Epidurál. Áno alebo nie? Ako sa rozhodnúť?
Odporúčate rodiť s epidurálkou alebo radšej bez? Stále sa neviem rozhodnúť, či si ju dať pichnúť, alebo nie.
prve dietatko som priviedla na svet bez EPI, prirodzeny porod bol dlhy, kontrakcie sa vsak dali vydrzat, najhorsie na tom bolo samotne šitie po pôrode. Teraz zvazujem, ci rodit s epi alebo bez a preto by som rada vedela vaše nazory, ci epidural tlmi bolest aj pri samotnom šití alebo tlmi len bolest z kontrakcie?
určite odporučam🙂 "užila" som si aj bolestivých kontrakcii, keďže epi mi lekár povolil pichnúť až keď som bola na 3 cm otvorená a na tie 3 cm som sa otvárala od rána do 15.00 ☹ ale potom paráda 😉 šitie nebolo v mojom prípade potrebné takže už mi epi nedopĺňali ale ináč dopĺňajú. Žiadne bolesti som po pôrode s epi nemala 🙂
ja som mala EPI pri oboch porodoch, odporucila mi to aj moja dr. porodnicka...nemozem na to povedat jedine zle slovo...vpich je uplne v pohode, boli to ako klasicka injekcia a potom je citit iba taky trochu neprijemny tlak...mala som 2 porody vyvolavane, takze dlhe, prvy trval 12 hodin a druhy 10 hodin a oba su pre mna krasnym zazitkom, travila som ich rozhovorom s mojim muzom a vela sme sa pritom aj nasmiali...nastali aj komplikacie, ked mi klesol tlak, ale s nizkym tlakom mavam problemy bezne, takze nedavam to za vinu EPI, aj ked mohla k tomu dopomoct, hoci pri podani EPI davaju aj infuzku na doplnenie tekutin...nie je pravda, ze po podani EPI musi zena lezat na monitore, pri porode bezne zenu pravidelne kontroluju monitorom kvoli ozvam srdiecka, je jedno ci ma EPI alebo nie....rovnako cievkovanie je blbost, iba zenu upozornuju, aby chodila na WC a pred samotnym tlacenim ju este poslu vycikat....vacsinou sa davaju 2 az 3 davky EPI, ta tretia sa dava po porode na sitie, mne doktorka pri prvom porode este obstrekla genitalie aj sprejom na znecitlivenie, lebo som sa mierne trhla smerom dopredu a tam uz EPI nezabera....pri samotnom porode som krasne citila tlaky, presne som vedela, kedy prichadza kontrakcia a kedy mam zatlacit, vzdy to trvalo iba par minut....po porode som bola fit velmi rychlo, ziaden nastup velkych bolesti, akurat to prve postavenie na nohy je take rozstrasene, lebo porod je predsa len riadny zaberak na organizmus...po druhom porode som behala po oddeleni ako srnka a po 3 hodinach som si vypytala aj dcerku na izbu, kedze som bola uplne fit....nenastali ziadne komplikacie, ziadne bolesti hlavy, miesto vpichu samozrejme par dni boli, ale nie je to nic hrozne
kazda zena sa musi rozhodnut sama, kazda mame iny prah bolesti, inych strach z bolesti, ine predstavy o porode, preto univerzalna odpoved neexistuje....pre mna je urcite EPI ta lepsia volba, na porody mam iba krasne spomienky a okrem ineho vzdy hovorim, ze zena by sa nemala bat porodu ale toho co pride potom, samotny porod trva par hodin, ale to co pride potom - problemy s kojenim, zapaly, unava, psychicka vycerpanost je 100x horsie...
foto napovie najlepsie, takto som vyzerala po 10 hodinovom porode a prave ma siju
Ja som si dala epidural zo strachu pred pôrodom a bolesťou, všetci dr. ma strašili, že bábo je moc veľké... nakoniec môj pôrod trval 5 hodín od prvej kontrakcie až po vytlačenie malého... kedže epidural mi pichli pol hodinu pred samotným pôrodom, ked išlo všetko tak rýchlo, nestihol zaúčinkovať... bolesť to bola teda hrozná, ale nič čo by sa nedalo prežiť... oveľa horšia bolesť bola bolesť nástrihu ďalší týždeň po... a malý mal 4 kg, takže žiadne mega bábo, ako predpovedali... pri druhom si už epi určite nedám. Ľutujem aj tú prvú epi. Netreba vymýšľať, to sú "výhody"modernej doby, ale sú to výhody pre mamičky a nie pre bábätká... No a cievkovanie po epi a ďalšie nepríjemné zážitky radšej ani nespomínam...
ja som rodila s epi a pri druhom porode ak to bude mozne si dam pichnut znovu.
ja som rodila s epiduralom a aj ked som babo nevedela asi hodinu vytlacit, isla by som znova, epiduralka velmi pomohla s bolestami...🙂 hlavne urcite si ju zaplatim a mozem sa rozhodnut hocikedy ze si ju nedam pichnut - oni potom vracaju peniaze ked si ju clovek neda pichnut 🙂))
Ahoj...epidural jednoznacne ano...som anesteziologicka, robim epiduraly aj na porodnych saloch aj k velkym operaciam a je to skvela vec, ked ludia nemaju bolesti.Niekedy samozrejme nevyda, ako vsetko, ale vacsina ked dobre sedi, je super.
jednoznacne ano, ja som mala a ani som nevedela, ze som rodila, bolesti neboli ziadne akurat tlaky do zadku a ani ziadne problemy neboli, dulkabgabulka a spol maju nazor prapra babky, milujem ked niektora napise, rodilo sa bez epi tisicrocia, na poli rodili, toto je extrem, uz dano nieje doba kamenna.
Ahoj. nestíham čítať čo baby písali, ale ja som mala oba pôrody bez epi. ked mi vysvetlili, že mi to pichnú aj tak až v 3 dobe pôrodnej, tak mi to pripadalo zbytočné, kedže to bolo 15 min pred samotným vytlačením bábätka.. aj tak by som si kontrakcie ,,odtrpela" takže som si to nedala a bola som veľmi spokojná. pôrod až tak nebolí ako niektoré ženy tvrdia aspn u mna to tak nebolo a aspon ma nebolela hlava a netrpli mi nohy ani na druhý den ako baby, ktoré epidurál mali. takže ja by som si ho ani pri dalšom nedala.
ja som rodila bez EPI a dalo sa to zvladnut...ak budem rodit znova, tak zasa bez EPI. Nie ze by som mala tie predpotopne nazory ako praprababka, ale strach z toho, ze lekar pichne vedla bol vacsi.............
Ja som rodila s EPI a dodnes mám pocit, že nezabrala, nakoľko som sa tam zvíjala od bolesti aj po EPI a nepociťovala som žiadne pocity úľavy, ako som očakávala, takže pri ďalšom sama neviem, či si ju dám znova.
ja som tiez toho nazoru ze ak to zvladli mnoho zien pred nami ak neboli take moznosti ako epidural tak preco nie ja a zvladla som 🙂 napr moja sestra rodila s epi a citila uplne vsetko :( a zbytocne vyhodila peniaze
Ja som určite za epi! Nie každa žena ma pôrod v pohode... Su ženy, ktore porodia rychle a s minimalnymi bolesťami a su ženy ktore maju hrozne ťažke pôrody a velmi bolestive... Ja osobne som rodila s epi a bola to obrovska ulava a druhe dieťa tiež určite len s EPI... Ano a rodilo sa predtym aj bez epi, ale prečo by sme mali rodiť ako v dobe kamennej a trpieť, keď sa da rodiť aj s miernou, alebo žiadnou bolesťou??? Ja som určite za epi 😉
ja som tiež určite za epi... aj ked som musela rodiť sekciou, bola som rozhodnutá za EPI...ležala som v nemocke mesiac a pol a každá žena si chválilaa
ja som za ked je to naozaj zle ja som tiez chcela ale bolo neskoro ale zvladla som to je to na kazdej zene ako sa citi kazdy porod je iny a kazda zena ma iny prah bolesti
Dievčence nesúdťe len podľa zlých skúseností, ktorých je menej oveľa ako dobrých. Ja som rodila treti krát a prví krát s EPI a bolo to super, anesteziolog čo mi ju pichal bol veľmi dobrý odborník a zlatý človek, sám hovoril, že nechápe ženy, ktoré rodia bez, v dnešnej dobe ked nemusíte trpieť. A mal pravdu mám len super spomienky a vôbec mi nič netrplo a ani hlava ma nebolela. Nedajte sa odradiť pár zlými skúsenosťami. Nie každému to víjde, ale je to len min percento žien. Šitie uplne super necítila som nič. Už len kôli tomu sa to oplatilo. A to je blnosť že to pichaju v tretej pôrodnej dobe. EPI pichnú keď si otvorená na 3-4cm. A do 10 je ešte veeeľmi ďaleko...🙂))
Ja som 2x rodila bez EPI a kedze mam nizky prah bolesti, trpela som ako kon... dokonca, druhykrat to bolo este horsie... keby som sa tak velmi nebala, ze doktor zle pichne EPI, tak by som si ju dala ale ja som z tych, co najviac doveruju sebe a keby sa dalo, tak si tu EPI pichnem sama 😀 ostatne dovody... neviem, mozno nie som dost informovana, mozno som hlupa alebo sebecka, keby som sa samotneho vpichu tak hrozne nebala, tak by som si ju dala
ahoj neni to zly napad ale potom ta bude boliet chrbat krize
Naco,epiduralku..ved sme nejake zeny..nie ? 😉
Ja som porodila dvojicky prirodzene,bez EPI a tu som 😉
Mala som epi zaplatenu, bola sompredtym na prednáške a mala som ju len v zálohe, ale nebolo ju absolutne treba, bolesť som neriešila,. navyše nebola vôbec hrozná, bolo to rýchle.. celkovo beriem pôrod ako fantasticky zažitok neopisateľne úzasny pocit porodiť vlastne dieťatko a môcť sa oňho starať a milovať ho 🙂 Nabuduce to urobim rovnako, budem ju mať len v zálohe.
poznam svoj nizky prah bolesti, urcite budem ziadat epidural.... kazda by mala vediet, na co sa citi, .. ja sa necitim na porod bez epiduralu.. zeby som bola srab? mozno som, no a?
..ja som sa privelmi bala prveho porodu, tak som sa chcela "poistit" a EPI som si zaplatila, no uzila som si ju len 10min., pocas tychto par minut to bolo super, potom som vsak dostala alergicku reakciu na nejaku latku v epiduralke a museli mi ju stopnut.....takze som si cely porod odzila.....
dost som sa natrapila, lebo som mala 4,5 kiloveho macka, museli ma nastrihnut aj som sa poriadne vnutri potrhala...a mala som ranu az po zadok....
kebyze mam epi, nie som vysilena...vladala by som tlacit, takto som bola vystavena z kontrakcii este skor ako mal porod dojst do finalnej faze, a aj to sitie by bolo s epi o niecom inom ako o strasnej bolesti :(
aby som to zhrnula, samozrejme ze sa to da prezit...ale epi porod moze ulahcit ak sa spravne indikuje a vcas sa poda.
som jednoznacne za epi 🙂 prveho syna som rodila bez epi...vtedy to tu este nebolo 😒 druhu dceru mam odrodenu s epi a super...a pri tretom porode tiez budem chciet epi 😉
pokial to okolnosti dovolia tak urcite s epi 😉
ja som si dala epiduralku a som rada🙂)ňnebolelo to az tak silno a mam pocit,ze po epidurale to slo ovela rychlejsie...bolest som skoro necitila len tlak...a zasivanie tiez bolelo len ako ockovanie
pri obidvoch detoch som rodila bez epiduralu. podla mna je zenske telo na porod prisposobene... samozrejme vela zavisi od psychickeho nastavenia buducej rodicky a od prahu jej citlivosti/bolesti.
Ja som tiez rodila bez epiduralu, lebo som to chcela "vyskusat" a pri druhom dietatku idem znova bez. Bolelo to sice, ale stalo to zato 🙂
ja som rodila prve s epi, druhe,d a sa povedat ze bez. Tretie by som isla rodit bez, uz len z toho dovodu, ze po epidurale mi bolo coraz horsie a bolestivejsie... pricom bez epiduralu, mi bolo co raz lespie... 😀 😀 😀 😀 😀 😀
ahojte ..Rozhodla som sa pre epidural,ale mam velmi nizky prah bolesti,bojim sa kazdej malej injekcie..kto ma skusenosti,vie mi poradit a informovat ma o kazdej malickosti ako to prebieha dakujem..

prvu dceru som rodila s epi, mala 4300g, bolest minimalna, pekne sme si to s manzelom uzili na porodnej sale, po porode som dostala odporucanie nevstavat tak skoro - slabsie nohy a mozne zatocenie hlavy, bolest prisla po vyprchani-
druhu dcerku som rodila bez epi, mala 4170g-nestihli mi ju pichnut, porodila som o 9tej a o hodinu som uz veselo chodila, bolest bola pritomna od porodu, ale pri porode samozrejme najvacsia, cize potom som to vnimala ako uplne slabe nieco oproti tomu porodu
podla manzelovho nazoru som sa rychlejsie zotavila po porode bez epi..ten epidural akoby tu bolest len na urcity cas odsunul a potom aj tak pride a mozno trosku prekvapi, kedze zena necitila tu velku bolest pri porode samotnom 🙂 ak pojdem 3ti krat rodit tak este nie som rozhodnuta ci s epi alebo bez, ale som rada ze ako prvorodicka som si dala epi..nevystrasil ma ten porod tak a druhu dcerku som prisla rodit s usmevom na perach , lebo ved ten prvy porod bol aky super (ked pri nom samotnom nic moc nebolelo) :D