Je nástrih naozaj nevyhnutnosť?
Čítam mnoho príspevkov o pôrode a zarazilo ma, že väčšina rodičiek u nás pokladá nástrih za samozrejmú vec. Podľa Wikipedie sa ale rutinný (preventívny) nástrih hrádze vykonáva už len v niektorých postkomunistických krajinách, Latinskej Amerike a Indii. Vo vyspelých krajinách sa v súlade s odporúčaniami WHO k nástrihu pristupuje iba vtedy, ak hrozí natrhnutie 3. alebo 4. stupňa (natrhnutie 1. a 2. stupňa je menej závažné a lepšie sa hojí ako rana po nožniciach). V USA napr. v roku 1997 spravili nástrih iba 31 precentám žien. V krajinách, kde sa nevykonáva, sa natrhne len 30 percent prvorodičiek. Pri príprave hrádze balónikom to dokonca je len 10 percent! To znamená, že mnohé z nás utrpia ranu, ktorej bolo možné sa vyhnúť, a naša rekonvalescencia trvá dlhšie, je bolestivejšia a s možnými trvalými následkami.
Rakúsky pôrodník nám povedal, že u nich sa preventívne nenastrihuje, slovenský (bývalý primár s 20-ročnou praxou) pokladal za úplnú samozrejmosť, že prvorodičku treba nastrihnúť, či poranenie hrozí, alebo nie. Aj od samotných žien som počula rôzne zápecnícke názory (bez nástrihu je dieťa ohrozené, ak ma nenastrihnú, určite sa natrhnem a to bude horšie a pod.) a mrzí ma, že nie sme trochu otvorenejšie a neprečítame si viac o veci, ktorá sa nás tak bytostne dotýka. (Verím, že keby takéto poranenie pohlavného orgánu hrozilo pri pôrode chlapom, už dávno by tu zúrila celospoločenská diskusia 😀) Našim lekárom sa nastrihovanie očividne páči (zrejme celú vec urýchľuje) a neváhajú pacientky dezinformovať a zavádzať, veď ich to bolieť nebude.
Otváram túto tému mojím názorom a informáciami, ktoré som našla na webe, pretože sa bojím, že ak nezačneme o nej uvažovať a baviť sa o nej s lekármi, samo sa k lepšiemu nič nezmení. Mám stále pocit, že naše rodičky sa slepo vkladajú do rúk lekárom, ktorí sú tiež len ľudia a radi si zjednodušia svoju prácu, zvlášť ak tak boli naučení a robí sa to tak v ich okolí. Verím, že keď už sme mnohé pocestovali a máme celý svet na dosah prostredníctvom internetu, už aj u nás nastal čas meniť veci k lepšiemu a raziť cestu pre ďalšie maminy, aby rodili v čoraz väčšej pohode.
@ivikuska28 tak ked doktor nevie dat zenu do normalne polohy, tak potom musi tristvrte hodiny sit... 🙄
Necitala som sice celu diskusiu , ale napisem len moju vlastnu skusenost. Nastrihu som sa bala ako cert kriza a vobec celkovo porodu. Ked uz islo finale, pani doktorka mi povedala, co ide urobit. A viete co ???? Bolo mi to uplne jedno - mala som take tlaky ze hroza. Ako prvorodicku ma celkovo prekvapilo, co sa vobec robi s mojim telom pri porode (hold nastudovana teoria bola na mile vzdialena prezivanej realite). Ked mi povedala, ze ma ide nastrihnut - bolo mi fakt uplne jedno - apropo - rodila som zial bez epiduralky (prisli sme neskoro) a ten nastrih som absolutne, ale absolutne necitila!!!!!!!!!!!!!! Sedela som uz na 2. den po porode. Nechapem, ze okolo nastrihu sa stale robi take velke halooooo. Preco ??????? To je taka ista kontroverzna tema, ako epiduralka, kojenie, prirodzeny porod......
@mia18112 no lebo bez nastrihu a nadtrhnutia mozes sediet hned po porode a nie o dva dni. lebo ta potom nic neboli. je kopec zien co nastrih citia este 30 rokov po porode a poznam viac ako jednu. a nevidim dovod preco nastrihovat ked to netreba. nie je snad lepsie nemat ziadne zranenie a byt v pohode hned a nemusi sa nic hojit, netreba si na nic davat pozor, aby sa to nezapalilo atd? rana je rana skratka...
@apollo13 Pozri, kazda zena je ina, myslim anatomicky, tak isti kazdy porod je iny......kolko zien poznas, co nebolo treba strihat a ani sa nenatrhli ???? Ja asi len 2 v mojom sirokom okoli. To ma zena radsej riskovat , nedat sa nastrihnut a dufat, ze sa nepotrha az po konecnik ?????? Vies o kolkych viem, ktore aj nastrihli a nestacilo to ???? Potrhalo ich, ze strach, nesedeli 2 mesiace a sex po porode o 1,5 roka ????
Ja som mala na porodnika 2 poziadavky - porod bez analgetik a nastrih len ak to bude nevyhnutne a to bola obycajna porodnica v meste, stary gynekolog a nemala som nic dopredu dohodnute. Nastrih napokon nebol nutny a male som len drobne natrhnutie na 2 stehy. Ale dcera bola mensia, mala 2,9kg.
@mia18112 zeny, ktore rodili prirodzene v inej polohe ako na chrbte co poznam tak sa nenadtrhli. poznam holku co chodi k porodom ako dula. x krat sme sa o tom bavili a vzdy hovorila, ze zeny co rodia prirodzene v polohe ktoru si vyberu sa bud nenadrhnu vobec, alebo tak minimalne ze to nestoji ani za zmienku alebo za sitie. bola pri desiatkach a desiatkach porodov a nema ani nednu skusenost s nejakym devastacnym potrhanim. okrem toho preco iba dufat? ja som tiez cvicila s epinom aby som iba nedufala.... kto sa boji ze sa roztrhne, tak ma moznost cvicit a tym si zase sancu na roztrhnutie vyrazne obmedzi. no ale samozrejme k tomu treba pripocitat to ze je dolezite mat inu polohu ako na chrbte a porod do ktoreho nebolo umelo zasahovane, lebo to pochopitelne sancu na potrhnanie znacne zvysuje. ano kazda zena je ina samozrejme. ale v zahranici je pocet nastrihov pod 10%, na slovensku je 69% a su porodnice kde je 96% to fakt mam verit tomu ze slovenske zeny su anatomicky tak ine, ze tie nastrihy su ozaj nutne vo vsetkych pripadoch??? WHO podla odbornych studii vyhodnotila ze pocet opodstatnenych nastrihov je do 10% vsetko co je nad to je zbytocne...
@evittam od bolesti sa mlieko straca z tazkeho porodu, nezacalo sa mi tvorit, resp. malo, povedal to lekar, mate o tom viac vedomosti? Myslim si, ze v Rakusku boli lekari skveli aj porodne sestry. Tam kde som ja rodila bol sef lekarov Cech a gynekologicka z Bratislavy, primar bol Rakusak, ale taky mily personal nemocnice som este nezazila..az na jednu setru
@evittam zial, u nas maly sal ako divy, az porodna asistentka zistila, ked mi ho chceli dat na infuzie, ze mam malo mlieka, strasne chudol, chudy sa narodil a este schudol a tak som myslela, ze nam to funguje, pytal si stale, na podprsenke bolo mlieko, ale v prsnikoch malo...davali mi aj sirupceky aj caj a nic..stale som sa snazila aj odsavat..teraz je to taky riadny chlap, ale mal koliky z Beby aj Nutrilonu hypoalergenneho.
Ahojte,tak mam uspesne za sebou porod bez nastrihu,iba so 4 kozmetickymi stehmi.Poctivo som cvicila s epi-nom,31cm niekolko tyzdnov a porodnik respektoval moje prianie a urobil vsetko pre to,aby som sa nepotrhala.Mala mala 3650g a 52cm.Porod bol tazky,kedze som ju musela porodit cez krcok,ktory sa nechcel otvorit na viac ako 9cm.Cvicenie mi dodalo sebadoveru a vnutornu silu,az lekar ledva stihol dobehnut,co som bola taka rozbehnuta a cez rozcvicene svalstvo to uz islo velmi rychlo🙂Uz 4 hod po porode som sa dokazaka sama starat o malu,posadit,chodit,citila som sa vyborne🙂
Viete,co na tom bolo najuzasnejsie?Ze som svoje dieta rodila ja a nikto iny.Tlacila som,kedy som citila,ze treba,porodnik ma usmernil az na konci,ked mi chcel ochranit hradzu a odtocit malej pupocnu snuru z krku.
A babatko mi polozili na brusko,co je najnezabudnutelnejsi moment v mojom zivote🙂
@dulkagabulka Dakujem za vsetky clanky o porode,ktore mi dodali silu nieco si pri porode priat a ziadat a nezostat sa v beznadeji prizerat,ako mi nicia telo i dusu🙂
@duratlicka vidis, vidis keby si s abola nechala nastrihnut tak sa nenadtrhnes! to mas za to 😀 😉 😅
@daniela1983 Keby ma nastrihli,tak ma siju aj vnutorne uplne zbytocne.Pretoze po nastrihu sa to roztrhne az do Ameriky.
@duratlicka sak ja viem to bol vtip samozrejme
ja sa pridavam k nazoru, ze nastrih je nepotrebny, rodila som pocupiacky, bez nastrihu, sice som sa natrhla, ale minimalne. A to som ani nestihla nacvicit s epinom, lebo maly isiel skor... ale preto, aby som si prezila takyto uzasny porod som musela ist rodit do CR do Vyskova...
ja som prve dieta porodila na Slovensku s nastrihom a naslednym sitim vonjkasim aj vnutornym a druhe bez nastrihu v Kanade. Moja lekarka vravela pred porodom, ze tu sa nastrihuje fakt len ked treba, ale kedze som uz mala jeden nastrih je velka pravdepodobnost, ze sa pri porode na tom mieste natrhnem. Nakoniec vsetko dopadlo dobre, ak som sa natrhla neviem o tom, ale sitie nebolo potrebne.
Ked porovnam samotne porody, pri nastrihu som mala pocit, ze dieta so mna priam vyletelo, pri tom druhom som musela viac krat tlacit a isiel von pomalsie a dlhsie to trvalo, uz som si myslela, ze ho fakt ani nevytlacim, ale mozno to bolo tym, ze mal vacsiu hlavicku (aspon teda sestricky skonstatovali, ze velka hlava)
@duratlicka nie je pravda,že keď ťa nastrihnú tak ťa šijú aj vnútorne a zbytočne. Ako som písala mňa nenastrihovali, ale roztrhal ma malý vnútri a mám cca 25 štichov.....Vnútorné roztrhanie nemá nič spoločné s nástrihom.
nastrihli vas... nenastrihli vas... presla som celu debatu ale jedno som nenasla.
ako ste reagovali hned po nastrihu, den po nastrihu, mesiace/roky po nastrihu v pripade komplikacii. mali ste porodny plan a napriek tomu vas postkomunista strihol preventivne (!!! preventivne, bez nutnosti!!!). nadavali ste mu? kricali ste? boli ste si to v pokoji vydiskutovat?
ja s mojou povahou na stole pravdepodobne poslem doktora do najhorucejsich pekiel vsetkymi nadavkami ake poznam, a na druhy den sa za nim dosuchcem, sadnem na 1/5 zadku a pekne z oci do oci bude nadavkami pokracovat... ci?
@dkethe budeš reagovať rovnako, ako by si reagovala po znasilneni..tak budeš reagovať
@dkethe nastrih pri porode necitis. Ked nie su komplikacie, tak je to take ako ked sa potrhas, ked ta nenastrihnu. Pretoze v oboch pripadoch sa to sije a to sitie sa musi zahojit a to sitie je niekedy dobre urobene, niekedy zle urobene, niekedy sa lepsie hoji, niekedy sa horsie hoji a skor z toho su komplikacie, ak su dake. Dvojcata som rodila vaginalne s nastrihom, tretie babo vaginalne bez nastrihu. V oboch pripadoch ma sili a v oboch pripadoch sa mi to sitie zhruba rovnako hojilo. Nejaky velky rozdiel nebadam. Jo a po nastrihu ma nenapadlo, ze by som sa mala citit ako pri znasilneni. To nie. Aj ked suhlasim, ze ak vykonavaju zbytocne ukony bez suhlasu zeny, tak to nasilne je.
@dkethe Mna nastrihli, pred vykonanim mi povedali, co mi idu robit. Poviem, Ti pravdu, bola som prvorodicka, rodila som bez epiduralky a bolo mi to totalne, ale totalne jedno !!!!!!!! Keby ma aj celu neviem co, tak s tym suhlasim. A predtym som sa bala nastrihu ako cert kriza ! A k tomu sedeniu, na druhy den som uz sedela normalne na stolicke , aj na posteli. Takže pohoda tazka.
myslím, že @lauricka ti to napísala stručne a jasne. ja som rodila raz s epiduralom a nastrihom a druhý krát bez epidurálu a bez nástrihu. Oba pôrody boli v pohode a rýchle. A priznávam, bolo mi to totálne jedno, či ma nastrihnú alebo nie a vôbec som sa necítila ako pri znásilnení...Oba razy som rodila s milou pani lekárkou, nezazmluvnenou a jediný mojim cieľom bolo čo najlepšie dýchať a čo najrýchlejšie porodiť bábätko. To ako sa budeš cítiť v ktorej situácii ti tu podľa mňa aj tak nikto nepovie. Každá z nás to podľa mňa vníma úplne inak a po svojom..
mam za sebou 2 porody oba bez nastrihu a oba bez akehokolvek naznaku potrhania ziadne sitie takze moj nazor je jednoznacny nie vzdy je nastrih nevyhnutny a kolkokrat aj uplne zbytocny
Ahojte, mna v tomto smere velmi pekne upokojil moj lekar, ktory mi povedal, ze v pripade prvorodiciek je to tak 50:50 s nastrihom, ze on nerad striha, ale ak by malo prist k vacsiemu poskodeniu, zial sa tomu nevyhneme aj keby som bola neviem ako proti, pretoze musi chranit konecnik. Ze on sa znazi bez nastrihu a tak aby sa baba neposkodila, ze vedie to dietatko ako sa da, ale niekedy to nejde, drobne poskodenia mozeme ocakavat a nastrih podla situacie 🙂 som rada ze som sa na to pytala a som rada ze mam lekara, ktoremu verim v tomto smere 🙂 uvidime za dva a pol mesiaca co sa bude diat 🙂 snad to pojde hladko a budem fit skoro ako tu niektore pisete 🙂

Mňa pri pôrode nenastrihli a odtrhla som sa tak ,že ma doktor síl trištvrte hodiny.