icon

Epidurál počas pôrodu alebo bez?

14. nov 2024

S epiduralom či bez?

3petka
16. nov 2024

Bez. Ani má nenapadlo o tom uvažovať. Druhý mi hrozil cisársky a som rada že som nakoniec porodila normálne.

dixitka
16. nov 2024

Ja som rodila s epi a bolo to super 🙂 Pohoda, bez bolesti, kriku, až som sa divila, aké jednoduché to bolo :D A teda tiež som pôvodne váhala, no viacmenej ma na to namotivovala kamarátka, ktorá sa pri prvom pôrode bála dať si epidural, tak rodila bez a bol to pre ňu hrozný zážitok. Pri druhom si epidural dala a bolo to neporovnateľne lepšie. Druhá kamarátka je zasa anestéziologička, takže najlepšie vie, o čom to je a ani neuvažovala, že by rodila bez epiduralu.

domak2
16. nov 2024

Nechala by som si ho ako zadné vrátka. Pri prvom som bola hrdinka ale pôrod po odteceni vody nepostupoval a keď mi ho na druhy deň konečne pichli tak som zas konečne videla farby 😅 Aj tak to skončilo sekciou po 48 hodinách ale pri druhom som si ho už pýtala hneď, len mi ho nemal kto dat, takže som bola v bolestiach "len" cca 7 hodín, kým prišiel anesteziolog aj ku mne. Opäť to skončilo sekciou. Keď pôrod pekne postupuje a cele to trvá par hodín, tak nevidím až také pozitíva, ale to nikto dopredu nevie. A niekto ma naozaj šialené bolesti tak prečo si nepomôcť.

dixitka
16. nov 2024

Inak čo sa týka vpichu, ja som ani necítila, že mi tam doktor niečo robí a bolo mi to aj totálne jedno, len som ležala v klbku na boku a myslela som, že skapem od bolesti z kontrakcií (ja som sa asi za hodinu otvorila zo 4 cm na 9, takže to fakt stálo za to). A po chvíli prišla úľava a behala som potom ako srnka :D

makulienka1
16. nov 2024

Išla som bez. Epi som sa bála viac ako pôrodu samotného. Dostala som rajský plyn a do žily nejaké lieky proti bolesti.

tomcimka
16. nov 2024

Pre istotu maj nahlasené. Moja dcéra prespala celý pôrod vrátane kontrakcií. Doktorka a sestričky nevedeli, čo sa deje s bábätkom,keďže pred pôrodom nezaznamenalo žiadne pohyby. A to som bola vkuse na pásoch. Tak ma pripravovali na najhoršie a aj z toho dôvodu dali epidurál a museli tlačiť na brucho. Nakoniec dcéra iba spala. Druhý pôrod bol veľmi rýchly aj čas pred pôrodom bol bezproblémový. Tam ozaj netrebalo epidurál.

marylin84
16. nov 2024

Ja by som ti skôr dala inú radu, radsej hľadaj pôrodnicu, kde bude pôrod bez zásahov, v kľude s manzelom, bez kanyly, oxitocinu, v gravitacnej polohe v kazdej fáze, bez nasilnych a zakázaných praktik, potom na epi ani nepomyslis pretože tie bolesti budú znesitelne

lucka222
16. nov 2024

Ahoj. Ja som si vybavila poučenie a potom keď nastal pôrod som si rozmyslela či ho dám. Mala som stále na výber. Dala som si a neľutujem. Aj keď nakoniec som rodila akútnou sekciou. Pretože kontrakcie boli aj som sa otvárala ale malá nepostupovala do pôrodných ciest. Treba rátať aj s takou možnosťou. A za mňa sekcia bolo vykúpenie a úľava .

noemikatka
16. nov 2024

Kamarátova sesternica kvôli tomu neprežila pôrod síce nerodila v SK pichli jej ju zle a je už v nebi 🥺🥺🥺🥺

ailiba
16. nov 2024

Odporucam podpisat suhlas s pouzitim epiduralky a rozhodnes sa priamo pri porode.... Ja som mala oba porody s epiduralkou a pravdu povediac si bez neviem predstavit. A to som mala oba porody bez komplikacii. Prvykrat ma sili bez epi, bol to strasny zazitok, druhykrat s epi a uplne v pohode.

gabika20
16. nov 2024

Pri prvom som mala mať s epi ale nejak zle pichli, muselo mi to vytiecť ani nezabralo a pri druhom nestihli pichnúť..takže za mňa bez

vuvu163
16. nov 2024

Kamoška mala rozbehnutý bez epi a myslela ze to nevydrží, nakoniec mala aj tak na cisárak lebo sa niečo skomplikovalo. Pri druhom si dávala epi hneď a povedala ze môže rodiť každý rok. Pocula som mnoho prípadov kde ženy mali po epi problémy. Ale aj také kde boli ôk. Ja som sa epi bála viac ako pôrodu, nechcela som, lekár má presvedčil aby som si aspoň papiere dala urobiť pre istotu. Pôrod mam za sebou iba 1. Dlhý cca 12 hod, bolesti som necítila skoro žiadne, len masaker tlaky a ťažko sa mi dýchalo. Pozastavili sa to, tak dali oxyticin a vôbec som necítila horšie stavy. Keďže som bola úzka, skončilo to vakuovym pôrodom, bez na strihu čiže som bola dotrhalna až zvierač, rupturu maternice z vnútra, z vonku brutal dosita, krv mi museli dávať toľko som jej stratila, skoro som na operačné skončila, čo krvácanie nemohli zastaviť a ze keď to nebudem zvládať ze ma uspia. Šili ma mega dlho. A vôbec neľutujem ze som si nedala epi. Bol to vraj veľmi komplikovaný pôrod, mala bola ešte blbo otočená, čiže musela sa aj zrotovat, aj keď bola hlavičkou dole, ale otočená na opačnú stranu.... Všetko sa dá zvládnuť. Fakt som si pôrod predstavovala oveľa horšie a to mi povedali, že tak zle ako ja som dopadla, to sa stáva malo komu. Papiere si vybav podľa mňa a uvidíš. Ja, som čakala ze kedy to príde ten masaker a oni ze už môžem tlačiť a bola som prekvapená, že to akože tie najhoršie bolesti mam za, sebou. A strážili ma so sitom a to kamošky mali po 2-4 stehy a ze to bolo horšie ako pôrod. Ja som bola dosita komplet, zvnútra, zvonku aj konečník. A v pohode.

interneta
16. nov 2024

Nemam to s cim porovnat, pretoze oba porody som mala bez..prvy raz som nestihla a druhy raz vlastne ani neviem. Dr. bol taky zlaty, ze vrsn ked som to dotiahla tak daleko, ze to zvladnem aj bez :D inak som vsak chcela. V oboch pripadoch som mala poucenie (treba vopred), na nom aj anesteziolog povi,e co a ako aj s pripadnymi rizikami. Chcem tym povedat, ze som dost citliva na bolest. Muz sa smeje, ze kricim aj vtedy, ked na mna padne prierko. Uprimne teda neviem, ako som to (mysliac si o sebe, ze som cintlavka) bez epi dala.

ivana11232
16. nov 2024

Ja som mala a uz len pichanie bola hroza. Vobec mi nezabral a zomierala som od bolesti, mala som vtedy aj rajsky plyn ale nepomahalo nic

majaa81
16. nov 2024

Rodila som 3x. Prvý pred 22 rokmi druhy pred 21 rokmi bez. Teraz som rodila pred dvoma rokmi s epiduralom a poviem vám. Nobelovu cenu človeku, čo to vymyslel. Najlepšia vec na svete. Krásne sme si pôrod užili

batola1
16. nov 2024

2 x bez,mala som bolesti chrbta už cez prvý pôrod,a poznám dosť žien ktoré dlho bolela hlava a chrbát po epi...mňa bolel už počas tehotenstva,tak som sa bála že po epi by to bolo ešte horšie a nevládala by som sa hneď starať o deti,prvý pôrod za 2 hodiny,zo sály som odišla po svojich,ráno som fungovala ako keby som ani nerodila, druhý to isté...krásne pôrody,jasné že s bolesťami,ale nič strašné čo by sa nedalo vydržať...neplánujem ďalšie dieťa,ale určite by som išla znova bez

mtn112233
17. nov 2024

Epidural sa dava v prípade dlhého pôrodu kedy je žena už vyčerpaná z bolestí mne ako prvorodicke ho doslova nestihli dať tak rýchlo to išlo anesteziologicka prišla už ked som išla tlačiť a sama povedala že by to v mojom pripade mohlo cele spomaliť tak som to chcela mat rýchlo za sebou a zvládla som

mimi3008
17. nov 2024

@really8 bez - nejde o ti, ako sa picha, ale skor aky dopad moze (nemusi) mat na priebeh porodu (vlastna skusenost)

mimi3008
17. nov 2024

@marylin84 chapem, co hovoris, ale preco aj bez kanyly? Ked sa nieco skomplikuje s pacientkou a nie je zaistena zila, to je dost blbe...

nicol_k
17. nov 2024

Ako prvorodička som bola na poučenie ale nevyužila túto možnosť. Tiež ma desila predstava ako a kam sa to pichá. Rodila som skoro dva ani a nevravim o tom že injekcia od bolesti do svalu so mnou narobila divadlo také že som deň pred pôrodom cely prevracala a nevedela do seba dostať ani vodu.Ale epi mi ani nechýbala. Nastavila som sa že to zvladnem aj bez epi a hotovo 🙂

lucia245
17. nov 2024

Určite bez, má veľa nežiadúcich účinkov. A môže ti úplne pokaziť rozbehnutý pôrod.

krasolienka1
17. nov 2024

Obidve som mala bez

niikoletka
17. nov 2024

Zbytočne fórum :D “frajerky” sa tu budú vychvaľovať ako zvladli pôrod bez. Sama uvidíš ako bude postupovať priebeh pôrodu a ako ho budeš zvládať, v kontrakciach ti bude úplne jedno čo ti odporúča rodina alebo nejaká z mk 🙂 za mňa je zbytočne sa trápiť bolesťou keď nemusíš 👍 môj pôrod s epi bol super

gabesz1
17. nov 2024

@jankalukasova teda janka v mojom pripade zle mi pichli epidural a uz viac ako desat rokov mam problemy s chrbticou. Neviem co mi tam pirobili ale ze zle to urobili to je iste.

autor
17. nov 2024

@niikoletka prečo že “frajerky” za to, že si ty išla S epi a v podstate si to bez toho nezvládla ( čo je ok ) tak to je podľa teba vychvaľovanie? 😆 každá mame iné telo pravda, len ma to zaujímalo, a nemyslím si, že by to bolo zbytočne fórum. Napríklad som doteraz nevedela, že čo a lám sa to pichá..

janedoe
17. nov 2024

Zalezi asi od situacie. Zazila som oba. I s epi, i bez. Za mna bol krajsi bez, naozaj taky prirodzeny. Posledne dieta som tiez chcela rodit bez, ale mala som vyvolavany porod, tak som sa zlakla. Sice som si vysmiata hopkala na fitlopte skoro az do finale, ale od porodu mam problemy s chrbtom a migreny, ale ze to ma suvis s epiduralkou, tvrdit nebudem.

wella47
17. nov 2024

Najväčšie bolesti sú počas prvej doby pôrodnej a to sa epi ešte nepichá.Bábo sa narodí počas druhej doby pôrodnej,ktorá trvá tak do 30min....ja som porodila 2x bez epi...dá sa to zvládnuť,teplá sprcha,masáž krížov,niečo mi pichali aj cez kanilu priamo do žily od bolesti...prípadne existuje aj rajský plyn v niektorých nemocniciach...nám v predpôrodnom kurze povedali,že pokiaľ nemáme panický strach z bolesti,zvládneme pôrod bez epi.Spomaľuje to vraj pôrod.Neviem.ja som bola bez.

vroni
17. nov 2024

@autorka, až na to, že si sa tu dozvedela spústu fam, konin a klebiet. Áno, môžu ti epi zle pichnúť a budeš mať bolesti chrbta. Aj keď sa to na tejto konskej stránke stalo štyrom z troch užívateliek, v skutočnosti sú to výnimky s pravdepodobnosťou v tisicinach percenta. Epi sa nepicha ku mieche a už vôbec nie do nej, nemá čo a ako poškodiť. Áno, je to chemický produkt a niekedy nezaberie. Na druhej strane bez epi risiujes Hamiltona alebo skákanie po bruchu, čo ešte stále v niektorých pôrodniciach patrí k beznym metodam a teda tie predstavuju niekoľkomnohonásobne vyššie riziko ako epi. Takže áno, je to prázdna a čistá frajerina tvrdiť, že ja by som nikdy, z princípu a vôbec.... Nechápem, robí sa tu coro moro, aká strašne fasa je sekcia a má sa robiť na objednávku, ale na epi sa masovo pochovava. Epi je proste úľava od bolesti. Nič menej a nič viac. Pokiaľ chces alternatívny pôrod (do vane alebo bez umelého zásahu) alebo máš paniku z pichania, prípadne si nadšený masochista, tak rozhodne epi nie. V každom inom prípade áno.

bejka90
17. nov 2024

Prve som mala bez ale porod bol rychly 3 hidiny od zaciatku kontrakcii. Druhy porod 4,5 hodiny, ale bolesti brutalne. Obe porody vyvolavane po termine, pri druhom som mala oxytocin, kontrakcie skoro nonstop, takze po 2 hodinach bolesti som si dala epi, ktora mi ucinkovala asi len 45 minut, ale aspon chvilku som vedela trosku "zit"... a to som bola.rozhodnuta ze si nedam, ale ked clovek nevie ako dlho este bude v bolestiach, tak som nevahala...daldiu davku mi uz nenohli dat a do pol hodky po ucinku dom porodila. Takze podla mna, ak budu dlho bolesti a koniev v nedohladne, tak si kludne dajte.

lneviemmeno
17. nov 2024

Mala som s epi, ale nakoniec som skončila akútnou sekciou. Akože áno, epi krásne zabrala na bolesti, ktoré trvali 12h ale žiaľ po sekcii ma neskutočne bolela hlava a doteraz trpím migrénami. Podľa mňa to bude tým.. ale na tie bolesti pomohla krásne a neľutujem ju. Vôbec nie je pravda, že je tam riziko, že sa zle pichne atd atd, som zdravotník a EPI sa pichá dobre ďaleko od miechy. Čo poznam anestéziológa v našej nemocnici, tak čo tam pracuje vyše 20 rokov ešte sa mu nestalo, že by sa zle pichla a dotyčná by ochrnula alebo sa niečo stalo. 🤷🏻‍♀️