icon

Je cisársky rez pre ženy nefér?

7. apr 2026

Ahojte nevedela som ako nazvať túto tému tak verím tomu že admin sa bude činiť a zmení si to po svojom

Som prvorodička, termín mám začiatkom septembra a čítam si rôzne diskusie o pôrode, skúsenosti atď. Napadla ma pri Tom jedna vec. Nie je to trošku nefér? Cisársky rez podľa mňa dosť vážny zákrok a väčšina žien sa vyjadrila že po pár hodinách ich už postavili na nohy a ešte sa museli aktívne starať aj k bábätko. Vlastne keď si predstavím že komukoľvek robia akúkoľvek operáciu tak každý po operácii viacmenej odpočíva + potom určite chodí aby to rozchodil ale nemusí vstávať k bábätku a starať sa, len odpočívať a my ženy po takej operácii musíme kmitať a starať sa.

Len tak ma to napadlo keď som čítala tie diskusie. A ďalej tiež ženy písali že aká to je bolesť keď sa museli postaviť atď. Nedávajú žiadne lieky od bolesti? Ja by som očakávala že mi zo začiatku dajú naozaj niečo silné aby som vedela fungovať aj okolo dieťaťa.

Strana
z3
anonym_bff02b
7. apr 2026

@anonym_autor no, život nie je fér. Ale keď ta aj čaká sekcia, zvládlo to xy žien pred tebou. Zvládneš to aj ty, ver. K bábätku sa postavíš až keď sa na to budeš cítiť, dovtedy sa ti na novorodeneckom o neho postarajú. Nestresuj sa tým zbytočne.

majlo1234
7. apr 2026

Jasne, ze je to nefer. Alw rovno ta to pripravi aj do buducna, aby si si nemyslela, ze ked budes nahodou chora/unavena, ze budes moct odpocivat😅 nebudes

elzu
7. apr 2026

Jen z úvodu - gynekologie je můj obor 😉
Ano, sekce je brisni operace, po ktere je období regenerace a rehabilitace nutností.
Ano, sekce se muze zkomplikovat a vyžadovat dlouhodobejsi rehabilitaci, stejne jako reseni možných kratkodobych i dlouhodobých komplikací.
Ano, po ostatnich brisnich operacich se zena stara jen sama o sebe (ale je treba si taky klast otazku, z jakeho duvodu ta operace probehla, jak je zena v te dobe stara, nakolik je zdrava, jakou ma rezervu).

Zeny, u kterych se provadi sekce, jsou vetsinou mlade a zdrave, s vysokou regenerační kapacitou.
Zeny po sekci dostanou leky proti bolesti- pravidelne- v dostatecne davce- pokud davka nestaci, je treba se ozvat, i pri kojeni se daji analgetika stupnovat. Pokud vysoke davny leku nepomahaji, je neco spatne, a pricina se musi hledat.

Nemotivujeme zeny, aby co nejdrive vstaly z postele, protoze se nam o ne nechce starat, ale protoze vime, ze je to z medicinskeho hlediska to nejlepsi, co pro ni muzeme udelat. Snizuje se riziko srustu, zlepší se krevni obeh a tim i kondice, rozproudi se zpomalené trávení a strevni motilita, vyrazne se snižuje riziko trombozy, zlepsi se psychicky stav i vazba maminky na miminko, kdyz může pečovat sama.

anonym_9bcc75
Odpoveď bola odstránená
anonym_4965ed
7. apr 2026
@anonym_8300e0

@anonym_0aba68 silne o tom pochybujem

@anonym_8300e0 ak by ti nedali lieky od bolesti, skriabala by si stehy... neboj sa nic, ze ti netieklo v infuzke...

anonym_8300e0
7. apr 2026
@anonym_4965ed

@anonym_8300e0 ak by ti nedali lieky od bolesti, skriabala by si stehy... neboj sa nic, ze ti netieklo v infuzke...

@anonym_4965ed toto si chcela poslať asi niekomu inému

anonym_4965ed
7. apr 2026
@anonym_8300e0

@anonym_4965ed toto si chcela poslať asi niekomu inému

@anonym_8300e0 ano, tej co ti pisala, ze lieky jej nedali, len som klikla na tvoj vlakno, sorry

terezka1947
7. apr 2026
@januska12323

@terezka1947 nie je to výsada ale výsledok evolúcie, keby mohli rodiť aj muži bolo by zdravotníctvo na celkom inej úrovni a polovica rodičov by pri pôrode necítila skoro žiadnu bolesť. Keď rodia len ženy, nerobia sa ani potrebné výskumy a nepristupuje sa k nim ako k ľuďom v mnohých vyspelých krajinách.

@januska12323 aaaale no...nem rada také feministicke písmenká. Každá žena, keď ma doma normálneho manžela , nepotrebuje si dokazovať nejakú rovnoprávnosť a neviem, čo ešte. Je výsadou ženy,že môže byť matkou...a je to nádherný pocit. Vytvoriť s manželom rodinu, priestor pre ďalší život, pozerať,ako to vyrastá, potom prežíva pubertu😁,atď.
Ženy potrebujú mužov, muži ženy. Môžme si nahovart čokoľvek. A to som teda dosť samostatná osoba 😁 ale to dopĺňanie sa je skvelá vec a čím som dlhšie vydatá, tým viac si to uvedomujem a užívam.
Skôr je divný trend, kedy ženy od mužov očakávajú nemožný nadštandard a muži očakávajú od žien nejaký status "bohyne a super ženy". Keď každá strana očakáva od druhej nemožné veci a sama neponúka absolútne nič,iba očakáva. Muži musia poslúchať na slovo a ženy musia čeliť a riadiť. Divné a pokrivene vzťahy sú niekedy a škoda, lebo je to smutný život.

anonym_2af9fe
7. apr 2026

@anonym_autor tak fer/nefer, to tak nemozes brat, aj prirodzeny porod moze byt na figu, mozes sa potrhat vnutri, vonku, na zadku, dokonca maju problem zeny aj s konecnikom, crevom, to je tiez nefer. Zivot celkovo a porod tiez, nie je fer, ako to kto ma. Ale ak mas indikaciu na sekciu, tak co spravis? Radsej to ako riskovat zivot svoj alebo dietata. A to som zatial mala relativne dobre prirodzene porody, sili ma len pri prvom.
Ano, sekcia je velka brusna operacia a ja ked si predstavim, ze moj muz nic nevladal cele 2 tyzdne po laparoskopii zlcnika, ze mu ani nerezali cele brucho, chodil zohnuty ako hacik, tak neviem teda, je to fakt narocne sa starat o to dietatko v tomto stave, ked mas rozrezanych a zositych xy vrstiev brucha. Fer to nie je, ostava sa len modlit, aby si sa co nanskor zotavila podla moznosti. Ak si popytas nieco od bolesti, mali by dat. Mne dali aj na extremnu bolest hlavy, sice Novalgin, aj ked som odsavala mlieko, ale brala som par dni, kym som sa nedala kusok dokopy. Zase nie je to tak, ze by zamerne Ta chceli tyrat alebo co.
Kazdopadne, drzim palce, nech sa narodi zdrave babatko a rychlo sa zotavis.

anonym_2af9fe
7. apr 2026
@anonym_247cf0

Podľa mňa sa nad tým až zbytočne zamýšľaš. Ale dobre, môj názor je takýto:
1. Narodí sa zdravé dieťa a ty si to tiež prežila a v zdraví (áno, v zdraví. Jazva sa zahojí). Čo je na tom nefér?
2. Moja kamoška rodila v Hainburgu, kde si zakladajú na prirodzených pôrodoch. Čím viac prirodzených a menej sekcií, tým získavajú nemocnice viac bodov a sú lepšie v rebríčkoch. A ona chcela veľmi prirodzený pôrod. Neviem, či vieš, ale sekciu nemožno vykonať stále. Už keď je dieťa v pôrodných cestách, tak už sa nedá. Vtedy prichádza na radu ten "zvon" s ktorým dieťa vycucnú. U nej to tak dopadlo. Za každú cenu to tlačili do prirodzeného až museli použiť zvon. Bohužiaľ to malému uškodilo a poškodilo mu to hornú časť tela. Celé tehotenstvo absolútne bezproblémové, plod zdravý a potom pre čísla v štatistikách zostal ochrnutý na hornú časť tela. TOTO je nefér. Veľakrát plakala, že načo vymýšľala, že tu na SR by jej spravili sekciu pri prvých komplikáciách a bolo by všetko v poriadku.

Ja som mala 3 sekcie. Prvá bola akútna a tá bola najhoršia, lebo som nevedela čo bude. Druhá bola lepšia a tretia najlepšia. Kľudne aj štvrtú 😅

@anonym_247cf0 no presne, ja som za prirodzene porody a nie sekcie na poziadanie, ale ked ide o zdravie, tak treba konat! Manzelovho bratranca zena sa trapila 3 dni, nakoniec, ked uz sa ako tak otvorila na cca 8-9, tak zistili, ze dieta sice zostupilo dole, ale hlavicku malo uplne v zlej polohe a bolo vidno, ze ho neporodi a ked, tak s velkymi nasledkami, tak ihned sekcia, kym nebolo uplne dole v porodnych cestach. Vdaka Bohu, je tu zivy a zdravy chlapcek!

marhulka13
7. apr 2026

Podľa teba je to nefér, no aj tak je tu kopa dotazov, ako a kde sa dá vybaviť či zaplatiť cisársky, lebo prirodzene mnohé rodiť nechcu. Pôrod proste boli, niekoho viac, inu menej. Rovnako aj komplikácie môžu nastať v oboch prípadoch . Ale proste nejak sa to bábätko musí dostať von

kiki68
7. apr 2026

@anonym_autor to je slaby trening na materstvo, pockaj ked dostanes brusnu chripku od decka a to bude 5 minut pred zachodom pistat, ze stratilo kocku z lega a mama zatial grca krv 😂 Oni to myslia dobre 😂

marianarem
7. apr 2026

@anonym_autor Ano, je to narocne. Mne ale ani tak nevadila samotna rana, hoci to bolelo. Viac mi vadilo, ze sme po operacii boli 2 dni bez jedla, co neviem nakolko je nutne a myslim, ze v mnohych inych krajinach to takto nerobia. Bola som aj anemicka, uplne bleda a este do toho hladna, slaba. Vyspat sa nula bodov, po 10 este chodili po izbach a o 5 rano nas budili, cez den tiez na izbe stale niekto a bolo nam povedane, ze si mame zvykat, ze pri babatku sa nespi. Toto su take veci, ktore by sa dali vylepsit, inac za mna sekcia bola v pohode.

Strana
z3