Je lepšie rodiť prirodzene alebo cisárskym?
ahojte mamicky chcem sa vas opitat ze kto ma skusenosti a rodil jedno dieta prirodzenou cestou a druhe cisaarskym rezom ze ake mate skusenosti a ktory porod je lepsi a menej bolestivy ja mam dve deti prirodzenym porodom a cakame tretie a chcela by som cisarskym dakujem
tak ja by som teda dobrovolne cisarskym nikdy nesla...Urcite je lepsi prirodzeny porod 😉
ja ti to poviem takto: je lepsie rodit komplikovany porod cisarskym ako mat problemy a sa trapit v bolestiach prirodzenym, ale je zbytocne premyslat o sekcii, ked nemas ziadnu indikaciu...
@janus141 ja mam ssice este iba jeden porod za sebou, ale skusim nieco napisat. Rodila som bohuzial cisarskym rezom, bol to akutny pripad, takze nei kvoli prenasaniu, alebo rozmaru lekarov. Nedalo sa inac. Mam 17stehov, bolelo to ..no ako po operacii, ale ziadna hroza. Mam 17stehov, dietatko mi dali hodinu a pol po operacii do plnej starostlivosti, takze ziadne take, ze nevstavat z postele, ochkat, jojkat, byt unavena a neviem co 🙂 ale suhlasim s @marionmarion v tom, ze je mi luto, ze to bol cisarsky, lebo som si odkrutila aj bolesti aj konktrakcie (mala som ich uz velmi caste, jednu za druhou) a vobec som nezazila ten naval stastia, hromonov a slz ako to vidiet pri prirodzenych porodch. Mne sa ulavilo po anestezii (nie celkovej, iba dole) a potom som uz bola kluda, nezazila som ziaden andrenalinovy naval, alebo tak. Je mi to hrozne luto a stale som sa s tym este nevysporiadala.
Nemyslim, ze prirodzeny porod je pohodicka, zazila som okrem samotneho vytlacenia takmer cely porod, nie je to sranda, ale popisala som Ti negativa cisaraku.
@alenka600 to ze si babo dostala po hodine a pol nebyva bohuzial standard v kazdej porodnici ☹
ak ma nemocnica titul baby friendly hospital, tak je to fajn...ak nema, tak mozes byt rada ked ti dieta donesu na kojenie...
podla mna tiez prirodzeny, hlavne sa skor das dokopy ppo nom.... predsa len cisarsky kym byt nemusi tak je dobre... 😀
uf, ani Ti neviem odpovedat. Prve som rodila prirodzene a s dlhsimi nasledkami po riadnom potrhani plus poskodene brusne svaly nadmernym tlakom, mam diastazu, ktorej som sa zrejme mohla plne vyhnut. Druhe cisarskym. No co ja viem...mala som spinal, ale nebolo mi to vobe prijemne, mala som dojem, ze ten ukon trva veky. Neprijemne je aj nasledne zotavovanie v podobe povinneho lezania celych 24 hodin po operacii. Inak po uplynuti tejto doby to uz slo v pohode, zotavovanie rychle, krvacanie v sestonedeli ovela prijemnejsie".najma prve dni v porodnici takmer ziadne v dosledku poriadneho vycistenia maternice. A bonus bol tentokrat super pocit, ze tam dolu nie som zasita. Tento pocit z toho bol asi najlepsi. Ale co je lepsie....ja neviem. je to asi velmi individualne. Su baby, ktore mali prirodzeny porod uplne do pohody co sa poraneni a aj zotavovania tyka a su baby, ktore si odtrpeli riadne po sekcii. Cize, tazko radit. Asi by si sa mala rozhodnut podla vlastneho vnutorneho pocitu. Pokial citis, ze prirodzeny porod do tretice by bol pre teba riadna zataz a ze uz nechces zazit ziadne poranenia intimnych partii a ani si namahat brucho tlakom, potom ano, sekcia je asi lepsia volba. Ty vies ake nasledky mas ci si mala po dvoch prirodzenych porodoch, Ty vies ako sa po nich citis. Takze naozaj sama sa musis rozhodnut do coho si ochotna ist a do coho uz nie. Sekcia ak je dobre robena je v pohode. Relativne samozrejme. Nebudem pisat horor ked horor sa nekonal. Len je fakt, ze mna mrle zrali na tom operacnom stole, rovnako ako tych 24 hodin na lozku v jednej polohe. Potom bolo fajn. Neporovnatelne lepsie ako po prirodzenom, po ktorom som sa pre masivne poranenia tam dolu neposadila niekolko tyzdnov a o nasledkoch ani nehovorim. Nebe a dudy. Z tohto hladiska. Tak drzim place k dobremu a spravnemu rozhodnutiu.
Ja som rodila cisarskym nedavno a som velmi rada...ked som pocuvala baby co tam boli a hovorili ako rodili normalne...ten den bol sice dost zly ..lebo mi dali celkovu anestezu tak som prespala skoro cely den ale potom na druhy den v pohode a par dni na to som ani nevedela ze som rodila :D ked sme boli aj s malou na sono s klbykmi tak nam aj povedali ze vidno ze som rodila cisarskym..neviem kazdy ma na to iny nazor ale ak este raz budem rodit tak urcite cisarskym...tak drzim palce nech sa rozhodnes akokolvek
prve dieta som rodila prirodzene 4h 20 min, porod prebiehal super, az na konci boli komplikacie s velkym krvacanim (krvna trata cca 1,5l), skoncila som pod narkozou, museli ma cistit.
v juni cakam druhe dieta a ak nebudem musiet, cisarsky nehcem. dobrovolne by som si ho nevyberala, hoci je pravda, ze a sekcia uz da kupit....
treba si uvedomit, ze je to operacny zakrok, zena ma rez na bruschu, rez na matenici - dokonca rezu niekolko vrstiev kym sa dostanu k dietatu...
samozrejme ze aj rekonvalescencia uodpoveda tomu, ze je to operacia.
cize moj nazor: dobrovolne a bezdovodne nikdy
@marionmarion No a to este doplnim, ze ja som babo dostala o hodinu a pol do vlastnych ruk "na kompletku", ale manzel bol s dcerou pri mne okamzite este pocas mojej operacie (kde som ju aspon mohla hladkat, ked ju drzal on)a potom aj na "prebudzacej miestosti"tam som ju uz dostala na prsia. Ja ssi neviem predstavit, ake by to bolo, keby som ju dostala az o neviem kolko hodin. Moja sestra napr. rodila cisarskym 2x (je diabeticka) a tek prvych 24hod nedovolili ani vstat z postele a kedze synovec bol v inkubatore, tak ho videla az po tom :(
Nechcem tvrdit, ze som superzena, ked som 5hodin po operacii uz vstala z postele a to som mala dieta na rukach, takze to bolo sakra tazke, ale rozdiel je asi v pristupe. Ja som rodila vo Francuzsku a tu od zaciatku striktne podporuju kompetenciu matky starat sa o dieta. Vsak keby som nevedela z tej postele vstat, tak zavolam sestru a pride mi ochotne pomoct ale aspon mi dali sancu to vyskusat....no a aha, islo to, aj ked mam viac stehov ako iektore slovenske mamicky, co museli lezat este 2hodin ako moja sestra.
Ak budem mat moznost, druhe dieta chcem rodit prirdozene, prave kvoli tomu, co som uz napisala vyssie.
no Francuzsko a Slovensku je asi diametralny rozdiel.....ja to velka skoda ze u nas to tak nefunguje
nechapem ak chce zena silou mocou len a len cisarsky 😨 😨 Ved je to normalna operacia,pri ktorej mozu nastat samozrejme komplikacie...Ja som rodila klasicky,spontanne..no boli so mnou zeny na izbe po cisarskom-nevedeli sa postavit,chodit,vsetko ich bolelo-zatial co my-sme boli hned fit...No moj nazor je,ze pokial nic nehrozi a babo je v brusku spravne otocene-tak je urcite lepsie rodit normalne.. 😉
ahoj. no ja som mala 4 prirodzene porody, z toho prvy hrozny a dlhy a mala som pocit, ze bude aj moj posledny. no napokon sa nejakym sposobom narodili este 3 deti. 🙂 druhy porod bol rychly a lahucky a stvrty- to mozem kludne povedat, ze som si ho vychutnala. o dobrovolnej sekcii by som urcite neuvazovala ani po tom prvom strasnom porode. ked som videla baby na izbe po cisarskom, ktore jajkali cely pobyt v porodnici a neboli schopne vstat z postele(az na vynimky), v zivote by som nemenila. Ako pisu baby vyssie ,cisarsky rez je operacia, takze dobrovolne urcite NIE.Len ak je indikacia 😉
a kedy sa urcuje, ci pojde zena na cisarsky, alebo bude rodit prirodzene?da sa to nejak dopredu urcit?
@janus141 Ahoj, ja som jednoznačne za prirodzený pôrod pokiaľ nemáš nejaké zdravotné riziko, a teda oprávnený predpoklad, že by doktor mohol naplánovať CR. Je fakt, že doktori sú často prístupní želaniam rodičiek, existujú aj také indikácie ako vyšší vek matky, prehnaná citlivosť či anxiozita 😅 . Ja porovnávať nemôžem, mám za sebou dva v podstate bezproblémové vaginálne pôrody a ak mi bude dopriate, pôjdem aj tretíkrát rodiť prirodzene.
Skús si ale prečítať a pozrieť toto: http://baby-web.topky.sk/clanky/a3573-Rizika-ci...
ja som mala prirodzený a čo bola mamička na izbe so mnou mala cisarsky
a na vzdycharni išla jedna na cisarsky - kontrakcie a bolesti mala tiež ako ja, potom jej pichli špinal - to revala viac ako keby tlačila :-O ale potom za 10 min už sme počuli bábo 🙂
ja som rodila 9 hodin, od bolesti a smadu som ani nevidela, malu museli vakuom plus ležala na mne sestra a potom ma zašívali ani neviem kde všade....
avšak - po pôrode som si dve hodiny odležala a behala sama do sprchy najesť sa malu mi doniesli hned rano (na izbu som prišla v noci) prijimala som návštevy a tá čo mala cisarsky ležala - bola závisla na setrach a mne, malu jej doniesli až na 3 den nastalo - dovtedy iba na kojenie
teraz s nastrihom problem nemam, všetko sa zahojilo do 2 týždnov, a ona ranu vtedy - posledný den jej vybrali stehy a bala sa aj pohnut čo si myslela že sa jej furt roztrhne
Mne naplanovali cisarsky!.. Tiez som prvorodicka.. Dufam len ze to bude ok!
ahoj,
podla mna je to uuuplne individualne. poznam pripady kedy boli zeny po cisarskom do 3 dni uplne fit a aj pripady kedy sa zotavovali dlhsie. podla mna ide najviac o tvoj pocit a tvoje vnutorne presvedcenie a nie nazory inych. ak si rodila 2x prirodzene, tak si popozeraj veci ohladom cisarskeho rezu na internete a rozhodni sa.
ja osobne by som volila sekciu ale opat ide len o individualny nazor zalozrny na zratani si plusov a minusov. drzim palce 🙂
tehulky, zaujímavé stretnutie v KE 8.2.13, nakuknite
http://www.porodnaasistencia.sk/index.php?a=akt...
Zalezi koho sa opytas - poznam zeny, ktore mali velmi zle prirodzene porody - velka strata krvy, davali sa dokopy niekolko mesiacov a veru jedna mi uz povedala ze ked porovnavala prvy porod kde rodila prirodzene a druhy- planovanu sekciu tak ona jednoznacne odporucala cisarsky.
Ja som mala obidva porody bleskove a prakticky na druhy den som uz normalne fungovala na treti den som uz behala po vonku a s min problemami
Musis sa rozhodnut sama ale pokial ide vsetko tak ako to ma ist tak by som radsej hlasovala za prirodzeny
@tea333 opisala si presne moj pripad ;) nastup do porodnice davno po termine. od 9tej do vecera 18tej na vyvolavackach a v bolestiach a prerusene na noc pretoze po vysadeni infuzky som nemala ziadne bolesti a na druhy den rano nastup o 6.OO a mala sa narodila nakoniec 16,40 cisarskym, 9hodin bola bez vody co mi prepichli a nezabralo ani epi ani nic a bolesti boli uz kazdu minutu a otvorena som bola iba na 5prstov. mala podliatiny na ockach, cele a zatylku a chvalabohu zmizli za par mesiacov ale na hlavicke ma stale a to mame 22mesiacov
Ahoj ja som mala prve dietatko cisarsky a druhe spontanny porod, pre mna bol lepsi cisarsky, zotavila som sa po nom skor a necitis ziadne kontrakcie. a po spontannom kontrakcie - makacka, a porod a po nom to sitie hruza no sili ma zaziva, a potom som si po mesiaci mohla sadnut a este teraz po dvoch mesiacoch citim bolesti, ked si sadnem do tureckeho sedu. Zalezi individualne na kazdom.
ja som rodila prirodzene a všetko bolo ok ... som mala naozaj pekny a skoro bezbolestny pôrod ..taky prajem aj tebe
nazor osvieteneho pôrodníka - profesora Rockenschauba:
http://www.zenskekruhy.sk/nase-aktivity/rozhovo...
krasne vysvetluje, čo je lepšie..z lekarskeho aj vedeckého hladiska 🙂
Ahoj, ja som rodila prirodzene a bol to ten najkrajší zážitok v mojom živote, šitie som ani necítila, malého som mala pri sebe celý čas od kedy vyšiel von -zobrali mi ho akurat tak na váženie, hned po šití som s malým sedela v kresle a kojila ho a potom šup do sprchy. Nehovorím že som necítila dole žiadnu bolest ale dalo sa to v pohode zniest, normálne som po porode mohla chodit , sediet, proste všetko a ženy čo boli somnou na izbe a boli po cisárskom tak boli na tom rozhodne horšie ako ja- a to nehovorím o tabletkách proti bolesti ktoré museli jest a ja som mala asi jeden paracetamol aj to len kvoli zvýšenej teplote na druhý den. Porod je prirodzená vec a žena je na to od prírody pripravená aby rodila normálne, pokial sa na to psychicky pripravý a nevyskytnú sa nejaké komplikácie je to niečo krásne a nezabudnutelné-nemenila by som to nikdy za cisársky ,,operačný,,zákrok 😉
18.máj v BA seminár s pôr.asistentkami (PA) s medzinárodnou účasťou a premietanie filmu Sloboda pre pôrod
http://www.zenskekruhy.sk/akcie/pozyvame-vas/it...
... na druhý deň v nedeľu 19.mája môžme pokračovať so slovenskými PA-mi na celodennom workshope v BA
https://www.facebook.com/events/573858432634191/
http://www.porodnaasistencia.sk/index.php?a=akt...
Preco sa prirodzeny porod vola PRIRODZENY a preco sa cisarsky porod nevola PRIRODZENY?
Co je lepsie PRIRODZENE alebo NEPRORIDZENE?
Ja som rodila prirodzene, nechali ma trápit niekoľko dni t.j. kontrakcie slabli, silneli, slabli silneli, prijali ma v piatok a porodila som v utorok večer. Maly bol strasne veľký, nevedela som ho vytlačiť, nakoniec keď sa mi to podarilo po brutal nastrihnutí vytlačiť, bolo treba porodiť este placentu, tú doktor neštastne potiahol a kúsok ostal vo mne, nastalo krvácanie, panika na sále a následne čistenie za živa bez akéhokoľvek umrtvenia. Nechcite vedieť tie bolosti a môj krik. Keď ma pán doktor zašíval bolelo to tak, že som sa mykla a chudákovi som zlomila ihlu, tak ešte aj po mne kričal. Následne som mala bolesti, stratila som strasne vela krvi, nepostavila som sa z postele dva dni, nasledovala tranfúzia krvi a fyzické zotavovanie niekoľko neprháňam mesiacov a psychickom ani nehovorím. Lekár mi neskôr povedal, že som mohla zomrieť. Teraz mam pár dni pred pôrodom, čakám druhé dieťa po 10. rokoch, samozrejme, že sa mi dlho nedarilo otehotnieť, ale keď mi doktor samozrejme iný ako pri prvom povedal, že už takto nebudeme riskovať a pôjdem na cisársky podarilo sa mi otehotnieť. Takže druhé dieťa rodím cisárskym a budem si to vedieť porovnať. Ale keď si spomeniem na svoj pôrod, doteraz mám slzy v ociach. Takže je to fakt veľmi veľmi individuálne.

@janus141 neviem ci este budete chciet aj dalsie babo, ked cakas uz tretie...ale ja by som dobrovolne cisarskym nerodila. Po cisarskom reze ostava na stene maternice jazvove tkanivo, ktore nie je pruzne a pri dalsom tehotenstve moze prasknut...ale aj keby sa nic take nestalo, cisarsky vlastne nie je porod, je to operacia vykonana v celkovej alebo lokalnej anesteze/ iba od pasa dole, kym ty si pri vedomi/ a straca sa pri nom veskere caro prichodu dietatka na svet. Ak ta uspia, nebudes vnimat co sa deje, nebudes pocut ze place ani vediet ci je v poriadku, nebudu moct ti ho prilozit, co moze ovplyvnit vase puto v buducnosti. Po cisarskom si ubolena, jazva boli, dlho sa to hoji, nebudes vladat sa starat o svoje babo tak, ako keby si rodila prirodzene.
Neviem, preco rozmyslas nad cisarskym...aky mas na to dovod? mas strach z bolesti? nerozmyslala si nad epiduralom?