icon

Je lepšie rodiť cisárskym rezom alebo normálne?

minnehaha2005
23. sep 2010

Ja mam na vyber, nezijem na Slovensku, tak to mam tu umoznene. Nebudem mat tu nikoho, kto by mi pomohol po porode okrem mojho manzela, ktory bude musiet chodit do prace po porode.

babatko88
23. sep 2010

ja som bola oba spontánne, bez epidurálky, bez prítomnosti manžela, mám 3-ročného a teraz 4-mesačného chlapčeka, určite by som nešla na sekciu, rana bolí dlhšie a je zložitejšia ako pri spontánnom pôrode a bez pomoci by som to neriskovala... ja som s deťmi tiež sama, mužovi dali dovolenku len kým som bola v pôrodnici a prvý deň ako ma viezli z pôrodnice (aby sa mal kto starať o nášho prvého) a potom bol tiež v práci, odchádza ráno o 6h a domov príde najskôr o 16:40... takže nič moc...
moja rada je jednoznačne spontánne, sú to síce strašné bolesti (ja som ich mala silné len hodku pred samotným pôrodom), ale dajú sa vydržať a si ok už za dva-tri dni, po sekcii mala kamoška ešte po týždni problémy, aj pri kojení ju bolela rana, ja by som to neriskovala... a sú tam aj iné riziká...

lucinka83
23. sep 2010

ja by som si na Tvojom mieste jednoznacne vybrala vaginalny spontanny porod, iste boli to, ale potom uz ides len do lepsieho a n ochudobnis sa o prve chvile babatkom, o zlatu hodinku, kedy Ti ho prilozia a vytvara sa s nim Tvoj puto.Ja som mala maleho este pred 2 mesiacmi otoceneho KP a veru som bola z toho dost nestastna, ked som si prdstavila, ze by som mala ist cisarskym a o to vsetko prist. Nastastie sa otocil. Ja porod neberiem ako nieco strasne, proste je potrebny, aby maly vysiel von. Naco sa nchat oprovat, kd nmusis a riskovat komplikacie, pripadne aj problem s tvorbou mliecka. Toto je moj nazor🙂 Drzim Ti palce.

myounghee
23. sep 2010

ja som musela sekciou. Ajked som ju nemala planovanu. Prve dva dni boli bolestive, no na 4 den som bola uplne fit. Jazva sa pekne hojila, ja som bola ok. A s nabehnutim mliecka nebol problem!! Kazdy inak znasa bolesti.
V skratke - pri sekcií ta boli porod az potom - a ze kolko dni a atd. je uz individualne. Pri porode mas bolesti pred, pri a aj po.
Kamaratka rodila normalne pred 2 tyzdnami a doteraz ju bolia stehy vonkajsie aj vnutorne. Ja som prisla domov z nemocnice a nic mi nebolo. Vobec som nepotrebovala nikoho pomoc! 😉
Druhe babatko (ak bude) by som chcela normalne porodit, ak mi to lekari dovolia. Prirodzeny porod ma svoje bolesti ale aj velke caro 😵 😵 😉 .
Drzim palceky, hocijako sa rozhodnes, bezbolestne to iste nebude ☹ 😒

ncora
23. sep 2010

Ahojte ja som zacala rodit normalne ale nastali komplikacie tak bola sekcia ale az po 15h porodnych bolesti ☹ .....po 2 dnoch som bola uplne v poriadku......zavisi to od toho aky mas prah bolesti....na cisarky prides porodis bez bolesti a pootm to trochu boli....a ked rodis normalne tak si odtrpis par hodin a boli to aj po porode....tak sa musis rozhodnut ked mas na vyber..ja by som rodila cisarskym kedze moj prah bolesti je dost nizky 😀

oacka
23. sep 2010

ja určite áno. s tými istými lekármi čo minule by som rodila každý deň sekciou. možno som len mala šťastie, a dobre mi sadla epidurálna anestézia namiesto spinálu. mala som ju ešte dva dni po sekcii,takže ma v podstate nič nebolelo... spievám ódy na nemocnicu v Šaci. ale viem,že je to indi-vindi, lebo sesterka rodila tiež tak a povedala,že nikdy viac, že spinál je lepší.

maminuska
23. sep 2010

ja som rodila prvé dve deti spontánne, pri tretom nastali komplikácie a tak išla cisárskym. môžem zodpovdne povedať že radšej vaginálny, po cisárskom so si dlho necítila kožu na pupku, mesiac ma manžel obracal na posteli ked som z chrbta chcela sa otočiť a vstať. keď som sa po cisáraku zobudila a kým mi dali lieky proti bolesti mala som brucho ako v ohni, bola som chorá takže som kašľala, tak to žužo čo so mala si viete predstaviť 😢

barborato
23. sep 2010

Ja som tiez za spontanny porod tiez mam len jedno dieta tak porovnavat nemozem ja som rodila normalne bez EPI a ked raz budem mat druhe chcem ho tiez porodit sama ak sa bude dat. Este moja skusenost s kamaratkami co rodili cisarskym mali potom depresie ze nedokazali porodit svoje dieta same. Nehovorim ze to ma kazda ale moje dve kamosky mali a jedna dost velke az prisla o mliecko.

nini78
23. sep 2010

Určite prirodzene, ja som mala dva pôrody prirodzené, porodila som pri prvom za 3 hodiny a pri druhom za 1.45 bez epi. Po oboch pôrodoch som na druhý deň normálne fungovala 🙂

22mamina
23. sep 2010

ja by som tiez normalne, mam 2 porody za sebou, bez epi, da sa to prezit, urcite su na tom horsie maminky po sekcii, aj ked nie vsetky, mne raz povedala sestricka v nemocke, nech nikdy netuzim rodit na cisarsky, vzdy je lepsie normalne, sekcia je ako operacia, mas 2 rezy, na bruchu a este aj na maternici

dulkagabulka
23. sep 2010

Teraz budem vraviet iba o porode,ktory je fyziologicky, teda bezproblemovy...jednoznačne by som rodila normalne, vaginalne./rodila som tak trikrat a bez epi/ Je to pre ženu i dietatko lepšie. Aj pri porode, aj po porode.
Este nikdy nikto nevymyslel nič domyselnejšie ako priroda. Tu neide iba o bolest matky,ale o mozne nedozierne nasledky na cely psychicky vyvoj človiečika.
Radim ti rodit prirodzene, bez epi, dietatko nedovolit hned po porode separovat od teba, v zdravi sa s nim zvitat a užit si tzv. "zlatú hodinku". Privitat ho na svete a dat mu pocit, ze si tu pren . 🙂 Ono je hodinu po porode absolutne bdele, sleduje a počuva 🙂, citi vsetko. Ja by som uz nikdy nedovolila,aby moje zdrave dietatko odniesli na "pozorovanie" do inkubatora. Priroda to zariadila tak,ze dietatko sa tu hodinku ma zvitat s mamičkou, ma ju citit, vnimat , vidiet, ono sa diva mame do očí takým sposobom, aky sa už nikdy nezopakuje..Bohuzial moje zdrave deti i vsetky zdrave deti po cisarskom, ktory si matka vybrala dobrovolne, sa zvitaju s inkubatorom..smutne...
Rekonvalescencia po prirodzenom porode je mnohokrat lahsia ako po velkej operacii,akou je cisarsky rez. Tiez kojenie je lahsie po prirodzenom porode.

gijar
23. sep 2010

ja som na take velke bolesti nebola vobec pripravena.... mam za sebou aj operaciu, rezanie a teda zvladla som tie bolesti po urcite lepsie ako som zvladala bolesti porodne. ale je pravda,ze to som nemala dietatko,o ktore sa treba starat. pri porode som sa neotvarala a keby som nemala epi, tak by som to nezvladla, po 3 hodinach bolesti som bola k.o., nastastie potom pichli epi a uz to islo super.
takze po druhy x jedine s anesteziologom od zaciatku pri sebe alebo cisarak...bez epi si to ani predstavit neviem a ani nechcem....asi mam prah bolesti tiez nizky alebo co....ked ostatne v pohode zvladate bez epi ☹

zuzana76
23. sep 2010

rodila by som prirodzene, keby som mala na vyber, ale bohuial uz 2x som rodial sekciou

natalia777
23. sep 2010

podla mna obidva su velmi bolaveeeee......ale inac....ja som rodila prirodzene ale s epiduralkou a bolo to uplne super, ziadna bolest a ziadne vedlajsie ucinky pre mna...... ale sitie ma bolelo presne 14 dniiiii a to poriadne........

ale zase ten pocit ze si ho sama privedies na svet sa nedam nicim nahradit a stoji za to kazda bolest 😵

juliakocka
23. sep 2010

.....ja som rodila 22 hodín, takže veľmi dobre viem, čo je to ťažký a bolestivý pôrod...ale dobrovoľne by som na sekciu nešla.....predsa len zdola sa to rýchlejšie zahojí 🙂)

mysenac
23. sep 2010

ahoj, ja som rodila cisarskym kvoli nepostupujucemu porodu, na salu ma zobrali o 7:00 rano a vecer okolo 6-tej som uz stala na nohach - sice boli prve kroky bolestive, ale nic co by sa nedalo vydrzat. Maleho som mala asi 5 dni v inkubatore, ale myslim, ze by som sa o neho v pohode postarala, aj kocky co boli so mnou na izbe po cisarskom to zvladli bez problemov. Rana ma bolela asi 2 tyzdne (ale nijako ma to neobmedzovalo v pohybe alebo starostlivosti o syna) a po nejakych 3 tyzdnoch som uz ani nevedela, ze mi nieco rezali. Teraz doktorka zvazuje ci pojdem na cisarsky alebo normalne. Vyber necham na nej...som zmierena s normalnym - ved je to prirodzene a denne to zvladaju stovky zien na svete a ked sa rozhodne pre cisarsky, viem co ma zhruba caka, takze tiez ok. Ak by som ako prvorodicka mala moznost vyberu, bez nejakeho vazneho dovodu by som na cisarsky asi nesla. Drzim palce, nech sa rozhodnes akokolvek, aby vsetko dobre dopadlo 😉

kajsicka
23. sep 2010

Prvú dcéru som rodila normálne a nebolo to až také strašné, druhé boli dvojičky a pre nevhodnú polohu druhého babenka som viac-menej musela ísť na cisársky.Ale to bolo čosi strašné. Nechcem ta strašiť, ale pôrod bol pre mna proti tomuto malina. Tie bolesti, keď som sa prebrala..A nehovorím o tom, že sestrička mi každú chvíľu stláčala rozrezané brucho,aby vytlačila nahromadenú krv.Musela som ležať 24 hodín na chrbte a potom, keď som sa musela posadiť, nemohla som sa od bolesti ani nadýchnuť.A to zotavovanie tiež trvalo oveľa dlhšie, ledva som sa pozbierala k deťom. Každé vstávanie z postele bolo trestom, už 10 minút popredu som rozmýšľala ako vstanem. Ale keď mi dali deti na izbu, vyskočila som ani neviem ako🙂 Aj jazva sa mi dlho hojila, ešte aj po mesiaci mi vytekal hnis a cítim ju ešte aj teraz, a to je už od vtedy PRAVE DNES, 7 mesiacov. Takže jednoznačne Ti odporúčam normálny pôrod. DRŽÍM PALCE

nice202
23. sep 2010

Mozem len poradit. vyberies si nakoniec sama. Ja som rodila sekciou, cize cisarsky rez ja mozem len odporucit. prisla som, lahla som, vybrali mi babulku. polezala som 4 dni a isla domov. uz som na to aj zabudla, ze som rodila. trosku ma to bolelo, ked som sa mala po sekcii postavit na druhy den, ale akonahle som zacala chodit, bolest presla. nic hrozne. ked som bola u zubarky a pichla mi do nervu cosi, tak to bola bolest ojojojooj. normalne sice neviem ako je rodit, len z pocutia a to mi viacero zien potvrdilo, ze je to strasnaaa bolest. ja som take nastastie nezazila a ani nezazijem(dufam). moj nazor.

stankapopka
23. sep 2010

milé maminky. tak sa s vami podelím aj ja zo skusenosťou. prvú dcérku som rodila cisárskym,so spinálkou. bola koncom panvovým-takže sa vedelo že budem mať cisarák,ale nevedelo sa kedy.až mi desať dni pred termínom praskla plodová voda,a už aj sa išlo na vec.nerodila som normálne-takže nemožem porovnávať, ale vobec neodporúčam cisarák.nechápem prečo sa niektoré ženy rozhodujú pren i ked nemusia.teraz čakám svoje druhé mimčo,a je opeť koncom panvovým,a zase mám naplánovaný cisarák,budem ho mať o tri dni, a jelikoš už viem do čoho idem,nieje to nič moc.už pri prvom som sa velmi dlho zotavovala.cca pol roka.bolesti boli asi tak mesiac po porode,ale kríže a trnutie nôh trvalo velmi dlho.
a ešte jedna vec:po prvom mimču sa mi až po troch rokoch spravil na jazve po reze schloferov tumor,čo bola htčka ako pedesiatcentovka,a je to vlastne spôsobené zle zahojenými vnútornými štichmi.samozrejme že sa to muselo operovať,takže som dorezaná tam dole až-až..a za chvýlku budem zase.
takže na záver-cisarák iba v nevyhnutných prípadoch. držím palce na správne rozhodnutie

saza007
23. sep 2010

@minnehaha2005 -ahoj, preco zvazujes cisarsky rez, je to zo zdravotnych dovodov alebo len preto, ze mas na vyber?
Pokial si zdrava, mimco je/bude v spravnej polohe tak by som ti radila rodit normalne. Ten pocit, ked babatko vychadza von sa neda opisat 😵 😵 😵
Tu v UK su tiez celkom bezne tzv. 'elective caesareans', vacsinou si ho vyberaju zeny, ktore su 'too posh to push' 😅 🙄 🙄

mateson
23. sep 2010

Ja budem teraz za zlu ale ja by som sa rozhodla pre cisarsky. Zažila som jeden otrasný porod pri dcére v roku 1989. Mám doslova traumu z porodu. Ked som čakala syna ktorý má práve čerstvých šest tak od začiatku tehotenstva sa mi snívali tragické scenáre. Takže bol cisársky. Závidím ženám pekné, hladko postupujuce porody. a mrzí ma že som taký nezažila a už nezažijem. Podotýkam že hovorím sama za seba a o sebe. Neodporučam tymto minnehaha cisársky rez. Do porodu chod s odhodlaním rodit prirodzene , tak to príroda zariadila a tak to má byt. Cisársky je pre prípad keby niečo. A pre mna čo by málo statočnu rodičku 🙂 🙂 🙂 Držím palce

mones28
23. sep 2010

ja som mala cisarsky rez a musim si vynachvalit ja som za cisarak 🙂

mirka285
23. sep 2010

podla mna ti ziadna rada nepomoze,pretoze porod je individualna zalezitost...rodila som aj tak,aj tak a po normalnom porode som sa zotavovala dlhsie ako po sekcii....myslim,ze by si to mala nechat na prirodu...vies ono niekedy clovek mieni,panboh meni 😉

vejula
23. sep 2010

takže ja som rodila akutne cisarskym rezom...PRed porodom som strašne chcela rodiť prirodzene a teraz s odstupom času chcem isť druhe prirodzene. Ale pravdupovediac ked som už mala silne bolesti a myslela som že to asi neprežijem tak ked mi povedali že to nema vyznam sa trapiť že to nepostupuje a maličky už nema dobre zaznamy a pojdeme sekciou, bolo to vtedy pre mna vykupenie... Takže ťažko povedať. Prirodzeny sposob je určite krajši čo sa tyka prvych okamihov s dieťatkom o ktore som ja prišla. No určite aj bolestivejši. No ale nie každa žena ma rovnake bolesti, ja som mala prišerne, ale vela kočiek mi povedalo že to bolo v pohode. A aby som sa trošku obhajila, tak nemam nizky prah bolesti, vždy som bolesť znašala dobre. No ale totooo bolo silne kafe 😝
Ale ak ti ide o zotavenie po porode tak pri prirodzenom je to určite rychlejšie, ale sekcia sa tiež da po par dnoch 😉

lencici
23. sep 2010

ja som mala sekciu a keby bolo druhé tak by som chcela skúsiť prirodzene...sekciu som znášala hrozne...a dni potom boli strašné. Bála som sa kychnúť, myslela som že ma roztrhne.

lucida
23. sep 2010

ja som za prirodzeny porod,aj som rodila prirodzene bez EPI
len sa cudujem preco tolke tvrdia,ze po normalnom porode su bolesti prec.....to sitie ma bolelo dobre dlho,asi mesiac som si nemohla sadnut normalne.. 😝

pralinka25
23. sep 2010

ja som pred porodom bola jednoznacne za prirodzeny porod. presne z dovodov ake tu baby opisovali. vraj sa rana hoji lepsie, prakticky mozes vstat z porodneho stola a odist, dieta mas hned, nemas problem s mliekom a kopec inych dovodov.

haha. nic z toho som pri normalnom porode nezazila. porod bol tazky, maly mal kvoli tomu apgar 5 lebo som ho nemohla dlho zo seba dostat, putoval na 5 dni do inkubatora kde dostaval z flase papat cize sa mi potom uz ani poriadne nikdy neprisal. ja som bola v takom stave ze som o sebe prvych 5 dni ani nevedela takze som ani nemohla ist pozriet maleho dole na jisku a o prikladani som mohla len snivat a videla som ho len na fotke v mobile co spravil drahy. 3 mesiace som poriadne nemohla chodit ani sediet a doteraz mam problemy pri sexe.
jasne prirodzeny porod moze byt super a uprimne vam zavidim ze ste boli na tom tak ze ste mohli odist z porodneho stola pomaly aj same ale nie vzdy je tomu tak.
druhe chcem rodit jednoznacne cisarom a nie tak kvoli sebe a svojim bolestiam ako skor kvoli babatku. pretoze takto mame kopec problemov dodnes a to len kvoli porodu. ☹

nikolka2
24. sep 2010

pozri sa ja mam 25 a mam dve deti a obidve prisli na svet ,,prirodzenou cestou ,,,a pritom som strasny bojko 😀 ,,,nemozem injekciu ani vidiet ,,, ,,prvý porod bol14 hodinový a s Epi a druhy som mala za 3 hodinky bez epi zmaknuty a moj maly bol velky a zmakla som to 😉 ,,,je to na tebe , ale prirodzený porod je rychlejsie hojitelný 🙂 ,,,ja by som nad cisarakom ani neuvazovala ,,,,kým by to nebolo nevyhnutné ,,,,ved sme nejake ZENY ! ,,to sa dá prežit ,, 🙂

sirinka
24. sep 2010

prvy krat som rodila vagnalne. bolesti sa velmi bojim, takze s epiduralom, ale bohuzial nezabral...takze som si pokricala, pozurila, kym sme aj s pomocou sestriciek malu na svet vytlacili...
druhy porod bol ukonceny CR z dovodu predcasne odtecenej plodovej vody, polohy KP a nepostupujucemu porodu...

po prvom porode som bola hned fit, telo sa rychlo regenerovalo, v pohode som sa vratila na svoju povodnu vahu, psychika pracovala iba v pozitivnych obratkach.
po druhom porode dva tyzdne akutnej bolesti v rane pri pohyboch, telo dlhsie odburavalo tehotenske kilecka, psychicky som bola dost zle na tom, kedze pre mna rozrezana maternica je velmi velky zasah aj voci mojmu zenskemu egu...
okrem toho ak este chces dalsie deticky, CR zo sebou nesie rizika voci naslednym graviditam...

teraz sa chystam na treti, vaginalny porod...ak nebudu ziadne kontraindikacie.

este je tu jedna vec...kvalita poskytovanych sluzieb v JAR...tu vobec nepoznam...ale verim, ze budes rodit na dobrej klinike...

sirell
24. sep 2010

rodila som planovanou sekciou, bezproblemove zotavenie. ak by som mala ist rodit druhykrat, uprednostnim sekciu. po prirodzenom porode netuzim.

leteku
24. sep 2010

Ja som prvé dieťa rodila vaginálne - hrozný zážitok, ešte rok po tom som hovorila, že nikdy viac. Druhé dieťa bolo CR plánovaným, prvé dva dni boli bolestivé ale kľudne by som do toho šla znovu aj hneď. Na mňa ten prvý pôrod vplýval strašne frustrujúco, možno to bolo aj personálom a ich rečami, tlačte lebo si zabijete dieťa.