icon

Hroziaci predčasný pôrod

nikusa317
6. okt 2013

Cavte dievcata...od 25.tt lezim v nemocnici koli hroziacemu predcasnemu porodu,momentalne mi bezi 33.tyzden ....hrdlo na 50percent 2 az 1.5cm,presiakle,vonkajsia brsnka pre spic prsta..lezim dolu hlavou uz treti mesiaf pomaly...kortikoidy uz mame davno pichnute...neviete mi iekto poradit kto ma skusenost s predcasnym porodom alebo niekoho poznate kto mal predcasnh porod ake to bolo??malo bh babetko sancu prezit? Dakujem

nikusa317
autor
25. okt 2013

@gabuci mne moja porodna lekarka vravela ze uz mam lezat normalne...lezim tak uz asi 3den....vcera aom mala kontrakcie ale aj napriek tomu sa neotvaram.....stale som otvorena rovnako(na jeden volny palec a krcok asi 1cm)...maly mal pred tyzdnom okolo 2300g tak som zvedava na dalsi tyzden pondelok kolko vazii...dnes som 35/00 a zacinam 36tt.....lekar mi vravel se uz by to nebola taka katastrofa ,ale ze lepsie by bolo pockat so konca dalsieho tyzdna....a ked ukoncim 36tt a zacne mi bezat 37tt tak by to bolo este lepsie lebo babetkk sa uz povazuje za donosene...tak snad ten tyzden este vydrzime a zbehne ako voda....takze lezim na rovno a mam to aj v karte napisane ,takze postel mi uz hkre davat nebudu...lebo ze ked sa ma daco rozbehnut tak sa rkzbehne...

tinki
25. okt 2013

@nikusa317 krásne si to zvládla..tak aby to dobre dopadlo.. 🙂

nikusa317
autor
25. okt 2013

@tinki dakujeme...verim ze aj dopadne..sam lekar vravel ze katastrofa by to uz nebola len by bol vahovo trosku mensi.....ale uz len dobre bude a verim tomu.... a verim ze sste tyzden vydrzime.......aj ked lezim uz rovno a nie dolu hlavou 😉

gabuci
25. okt 2013

@nikusa317 závisí to od lekára všetko,ja som ležala v NZ nemocnici vteda a na vizite aj mimo mi moja doktorka povedala že kľudne môžem ležať stále tak hlavou nižšie,ale ja som neležala v kuse na hrbte a hore nohy ja som sa tak aj otočila nabok a nohy trocha blbo hore a brucho v jamke,pri druhom pôrode doma len vankuše som mala v noci pod nohami,cez den ked som ležala v obývačke kým mi prvorodená spala,tak som len vyložila nohy na gauči ako sa dalo do výšky,ale citila som to,že mi je fajn tak ked ma to tak netlačí...v 38tt ma poslali domov a išla som rodiť z domu.Ja som kontrakcie bolesti nemala,len som bola otvorená a pchali do mna lieky,aj tu NO-SPA tablety,čo dostávaš v injekcii.Ináč ked sa ti rozbehne tak fakt porodíš a budeš mať skôr za sebou,už to nie je hazardná hra,nechaj sa prekvapiť,je to dosť možné,že ešte vydržíš.Jedine keby ti voda odtiekla ale veľmi,tak by museli vyvolať pôrod skôr,no ja mám taký pocit,že sem napíšeš až na buduci týžden že malé sa narodilo a ste v poriadku,lebo budete 😉

nikusa317
autor
25. okt 2013

@gabuci no ajnlekarka mi vravela ze ked vydrzim do dalsieho piatku tsk mi spravi sekciiu ze ma uz nebudu trepat liekmi a podobnym svinstvom....to mi akurst zacne 37ttt....no ved ank 36tt neni taka katastrofa ale tak este vydrzim..ja som mala v nemocnici taku postel na ktorej som lezala dolu hlavou.teraz ma uz dali normalne.....taze tak...citim ze mam zo spodu tlaci ale co mam robit ked ja dam si hore nohy a oni ked gidia tak mi spustia postel dole.....

gabuci
25. okt 2013

@nikusa317 tak sa hráte s tým postelom,no nepovedala si im,že je ti to tak lepšie,ked ta netlačí?U nás vtedy to tak bolo,že hned ako ma prijali povedali,že treba dať hore posteľ pri nohách a to som spravila v momente sama na najvyšší stupen a potom už to aj tak nechali a hlavu tiež kedy ako,ked som čítala tak vyššie,ked som spala,nižšie.A bruško bolo v takej jamke,pred tým kým ma nedali do nemocnice,tak moja gynekologička mi nakreslila ako mám ležať doma 🙂

nikusa317
autor
25. okt 2013

@gabuci anoo povedali a tak som aj lezala...lenze lekarka vravela ze babetko je dost velke a nech sa netlaci pod rebra.....ze aj to drazdi maternicu.....tak ma dali uz lezat na rovno....ich nezaujkma ze mne je tak lepsie......

standhal
25. okt 2013

@nikusa317 ahoj, zacinas krasny 36tt, velmi daleko si to dotiahla, bud na seba hrda, mimi je uz ok, len nabera na vahe, musis to este par dni vydrzat a budes ho mat pri sebe, mysli pozitivne. Viem, co prezivas, tiez som od 26tt lezala v nemocke pre tvrdnutie bruska a skracujucemu sa krcku, ale neotvarala som sa, kontrakcie na monitore boli, od 35tt som bola doma a dotiahli sme to s malou na zaciatok 39tt, rodila som sekciou, mala bola KP. Moj nazor je, ze ak babo chce von, tak ho nic nezastavi, ani lieky, lezanie dolu hlavou. Poznam chlapceka, ktory sa narodil v 28tt a je zdravy, dnes ma 5 rokov a nik by nepovedal, ze prisiel tak skoro. Este mu dohovaraj nech ostane pekne v brusku a ty oddychuj, lebo, ked pride von, tak vela casu na oddych nebude. Drz sa, posielam veeeela energie.

nikusa317
autor
25. okt 2013

@standhal ahojik..dakujem ze podporu a za povzbudzujuce slova.....teraz to dost potrebujem,kedze moja mama vie len povedat ze je to umelo udrziavane a ze zbytocne..... no lezim uz normalne ;lebo lekarka povedala,ze ked sa to ma rozbehnut nech sa rozbehne....no ja idem na sekciu lebo jednak zle vytoky a bakterie,tehotenska cukrovka a som byvala epilepticka....takze tak...tak nic ine si nezelam len nech je maly okik...a to ze uz len nabera na vahe je okik....to znamena ze uz je vyvinuty???plne???aj plucka???

nikusa317
autor
25. okt 2013

@standhal no moj krcok ma vraj 1 cm a otvorena som na jeden palec ....puchnem.....a zajtra som 35/1.... cize krasny 36tt zacina..... lekarka hovorila ze ked vydrzim tyzden tak budu radi ..mne monitor ukazuje skoro stale kontrakcie a casto dost vysoke a pravidelne...

standhal
25. okt 2013

@nikusa317 kedze ti podali kortikoidy, plucka ma uz vyvinute, kamoska tiez rodila v 36tt a mala nebola ani v inkibatore. Mysli ako budes adamka kocikovat, kupat, laskat, ako asi vyzera, na koho sa podoba, spievaj mu. On citi tvoj stres a strach. Drz sa, dobru noc.

nikusa317
autor
25. okt 2013

@standhal bola som teraz na monitore a mala som ho teraz okik....maly ukazkovo dobry a kontrakcia ziadna ..... stale sinpredstavujem na koho sa asi podoba....dnes som sa prichytila pri tom ze si spievam..... sranda..a maly dnes je kludny a ani sa velmi nehybe,asi spinka nas adamko pr3toze citi ze ja som kludna...... 😉....kedze viem ze som uz 36tt a ze este verim ze vydrzim a myslim pozitivne tak stres opadol a uz sa tesim na nho...a jeho tato sa.tesi tiez.....uz nakupil vsetko fo treba a pripravil aj doma veci a postielku na nas prichod.. 😉

fanta3
25. okt 2013

@nikusa317 tak to je spravne, uz sa nemas coho obavat, uz len relaxuj a tes sa, ze drobec coskoro zavita medzi vas 😉

fanta3
25. okt 2013

@nikusssik jo jo je to uz 15mesacna velkacka, dlha jak tyzden pred vyplatou 😀 zazrak to rozhodne je- i ked ako som spominala, neni sme na urovni rovesnikov, ale napredujeme a viac ma nezaujima- nech si ide tempom akym potrebuje 😉

nikusa317
autor
26. okt 2013

@fanta3 no to mas pravdu....a podla mna kzde dieta je velky bojovnik a sako vie a citi kedy je jeho cas prist na tento svet...a ak ono bhde chciet ,tak tomu nezabrania ani infuzie ani lieky.....ale ja verim a modlim sa ze esre aspon tyzden aby sme vydrzali....na maleho sa velmi velmi tesim.... B-)

nikusssik
26. okt 2013

@fanta3 my máme teraz 7 mesiacov a ešte maličká sama nesedí, ale snažím sa byť trpezlivá...však prišla na svet o 6 týždňov skôr, tak má čas 🙂 inak na štyroch už vyvádza...u nás na neurologii mi lekárka povedala, že jej sa zdá popredu a v mt, kde chodíme do rizikovky, tak stále čosi majú na ňu...len aby cvičila cvičila cvičila a tu sa lekárka za hlavu chytá...tak si vyber...neviem ako sa má rodič zachovať, ak by som počuvala lekárku tu, tak by sme necvičili vobec a potom mam strach, že neičo zanedbám...v mt sa zase tvária, že musí cvičiť, lebo tam cvičia všetky predčasne narodené deti...bez výnimky...nieje to jednoduché mať predčasniatko, ale robí nám radosť obrovskú 🙂

fanta3
26. okt 2013

@nikusssik no u nas na rizikovej poradni tiez stale nieco maju- ked mala korigivany vek jeden mesiac, tak uz chceli aby sa pretacala a neviem co vsetko, az potom sestricka tam od nich zakrocila, co uz nemohla toho doktora pocuvat ako ma deptal. Na zaciatku ked som bola vyplasena, tak boli vsetci mudri jak radia a len stale sa pytali co vsetko nevie (i ked mala este na to cas, ale ono to uz cloveka nahlodava a zacne premyslat, ze hento nevie a tamto nevie). Teraz si ich uz nevsimam, vidim ze napreduje a neriesim. My mame neskutocnu neurologicku, vzdy nas velmi povzbudi a vynachvali, objavi kazdy maly pokrok a z kazdeho sa vytesuje, malu vynachvali do nebies, co som sa teda u ziadneho ineho doktora nestretla- bud nevravia nic, alebo len negativa. My sme cvicili 4krat denne a uspechy minimalne, uz sme absolvovali aj rehabilitacne pobyty a tam sme mali vybornu fyzioterapeutku, ktora nam hodne pomohla- cvicenim aj radami. Teraz cvicime len dva krat denne a ked mame toho moc, tak aj bez vycitiek vypustime nejake cvicenia (predtym som vzdy mala zly pocit, ked som nieco vynechala) a viac cvicime formou hier- bud na fit lopte, alebo na nafukovacom valci a proste to co ju bavi, nech ma aj radost z toho cvicenia. Chodime na koniky- hipoterapiu a to nas velmi oslovilo. A teraz robi pokroky ako nikdy. Ta fyzioterapeutka vravela ze posledne vyskumy dokazali, ze 2 krat denne cvicit vojtovku staci, lebo ked sa cvici viac krat, tak su potom deticky premotivovane a nie su take dobre vysledky ako ked si dieta pocvici, ale ma aj dostatok casu na odpocinok. A u nas to sedi.
Vacsina lekarov beru vsetko "tabulkovo", ale kazde diata je individualne, takze sa riad aj podla tvojho nazoru- nie vzdy sa vyplaca slepo verit doktorom. Ked uz mala vyvadza na styroch v 7mesiacoch, tak to je ozaj sikulka. Mozno by vam stacilo len take cvicenie na fitlopte, alebo chodit plavat, hocico pri com by cvicila a bavilo by ju to a nech uplne neprestanete cvicit. Sedenie nie je vyvojove stadiu (je plazenie, stvornozkovanie,chodenie...), takze to nevadi, ze nesedi, hlavne je ze uz skusa byt na styroch a casom pride aj na ako si sadnut 😉
A teda mat predcasniatko ozaj neni jednoduche, ale to pochopi len ten kto ho ma 😉 Vela zdravia a sily malej princeznej prajem, nech aj nadalej robi tolko radosti doma 😉

nikusssik
26. okt 2013

@fanta3 no to som nevedela, že sed nieje vývojové štádium...je pravda, že na sed sa ma nik nepýtal a to sme boli teraz aj v rizikovej aj u neurologičky...no ked sme jej povedali, že ona nám už ide na štyri a posúva sa dozadu, prípadne sa kolíše, tak veru neverila...a keď jej to malá ukázala, tak sa nám potom priznala, že si myslela, že si vymýšlame...ale tak ja tej mojej hviezdičke chcem nechať čas na všetko, nechcem ju moc trápiť tým cvičením a ešte mi lekárka povedala, že z toho môže byť neurotik, hyperaktivita a neviem čo ,keď to nieje nutne potrebné...že sa dá aj bez kriku a plaču cvičiť....no ja som už hotová z tých lekárov, inak úplne všetko naopak...v mt nas zjazdia za to čo lekári urobia tu a tu naopak...a my len počúvame 🙂

fanta3
26. okt 2013

@nikusssik no hej- vojtovou metodou cvik-impulz prechadza cez miechu az do mozgu a tam mozog s nou dalej pracuje (tak laicky povedane) ale teda cvicenie ovplyvnuje nervovu sustavu, preto aj pri moc castom cviceni, moze byt dieta moc nabudene, ma vela informacii, ktore nevie spracovat, tak je nervozne z toho. Niektori lekari tvrdia, ze cvicenim vojtovej metody sa nic nepokazi, tak automaticky kazu napr.vsetkym predcasne narodenim cvicit vojtovku- "ved sa tym nic nepokazi"....nieco ako napr. preventivne balenie na siroko ...ale to ze to dieta je nespokojne, nervozne, mozno zle spi, to uz akosik neberu do uvahy a v konecnom dosledku aj mamicka je potom na prasky z toho vsetkeho. Ja by som sa na tvojom mieste riadila radami neurologicky- jednak je to odbornicka a naozaj na dany vek je moc sikovna, ved to musis sama uznat. Tak naco ju zbytocne trapit vojtovkou. Ako som spominala, cvicte zabavnou formou- bude obe spokojnejsie 😉 A ak by si predsaj len mala neskor pocit, ze zaostava, tak lahko mozes zas zacat. Ale to si myslim u vas nehrozi, kedze mala v pohode napreduje aj naprik tomu, ze je predcasne narodena, tak uz teraz dobehla/predbehla rovesnikov.
Inak ja som sa doteraz osobne nestretla s preventivnym cvicenim vojtovky u lekarov. My sme zacali dokonca cvicit az v 5mesiacoch (2mesiace korigovany vek), lebo dovtedy nebolo vidno nejake omeskania vo vyvine a to pritom bola extremne predcasne narodena, takze vysoke percento nejakych problemov vo vyvine. Dokonca primarka sama mi pred prepustanim vravela, ze hned nam nebude kazat cvicit, aby sa zbytocne drobec nezatazoval, ze zacneme az ked budeme mat na to dovod. A aj tak bolo. 🙂

nikusssik
27. okt 2013

@fanta3 my sme tiež začali cvičiť až po prvej rizikovej poradni, v nemocnici nám to nik nekázal...takže sme začali okolo 5 mesiacov a to preto, že maličká sa na brušku opierala o pästičky...čo už vraj nemôže robiť 🙂 ale robí to kopec detí narodených aj v termíne a aj v polroku...mňa to strašne vyľakalo, nespala som dva dni, že mojej dcére niečo je, keď nerobí to čo má...pre mňa úplne niečo nové, prvé dieťatko a nám sa nezdalo, že by nejako zaostávala...máme aj doma tabuľku, už od narodenia jej značíme, čo už vie a čo nie a tam okrem tých pästičiek bolo všetko okej, niečo zodpovedalo korigovanému veku a niečo normalnym mesiacom, v ktorých bola....ručičky sa uvolnili a teraz riešime nožičky...lebo vraj prepína špičky...inak poskakuje, ked si ju chytím pod pazuchy, ale na špičkách...no má korigovaný vek 6 mesiacov, tak hádam to nieje nič hrozné...neurologička nám povedala, že ona na nej vôbec nič nevidí, ani žiadny hypertonus, pre ktorý cvičíme 🙂 tak sme my na tom...že ja vystrašená som cvičila dobreže nie 5 krát za deň, boli sme aj my na rehabilitačnom pobyte, to nám neurologička povedala, že na také pobyty sa chodí len v dôležitých prípadoch, pretože tieto detičky sú malé, rizikové, vyvíja sa im imunita, že kolektív im vôbec netreba...a veru, odvtedy máme sople skoro stále...takže naša neurologička vobec nesuhlasi si tym, čo nám kážu robiť...no asi sa obe tešíme, keĎ tie rehabilitácie skončia však?

nikusa317
autor
27. okt 2013

Cavte baby...tak pred chvilou ma koli bolestiam vysetrili a prislo sa na to ze sa mi zhorsil nalez krcok ma uz len 0.5cm a som otvorena pre palec aj nieco...nalez sa mi zmenil v priebehu dvoch hodin...mam pocit ze to uz dlhsie nevydrzim a bolesti zacinam mat znovu...bolesti su najme do krizov a v slabinach a podbrusku....a aj brusko tvrdne....zacina ist na mna strach....som zvedava ze co to bude...a ked som bola teraz na vc tak ma prehnalo a mocila som asi 10 abo 15min.v kuse ...a tak ma napadlo ci nemohlo ist o plod.vodu...

mamacamca
27. okt 2013

@nikusa317 moja horalka tak sa mi poriadne drz a aj Adamko...urcite bude všetko dobreeeeeee 🙂 teta kavenka na teba mysli a drziiii silno palce 😉

nikusa317
autor
27. okt 2013

Takze som na pozorovani na sale.....hrdlo uz uplne spotrebovane a otvorena som na jeden palec aj nieco......monitor ukazuje kontrakcie a bolesti mam.....som zvedava co bude... 😉

lucifuk27
28. okt 2013

@nikusa317 ahojky dufam ze ste obaja v poriadku ci uz je adamko v brusku alebo na svete... dostala si sa do pekneho tt takze urcite je v proriadku ked sa narodil teda obaja... ja zajtra koncim 36tt a idem do poradne no tiez mi niekedy nieje najlepsie a este aj adamko nam ochorel tak dufam ze kym pride medzi nas marek tak bude v poriadku aby mohol byt s nim

nikusa317
autor
28. okt 2013

@lucifuk27 adamko je zatial v brusku......otvorena som na palec aj nieco a hrdlo spotrebovane....idem na ultrazvuk a podla toho sa uvidi ze co...ale bolesti su stale

kveta
28. okt 2013

@nikusa317 No Ty si uzivas naplno.. :/

nikusa317
autor
28. okt 2013

@kveta no to ano...primar naspet dvihol postel ale prisla moja porodna lekarka a povedala ze nemam ranajkovat,ze spravi ultrazvuk a podla toho sa uvidi

kveta
28. okt 2013

@nikusa317 No bacha na to, co sa deje. Pridlhy porod moze uskodit dietatu. Mas zrejme odtecenu vodu, to uz je riziko infekcie a treba idealne do 24 hodin porodit. Zastavovat to vidim ako blbost. Skus oslovit nick dulkagabulka , co ona na to.

Ty tam uz lezis a trpis ako inventar, tak prave preto mozu to predlzovanie sa porodu podcenit..

nikusa317
autor
28. okt 2013

@kveta podla ultrazvuku mam dost plod.vody....a maly vazi okolo 2500 az 2600 g...si myslim ze celkom dobra vaha nato ze mi bezi 36tt

grelu
28. okt 2013

@nikusa317 drzim palce...ja som si tiez svoje odlezala v nemocnici...boli tam baby, čo boli na tom podobne ako ty. Neviem odkedy si tam, ale zažila som baby, čo ležala s vyzvihnutou posteľou od 28tt a vydržala do 35tt...bola otvorená na 2prsty celý cas. Maly aj ked sa narodil trochu skôr je úplne v poriadku.
Ty máš uz veľmi pekný tyzden