icon

Epidurál. Áno alebo nie? Ako sa rozhodnúť?

lunana
11. aug 2010

Odporúčate rodiť s epidurálkou alebo radšej bez? Stále sa neviem rozhodnúť, či si ju dať pichnúť, alebo nie.

katkanova
8. feb 2012

podla mna taketo rozhodnutie zavisi najviac od dvoch veci - ako dotycna znasa bolest a nakolko sa boji - ak sa jedna o niekoho kto si aj na vrtanie zubu dava injekcie, a pri porezanom prste odpadava, navyse cely zivot pocuval strasidelne pribehy o tom ake je to hrozne, nech si da radsej EPI. ja som stastna ze som to zvladla bez a viem ake to naozaj je ... od bolesti sa zomriet neda 😉

samrola
15. feb 2012

ja som epi nechcela, ale z dovodu nepostupujuceho porodu a zo zbabelosti (vychadzajucej z celkoveho vycerpania a zdeptania trvajuceho vyse 24 hod. po odtoku plodovky) som si ju nakoniec dala. Prva davka bola super ulava. Kontrakcna cinnost maternice vsak umerne ustupujucim bolestiam klesla. Druhu davku zrejme nejako zle nacasovali. Kontrakcie opat klesli na minimum, brusny lis nula bodov, ozvy srdiecka sli rapidne dolu. Na akutny cisarsky uz nebol cas, dietatko bolo v porodnych cestach. Pocet personalu pri mojom porode sa v momente strojnasobil, tlacili mi na brucho (doslova ma mackali ako zubnu pastu), kricali kedy mam tlacit a nakoniec dietatko vytiahli kliestami. V skratke, vyskytli sa u mna naraz vsetky negativa epi, ktore mozu ohrozit zivot babatka. Veta, ktoru zo spravy o narodeni dietata budem mat navzdy pred ocami je nasledovna : "dieta po narodeni nedycha ..." Babatko je nastastie (aspon dufam) v poriadku, avsak predychanie a zivot zachranujuce ukony zdravotnikov vsak boli nutne. Pocit sklamania samej zo seba, vycitky svedomia a vedomie, ze som pre svoje pohodlie a strach z bolesti ohrozila svoje dieta ma budu prenasledovat asi do konca zivota. Analyzy a uvahy, do akej miery ovplyvnuje samotny porod psychiku dietata, radsej ani necitam. Rozdnodnite sa baby same, zvazte si vsetky pre a proti a ja vam drzim palce, aby ste sa rozhodli spravne. Povazovala som za potrebne podelit sa s vami aj s mojou velmi negativnou skusenostou.

zu2za3na
15. feb 2012

moja mama porodila dve deti bez epidurálky a zvládla to v pohode, najhoršie vytlačiť hlavičku a pliecka a potom to bábo už vystrelí vonku celé...pozrite si typy pôrodov, sú tam aj staré metódy aj novšie.
http://www.tehotenstvo.eu/article/14/video-poro...

sasii
15. feb 2012

Ahojte, ja som rodila obidve deti s epi a nedám dopustiť Prvý pôrod trval cca 5h od začiatku kontrakcií a druhý len 2hod. Naše mami hovoria, že keď oni vydržali prečo by sme m nemali, ale načo trpieť muky keď je v dnešnej dobe takáto vymoženosť, veď za to že budeme trpieť pri pôrode nenormálne bolesti nám nikto žiadnu medailu nedá, tak načo si niečo dokazovať. Takto mám na oba pôrody len pekne spomienky, detičky sú zdravé, apgar skóre obe 10, žiadne komplikácie ani nežiaduce účinky neboli.

gubcikova
15. feb 2012

rodila som bez epi.prvý pôrod hodina a pol,druhý pôrod 3hodiny 😀

alla24
15. feb 2012

Ja osobne take "starecke reci" ze nase mamky rodili bez epi nemusim. To sa na taky argument da aj povedat sak ani jednorazove plienky neuzivali. Vtedy bola ista doba a iste veci ani neboli ale urcite sa pri rozhodovani nebudem riadit radami spred 30 rokov. Ja osobne poucenie o epi mam a planujem si to dat lebo som velmi citliva aj na obycajne vysetrenie u gynekologa. A celkovo ma ten papier ukludnuje co je podla mna tiez dolezite. Samozrejme uvidime ako to nakoniec dopadne. Mozno bude porod rychly a ani to nestihnu pichnut. Podla mna fakt zalezi na prahu bolesti rodicky a dlzke porodu...

abbie
16. feb 2012

tieto reci o nasich matkach, ako rodili bez nicoho fakt nemusim ... zeny trosku zacnite uvazovat ... preco asi tak rodili bez nicoho??? lebo nemali na vyber, keby aj v tej dobe bola tato moznost, tak ju z radostou privitaju ... moja mama rodila mna a brata 12 hodin a pochybujem, ze by si to nechcela ulahcit ...
ja som si EPI vyziadala a bola som spokojna, tie najhorsie kontrakcie som necitila 😉 nebola som vysilena od bolesti

sante81
16. feb 2012

rodila som bez epi, ale bolo to strasné, epidurálku som nechcela lebo som sa bála - to čo som čitala a počula mi nahánalo husiu kozu, ale prezila som. druhy pôrod bude tiez bez epi. ja si vzdy hovorím, ked to zvládli iné, zvládnem to aj ja

nana85
16. feb 2012

suhlasim s abbie,ja som mala pri oboch epi,preco si to neulahcit ked sa da.bola som velmi spokojna,ziadne vedlajsie ucinky.

pingu1
16. feb 2012

ja som povodne nechcela epi, ale po 14 hodinovom otvoreni sa len na 4 cm v kontrakciach kazdych 5 minut som skemrala o nu ako male dieta

moniciak
16. feb 2012

Ahojte ja som mala prirodzený dokonca 2 vyvolávačky nedám na to dopustiť vychutnávala som si každú sekundu 🙂 Osobne si myslím že pôrod nie je niečo čo sa deje každý deň v podstate som vďačná za to že som ho mohla absolvovať aj za každý ktorý absolvujem bez epidurálky vyslovene som sa na to tešila... A bolo to skvelé ani som nekričala len som si ticho trpela 🙂 Ale zas to neodsudzujem myslím si však že by ste mohli pri prvom pouvažovať prirodzene a až opotom rozmýšľať hlbšie nad touto otázkou...

graceful9
16. feb 2012

rozhodne áno,,,ja som síce rodila bez, lebo pichnúť sa môže až keď je žena otvorená na 4 prsty a mne to potom už išlo dosť rýchlo a keď som si "spomenula" už som bola na 8 otvorená a to už bolo prakticky zbytočné, ale ak ešte niekedy budem rodiť, tak určite s epi,,,a to som mala dosť ľahký pôrod, neviem si predstaviť, že by to bolo horšie, ako by som to zvládla,,,takže aj keď to dosť stojí, podľa mňa je to dobré,,,aj keď názory sú rôzne, napríklad že žena potom nevie, kedy má tlačiť a predlžuje sa dĺžka pôrodu,,,je to na každom, ale podľa mňa je to super

kburgerin
16. feb 2012

normalne je lepsie naco take vymozenosti ja som prisla do nemocnici o 20 10 A 20 50 SOM UZ BOLOA ODRODENA a este som aj sama po porode presla do izby sama a druhe maminky nevedeli ani na druhy den chodi t ani na zachod ................ani postavit nic

mmmarta
16. feb 2012

ja som rodila s EPI, pocas porodu sa mi to zdalo ako najlepsie investovanych 100 eur, avsak pri samotnom tlaceni som nevedela co robit kontrakcie som necitila ani zadok ani nic a to bolo dost tazko tlacit, takze maly sa narodil a nedychal, kym sa rozdychal chvilu to trvalo a bolo to mojich najhorsich 5 minut alebo kolko to bolo. Urcite je to fajn na prvu dobu ale potom uz nie, na samotne tlacenie by som si uz nedavala pichnut dalsiu davku, tu si myslim ze je to chyba naseho zdravotnictva, papier k Epi mi strcili pocas kontrakcii a ze precitat a podpisat, myslite zé som to citala, to by som nezvladla....tu trochu zlyhala informacia predom, ked som sa na to pytala na profylaktickej priprave nic normalne som sa nedozvedela. AK bude este nejake druhy krat, tak bez EPI alebo Epi len do tlacenia, co asi bude tazke zachytit tak potom bez.

jedina30
16. feb 2012

ja som svoje prve dieta syna rodila normalne bez EPI.mala som velikanske bolesti,keby som mohla tak rozrypem jednu stenu..,ale ak to vydrzali nase maminy a vela inych zien,tak som to chcela aj ja..zaplatenu som mala aj EPI,ale kedze si mysleli ,ze do rana neporodim,tak mi ju nedali..a ja som porodila za 5 hodin..druhu svoju dceru som uz rodila s EPI neviem si ju vynachvalit..bolesti boli mensie a dali sa pretrpiet..skor to boli take tlaky na spodok,ale s manzelom som komunikovala ,prechadzali sme sa-neda sa to ani porovnat..myslim si,ze EPI davaju,ked si na 4-5 prstov otvorena..mne dali asi 3 davky(za cely porod) a uz ked som bola bola blisko porodu,tak mi nic nedali a vtedy to bolo krute,ale aj tak lepsie ako pri prvom,lebo to som si vytrpela 5 hodin v kuse..pri druhom snad nejaku pol hodku..porodila som a ked ma zasivali tak som dostala poslednu davku..ak mam hodnotit,tak s EPI to bolo na 1*..aj po EPI sa da v pohode chodit na zachod..nemusis byt priputana cely den na posteli..snad par hodin,ale to musi kazda ci s EPI alebo bez..

krpcek
16. feb 2012

pri prvej som EPI nestihla a skoncila som cisarskym, kedze nepostupovala a ja som sa neotvarala. teraz pri druhom mi EPI stihli pichnut a takaaa ulava, to bolo nieco neskutocne. na samotne tlacenie, mi uz davku nedopichli a kontrakcie som citala, ale neboli take bolestive. ono to nie je, take, ze ked si das EPI, tak zrazu nic necitis, mas tlaky, ale nie bolesti a mozes pekne spolupracovat. EPI treba aj vediet pichnut. 🙂

svetllana
18. feb 2012

Lunana, a mozno by si to ani nestihla dat si pichnut 🙂 Ja som vsetky tri deti porodila velmi rychlo, takze na epidural ani pomysel. Aj teraz pojdem do "stvrtice" bez, lebo to urcite nestihnem..resp. budem rada, ak stihnem dobehnut do nemocnice. Ale rada by som si ho dala, ak mam byt uprimna..mam totiz pocit, ze kazdy dalsi porod boli viac a viac.

opica
18. feb 2012

moj skusenost je,ze NIKDY VIAC
prveho syna som kvoli polohe KP rodila klasicky s EPI. proste to bolo v podstate nutne, ak som ho chcela porodit prirodzene. osobne nemam pocit, ze by mi to nejak vyrazne nepomohlo, snad na to sitie, kedze som bola planovane rozstrihnuta od a po zet 😉 co vsak nasledovalo potom...pomaly 2 mesiace som ledva stupala na jendu nohu, doteraz sa stane, ze ma bolieva miesto vpichu a to je uz vyse 2,5 roka.

druheho som rodila klasicky, porod tiez nebol idelany, ale bez epiduralo, posledne kontrekcie boli morda, ale zvladla som to. a vnutorne nemam pocit, ze by to bol rozdiel, dokonca sa mi zda, ze po druhom som sa ovela rychlejsie dostavala do normalu (to moze byt sposobene aj tym, ze som vedela, co cakat)

kohutovci
18. feb 2012

Ahojte tehulky.. maminy.. prispejem aj ja svojou skusenostou... nad otazkou ci si dat epi alebo nie.. som dumala velmi vela.. kedze som si ju musela dohodnut a zaplatit dopredu.. rozhodla som sa, ze si ju zajednam pre pripad, zeby boli komplikacie.. bohuzial som patrila medzi tie, ktore sa vytrapili.. vyvolavali mi porod.. nechcela som sa otvarat.. po 12stich hodinach v ukrutnych bolestiach som bola stale len na 6cm.. dovtedy som epi razne odmietala.. no potom som si ho vypytala sama.. pretoze som bola vycerpana.. velmi tazko som predychavala kontrakcie.. porod este v nedohladne.. potrebovala som docerpat energiu aby som potom vladala tlacit.. moje rozhodnutie nebolo spravne.. mala som si dat epi ovela skor.. sice mi krasne zabrala.. oddychnut som si mohla len dve hodinky.. pretoze potom prisli strasne tlaky.. s ktorymi som sa mordovala dalsie tri hodiny.. odrodila som s otvorenim na 9cm.. vysilena... hoci som tlacila ako o zivot.. museli mi pomahat malu vytlacat.. a to bolo z celeho porodu asi to najhorsie.. epi mi dopichli aj na sitie.. ale vsetko som citila.. takze mi museli dopichavat lokalku.. no poviem vam.. ze ucinok epi po takto narocnom porode bol fantasticky.. mohla som sa do rana kludne vyspat.. uz ma nic netrapilo.. nebolelo... nad ranom ked vyprchali ucinky prisli bolesti.. ale to som uz bola trosku odpocinuta a vedela som sa s tym popasovat.. z epi som nemala ziadne "nasledky" akurat ma boleli krize.. ale tazko povedat, ci z toho vpichu.. alebo z toho ako po mne na sale skakali..

digysa
18. feb 2012

WOW..... mi to pripada ako "chvastunstvo"- Pozrite sa vsetci, ako som zvladla bolest a porodila som bez EPI

No priznam sa, aj ja som sa chcela "zahrat" na velku rodicku... aj som to skoro dotiahla do konca, ale MOJ MANZEL sa na mna nemohol pozerat a bez mojho vedomia o Epiduralku poziadal ON ( 2 hodiny pred porodom).
Ja som v podstate ani nevedela, co sa deje... vraj som si trhala vlasy (bolo mi povedane) 😅

Mozem povedat, ze ta zena, ktora rodila bez Epiduralky u mna neziska absolutne ziadny obdiv a ani stipku chvaly.... Preco aj? Ved sa rozhodla sama, ze chce trpiet...tak nech trpi....neriesim, nestaram sa, je to kazdeho osobna vec

Tak isto je to ale aj so zenou, ktora o epiduralku poziadala....nemyslim si, ze je zbabelec a urcite si prezila svoje aj s epi....

Komplikacie mozu nastat s Epi aj bez Epi 😕

Keby mali nase matky take moznosti, ako mame my, tak ruku do ohna by som za ne nedala, ze si nevypitaju EPI.
😝 😝 😝

( samozrejme pri druhom porode som uz na "super matku a hrdinku" nehrala )

jankaja
18. feb 2012

Ja som mala naplánovaný pôrod s epidurálkou. Pri pichaní sa však službukonajúcej anesteziologičke podarilo prepichnúť tvrdú plenu. (Je to vonkajší obal mozgu, ktorý prilieha k lebke a siaha až k druhému krížovému stavcu. Medzi lebkou a tvrdou plenou sa nachádza tzv. epidurálny priestor.) Následne už aplikácia epidurálky nebola možná, práve kvôli tomu prepichnutiu. Tak som šla rodiť normálne. Počas samotného tlačenia sa však zhoršili ozvy bábätka na monitore, nakoniec som porodila akútnym cisárskym rezom - malá mala pupočnú šnúru omotanú okolo krku a tá ju začala škrtiť. V súvislosti s prepichnutím tvrdej pleny som bola upozornená, že ma môže začať bolieť hlava - zvyčajne sa prejaví do 2 dní ako dôsledok toho prepichnutia. To sa aj stalo, dali mi na to Ataralgin a ešte nejaké tabletky s obsahom kofeínu. Tými ma zrejme predávkovali, pretože som celú noc nemohla oka zažmúriť, následne mi ich vysadili. Bolesti hlavy našťastie o nejaké 2-3 dni prešli, iné následky som nemala.

lucy56
18. feb 2012

ja som pocas tehu bola odporkyna epi, odmietala som ju z toho dovodu ze mam kamaratku ktora s epi rodila a maleho je na sale pridusili, nevedela tlacit a ostal postihnuti, preto som nechcela epi ani ja, ale nakoniek koli zdravotnym problemom, cukrovka a preeklampsia som mala porod vyvolavany, ked som bola otvorena len na 1,5cm, trapila som sa asi 15 hodin a stale som sa nedostatocne otvarala a boli na mne urobene vsetky medicinske ukony,ktore k pohnutiu otvarania patria za ziva, kontrakcie som mala do krizov, lebo vzdy som mavala bolesti skor do krizov a ked ma moj porodnik videl v bolestiach sam, aj ked nie je zastanca epi, usudil ze mi ju ponukne, v momente kontrakcie som jasne ze povedala ze cokolvek co mi tie bolesti zmierni, vraj aj znizuje tlak a ja som ho mala vysoky, este sice trvalo 2 hodiny dokial ma napichli, anesteziolog bol na operacii a je jeden na celu nemocku ale ta pohoda co nastala potom to sa nedalo porovnat, kym predtym som od bolesti plakala potom bol uz so mnou muz a sme zartovali, pod epi som podla slov doktora skvele spolupracovala ,ked boli tlaky a kazali mi tlacila som, maly bol na 5 tlacenie vonku, sestricky mi sice skocili aj na brucho ale len raz,lebo maly uz mal menej kyslika, isiel von ruckou nie hlavou, bola som nastrihnuta a aj sita,sitie som citila,sice ma doki presviedcal ze by som nemala ale co bolo uplne super bola nalada po porode, ked ma previezli na izbu kazali mi lezat a ja som za chvilu isla do sprchy ,,lebo prisli moji rodicia pozriet maleho a ziadne negativne nasledky som z nej nemala

nelicefo
18. feb 2012

Rodila som cisárskym ale ak by som rodila normálne tak asi bez epi 😉

marynka85
24. mar 2012

Ked tak citam..asi si ju nedam, predsa je to liek, ked ma nieco boli tiez si nedam ibalgin, poviem si ze su to sracky. Aj ked poznam zeny ktore si to vzdy daju..ja som sa snazila prekonat bolest aj bez toho...a taktiez si myslim ze epi sa dotkne babatka.. Aj ked sa priznam ze som najprv bola za..

stanustek
26. mar 2012

Ja som si epidurál dala a neľutujem. Aj s epidurálom to nebola zrovna dovolenka. Pri pichaní sa nesmiete v žiadnom prípade hýbať. Ak Vám náhodou prepichne ten obal pri silných bolestiach hlavy je možné aplikovať injekciu s vlastnou krvou, ktorou ti ten únik zalepia. Mamička vedľa mňa rodila bez EPI a trvalo jej to omnoho dlhšie lebo bola vyčerpaná od bolesti a už nevládala. U každej rodičky to je INDIVIDUALNE jednu pôrod bolí iba trochu a druhá doslova šalie od bolesti. Nikdy dopredu neviete ako to bude u Vás. Názor, že zvládli to naše matky bez liekov je podľa mňa nevhodný k tejto téme. Veď sa ich spýtajte, či by si od tej bolesti nepomohli keby sa dalo. Keď niekto trvdí, že zbytočná chémia ohrozuje dieťa je to isto pravda ale je tiež pravda, že keď matka nevládze tak to rovnako môže uškodiť babätku, keď je v pôrodných cestách príliš dlho a množstvo stresových hormónov, ktoré sa v krvi nahromadia od bolesti taktiež bábätku neprospievajú. Čo sa týka témy vyvolania pôrodu len preto lebo to vtedy doktorovi časovo vyhovuje je podľa mňa hlúposť až na rizikové prípady.

penelope1
13. apr 2012

Ja sa tiez veľmi bojim pôrodu. Prvý krát som rodila prirodzene, ale takú bolest by som uz v živote nechcela zažiť !!! Doteraz mám z pôrodu fobiu a z nemocnice panicky strach!
Viete mi povedať, či ta epiduralka účinkuje aj pri rodeni dieťaťa na svet alebo len počas prvej doby porodnej

ivetuska27
13. apr 2012

ja sa tiez bojim porodu ale to asi kazda,,,ale ked som citala na stranke o porode ako si to prezili ine zeny trosku ma to nakoplo,,, a epiduralku ani sama neviem ci chcem a viete kolko inak vlastne stoji? dakujem

zahadka
13. apr 2012

Kazda zena ma moznost rozhodnut sa podla seba, kazda mame iny prah bolestia kazdy porod je iny. Ja som rodila bez epiduralky a som na seba pysna. Ak sa neviete rozhodnut, treba si nechat otvorenu moznost a konat podla porodu, ale majte na pamati, ze kolko ten porod este bude trvat a ci to uz nezvladnete bez neho. Aj ja som pocas porodu mala jednu chvilku, ked ma to lakalo, ale rozhodla som sa nepichnut si to a naozaj sa to velmi rychlo skoncilo a prvym pohladom na drobceka som zabudla na kazdu bolest sveta 🙂

zuzanocka
13. apr 2012

ja som po osobnej skusenosti zastancom epiduralky. bolesti 12h vkuse po 3 minutach, uz som ani nevedela, cia som; anesteziologicka bola ochotna prist aj ked nebola vopred dohodnuta, epiduralka mi pomohla, oddychla som si, zdriemla a potom doslova za par minut porodila. cize ja som vdacna za tuto moznost, aj ked este po prichode do porodnice som ani len netusila, ze ju vyuzijem 😉

gabuska36
13. apr 2012

no rodila som pred 5 mesiacmi moje druhe dieťa ......a viem, že pôrodne bolesti a su to fakt bolesti boli rovnake ako pri prvom dieťati tak aj pri druhom.....jasne po pôrode povieš aaa nie je to nič hrozne vydržíš.....ano vydržíš ale prečo by si sa mala trapiť ked nemusíš...ležala som tyžden skor v nemocnici a poviem ti psychika to bola riadna ...vtedy som sa rozhodla, že chcem isť rodiť epiduralom....zašla som za primarom, lebo sa pozname a pýtala som sa na jeho nazor...jednoznačne povedal, že je za epiduralku...len bohužial ja som mala krčove žily takže nemohla som isť.....takže ja ti to odporučam a viem aj kamaratky niektore takto rodili a boli spokojne....