Je nástrih naozaj nevyhnutnosť?
Čítam mnoho príspevkov o pôrode a zarazilo ma, že väčšina rodičiek u nás pokladá nástrih za samozrejmú vec. Podľa Wikipedie sa ale rutinný (preventívny) nástrih hrádze vykonáva už len v niektorých postkomunistických krajinách, Latinskej Amerike a Indii. Vo vyspelých krajinách sa v súlade s odporúčaniami WHO k nástrihu pristupuje iba vtedy, ak hrozí natrhnutie 3. alebo 4. stupňa (natrhnutie 1. a 2. stupňa je menej závažné a lepšie sa hojí ako rana po nožniciach). V USA napr. v roku 1997 spravili nástrih iba 31 precentám žien. V krajinách, kde sa nevykonáva, sa natrhne len 30 percent prvorodičiek. Pri príprave hrádze balónikom to dokonca je len 10 percent! To znamená, že mnohé z nás utrpia ranu, ktorej bolo možné sa vyhnúť, a naša rekonvalescencia trvá dlhšie, je bolestivejšia a s možnými trvalými následkami.
Rakúsky pôrodník nám povedal, že u nich sa preventívne nenastrihuje, slovenský (bývalý primár s 20-ročnou praxou) pokladal za úplnú samozrejmosť, že prvorodičku treba nastrihnúť, či poranenie hrozí, alebo nie. Aj od samotných žien som počula rôzne zápecnícke názory (bez nástrihu je dieťa ohrozené, ak ma nenastrihnú, určite sa natrhnem a to bude horšie a pod.) a mrzí ma, že nie sme trochu otvorenejšie a neprečítame si viac o veci, ktorá sa nás tak bytostne dotýka. (Verím, že keby takéto poranenie pohlavného orgánu hrozilo pri pôrode chlapom, už dávno by tu zúrila celospoločenská diskusia 😀) Našim lekárom sa nastrihovanie očividne páči (zrejme celú vec urýchľuje) a neváhajú pacientky dezinformovať a zavádzať, veď ich to bolieť nebude.
Otváram túto tému mojím názorom a informáciami, ktoré som našla na webe, pretože sa bojím, že ak nezačneme o nej uvažovať a baviť sa o nej s lekármi, samo sa k lepšiemu nič nezmení. Mám stále pocit, že naše rodičky sa slepo vkladajú do rúk lekárom, ktorí sú tiež len ľudia a radi si zjednodušia svoju prácu, zvlášť ak tak boli naučení a robí sa to tak v ich okolí. Verím, že keď už sme mnohé pocestovali a máme celý svet na dosah prostredníctvom internetu, už aj u nás nastal čas meniť veci k lepšiemu a raziť cestu pre ďalšie maminy, aby rodili v čoraz väčšej pohode.
ja som sa tiez zaujimala o nastrih hradze...( nakoniec som v uz rozbehnutom prirodzenom porode , rodila akutnym cisarskym rezom ), ale moj porodnik mi povedal, ze samozrejme zavisi od porodu samotneho, kedze lekar skusenosti ma tak vidi ci je potreba al. nie, a povedal aj tolko ze je lepsie malinko nastrihnut ako ked sa zena potrha a je potom zosita kade-tade a moze mat aj problemy v buducnosti...najma s unikom mocu, kazda zena je vsak ina...
@alexandra1104 Ved aj ja... Normalne som aj sedela bez nejakych bolesti... Preto sa cudujem... Cele je to o tom kto je aky citlivy..
@alexandra1104 bohuzial RUTINNY nastrih je specifikum postkomunistickych krajin 😖
@dulkagabulka aker stare mas najmladcsie dieta
@zuzkat1 to, že je to o tom, aká som citlivá , si vyprosím...mna nástrih poškodil...nie je to o mojej citlivosti
@alexandra1104 pozri si v mojich albumoch fotky..take su moje deti
@slniecko77 ja som mala nastrih a rano som porodila ( o pol 8ej)....a naobed som normalne behala....a wcko este v ten den....ziadne bolesti, nic....aj som sa sprchovala.....podla mna zalezi aj od toho, aky je velky nastrih a hlavne ako kvalitne ti ho zasiju....ja som s tym zaidne problemy nemala, ale je fakt, ze dr. mi ho stopkal asi 15 min. ...kym ine spominali 3minutove sitie.....
@dulkagabulka vies ono to je aj tym ze mas velke deti a podla mna nebola v tej dobe taka starostlivost ako teraz aj ked su pripady ze su nasledky ale museli to doslovne pokaslat
@sorciera24 🙂 je to fajn ked si bola schopna normalnej cinnosti a to bez problemov.
Ide skor o to, ze epiziotomia sa vykonava rutinne a to bybsa nemala. Dobry porodnik, dobra PA spozna kedy je nastrih potrebny, najma pri asistovanom porode (kliestami, vakuom), ked sa dieta nevie dostat "von". Hradzu v urcitom pripade dokazu doktor aj PA ochranit speci hmatmi 😉
@sorciera24 nie je nástrih ako nástrih...môže byť mediálny, mediolaterálny /ten je u nás najčastejšie používaný/, alebo aj laterálny /velmi málo používaný , ale z medicínskej literatúry vieme, že sú nemocnice, kde sa používa/
žena, ktorej je urobený 1cm mediolaterálny nástrih je na tom isto lepšie, ako tá, ktorej urobia 2-3 cm a ešte k tomu laterálny..
@alexandra1104 prosím? nebola taka starostlivosť?? nevieš o čom vravíš
poznám vela žien, ktoré majú následky aj v tejto dobe
@dulkagabulka tak kamosku nenastrihli a nasledne ju zasivali dlhsie nez trval porod. Potrhana bola aj za usami a to dieta nemalo ani 3kg. A ja verim ze zeny s nastrihom sa tvaria ze s po amputacii-som hnusna ja viem,ale zial doba je taka ze malo ludia znesu... To ak vznikne komplikacia to je Samozrejme zle-urcite sa stava to verim...
@dulkagabulka lenze bez konplikaci vedcsi nastrih neurobia
@dulkagabulka to o tej citlivosti bolo myslene vseobecne..vychadzam sice len z mojho okolia ale je to tak..keby sme mali znasat to co nase stare matky tak ludstvo je na pokraji vymretia.
@zuzkat1 to čo tu píšeš, je v odbornej terminologii označované ako "blamet victim" teda obvinovanie obete...
teda nie, že sa tu robia nastrihy v miere, aka je podla svetových odborníkov neospravedlnitelná, ale podla teba za to vlasne môžu ženy, lebo nič nevydržia, to ony za to môžu..slabošky.. 😒
velebnosti du ven, du blejt
aké zaujímavé, že ludstvo za tisícročia nevymrelo..och joj..
@zuzkat1 vies, ono problem bude aj niekde ine, nie len vo velkosti alebo nevelkosti baba..kludne to moze byt v zlej porodnickej polohe, v podavani umeleho oxytocinu..samozrejme moze byt aj fyziologicky akoje vyska hradze, ale pokial je hradza elasticka tak by nemal byt problem 🙂
Ono to chce viac nastudovat si problematiku..ja osobne preferujem nastrih pred rupturou 3. a vyssieho stupna,a le to je moj sukromny nazor a kazdy s nim nemusi suhlasit 😉
@alexandra1104 prepac, ale skutocne nevies o com pises a nemas ani najmensie znalosti.
@zuzkat1 a som si brala lieky len na noc bo mi vsetko stuhlo a rano sa tazko vstavalo inac v pohode
@slniecko77 kedze to mam za sebou tak asi ano nemyslis
@dulkagabulka no lebo boli odolnejsi... To je len moj nazor ty mozes mat iny..
@alexandra1104 nemyslim. Nemas ziadne znalosti z tohto odboru mediciny, a to, ze mas za sebou porod je akurat empiricka skusenost.
Len pre informaciu, pred rok.i..30-40 rodili hlavne PA a zaujimave je, ze bolo omnoho menej epiziotomii a nebolo to tym, ze PA nevedeli pouzit noznice 😉
Ja budem radsej ak ma aj teraz nastrihnu.radsej maly nastrih nez potrhana kade tade... A cakat ze co ak nebude treba tak na to ja nervy nemam...
@slniecko77 hej myslim ze porod je dost velka skusenost...a co rodila si pred 30timi rokmi ked vies ake to bolo
@zuzkat1 ja som tiez na nastrih....vdaka nastrihu samotny porod netrval ani 10min...a vsetko sa pekne zahodilo
@arthemiis Vsak jasne je lepsie sa nechat roztrhat vsak a nemat 5 minutove zasivanie a pekne zahojenie ale hodinove nie to je v poriadku
@alexandra1104 nie nerodila, skus trosku uvazovat..nemyslis, ze niekto moze mat aj ine znalosti ako empiricke?
@slniecko77 vies ja nehovorim ze nastrih musi byt vzdy je lepsie ak to ide bez toho ale radsej sa necham nastrihnut ako potrhat nemyslis
@slniecko77 Ano bola som toho schopna... No sestricka mi nedovolila sa ist sprchovat... Rodila som vecer hned Rano som sla na velku a potom na ranajky kde som si uplne normalne sadla a zrazu som sa citila ako ET lebo kazdy tam vzdychal a sedel na pol zadku... Tak som sa citila blbo ze mne nic nie je...

@zuzkat1 pamatám sa, v akom stave som bola po nástrihu- nástrih sa mi rozšíril na ruptúru III.stupna, mala som zakázané jest tuhú stravu, vstávať z postele a chodiť, popravde, ani by som toho nebola schopná..obrovské bolesti s následkami..ako laktačná poradkyna navštevujem vela žien hned po pôrode a vidím v akom stave sú tie po nástrihu a v akom bez...fakt že rozdiel...mnohé tie ženy s nástrihmi nie sú schopné sedieť ešte niekoľko týždnov po pôrode, chodia velmi opatrne..
určite sa nedá zovšeobecniť, že je to tak pri každej, jedno je však isté, v našich pôrodniciach sa strihá niekolkonásobne viac,ako je odporučené svetovými odborníkmi a ako je prax v okolitých krajinách..
taká nemocnica v Hainburgu ma 10-15 % nástrihov, tt-pôrodnica viac ako 80%