Čo robiť a nerobiť hneď po cisárskom?

lylyjana
13. okt 2023

Ahojte. Cakam druhe babo, termin sa uz blizi, prve som rodila prirodzene. Je mozne, ze druhe pojde cisarskym, tak by som chcela vediet, co by ma cakalo a ako sa najlepsie zotavit. Co by ste odporucali? Co robit a co urcite nerobit?
Ako dlho treba lezat po zakroku? Citala som niekde, ze netreba napr hned sadat, ale treba lezat aby zo spinalky nebolela hlava.
Ako sa starat o ranu? Ako zvladnut bolest z rany a starostlivost o babo a dieta?
Za akekolvek aj ine tipy budem vdacna 🙂

januska12323
13. okt 2023

Všetko ti vysvetlia v nemocnici.

yvanielka
13. okt 2023

S prvým postavením ti pomôžu sestričky, ono to treba hlavne rozchodiť a nájsť si systém vstávania z postele cez bok, v pôrodnici ti určite všetko vysvetlia.
K bábätku treba vstávať a na ostatné je fajn ak ti bude mať doma kto pomôcť, aspoň prvý týždeň. Aj keď sú tu určite supermanky ako som čítala v jednej diskusii, že prišla z nemocnice po sekcii a išla trhať do záhrady zelinu. Ja som sa nevedela poriadne narovnať prvé dva týždne po akútnej sc. Držím palce

lylyjana
autor
13. okt 2023

@januska12323 pre moju psychicku pohodu potrebujem vediet vopred cca s cim mozem ratat, hlavne ma zaujimaju rady, ktore mozno v nemocnici nespomenu alebo to prebehnu len z rychlika, alebo co najviac zenam pomohlo pri zotaveni.
Ale aj ked som rodila prve dieta tak boli informacie, ktore skoda, ze som nevedela skor, ako napr. lepsie je sa cely cas hybat, neopierat sa o postel v 90stupnovom uhle lebo babo tlaci na brucho a nie "dole", zavriet oci pri tlaceni, chodit co najviac pisat a ine... tam to nema cas kto vysvetlovat a na predporodnom kurze nebolo vsetko spomenute. Ale ktovie, mozno budem rodit znova prirodzene, no chcem byt pripravena na obe moznosti vopred.

beata_k
13. okt 2023

@lylyjana V prvom rade sa treba psychicky pripravit na sekciu. Denne to tu citam, ze zeny do vankusa placu lebo ony si porod predstavovali "romantickejsie". Euforia, bonding, otecko, ňuňuňu... Potom je samozrejme aj zotavenie horsie. Chodia ohnute aj mesia po sekcii. Moja rada je chodit, chodit oddychovat a chodit. Z postele vstavaj bokom. Nohy dole z postele a dvihaj sa cez laket. Ten trojuholnik nad postelou vobec nepouzivaj lebo pri nom zapajas brusne svaly a to teraz nemozes. Ranu si ocisti cistou vodou, osus. Nic speci nepotrebujes.

marcellka32
13. okt 2023

Z chrbta nabok pomaly, nohy pokrcit dať dole z postele a pomaly sadnút, vstať a ísť pomaly so sestričkou do sprchy...tam sa dobre vycikať v prúde vody 🙂 veľa chodiť po chodbe, rozchodiť to...a potom len čas, žiadne prudké pohyby, pomaly

struhanka
13. okt 2023

@lylyjana Po zákroku je podstatné sa po pár hodinách postaviť na nohy, prejsť sa. Aj keď to bude šialene bolieť a bude to veľmi nepríjemné. Sestričky vám pri tom pomôžu. 24 h po zákroku si poležíte na JIS, kde vás budú sledovať. Kašľanie bolí, zasmiať sa bolí. Pri vstávaní sa treba dvíhať cez bok - chce to cvik, inak to rana dá pocítiť. Nehanbíte sa vypýtať si lieky na bolesť. Zobrať si do pôrodnice popôrodné vložky a nohavičky. Tie popôrodné som nosila ešte istú dobu po pôrode namiesto klasických nohavičiek. Mali vysoký pás a netlačili ma. Tiež som nosila veci s vysokým pásom. Minimálne prvý týždeň je super mať pomoc, kým si zvyknete. Rana sa mi na jednom mieste zle hojila, chodila som na preväzy, prelepovala ju, čistila repíkom+Betadine. Nenamáhala som sa, nedvíhala ťažké veci, oddychovala, keď sa dalo a išla len po hranicu, čo telo dovolilo.

tamvtme
13. okt 2023

Ja som po zakroku lezala asi 12h a potom ma postavili (ja som mala spinal, inak to bude po sekcii v celkovej anesteze), sestra mi pomohla do kupelne a na wc....bolo to velmi neprijemne, hrozne to stipalo a palilo a nevedela som sa ani vystriet....ohnuta som chodila este aj doma, ked som vstavala prve dni doma k babatku, manzel mi pomahal vstat, lebo brusne svaly nemas zapajat a aj keby si chcela tak nula bodov, kedze boli prerezane....ale kazdym dnom to bolo lepsie a lepsie a fakt, ze sa musis postarat o dieta/deti ta donuti sa prekonat a fungovat aspon ako tak....a mne aj po vybrati stehov a zahojeni ranu bolo dost dlho neprijmne, ked ma na tu oblast tlacilo oblecenie, takze nohavicky som si nakupila s vysokym pasom a aj nohavice, vsetku co bolo par cm od jazvy mi vadilo....

lili1313
13. okt 2023

Vyber porodnicu kde ti budu bábätko pravidelne nosit uz v prvych hodinach. Cca 8-12 h po spinale nezdvihaj hlavu, ale mozes od zaciatku skusat zdvíhať boky a postupne sa pretacat na obe strany.
Doma potom zlav z nárokov, neries, kombinuj prirodzený pohyb aj oddych. Uzivaj wobenzym. Radsej majte bordel a jedzte praženicu, lahni si s bábätkom a popritom si so starsim zahraj pexeso, nastav sa tak ze je priam absurdne mat prvé týždne všetko top 🙂

zuzanaa239
13. okt 2023

Ja som ráno po sekcii za pomoci sestričky vstala bokom presla sa po izbe do kúpeľne umyla si tvar, zuby, mne davali injekcie proti bolesti možno aj 4 dni čiže stále keď do slo postaviť sa trochu prejsť a večer už asi aj sprcha hygiena, pýtajte si od bolesti pichat injekcie asi na 5 deň mi dr. vybral stehy a sla som domov, trosku zhrbena ale slo to, manzel bol doma 2 týždne čiže nákupy a varenie, upratovanie, kupanie dieťa bolo na ňom, ale pomaly po 2 týždňoch slo sa zaradiť do úplne bežného života.Ranu vetrat mne nekazali ničím potierat len umyvat cistou vodou.

hennyinnsbruck
13. okt 2023

Tak jedna po cisaraku mesiac place ze ju vsetko boli , druha sa na druhy den normal pohybuje - ako ja😂kazda inak zvlada bolest,umna To nebolo nic hrozne

tanuuulka
13. okt 2023

@lylyjana ahoj, ak budes mat spinal, aspon 10h nedvihaj hlavu! To maj na pamati, aby ta potom nebolela. Ked zacnes chodit, dopraj si kavicku, cmulaj aj hroznovy cukor - doda ti sily 🙂 a potom ked sa postavis, hlavne sa nelutuj, zatni zuby a ides. Rychlo to prejde, neboj. Ja mam 3sc a po tretej mi po 20h dali babatko na stalo - brutalna motivacia a nevyhnutnost vstavat a nevzdat to 🙂 zle su max. dva dni, kym ti trcia vyvody. Vsetko potom je uz fajn a hlavne kazdym, naozaj kazdym dnom porovnatelne lepsie 🙂 drz sa!

siska53
13. okt 2023

@lylyjana kedy sa mas postavit, ti povedia oni. A ked sa uz postavis, naozaj treba co najviac chodit. Ako rychlo sa zotavis, je individualne .po prvej sekcii som bola odpalena, po druhej som bola uplne v pohode hned na druhy den a aj o dost rychlejsie som sa zotavila.

bororka
13. okt 2023

Ja som mala spinal a keď ma o 21 postavili, vôbec to nebolo také strašné. Od 5.00 som sa suchtala po chodbách a snažila sa rozchodiť. Napr.mna zub bolel o dosť viac ako dni po sekcii. Pri odchode z nemocnice už som bola úplne v poriadku.

Ležať budeš 12h. Potom ti pomôžu sa postaviť a smer sprcha. Hlavu radšej nezdvíhaj keď ležíš tých 12h z toho bývajú tie tlaky a bolesti.
Ranu som len umyla a nechala vetrať.
Na bolesť ti môžu dať vzdy v nemocnici inekciu.

pettom19
13. okt 2023

Autorka, poviem podla seba - vrelo odporucam vodu so sosakom, aby si sa vedela napit lezmo, to bola pre mna top vec! Ako sa dvihat a pod , to to povedia sestricky, ale baby to uz v komentaroch pekne zhrnuli. Kym som mala cvoky v rane, chodila som ako Frankenstein, ale po tyzdni, ako mi ich vybrali, to uz bolo v pohode. Najhorsie su prve dni, ale zaklad je rozchodit to. Ja som sa kazdy den donutila.ist s malym na prechadzku, aj ked ma vsetko bolelo, ale velmi to pomohlo. Po 2 tyzdnoch som ani nevedela, ze som rodila. Mne povedali v nemocnici, ze ranu mam nechat tak, len som ju "vetrala", inak nic specialne a vsetko sa pekne zahojilo. Mna skor ako rana potom este par mesiacov boleli oslabene brusne svaly 😁. Inak, mne naplanovali sekciu 4 dni pred, takze nebol cas nad tym nejako extra premyslat 🙂.

katulienocka999
13. okt 2023

@lylyjana mňa bolela tiež hrozne hlava ale nevedela som sa vôbec dat ešte nabok, takže som iba ležala na chrbte a žiadala niečo na utlmenie keď sa dalo 🤷‍♀️ keď sa budú vstávať, u nás po 12 hodinach tak vždy cez bok, ak ideš z lava tak najprv ľavú a potom pravú nohu. Mne pomohlo si podržať brucho, budeš mat najprv pocit,že ti vypadnu vnútornosti keď vstanes 😅 aj doma keď budeš vždy iba cez bok vstávať,nikdy nie priamo. A ako sa hovorí, tak fakt to reálne treba rozchodiť.. každý deň po trosku v nemocnici keď sa bude dat, mne toto pomohlo najviac, doslova rozchodiť

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre