icon

Je cisársky rez bezpečnejší ako prirodzený pôrod?

9. nov 2024

Je cisarsky rez bezpečnejší ako prirodzený porod?

matkahelka
9. nov 2024

@osky ak by si chcela porovnat imunitu akehokolvek dietata narodeneho sekciou, ci prirodzene, dalo by sa to len tak, ze to iste dieta by sa muselo narodit 2x a to raz prirodzene a raz sekciou, vtedy by to bolo relevantne porovnanie. ja som sa na tu imunitu pytala nasej pediatricky so 40 r.praxou a z chuti sa zasmiala s dodatkom, ze to vobec neplati. rovnako aj moj porodnik. imunita dietata je proces, ktory sa buduje, nefunguje to tak, ze sa staci prirodzene narodit a imunita je skvela. mam doma 1 dieta narodene prirodzene a 1 dieta narodene sekciou a obe maju vybornu imunitu.
A mimochodom, v zapadnej europe si zena moze vybrat, aky sposobom privedie dieta na svet. to na margo tvojho vyjadrenia, ze treba doverovat lekarom. skus si prosim hodit do googlu, kolko medializovanych pripadov najdes zien, kt. po prirodzenom porode zomreli, ci upadli do komy, ci maju celozivotne nasledky. a kolko je takych pripadov, co s tym na bubon nesli. uz moja babka hovorila, ze zena pri porode stoji hrobarovi jednou nohou na lopate. o detoch s dozivotnymi nasledkami prirodzeneho porodu nehovoriac- jedno take ma moj muz v rodine- zaseknute v porodnych cestach, do konca zivota ochrnute na mentalnej urovni rocneho dietata.

fantaghiro21
9. nov 2024

@226lenka no veru.
Je prirodzené aj ochorieť v mladom veku na rôzne vážne choroby, rakovinu a podobne,neliečit sa ,lebo je prirodzené ako sa prirodzene narodiť aj umrieť.
Ale tu to asi pre iných nie je až také prirodzené.....
Kedysi pôrod ako tu už vyššie sa píše,bolo pre ženu (dieťa/i) tancovanie na hranici smrti....koľko žien kvôli prirodzeným porodom zomrelo (a deti)

Vždy je všade riziko .
Pre mňa vady bolo najpodstatnejšie rodiť tak,aby všetci boli zdraví....

sisaka
9. nov 2024
bluka2
9. nov 2024

Trochu odveci názory, že jeden pôrodník povedal. Treba sa pozrieť na štúdie, ale tak už aj sedliacky rozum napovie, že prirodzene lepšie než veľká operácia, kde prevezú 7 vrstiev tkaniva a človek ostane dlhšie nehybný (tromboza, embólia pľúc vyššie riziko…)

smajliica
9. nov 2024

No ja neviem odkiaľ všetky beriete svoje odhady, ale štatisticky je prirodzený pôrod pre ženu oveľa bezpečnejší podľa všetkých dôveryhodných zdrojov. Natoľko že WHO tlači na Slovensko aby obmedzilo počet cisárskych keďže u nás je podstatne vyššia úmrtnosť žien pri pôrode ako vo zvyšku Európy a vinia za to práve veľký podiel cisárskych.

fantaghiro21
9. nov 2024

@smajliica ja nie som asi fundovana na túto tému a vyťahovať tu nejaké štatistiky.
To by asi vedel povedať odborník, gynekológ,aj to by som si trufala povedať (aj podľa skúseností) že názoro by sa líšili....
Samozrejme,že je vaginálny pôrod "prirodzeny"
Je to menší zásah do organizmu.
Pôrodné cesty,ženské telo bolo prispôsobené,aby sa dieťa narodilo cez vagínu,nie cez iny otvor (neotvor)...ak by sme nemali vagínu a možno bimbasov ,Boh vie kadiaľ by to dieťa šlo....
Ale je tam to ale!
To,že je niečo prirodzené, neznamená,že nie je riskantné....
Je prirodzene narodiť sa s 2 rukami,nohami, porodiť zdravé dieta,chodiť, vidieť,byť mentálne zdravý a predsa nie všetci majú to šťastie.....
Takže asi toľko...
Cisársky predsa je operácia,veľký zásah do tela ....

PS: ležala som na rizikovom dokopy 6 mesiacov pri 2 deťoch v nemocnici....
To,čo by prirodzene zomrelo (či už matka alebo dieťa) zachránil práve cisársky.
Len tolko....

matkahelka
9. nov 2024

@smajliica este nam tu tie doveryhodne zdroje, aj odporucanie WHO prave pre Slovensko pripni.

aurora33
9. nov 2024

Podla mňa pre deti je urcite bezpečnejší cisársky.

bobaas
9. nov 2024

A už sme zase pri rodení na poli... 🤦🏼‍♀️ Pamätám si len jednu rodičku, čo priviedla dieťa na svet na poli, aj tú akurát z Detvana od A.Sládkoviča. to, že je pôrod vaginálny, neznamená automaticky, že je aj prirodzený. A nie, nie je telo každej ženy pripravené priviesť na svet potomka. Keby nebolo sekcie, nie sú tu ani moje dve deti a asi ani ja.

lucia147852
9. nov 2024

@smajliica nepoznám žiadnu ženu, ktorá by zomrela pri plánovanej sekcii (nehovorím o akútnych), zato poznám vo svojom okoli 3 rodiny, ktoré prišli o mamu pri prirodzenom pôrode, 4 rodiny, ktoré majú nejakým spôsobom poškodené dieťa pri pôrode a 1 rodinu, ktorej dieťa pri pôrode zomrelo, lebo na sekciu už bolo neskoro.

sisaka
9. nov 2024

@fantaghiro21 rozumieš slovu bezpečnejšie? To je porovnanie. V porovnaní s cisárskym rezom je prirodzeny pôrod bezpečnejší. To neznamená 100% bezpečný a bez rizík. Ako označenie menej bezpečný neznamená 100% nebezpečný. Preto sa používa cisársky rez, lebo nie vždy je bezpečné pre ženu/dieťa porodiť prirodzene. V tých prípadoch je samozrejme bezpečnejšie porodiť cisárskym rezom. Celkovo - v ideálnych podmienkach, bez zdravotných dôvodov, je bezpečnejšie porodiť prirodzene.

gabika029
9. nov 2024

@226lenka presne aj mne sa otvára nožík vo vrecku. 👌

suzy2508
9. nov 2024

Ja by som si dovolila poznámku od mojej obľúbenej insta doktorky myswedishgynlife - v dnešnej dobe sú novorodenci priveľmi veľkí na to, akým malým otvorom idú. Proste sa máme ako prasatá v žite, jeme dobre, veľakrát sme obézni. Ľudia v minulosti mali máličko, deti sa rodili menšie. Nehovorím ešte o tom, že dieťa, ktoré sa "nepredralo", umrelo a s ním veľakrát aj mama. Evolúcia to nevymyslela a tieto deti dnes majú ďalšie deti (dievčatá), ktoré sa rodia možno s ešte užšou panvou, než mala jej mama, ktorú zachránil cisársky. Rodila som prirodzene a bol to boj. Niektoré v rodine mali cisársky a fungovali podstatne lepšie než ja. Neviem o negatívnom zážitku z cisárskeho.

majlo1234
9. nov 2024

Prirodzeny porod vam ale v 98 percenta h anu neumoznia, takze tazko o tom polemizovat

kessinka
9. nov 2024

@226lenka "čo je prirodzené na Tom, keď každú ženu musia pri pôrode nastrihnut, potom ju musía zašiť, po pôrode ma potom obrovské bolesti, že sa nevie ani hýbať"
Rozhodne nie každú ženu pri pôrode nastrihávajú či zašívajú, ani nemá potom obrovské bolesti. Jediné obrovské bolesti po pôrode, pri ktorých som sa nedokázala hýbať boli práve po sekcii. Po vaginálnych pôrodoch som bola po doslova minútach úplne v pohode, bolesti úplne mierne a hýbať som sa mohla bez akýchkoľvek problémov. A väčšina kamarátok má s prirodzenými pôrodmi rovnaké skúsenosti. Zato poznám prípad, kedy žena po sekcii takmer umrela.
Takže asi toľko ku generalizovaniu.

simsalabim
9. nov 2024

@kessinka veru sa neda generalizovat. Moj prvy porod bol velmi traumatizujuci, sitie sa mi zahnisalo a rozpadlo, museli ma sit znovu, na plaveckom kolese dom sedela cele sestonedelie, posadit sa na bicykel sa mi nedalo este pol roka… poznam viac zien, co skoncili podobne.

Dokonca som citala, ze vaginalny porod je najvacsi rizikovy faktor na vznik inkontinencie 🤷‍♀️

luteam
9. nov 2024

Ja si myslim, ze by mnoho porodov bolo ovela lepsich, keby nase porodnice neboli este za opicami. V kolkych si realne zena moze vybrat polohu, v ktorej porodi? To na margo velkosti otvoru panvy, pretoze, ked zena lezi na chrbte ten otvor sa zmensuje a rodi sa tazsie a napriek tomu, ze toto je dlho znami fakt na Slovensku stale porodnici nutia zeny lahnut si a tlacit, a kvoli tomu aj skor vzniknu poporodne poranenia. A myslim si, ze mnoho zien aj zanedbava pripravu na porod a potom panikaria nevedia sa uvolnit cim tiez predlzuju porod atd. o tom sa da vela pisat. Na druhej strane nespochybnujem, ze je aj vela pripadov, kedy je sekcia nevyhnutna a zachrani zivot

fantaghiro21
9. nov 2024

@sisaka nie ,nie je bezpečnejší.Lebo ako píšeš,je to od prípadu k prípadu....potom to nie je bezpečnejšie.zavisi od zdravotného stavu matky a dieťaťa.
Nastasti ja som mala všetky 3 pôrody bezpečné a povedala by som ti ,že áno,máš pravdu.
Aj keď sa zvažovai pri poslednom cisársky z hľadiska môjho zdravia....
Známa rodila prirodzene, žiadne problémy a indikácie na cisársky nemala ,a skoro zomrela pri pôrode ona aj dieťa.
Ďalšia žiaľ zomrela,a ostali po nej 3 deti.
A tak ďalej...

zuzanna33
9. nov 2024

Vždy je riziko...

226lenka
9. nov 2024

@kessinka ja vravím z vlastnej skúsenosti

matkahelka
9. nov 2024

@simsalabim ja uplne rovnako. pocnuc tym, ze som sa neotvarala a v priebehu 24 hodin mi do rozkroku vopchalo ruky x lekarov, aby mi "pomohli", ze do mna naliali litre infuzii, aby som sa otvorila, ze som po 36 hodinach konecne dostala kontrakcie, konciac tym, ze som sa pri porode potrhala a pozosivana som bola snad az ku krku a normalne som nevedela sediet vyse mesiaca! hlavne, ze teda som rodila PRIRODZENE. druhy porod- spinal sekcia jeden krasny zazitok- cely porod som vtipkovala s porodnikom, zrazu mi dal do narucia dcerku. tyzden po sekcii som umyvala okna a uplne normalne fungovala. o psychike ani nehovorim. po prvom porode som sa citila ako posledna handra, po druhom, ako krasna cerstva druho-mamicka. ja nemam vo svojom okoli zenu, ktora by na prirodzeny porod mala pekne spomienky. mam dve dcery, ale urcite ich od prirodzeneho porodu budem odhovarat.

gabika029
9. nov 2024

Ja presne to iste. 4 dni do mňa pchali tabletky na vyvolanie pôrodu, potom na 4 deň mi davali po dve tablety. Otvorila som sa na 2 prsty..... Potom oxytocin... 4 prsty... Akútna sekcia Maly strácal ozvy.... 🤏 Nikdy viac nechcem počuť, že prirodzený pôrod je bezpečnejší... Skoro sme obaja umreli 🤔 nikdy viac. Vždy len sekcia.. Hojila som sa týždeň potom som už krásne fungovala. Ďakujem bohu že je malý tu.

michaelam2
9. nov 2024

Pridavam sa. Cele tehotenstvo bez problemov a velka cast porodu tiez uplne ukazkova. A potom sa to cele pokazilo a skoro som prisla o dieta. Uz by som prirodzene rodit nesla. A to som bola velky zastanca prirodzeneho porodu.

daren1
9. nov 2024

Ja len toľko, ze vyjadrenie lekára po 40 hodinách kontrakcii ved raz porodiť musí. Pre lekárov je cs komplikácia a náročná operácia nechce sa im do nich zažila som, je pohodlnejšie to nechať na asistentku a čakať a čakať a čakať...

huginko
Autor odpoveď zmazal
smajliica
9. nov 2024

@fantaghiro21
@matkahelka tu je pár zdrojov. To odporúčanie od WHO sa mi už nechce hľadať, ale som si 100% istá že som ho videla. Mala som indikáciu na CS a mala som sa rozchodnúť či chcem CS alebo prirodzene, tak som strávila pekných pár hodín čítaním všetkých možných štúdii. Vo všetkých vychádzal prirodzený pôrod lepší a bezpečnejší pre ženu ako sekcia (aj plánovaná).
Ja proti sekciam nič nemám, vďaka Bohu za ne. Ale ak je otázka, čo je pre ženu bezpečnejšie, tak vedecký s odborný konsenzus je prirodzený pôrod.

https://www.thelancet.com/journals/lancet/artic...
https://journals.plos.org/plosmedicine/article?...
https://bmcpregnancychildbirth.biomedcentral.co...

trgypadl
9. nov 2024

Kolko odnornikov sa tu stretlo,keby sa mi chcelo rozpisovat,ale je to zbytocne

kiki68
9. nov 2024

Planovany cisarak urcite najbezpecnejsi, tam podla mna vedia, co robia a ta sanca umrtnosti je asi najnizsia. Brusne operacie su rozne a vsetko planovane je vacsinou pomerne bezpecne. Akutne stavy tam nikto nikdy nevie. To uz je divoka jazda. Prirodzeny porod je tiez vzdy divoka jazda, keby nebola, rodime doma v obyvacke bez nejakeho lekara. Zial tam sa moze kopec veci zvrtnut a nasledky su nepredvidatelne. Ja budem dalsi velmi zvazovat, prvy som mala 40 min tlacenie, velmi to zhorsilo zakal sklovca. A sorry, ale nechcem dopadnut tak, ze uz nebudem moct napr soferovat. Okrem toho ma nechali rodit prirodzene a tlakom cez 150, za mna si to dost lajzli, ale tak oni tam tlacili na percento cisarskych. Ja som sa tomu nebranila, len teraz uz neviem ci by som to druhy raz sama dobrovolne riskla. Lebo zrak mi potom tazko napravia. Ta operacia zraku je risky business. Uz ci mam o jednu jazvu na bruchu viac je mi jedno.

mama_
Autor odpoveď zmazal
maryetta
9. nov 2024

@suzy2508 ja len tak moju skusenost.
Prvy porod-najmensie dieta 3200/50cm. A bola akurna sekcia. Proste komplikacie. 28hodin porod…
A zrovna najvacsi (3.porod) 3900/54cm bol najlepsi. Vyvolavany. Prirodzene. Do 3 hodin od prvej bolesti. Velmi rychlo da sa povedat.
Takze ono…. Je to ozaj velmi individualne. Ale absolutne si nedovolim povedat co je bezpecnejsie. Lebo ja som sa neskutocne bala sekcie. Som potom pri dalsich porodoch bola ochotna podstupit cokolvek len aby som nemusela ist “automaticky” resp.dobrovolne na sekciu.