí zato..
ja som rodila s epiduralkou a nemenila by som, viem ze niekomu moze aj poskodit,ale ja som bola nastastie pridpad kedy mi pomohla. Ja kazdemu epiduralku mozem iba odporucit a kto je hrdina ze porod vydrzi aj tak, nech sa paci...
Prvy porod bez a druhy vyvolavany s EPI, keby som sla rodit 3x zase sa rozhodnem pre EPI je to neskutocny rozdiel 🙂
Podla mna zalezi aj od stavby tela matky a velkosti dietatka. Ja som mala epi a bez nej by som zrejme steny skrabala... Neskutocna bolest, kedze mam uzku panvu, som chuda a chlapcek mal takmer 3 a pol kila., a viem, ze sa rodia aj vacsi a bez epi, ale asi tie zienky maju vacsiu panvu a porodne cesty... A to nie som ziadna padavka, kazdu menstruaciu som si "krasne" odtrpela, niekedy az do mdlob.
J a som pri prvej chcela EPI, bola so m na pouceni, tiez som ten typ co mu ukazes ihlu a odpadne :D a nakoniec porod ani velmi nebolel( 3hod, posled 0,5hod uz bola taka ze mi do smiechu nebolo ale nic na vrieskanie ako v telke) , take tupe kramove bolesti co mi ani nedoslo ze rodim, potom ked mi uz lekar oznamil ze je to naozaj porod ( prisli sme do nemocky az hodku pred narodenim malej) som dostala hysak ze chcem EPI lebo to bude boliet a urcite to este potrva dlho , ma vysmial ze si mam vyliezt na kozu a ideme tlacit... takze tak... teraz idem na druhe, ale poucenie mam pre "istotu", takze ak to bude ako 1x nemam dovod a ak by sa to nejak skomplikovalo ohanam sa papierom 🙂
treba si vybavit poucenie a potom sa rozhodnut, sak uvidis ako to pojde a ako "velmi" to bude boliet. Ja som sa veru viac samovystrasila nez to bolelo
Ahoj.,,,ja som rodila s EPI a dala by som si ju určite znova...akože každy ma svoj nazor...a da saj bez topa to zvladnut bez toho ale prečo si nepomoct a neodychnut si počas bolestí?ja som si ju dala pichnut až neskor najprv som to chcela zvladnut bez nej..avšak od 7 mesiaca som mala seknute kríže čiže,, kontrakcie mi vystupovali do toho seknutia.,,a aj dychanie sa mi zhoršovalo takže mi to aj sestričky poradili a bola to ohromna ulava...vela som si toho naštudovala ohladom vpichu mna to dost bolelo ale po vpichu epidurálky som mala 2 hodky klud tak som si oddýchla...a nakoniec to aj tak skončilo cisárskym...ale podla mna super odporučam
ahoj, aj ja som mala epidurál, tiež som si myslela, že zvládnem v pohode bez, však milióny žien rodili bez a tu sú, ale po 3 vyvolávačkách a žiadneho postupu v otváraní nastali také bolesti, že mi sami doktori radili aby som si ju dala pichnúť, a to som vôbec nebola otvorená na 7cm, ako by som mala byť pri epidurále ale doktori sa zľutovali, keď videli tie bolesti a pichli mi ju skôr, vôbec som nerozmýšľala nad následkami, len ako sa zbaviť tých bolestí, po pichnutí som do 15 minít začala cítiť len slabé kontrakcie, pôrod nastal až za 4 hodiny od pichnutia, tak mi ju dávali na viackrát a mohla som fakt noviny čítať pri pôrode, normálne som sa celý čas smiala, kecala o hocičom a čakala, kedy sa malý rozhodne prísť na svet, úplne že pohoda 🙂, odvtedy mám super zážitok na pôrod (myslím od pichnutia epidurálu), jediná nevýhoda je asi to, že počas tlačenia som ž tak nepreciťovala tie kontrakcie, tak mi museli 2 sestričky pomáhať vytlačiť, skákali po mne a ja som na ne čumela, že prečo a nič som necítila, až kým sa malý dostal von 🙂)), čiže mne to stihli pichnúť a ja to môžem len a len odporúčať 😉
Ahoj, ja som rodila s EPI a pôrod bol fajn. Zavádzanie bolo pomerne nepríjemné, ale dalo sa zvládnuť. Akuráť, že som mala vysoký tlak (teda už tesne pred pôrodom) a po narodení malej mi asi kvôli EPI strašne klesol. A teraz ma ešte stále bolí miesto vpichu (4 mesiace) po pôrode a celkovo mám s chrbticou problém. Po pôrode ma neskutočne boleli kríže. Už by som uvažovala, či si ju dať znovu. Aj keď, zašívali ma viac ako hodinu, takže EPI bola super, nič som necítila.
ahoj,
ja som rodila s EPI a bolo to super. Uz pocas tehotenstva som bola o EPI rozhodnuta a ziadne veci typu:nezaucinkuje, bude to boliet, nedaju mi to som si nepripustala! Do porodnice som prisla otvorena uz na 5,takze som sa hned potesila,ze mi ju mozu pichnut 🙂 Avsak mi ju pichli, az ked som bola otvorena na 8,pretoze som sa rychlo a dobre otvarala, ale kontrakcie uz boli kazdu minutu a isla som steny skrabat od bolesti. Ja ani neviem, ze mi to vpichla doktorka, ziadna bolest, ani po porode ziadne komplikacie s chrbtom, ziadne migreny, ziadne zavraty. Co sa tyka sitia, tak mna to steklilo (mozno dosledok EPI,neviem). Urcite, ked raz budem mat druhe babo a nepojdem na cisarsky, bez mihnutia oka si dam opat EPI. Ja tak hovorim maminam, ked sa nevedia rozhodnut: "Vsak, ked pridu echt kontrakcie, rychlo si EPI budes pytat" 🙂
ahoj,ja mam tri deti..prve dva porody som mala bez epi..bolest bola hrozna,ale dalo sa vydrzat,pri tretom som si dala pichnut epi a poviem ti,ze je to bozi zazrak,kludne som lezala,aj si pospala pocas kontrakcii...takze kebyze rodim este raz uz len z epi
Ja som tiež za EPI. Som zdravoťáčka a veľmi som zvažovala tento spôsob pôrodu. Neobanovala som, žiadne vedľajšie účinky som nemala a pri druhom pôrode by som určite opäť išla do toho🙂)
ahojte, ja som svoju dcerku rodila bez EPI pretoze som nechcela aby sa to dostalo aj do jej malinkeho telicka. Aj moj dr.mi vravel ze dieta potom moze byt "otapene"... tak som ako hrdinka trpela vyse 12hodin a ked uz som nevladala dychat tak mi ju pichnut nemohli, pretoze uz bolo neskoro. Pôrod sa dal vydrzat, pravdupovediac si z neho moc nepamätam pretoze mi hormony celkom vymazali hlavu, mala som pri sebe manzela, to bola pre mna najväcsia opora. Bolest rychlo zmizla. Pri druhom dietatku skusim ist znovu bez EPI 😉 ale kazda zena zvlada bolest a stresove situacie inac takze si myslim ze je to individualne
aj ja pridám vlastnú skúsenosť, snáď niekomu pri rozhodovaní pomôže... prvýkrát som bola na EPI "papierovo" a aj mentálne pripravená, na radu mojej lekárky. do pôrodnice som prišla včas, takže nebol problém s pichnutím. kontrakcie sa okamžite spomalili a celý pôrod sa podľa mňa zbytočne natiahol, aj keď ja som samozrejme mohla spievať a tancovať - necítila som vôbec nič... a to bohužiaľ ani pri tlačení, takže sestričky museli dosť pomáhať. bábo bolo našťastie OK, ja v tom momente úplne v poho, zato ďalšie dni som si to "odtrpela" dodatočne... pri druhom dieťatku som prišla do pôrodnice v poslednej chvíli, plodová voda mi odtiekla pred vstupom na sálu... EPI mi teda pichnúť nestihli a ja som mala riadne bobky, na nálade mi to teda vôbec nepridalo a prišla panika... keď som to do 10 minút spracovala, dalo sa to zvládnuť aj bez EPI - u mňa bolesti vôbec neboli strašné a pôrod bol extrémne rýchly, do 20 minút bolo po všetkom... samotné zašívanie bolo dlhšie ako pôrod. tesne PO som sa cítila málinko fyzicky vyčerpaná, ale bábo bolo v super kondícii. no už 2-3 hodinky neskôr som bola skoro úplne fit a cítila som sa veľmi hrdinsky, že som to zvládla bez EPI, aj keď nie úplne z vlastnej vôle... takže v mojom prípade to bolo hlavne o psychickom nastavení sa a keby sa mám zase rozhodnúť, tak pôjdem bez. ale keďže nie som až taká hrdinka, papierovo by som bola pripravená, keby sa nedajbože niečo skomplikovalo a trvalo to príliš dlho...

Bola som 100 % za! A dala som si ... uz by som to viac nerobila.....viacmenej som im tam skolabovala...2 krat....a ani to nezabralo.....fuuuuuj....ja uz nikdy viac!