icon

Existuje možnosť výberu spôsobu pôrodu?

8. okt 2025

Ahojte. Je možné si pro pôrode vybrať ako chcem rodiť? Nechcme rodiť normálne, ale cisárskym.

zuzana76
8. okt 2025
@anonym_0e8323

@zuzana76 vies preco je tu tolko tem? Lebo klasicky porod zhadzujeme a operacia je brnkacka. A neodpovedala si mi ze ci nechodis na gynekolkogicke prehliadky.

@anonym_0e8323 to je snad moja vec

zuzana76
8. okt 2025
@anonym_0e8323

@zuzana76 vies preco je tu tolko tem? Lebo klasicky porod zhadzujeme a operacia je brnkacka. A neodpovedala si mi ze ci nechodis na gynekolkogicke prehliadky.

@anonym_0e8323 a co ked ho zhadzujeme? nie preto, ze zeny s tym nie su vysporiadane psychicky a rodit nechcu? tak sa teda nerozmnozujme, lebo vsetky tie zeny by boli bezdetne.

anonym_0e8323
8. okt 2025
@zuzana76

@anonym_0e8323 to je snad moja vec

@zuzana76 preco je problem odpovedat? Lebo chodis ze? A tym padom by som ta mohla konfrontovat ci tam je to ok.

zuzana76
Autor odpoveď zmazal
zuzana76
Autor odpoveď zmazal
anonym_0e8323
8. okt 2025
@zuzana76
Odpoveď bola zmazaná

@zuzana76 preco by som ti to mala napisat?

cyneric
8. okt 2025
@anonym_0e8323

@zuzana76 preco je problem odpovedat? Lebo chodis ze? A tym padom by som ta mohla konfrontovat ci tam je to ok.

@anonym_0e8323 Gynekológ ktorého navštevuješ (predpokladám roky) je niekto iný než náhodná zmeska personálu na pôrodníckom oddelení v deň keď sa tam dostaneš (česť výnimkám), nie vo všetkých pôrodniciach sa dá zazmluvniť lekár/ka podľa želania rodičky. Počas pôrodu sa žena má cítiť bezpečne, nie každému to úplne ide. Stres hrá tiež významnú rolu, môže pôrod spomaliť a potom “veď žena tráp sa, sama si sa na to dala”.

anonym_0e8323
8. okt 2025
@cyneric

@anonym_0e8323 Gynekológ ktorého navštevuješ (predpokladám roky) je niekto iný než náhodná zmeska personálu na pôrodníckom oddelení v deň keď sa tam dostaneš (česť výnimkám), nie vo všetkých pôrodniciach sa dá zazmluvniť lekár/ka podľa želania rodičky. Počas pôrodu sa žena má cítiť bezpečne, nie každému to úplne ide. Stres hrá tiež významnú rolu, môže pôrod spomaliť a potom “veď žena tráp sa, sama si sa na to dala”.

@cyneric nahodna zmeska. Su to odbornici a profesionali, ktori maju vacsinou za sebou neporovnatelne viac porodov ako ten uzasny zazmluvneny gynekolog. Dnes moze zena rodit kde chce a v prostredi akom chce tak sa netvarme, ze je len moznost cisarsky alebo potom len vyhodena na stole s rozcapenymi nohami kde sala vyzera alo masiaren za pritomnosti publika, ktore ju prislo urazat a co najviac jej to zneprijemnit.

maryetta
8. okt 2025

Hmm ak mas nejaku preddispoziciu resp zdravotny problem ktory ti neumozni rodit klasicky tak je planovana sekcia
Ale ak sama vybrat. Jedine ze si sukromne zariadis lekara ktory ti sekciu spravi.

zuzana76
8. okt 2025
@anonym_0e8323

@cyneric nahodna zmeska. Su to odbornici a profesionali, ktori maju vacsinou za sebou neporovnatelne viac porodov ako ten uzasny zazmluvneny gynekolog. Dnes moze zena rodit kde chce a v prostredi akom chce tak sa netvarme, ze je len moznost cisarsky alebo potom len vyhodena na stole s rozcapenymi nohami kde sala vyzera alo masiaren za pritomnosti publika, ktore ju prislo urazat a co najviac jej to zneprijemnit.

@anonym_0e8323 nechapes, su zeny, ktore proste nechcu vytlacit dieta, rozumies? Pride im to nechutne, spada to pod tocofofiu, ktora je realne uznanou diagnozou.

zuzana76
8. okt 2025
@anonym_0e8323

@anonym_0e8323
Ak si tehotná žena s tokofóbiou nepraje vaginálny pôrod, lekár s ňou konzultuje možnosť sekcie. Vysvetlí jej pozitíva vaginálneho pôrodu a možné komplikácie, takisto jej povie dostatočné informácie o cisárskom reze. Žena sa sama rozhodne, aký typ pôrodu chce. Lekár by ju v tom mal podporovať.

Prejavy
pocit strachu a paniky pri pomyslení si na pôrod,
odmietnutie rodiť prirodzeným vaginálnym pôrodom, žena trvá na cisárskom reze,
žena túži po deťoch, ale zároveň odmieta otehotnieť,
intenzívny strach, že sa narodí mŕtve dieťa alebo dieťa bude mať nejakú vrodenú vadu.

zuzana76
8. okt 2025
@anonym_0e8323

@anonym_0e8323 ja som odekdy sa pamatam mala taketo nastavenie, nechcela som rodit, ked som spoznala manzela, dost skoro 19 rokov, 23 - vzali sme sa, prve dieta sa narodilo, ked som mala 31 rokov.

zuzana76
8. okt 2025
@anonym_0e8323

@anonym_0e8323 tak nehovor, prosim, autorke, a inym takymto zenam, co maju robit, ony sami vedia. Deti mat budu a budu uzasne matky, len nebudu rodit prirodzene.

cyneric
8. okt 2025
@anonym_0e8323

@anonym_0e8323 To že lekár je znalý v odbore neznamená automaticky že je aj empatický, detto sestričky. Je to stále človek ktorého vidíš pravdepodobne prvý krát v živote, ako prvorodička je prirodzené že budeš v strese a teraz v bolestiach nie každému napadne že môže si vypýtať inú polohu, môže diskutovať o svojich možnostiach, že môžeš niečo odmietnuť alebo si vybrať alternatívu. Nie každá žena prichádza do pôrodnice s certifikátom asertívnej komunikácie.

autor
8. okt 2025
@martinkatinka

Ak nemas zdravotne problemy, tak budes rodit prirodzene. Ak nechces rodit prirodzene, otazka potom je, ze preco chces dieta. Porod je sucastou togo procesu mat dieta. Ako citam, ty nemas strach z porodu, co by mohla byt indikacia na CR, ale ty mas iba nechut, ci odpor. A to je rozdiel.
Mozno sedenia u psychologa by ti v tomto pomohli.

@anonym_0e8323 chápeš tomu že nechcem byt prítomná počas toho celého? Chcem sa len zobudiť a dieťa bude vonku.
@martinkatinka nemám dôvod chodiť k psychológovi. Už som raz rozhodnutá a názor nezmením.

anonym_44a4e8
8. okt 2025
@zuzana76

@anonym_0e8323 tak nehovor, prosim, autorke, a inym takymto zenam, co maju robit, ony sami vedia. Deti mat budu a budu uzasne matky, len nebudu rodit prirodzene.

@zuzana76 pekné chlacholenie😅
Že uplati lekára lebo cisársky,,nieje len tak,,?
Alebo diagnoza psychiatricka čo možno aj ma?
Hej na parádu

zuzana76
8. okt 2025
@anonym_44a4e8

Hej na parádu

@anonym_44a4e8 a? hlavne, ze bude v pohode a moze mat aj tri deti. To uplne staci na dnesnu dobu.

zuzana76
8. okt 2025
@anonym_44a4e8

Hej na parádu

@anonym_44a4e8 je to diagnoza, ktora sa ukaze len pocas tehotenstva, jednoducho nechut a odpor k porodu. Inak je ta zena v pohode, ja som dojcila dokopy 6 rokov, to mi uz nevadilo.

anonym_44a4e8
8. okt 2025

A hlavne autorka nemyslí si ze sa len tak vyhnes tekutínam😅
Z takej ilúzie sa zobud a hlavne si to riadne naštuduj keď niečo tak strašne chces
Lebo si veeeelmi na omyle
Ja sc mam za sebou

hariet
8. okt 2025

@anonym_autor da sa to samozrejme vybavit, rady si uz dostala, chod si urcite za tym. V civilizovanych krajinach zena ma na vyber, ako porodi. Dolezite je, aby si bola v psychickej pohode. Ja som mala planovany cisarsky kvoli zlej polohe dietata, ale keby bolo dieta dobre otocne, vybavim si sekciu. Bola som kludna a vyrovnana, vsetko prebehlo krasne, hojenie tiez, 3 roky som dieta kojila. Mam krasne spomienky na porodnicu.

autor
8. okt 2025
@anonym_44a4e8

A hlavne autorka nemyslí si ze sa len tak vyhnes tekutínam😅
Z takej ilúzie sa zobud a hlavne si to riadne naštuduj keď niečo tak strašne chces
Lebo si veeeelmi na omyle
Ja sc mam za sebou

@anonym_44a4e8 mne nejde len o nejaké tekutiny ale o celý ten akt. Pochopte to konečne.

autor
8. okt 2025
@hariet

@anonym_autor da sa to samozrejme vybavit, rady si uz dostala, chod si urcite za tym. V civilizovanych krajinach zena ma na vyber, ako porodi. Dolezite je, aby si bola v psychickej pohode. Ja som mala planovany cisarsky kvoli zlej polohe dietata, ale keby bolo dieta dobre otocne, vybavim si sekciu. Bola som kludna a vyrovnana, vsetko prebehlo krasne, hojenie tiez, 3 roky som dieta kojila. Mam krasne spomienky na porodnicu.

@hariet ďakujem, určite si to nejako vybavím.

lucia147852
8. okt 2025
@anonym_f68206

@cyneric akútna sekcia je niečo úplne iné. Ona si chce dobrovoľne nechať rozrezať brucho lebo si myslí že to je asi príjemnejšie. Nech jej porozprávajú tie čo mali cisársky aké sú tie bolesti po a hojenie. Po prirozdenom sa môže dať dokopy oveľa skôr ak nebude mať komplikácie. Oba nemá zdravotný dôvod na cisára.

@anonym_f68206 ja jej porovnam prirodzeny a cisarsky... a ano cisarsky bol o 10000000% lepsí ako prirodzeny, ale to si asi počut nechcela. Ja som za voľbu. A ano, pri voľbe som aj za Rakusky model... Doplatit si finančny rozdiel prirodzeny verzus sekcia.

diaamax
8. okt 2025

Ja nechapem co sa tu podaktore tak rozculujete?!? Keby bolo nelegalne operovanie na ziadost pacienta, neexistovala by plasticka chirurgia. Ked si to rodicka zela, nech ma na vyber.

martinkatinka
8. okt 2025
@zuzana76

@anonym_0e8323 ale kedze sa to deje v nemocnici, tak som sa zariadila sama, aby som predisla tomu, co mi je neprijemne.

@zuzana76 a ty si myslis, ze pri CR ta nikto nevidi? Po CR ta nikto nedovedie na WC? Mas dren z pooperacnej rany, tlacia ti na brucho, aby vedeli ako krvacas z porodnych ciest. Si napojena jednu ruku na krv, druhu na infuzku... No mne to vsdtko pride takisto intimne.

zuzana76
8. okt 2025
@martinkatinka

@zuzana76 a ty si myslis, ze pri CR ta nikto nevidi? Po CR ta nikto nedovedie na WC? Mas dren z pooperacnej rany, tlacia ti na brucho, aby vedeli ako krvacas z porodnych ciest. Si napojena jednu ruku na krv, druhu na infuzku... No mne to vsdtko pride takisto intimne.

@martinkatinka ide o sposob, vytlacenie dietata porodnymi cestami, CS mam za sebou, viem, co sa deje.

zuzana76
8. okt 2025
@martinkatinka

@martinkatinka dren som nemala ani raz, na WC som isla sama - bola som v nadstandartnej izbe, krv mi nedavali.

ivik4
8. okt 2025

Skus sukromnu kliniku alebo teda deti nemaj ako pises💁🏻‍♀️

martinkatinka
8. okt 2025
@zuzana76

@martinkatinka dren som nemala ani raz, na WC som isla sama - bola som v nadstandartnej izbe, krv mi nedavali.

@zuzana76 u nej to moze byt inak. A zbytocne... Ale ak chce, nech ide teda na sukromnu kliniku. Alebo k psychiatrovi... Ale podplatit lekara nie je cesta.

ivik4
8. okt 2025

Autorka mne je napriklad nechutne kojenie . Je mi nevolno uz len co to pisem. Kazdy mame cosi