Epiziotómia

kajuska9999
11. júl 2013

Ahoj mamičky, chcem sa opýtať, hlavne tích ktoré rodili na bratislavských Kramároch, či je tam bežné vec že robia rodičkám nástrih hrádze alebo máte možnosť aj odmietnuť ? Ja osobne sa toho zákroku neskutočne bojím, tak chcem vedieť že či tomu dokážem zabrániť aby mi to spravili. Ďakujem za rady

vonicka
11. júl 2013

Ja som kricala NIEEEEE a oni ALE MUSIME. Strasne som sa bala, ale naozaj to nie je nic hrozne. Viem, ze ti to nepomoze, takze jedne co mozes je spolahnut sa, ze to aj ty prezijes. Inak skoda, ze to robia tak automaticky skoro kazdej, pri druhom budem dufat, ze ma to obide, ale pochybujem, kedze asi zase budem mat 4 kilove dieta.

kajuska9999
autor
11. júl 2013

@vonicka Ja sa toho neskutočne bojím a aj som čítala veľa článkov o tom že je to v podstate zbytočne rutinný zákrok, tak preto som chcela vedieť že či môžem odporovať.. Ale ako vidím na Slovensku asi nie. ☹

katren
11. júl 2013

@kajuska9999 mozes odporovat.....ale pri tej kontrakcii ani nezbadas, ze ti nieco spravili 😀 😀 😀

kajuska9999
autor
11. júl 2013

@grettka ďakujem za link prečítam si celú tú diskusiu, ale mne hlavne išlo o skúsenosti z Kramárov čo majú ženy. Ale ďakujem 🙂

kajuska9999
autor
11. júl 2013

@katren no ja som strašná citlivka 😀 ale z rečí kamarátok to vyznieva tak strašne , tak sa preventívne bojím

katren
11. júl 2013

@kajuska9999 aj ja som citlivka, preto som si dala pri porode epidural :-P ale toto fakt nezbadas....pre mna to bolo ako ked som sa poprhlila na zihlave....proste zastipe a potom nic....

vonicka
11. júl 2013

@kajuska9999 - chces si aj zazmluvnovat? v tom pripade by sa mozno dalo dohodnut s dr., ze ti to naozaj neurobi ak nebude treba.

samantha185
11. júl 2013

tiez by som nechcela nastrih ak to nebude vyslovene nevyhnutne.. ale neviem ci sa mi to podari ---

blackstrap
11. júl 2013

@kajuska9999 Ja som mala porodny plan, nemala som ani klystir ani nastrih a ine veci a vsetko bolo super. Sice ma sili, ale kratko, lebo som sa natrhla iba povrchovo. Rodila som v Ba, v Kochu, s dulou, prvorodicka, bez zazmluvnenia lekara.

kajuska9999
autor
11. júl 2013

@katren No to asi preto lebo si mala epidurál, no ten ja absolútne nechcem. Iba ak by to bolo nevyhnutné, že by som náhodou išla cisárskym tak mi ho budú musieť dať.
@vonicka Nie nejdem si zazmluvňovať doktora , to je už podľa môjho názoru zbytočne vyhodených 300 eur..

zigzag
11. júl 2013

@kajuska9999 ahoj, ja som nastrih nemala, poprosila som aby to nerobili, lebo som sa na porod pripravvala, a vysli mi v ustrety, cice v saci v KE, ale porodila som skoro 4 kilove babo bez strihania a sitia, bez ranky, 🙂 da sa to 🙂 na poslednu chvilu som zdrhla z PO porodnice, od masiarov, som rada, 🙂 drzim palce, a ked chces rodit bez nastrihu tna konovi kuk temu epi - no 🙂

kajuska9999
autor
11. júl 2013

@blackstrap Kde si to rodila? O tom počujem prvý krát, a keď si spravím ten pôrodný plán pomôže mi to niečo? Asi nie že?

blackstrap
11. júl 2013

@kajuska9999 Sukromne sanatorium Koch. Porodny plan ti moze/nemusi pomoct v zavislosti od personalu a jeho spravania.. Neviem, ako je to na Kramaroch, ale v Kochu moj porodny plan do bodky respektovali.

kajuska9999
autor
11. júl 2013

@blackstrap Otázčka a to si tam koľko platila za pôrod? Lebo ja sa tam neviem vyznať v tom ich cenníku

cerez
11. júl 2013

Ak sa bojíš len toho nástrihu, tak to necítiš. Ak je to len z dôvodu, že to nechceš a nejde o strach, tak ti podľa mňa môžu vyhovieť, ale môže sa rovnako stať, že sa roztrhneš a potom to šitie je oveľa horšie.

janinah
11. júl 2013

na skúškach som mala otázku o komplikáciách pôrodu a všetkých stupňoch potrhania tkaniva...brrrrr...bez mihnutia oka by som dovolila nástrih ak treba /ktorý nebolí,lebo lekár vie,v ktorom momente ho urobiť/

marissenka
11. júl 2013

lepsie sa sije a hoji rovny rez ako ked ta roztrhne kede tade...ja som po sc,ale kopec kamosiek to ani necitilo,len neake scipnutie.

bubulka722
11. júl 2013

@kajuska9999 Máš právo odmietnuť čokoľvek a nikto nemá právo urobiť niečo proti tvojej vôli. Ja som nástrih pri druhom pôrode jednoznačne odmietla a nič lepšie som urobiť nemohla. Trošku som sa potrhala, ale bolo to nič oproti nástrihu pri prvom pôrode. Vtedy som si ešte mesiac nemohla poriadne sadnúť a po druhom pôrode som z pôrodnej sály odišla po svojich a hojilo sa to krásne a bez jaziev. Ono lekárom sa lepšie šije po nástrihu ako po natrhnutí, ale logicky sa prirodzene natrhneš mimo sval, pri nástrihu to ide cez sval. Veľmi dôležité je ale pri odmietnutí nástrihu rodiť prirodzene bez oxytocínu, aby si cítila kedy je veľký tlak na hrádzu. Vtedy treba trošku v tlačení zvoľniť aby sa to postupne roztiahlo.

valy
11. júl 2013

@janinah nastrih neznamena, ze sa nenatrhnes, prave naopak, moze viest k ovela zavaznejsim ranam, je to na stranke Svetovej zdravotnickej organizacie. lekari to robia automaticky, lebo si ulahcuju robotu podla mna. je to masiarcina.

janinah
11. júl 2013

@valy uľahčujú si robotu? a ako? tým,že to potom musia zašiť?

valy
11. júl 2013

ano, dieta rychlo dostat von

kajuska9999
autor
11. júl 2013

@bubulka722 No tak to by som bola len rada keby túto moju požiadavku aj niekto akceptoval, nakoľko som prvorodička a neviem čo je to oxytocín, ale zistím si to aj napriek tomu že ešte som si nečítala článku ku pôrodu

samantha185
11. júl 2013

maju to zaplatene ako vykon navyse a dlsie straveny cas na porodnej sale, a preto sa im to oplati

rienok
11. júl 2013

@valy no ale mne to pomohlo. Ja som ho povodne nechcela a aj doktorka na to isla povodne bez nastrihu, len mi prikladala nahriate vlozky ale neslo to 😝 tak sme sa dohodli na nastrihu. Asi som mala stastie, mne sa to velmi rychlo a pekne zhojilo

aristka
11. júl 2013

toho zákroku sa nemáš prečo báť ,ak sato musí spraviť,robí sa to pri najväčšom tlaku na spodok pôrodných ciest,takže to ano necítiš,a robí sa to preto,aby sa predišlo nerovnomernému dotrhaniu rodidiel a následnému zdĺhavému šitiu a zlému hojeniu,neviem či je lepšie mať 2 stehy z jednej strany a dva z druhej alebo byť dothaná až po zadok a mať 10 stehov....ak ak dôjde ku komplikáciam aj tak musia nastrihnúť,napr.kliešťový pôrod ,čo dúfam ,že nezažiješ...

katy1979
11. júl 2013

@kajuska9999 pri prvom ani neviem kedy ma nastrihli. Pri druhom som poprosila lekarku ze ak to nebude nutne nech nestriha. Takze bez nastrihu bez potrhania.
Nie vzdy treba bojovat za kazdu cenu za nestrihanie. Zazila som tam babu dceru gynekoloka ktoru nenastrihli a bola dotrhana az po konecnik. Nic prijemneho.

janinka14
12. júl 2013

Ja som sa na porod pripravovala s epi no balonikom a mala som kupeny aj Dianatal gel. Poprosila som doktorku o aplikaciu gelu pocas porodu a povedala som o epine a poprosila som aby ma nestrihali pokial to bude mozne. Porodila som 3800g babo bez nastrihu a poranenia. Behala som ako srnka,tak ak mozem odporucit,dobre sa na porod priprav a oni na porodnej sale su potom aj ustretovejsi voci tvojej poziadavke.

lucianakoniku
12. júl 2013

Ja som rodila na kramaroch pred cca styrmi mesiacmi, ako prvorodicka. Epiziotomiu mi robili, mala som dost vysoku a pevnu hradzu takze aj nastrih bol vacsi. Pred porodom som si masaz hradze nerobila, mozno ak by som sa tomu venovala, nemusel byt az taky velky (cca 4-5 cm)... Ale z vlastnej skusenosti vam mozem povedat, ze sa toho netreba az tak bat, ked ma strihali, vobec som to necitila a sitie bolo tiez v pohode, mala som epiduralku, neviem ci som to necitila kvoli nej alebo mi tam dali este aj nieco dalsie na lokalne znecitlivenie...doktor bol mily, pocas sitia so mnou kecal o vsetkom moznom,okrem toho bol pri mne manzel aj so syncekom, takze moja pozornost sa sustredila na ine...hojenie bolo ok, cca po tyzdni sa s tym uz dalo celkom fungovat. Len treba dodrziavat hygienu, davat pozor aby sa do rany nezaniesla infekcia a hlavne nepretazovat, zbytocne nechodit, davat si pozor na chodenie po schodoch, vela oddychovat aby sa to pekne a rychlo zahojilo. Ja som sa chodila vzdy po pouziti wc sprchovat, susila som si to fenom. Keby som rodila znova a nastrih by bol potrebny, neprotestovala by som. Aj ked so mnou urcite nebudu mnohe suhlasit, myslim ze je to takto lepsie ako sa nechat roztrhat (skusenost mojej starej mamy). Teraz po tych cca styroch mesiacoch mam jazvu skoro nehmatatelnu a ani pri sexe nam nerobi ziadny problem.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre