Je nástrih naozaj nevyhnutnosť?
Čítam mnoho príspevkov o pôrode a zarazilo ma, že väčšina rodičiek u nás pokladá nástrih za samozrejmú vec. Podľa Wikipedie sa ale rutinný (preventívny) nástrih hrádze vykonáva už len v niektorých postkomunistických krajinách, Latinskej Amerike a Indii. Vo vyspelých krajinách sa v súlade s odporúčaniami WHO k nástrihu pristupuje iba vtedy, ak hrozí natrhnutie 3. alebo 4. stupňa (natrhnutie 1. a 2. stupňa je menej závažné a lepšie sa hojí ako rana po nožniciach). V USA napr. v roku 1997 spravili nástrih iba 31 precentám žien. V krajinách, kde sa nevykonáva, sa natrhne len 30 percent prvorodičiek. Pri príprave hrádze balónikom to dokonca je len 10 percent! To znamená, že mnohé z nás utrpia ranu, ktorej bolo možné sa vyhnúť, a naša rekonvalescencia trvá dlhšie, je bolestivejšia a s možnými trvalými následkami.
Rakúsky pôrodník nám povedal, že u nich sa preventívne nenastrihuje, slovenský (bývalý primár s 20-ročnou praxou) pokladal za úplnú samozrejmosť, že prvorodičku treba nastrihnúť, či poranenie hrozí, alebo nie. Aj od samotných žien som počula rôzne zápecnícke názory (bez nástrihu je dieťa ohrozené, ak ma nenastrihnú, určite sa natrhnem a to bude horšie a pod.) a mrzí ma, že nie sme trochu otvorenejšie a neprečítame si viac o veci, ktorá sa nás tak bytostne dotýka. (Verím, že keby takéto poranenie pohlavného orgánu hrozilo pri pôrode chlapom, už dávno by tu zúrila celospoločenská diskusia 😀) Našim lekárom sa nastrihovanie očividne páči (zrejme celú vec urýchľuje) a neváhajú pacientky dezinformovať a zavádzať, veď ich to bolieť nebude.
Otváram túto tému mojím názorom a informáciami, ktoré som našla na webe, pretože sa bojím, že ak nezačneme o nej uvažovať a baviť sa o nej s lekármi, samo sa k lepšiemu nič nezmení. Mám stále pocit, že naše rodičky sa slepo vkladajú do rúk lekárom, ktorí sú tiež len ľudia a radi si zjednodušia svoju prácu, zvlášť ak tak boli naučení a robí sa to tak v ich okolí. Verím, že keď už sme mnohé pocestovali a máme celý svet na dosah prostredníctvom internetu, už aj u nás nastal čas meniť veci k lepšiemu a raziť cestu pre ďalšie maminy, aby rodili v čoraz väčšej pohode.
Som proti nástrihu, pretože to hojenie potom sakramensky bolí a neumožňuje sa sústrediť plnohodnotne na dieťa. Mám 2 pôrody za sebou, prvý s nástrihom, lebo som bola prvorodička a v našich nemocniciach je to rutina, prvorodičky nastrihovať. Na druhý pôrod som sa pripravila s epinom a spomenula som to celému personálu aspoň 2x, takže nástrih ani šitie nebolo a o drobca som sa o 2 hodiny starala po celý pobyt v nemocnici sama 🙂
@dkethe myslim ze ak mas porodny plan a pisomne vyslovene nedas suhlas na nastrih, tak ta asi nastrihnut nemozu. ale uprimne...vonkajsie ci uz nastrihnutie alebo natrhnutie sa hoji vacsinou dobre a rychlo, tu je jediny recept kvalitny lekar a kvalitna hygiena po porode...problem je vnutorne potrhanie, ktore sa hoji veeelmi dlho a casto zenam sposobuje problemy este aj rok po porode. to ake velke bude vnutorne poranenie od lekara vobec nazavisi, takze tym ze odmietnes nastrih sa zbavis bolesti, na to by som sa vobec nespoliehala.
@fidka79 suhlas, okrem toho zeny tu casto porovnavaju neporovatelne. na kvalitu hojenia rany ma okrem kvality prevedenia sitia lekarom vplyv hlavne pacientka...aka je jej hygiena po porode...ci sa sprchuje po kazdom pouziti toalety, ci nosi nohavicky alebo si ranu vetra v maximalnej moznej miere, ci podlahla marketingovym slubom a natiera si ranu vsetkym moznym...atd.
@dkethe ono, ked si chces porod uzit musis byt ok s miestom kde rodis aj s ludmi ktori budu pritomni....tazko mozes ocakavat pekny zazitok ked sama tam pojdes s naladenim ze vsetci su tam na to aby ta mucili a ty ides bojovat za svoje prava. okrem toho adrenalin blokuje porodnu cinnost, takze v podstate sama by si sebe ublizovala...ak ma zena naozaj specificke poziadavky na porod, treba si ich dopredu zabezpecit a nie ist do statnej nemocky kde sa rodi ako na beziacom pase a vyzadovat nie co co jednoducho nevedia dodat.
@dkethe ahoj, ja som sa pred porodom porozpravala s lekarkou, ktora ma mala odrodit. povedala som , ze som si robila masaz hradze a ze pokial to nebude nevyhnutne, nastrih nechcem. takze ma upokojila, ze fajn, uvidme ako to bude prebiehat, ale ked bude mat pocit, ze treba nastrih, tak ho spravi. pocas porodu mi vsetko dokola hovorila, co sa deje, co robi, co vidi. bola velmi zlata. porod som mala tazky, takze ked prislo na lamanie chleba, povedala, ze zial, musi nastrihnut. necitila som nastrih, resp. som si uvedomila nieco ako ked pocujes ako sa trha latka.
jazva po nastrihu bolela, zasita bola pekne, ale dodnes a to uz ma dcera 6 rokov ju citim, ked prichadza nejaka zmena pocasia. co je cudne, jazvu po cisarskom po dvojickach si vobec necitim, len tu po nastrihu.
ja som ale v konecnom dosledku spokojna, kedze u mna to bolo asi fakt nevyhnutne. a i ked ma nastrihla, zrejme sa snazila nie prilis, ale aj tak mi to nepomohlo, lebo som sa smerom k mocovodu natrhla. takze smerom dole strih a hore zase potrhana. vyhra to nebola, ale co uz ked ta moja betarka sa tak strasne nechcela preklznut na svet 😝
co bolo mne neprijemne a s cim som spokojna nebola bolo cievkovanie cca 2 hod. po porode. prislo mi to zbytocne , hlavne ked som mala steh aj tam 😒 ale to robila sestricka. takze ak , treba sa spytat aj na tie cievkovanie, pozriet sa kedy to uz treba robit nevyhnutne a pod.
@fidka79 myslis, ze pri prvom baby treba robit rutinne nastrih? Zaujimavy nazor porodnej asistentky 🙄
Ja som oba porody absolvovala bez epiziotomie, bez natrhnutia a potreby sutury...takze som PROTI rutinnym nastrihom.
Tiez preferujem nazor, ze pokial to ma byt prevencia pred rupturou 3. a 4. stupna(dobry porodnik by mal odhadnut) tak OK, ale samozrejme zalezi na zelani rodicky a momentalne ohrozenia/neohrozenia novorodenca.
@dkethe mam za sebou tri porody, prve dva take "obycajne", kde ma nastrihli - ani raz som to neicitila, natolko vobec som to necitila, ze po druhom som sa aj pytala, ci ma nastrihli. Je ale pravda, ze som nikomu dopredu nic nehovorila, ale ani oni mna neupozornili, co idu robit (oni - personal).
Treti porod som mala taky uvedomelejsi, povedala som si svoje poziadavky, ta osoba, ktora bola pritomna pri mojom porode (asi doktorka, neviem, nepredstavila sa mi - Kramare, klasika 😖 ) mi masirovala hradzu tesne pred tym, ako "drobec" vykukol, a porodila som stvorkilove dieta bez nastrihu, s malinkym natrhnutim.
Ja si myslim, ze najvacsi problem nie je ani v tom, ci nastrih alebo nie, ale aka poloha. Lebo v klasickej polohe je myslim ze ten nastrih casto naozaj odovodneny... Keby sa bezne dalo rodit aj vo zvislejsich polohach, verim tomu, ze by bolo aj menej nastrihov...
V prvej časti rozhovoru s Hannah Dahlen sme sa rozprávali predovšetkým o spôsoboch predchádzania poraneniam hrádze, o výhodách slobodnej voľby polohy a o príprave hrádze na pôrod.
V druhej časti sme sa austrálskej profesorky pôrodnej asistencie pýtali na nástrih hrádze, informovaný súhlas a šitie pôrodných poranení. V rozhovore sa dozviete aj to, aké sú na vykonanie nástrihu indikácie, čo všetko spraviť pre to, aby sa pôrodné poranenie dobre zahojilo a kedy je potrebné vyhľadať odbornú pomoc. http://zenskekruhy.sk/rozhovory/rozhovor-hannah...
Ja hlasim 4 porody bez nastrihu vo velkej statnej nemocnici - Kramare - pri prvom dietati som tlacila ako o dusu a stalo ma to 2-3 stehy. Lekar mi potom vysvetlil, ze to nie je vzdy nevyhnutne tlacit ako o zivot, ze treba vlastne telo pocuvat a s citom tlacit🙂. Ostatne porody som pocuvala a obisla som bez akehokolvek porodneho poranenia.
Treba to konzultovať so svojim porodníkom - ak si ho zazmluvníte, alebo priamo pred porodom s tým kto má službu. Radšej nech ma nastrihne ako sa mám potrhať až kdesi ku konečníku a potom to len bude ,,eňoňuňo,, a bude mi tam vyšívať ornamenty aby mi to tam ,,dole,, dal do ,,prevádzky,, schopného stavu. Zase netreba mať nereálne očakávania, hlavne v našich nemocniciach. Podla mna sa nedá dopredu na 100% povedať, že nechcem nastrih, nedovolim to a podobne. Možno niekde v Heinburgu alebo Kochu možete niektoré robiť cirkusy. Ja som porodila syna v KOchu a nastrihol ma, dieťa išlo rychlo, to iste v Ružinove ma nastrihol a je to fantasticky lekar ktorý je maximálne citlivý. Ale ked dieťa ide ,,rýchlo,, tak naozaj nie je čas riešiť ,,moje priania,,. Ide o to aby sme boli v poriadku. Teraz čakám tretie dieťa a ak to bude potrebné tak čo narobím. Ja som skor lutovala tie po cisarakoch čo tam skuvinali od bolesti, nacievkované, ani o dieťa sa starať nemohli a mali čo robiť same so sebou. Ja som už par hodin po porode behala ako srna, sice som to ,,dole,, citila ale nič neprekonatelné sa nekonalo.
Necitala som nijaky okrem prispevku ktory zacal diskusiu ....moj nazor je taky ze mi.bolo v tej chvili jedno ci ma nastrihnuci nie a "odrodila" ma doktorka priblizne v mojom veku okolo 30 a ani.sa ma neopytala ci smie !!!!! Snad doktor posudi ci je to nutne ..nechapem naco sa toto vobec riesi..dokonca zastrihla tri krat a tu som bolelo no mam znamu ktora sa doslova dotrhala cela a to bolo tiez strasne ..
je smutné čítať príspveky, z ktorých cítiť, ako veľmi je u nás násilie, nerešpekt a nenormálnosť normalizované..a ženy, namiesto ohradenia sa voči nemu, ďakujú...
Kocky, ktorym vam to je uplne jedno, ze to nechavate na to, co urobi lekar - ako si vysvetlujete tie obrovske rozdiely v nastrihoch medzi nemocnicami. Ze jedna ma cca 50% a druha 97%. Neverim, ze v dvoch vedlajsich okresoch maju zeny tak rozne "porodne cesty". To akoze v tom okrese s takmer 100% nastrihom pred 100 rokmi chodili same po konecnik dotrhane zeny na pole? Ze Slovenky maju o tolko rozne susule ako zeny v inych krajinach, kde sa striha minimalne?
Mnoho lekarom u nas, ide len o to, aby si kryli svoj chrbat. Im je nas nasledny intimny zivot ukradnuty. Chcu co najskor dostat dieta von - lebo to je najistejsie. A rovna rana sa im lahsie sije. To, aky vy budete mat o pol roka intimny zivot ich nezaujima. Oni riesia, aby vsetko prebehlo z ich pohladu najrutinnejsie tu a teraz. Spoliehaju sa na nasu matersku obetavost: ze ak je babo v poriadku, seba a svoje telo uz nejako pretrpime...
Velka cest vynimkam. Lekar pri stvrtom porode mi povedal: Strihat nekomplikovanu stvrtorodicku? Ze je moc lenivy a nie je sadista... 🙂
@rutie nehovoriac o % nástrihov v iných štátoch...Hainburg v minulom roku 6%...niektoré SK pôrodnice 95%
@rutie presne ako si povedala - nekomplikovanú rodičku! Taku asi naozaj netreba nastrihnuť a potom to je ok. Ak mám zazmluvneného lekára, tak tam nie je o čom - možem sa s ním porozprávať ale nie mu diktovať, predsa on to študoval, nejake deti odrodil a vyberám si a platím toho komu doverujem a viem, že odrodí najlepšie ako vie. Na druhej strane minule davali v správach, že len 13% žen si lekara zazmluvní!! ostatné idú do štátnej nemocnice a čakajú, že tam budú mať komfort ako v Hiltone. No nebudú, nie je to vždy reálne v podmienkach štátnej zadarmo nemocnice. Verím tomu, že mnoho nástrihov je aj rutinných.Prečo na to by mali odpovedať samotní porodníci. Ak je nastrih potrebný tak snad nebude čakať na ,,krivu ranu,, ktoru ledva zaštopká. Určite to závisí prípad od prípadu, nedá sa paušalizovať, že gro lekárov je takých a na pacientoch im nezáleží. Potom je to aj chyba pacienta, že ostáva v starostlivosti takého lekara. Pokial nie ste ochotné porodníka zaplatiť, tak žial ej tu riziko že natrafíte na ,,mäsiara,,. Ale to je asi všade vo svete.
@dulkagabulka - násilie a nerešpekt? V niektorých prípadoch dajme tomu je to rutina...ale kto si ty alebo ja aby sme doktorovi hovorili ako ma operovať? Si študovala 6 rokov medicinu potom robila atestáciu z gynekologie, porodníctva? Ak ano tak potom ok. ALe ja svojmu lekarovi 100% verím, poznám ho, že je to to citlivý človek, ktorého si ženy chvália a vyhladavaju ho ako porodníka, a verím, že aj nastrih bol v tej chvili nevyhnutný, ale napríklad takým klystýrom ma ,,nechcel trápiť,, Takže je to vec pohladu - čo v danej chvíli je možné urobiť a čo nie.
@sardinka333 To nie je o krivej rane ani nicom podobnom, je to o tom ze rana je sice kriva ale zdaleka nejde cez vsetky vrstvy tkaniva, ako pri nastrihu, takze je to poranenie o dost mensie. Tazsie sa sije co je nevyhodna pre lekara, ale lahsie sa hoji a lahsie sa s nim potom zije. A aj ked nie je potrebny, su za to body od poistovne, ako za dalsi ukon, tak preco si neprivyrobit? Dalej to cele urychluje co je plus pre lekara, ma to rychlejsie za sebou, menej setrne k rodicke. A ano, lekar to studoval ale v nasich podmienkach to studoval tak "klasicky - stara skola", ako je uz na zapade prekonane. Tam studuju inak a aj s uspechom v praxi vykonavaju inak. Tu sa naucia "misionarsku polohu porodnu ala mrtvy chrobak", nepomahaju dorotovaniu, a cele medicinske vedenie porodu potom speje k tomu aby to akoze bolo nutne. Lenze nie je. Ja som si tiez zazmluvnila, ale lekara ktory predchadza tomu, nakoniec bol nahodou aj tak v sluzbe, tak som neplatila nic, lebo ho nemuseli volat. Niektore si ale zaplatia takeho ktory kvituje nasrihy (sice povie ze akoze ked nebude nutne neurobi, ale skoro na istotu urobi lebo sa mu to stale zda nutne), vzhladom na nespravne info pri studiu a este ho za to velebia, smutne 😢 .
@sardinka333 odkedy je zdravotnictvo zadarmo? 😲 neplatime si ho kazdy zo svojich dani a odvodov???
Nejak nevies ci nechces pochopit co znamena rutinny zakrok..na Slovensku su lekari nauceni robit epiziotomiu, lebo je to jednoduchsie pre nich..rychlejsie, nemusia pri rodicke stat dve hodiny kym dieta vytlaci..proste nastrihnu a dieta je vonku..
Skus sa zamysliet preco je na Slovensku tak vysoke percento epiziotomii a zajdes par km za nase hranice, napr Hainburg a to cislo rapidne klesa...nie je to podozrive?
Dobry porodnik by mal rozoznat kedy je nastrih nevyhnutny, lebo aj take pripady su a kedy je mozne porodit bez neho, dokonca bez minimalneho poranenia.
Uz len ta nezmyselna poloha na chrbte, v lahu...jednoducha fyzika ti povie, ze tato poloha je absolutne nevyhovujuca na porod...aj "vdaka" tejto polohe zeny "potrebuju" epiziotomiu, ale maju rupturu 3 a 4 stupna, ale aj vdaka rutinne podanemu oxytocinu - lebo je jednoduchsie pre porodnika ked ide dieta co najrychlejsie von a jemu je jedno ci to zanecha negativny nasledok na tele zeny..samozrejme su situacie kedy je oxytocin potrebny, ale o tych sa nebavime.
Bohuzial, slovenska medicina sa este stale neubera svetovym trendom "evidence based medicine" proste tak ako ich to pred 40 rokmi naucili tak to oni ucia mladych a neexistuje vybocit zo zauzivaneho stereotypu..smutne az trestuhodne..
@rutie Nikto netvrdi, ze nastrih nie je rutina, ano, v mnohych nemocniciach to tak je, takisto ako v mnohych nemocniciach zenam nevysvetlia dostatocne vsetky aspekty porodu, napriklad ze netreba za kazdu cenu co najsilnejsie tlacit. Takisto pokial je zena riadne poucena o priebehu porodu a nema voci nemu dopredu ziadne vyhrady, nevidim dovod na to aby lekar alebo porodna asistentka dodatocne opakovane prekonzultovavali kazdy krok pocas porodu, ved predsa uz to skonzultovali. To, ci je natrhnutie lepsie ako nastihnutie je prudko individualne, hojenie kazdej jednej individualne rany na jednom tele je rozne...hodnotit to a snazit sa tu nieco "zobjektivizovat" sa neda....Co mna velmi zaraza ze to ked sa nastrih stigmatizuje....je to akoze nasilie na zenach a podobne az bludy...dokonca vraj pokazeny sexualny zivot....urcite je to kvoli nastrihu? Vnutorne poranenia po porode sa hoja dlho, ale ked je rez rany chirurgicky spraveny dobre, kvalitne sa zasije a osetruje, hoji sa ta vonkajsia rana ako akakolvek ina...ja si svoj nastrih po prvom porode ani sama nevidim v zrkadle, jazvu vobec nevidno, sedela som normalne hned po porode, len som citila tahanie, co bolo ciastocne sposobene aj stehmi...a ked mi odisli stehy co bolo asi 3 tyzdne po porode tak uz som o nom ani nevedela. Ano, druhe chcem skusit porodit bez nastihu, cvicim, masirujem a budem porodnika ziadat o masaz hradze, ale za kazdu cenu neodmietnem, ak bude hrozit velke natrhnutie...ak to nepojde, nezblaznim sa. Je to nieco co neviem objektivne zhodnotit, lebo sama sebe medzi tie nohy jednoducho neuvidim.
Tieto reci o "znasilnovani" zien nastrihom zenam, hlavne prvorodickam nijako nepomahaju, naopak len zvacsuju u zien obavy z porodu, potom si radsej idu pokutne vybavovat cisarske len aby si neskazili sexualny zivot....choreeee.
@horana never tomu že všetky rodičky to ,,prirodzené potrhanie,, schvaluju a su spokojné. Už sa tu o tom diskutovalo a su aj také čo lutuju, že sa ,,nechali potrhať,, a mali zdravotné problemy. Tak čo je lepšie? Všetko má svoje pre aj proti a závisí to od konkrétnej situácie. Moj lekár nie je žiadna stará škola, ani stredoveký felčiar, ani dochodca nad hrobom, ale vyhladávaný porodník, ano, ja som mu vdačná, celé to trápenie urýchlil a ja som sa nepotrhala ako handra. Nemám dovod ho velebiť, ale ani kydať na každého kto si ,,strihne,, že je hned ,,nesprávne informovaný,, a ,,zle študoval,,. Ako nič v zlom, ale hlavne že vy ste to tu študovali na modrom koni, dva tri razy odrodili a už máte diplom niektoré...a zaručene ,,správne,, informácie.
Ja hlasim 1 porod, nastrihli ma a vela sitia bolo. Davala.som sa dokopy 8 tyzdnov ako po cr!!nikdy viac. Mala som v sebe tak vela materialu ze sa mi spravila reakcia na strihu a nevedela som.si sadnúť ani sa vystriet cim som si odpalila chrbticu takze som nevedela ani chodit a revala som pri kojeni 4 tyzdne lebo inak ako v sede som to nevedela takze si objednavam epino balonik. Nerozumiem preco to doktori neodporucaju?!!! V keli tato starostlivost....
@sardinka333 Len ono fakt nie je jednoduche si lekara zazmluvnit. Pre mna je napriklad dolezite porod neurychlovat, neurcovat dietatu, kedy sa ma narodit, nechat veciam prirodzeny priebeh. Porodnici, zvlast nie taki zaneprazdneni ako ten moj, ku ktoremu som mala doveru, nie su velmi ochotni prist v noci, mimo sluzbu. riesia to vacinou vyvolavanim a urchlovanim porodu, ked sa im to hodi. Vsetky moje deti sa narodili v noci. Tri porody celkom rychlovka, ledva sme porodnicu stihli. Nema vyznam tahat lekara z postelu kvoli nekomplikovanemu porodu, len aby nestrihal, oni ani velmi ochotni nie su. A pocas mojho stvrteho porodu bol moj gynekolog na druhom konci zemegule...
Podla mna mame pravo vyzadovat zakladny respekt a uctu aj v statnej nemocnici a od kazdeho lekara. Ja ju tiez ludom prejavujem automaticky, neziadam za to extra priplatok. Ja neziadam ziadne ofukovanie, ani tanceky. Ja dokonca ani lekara neziadam, ze musi byt pri porode. Mne by uplne stacila porodna asistentka s tym, ze ked to bude nevyhnutne tak zavola toho lekara. Potom nech si aplikuje 6 rokov svojho studia, pri komplikaciach. Nie mrzacit zdravu zenu pri prirodzenej a normalnej aktivite akou je porod.
Fakt mam pocit, ze porodnictvo je tam kde je kvoli zenam, ktore idu rodit ako na porazku. A ktore tvrdia, ze ich "odrodil lekar". To je multipasivny pristup k porodu. Ani len nie "dieta odrodil", ale "mna odrodil". Viera v seba nam chyba dievcata. V seba svoju silu, svoje telo.
@rutie k tomu niet uz co dodat 😉
@dulkagabulka ja som tiez taky smutny pripad co je za nastrih vdacny 😉 z nejakeho dovodu (nikto z lekarov mi nevedel povedat preco a videli ma po porode viaceri) sa mi po porode sitie rozpadlo a to som bola na hygienu citliva ako das, ci uz to bolo zle zaviazane alebo cokolvek ine, uz to neriesim. ci uz by som sa prirodzene potrhala alebo by ma nastrihavali, sili by ma tak ci tak a nechcem si predstavit tu jazvu, ktora by mi ostala ak by mi museli ranu opatovne zasivat ak by bola prirodzene potrhana (pre vysvetlenie-citlive povahy, necitajte-ono to totiz nestaci len znova zasit, ale aby to zrastlo, treba odumrete maso vyrezat a zosivat k sebe zive so zivym).
ja si myslim ze komu nastrih nevadi, nech sa necha strihat, kto to nechce, nech to riesi so svojim porodnikom a nech spolu najdu inu alternativu ako nastrih obist. fakt nechapem preco si mnohe zeny obhajuju svoj postoj k nastrihom ako pravdu najsvatejsiu, aj tak ta diskusia nikam nevedie, lebo ziadna zo stran sa nikdy neda presvedcit tou druhou ze by snad v niecom nemusela mat pravdu...som za diskusiu, ale odbornu, konstruktivnu a bez skrytych invektiv ze je niekto ovca len pre to ze ma urcity nazor, ci uz taky alebo taky.
Ahojte holku citam tu vase nazory. Mam dve deti a jedno sa mi narodilo na slovensku a to som sa natrhla ale druhe som rodila v rakusku a tam mozem v akej polohe chces takze rodila som na styroch ako psik a uplne bez ploblemov a rychlo.
@slniecko77 naše zdravotníctvo určite neplatíš tak ako v zahraničí. Ja som bola napr. nezamestnaná pár mesiacov a platil to za mna štát, to je v ktorej západnej krajine? Lebo v tomto nie som taka informovana, ale stačí mi počuvať návštevu z Nemecka, kde su zdravotnícke služby vysoké, k zubarovi radšej idu sem k nám a vraj si nemám namyšlať ako je tam všetko super a zdravotníci su anjeli z neba, ktorí tam nie su nervozni a nerobia pochybenia. Prepáč, ale neviem ako ty, ale pre mna bolo vykupenie, že dieťa ,,rychlo,, vyklzlo a žiadne negativne zmeny nepocitujem, takže tvrdiť, že ,,všetci su zlí,, 100 rokov za opicami je scestné. Ak si stretla osobne len takých lekárov, ktorý su učení tak ako pred 40 rokmi tak je to smutné, ja ale poznám viacero špecialistov, ktorí praveže sa neustale vzdelavaju vo svojej profesii, či starí či mladí lebo aj pacienti začínau byť náročnejší a doba si vyžaduje aj modernejšie postupy. ...takže to čo si napísala považujem bez uražky skor za extremne vyhrotenu teoriu - všetci lekari na Slovensku su naučení robiť nastrih - nie je to pravda, máme vela dobrých a citlivých porodníkov, pri rodičke na zapade pokial viem od priateliek lekar vobec nestoji, ale u nás by neviem z akeho dovodu mal? v takom anglicku napr. sa pomaly s lekarom ani nestretne, ale na našich tu paušálne nadavame. Všetci zlí, čo už...
@sardinka333 No prave. Do zdravotnictva u nas ide ovela menej penazi ako na zapade, ale financujeme tu taky luxus, ze lekar pri kazdom porode, 4 dni pobytu povinne v porodnici zo zdravym novorodencom. Prave porodnictvo je oblast, kde sa da vela veci vylepsit bez drahych pristrojov, len zmenou organizacie prace. Su tu porodne asistentky, ktore maju vysoku skolu, neucia sa tam to, co lekari na medicine, maju priestor naozaj sa pripravit na komunikaciu s rodickou, podporu zeny na to, aby porod zvladla bez nutnosti dalsich a drahych zasahov. U nas je to premrhany potencial, ze PA nemozu samostatne vykonavat svoju pracu. Ja lekarom nechcem kecat do ich prace - ich remeslo su komplikacie, patologicke stavy. Ale nechcem, aby kecali oni do remesla mne - a mojou pracou je porodit svoje dieta pri fyziologickom, normalnom porode. A prave ta PA je skolena na to, aby vedela rozlisit, co je koho praca.
@rutie prepáč, ale za to že ty máš taku skusenosť to neznamená, že zazmluvnený lekár bude vyvolavať porod dieťaťa nasilu, nechce príst v noci a je to ,,problém,,. Respektive nemáš skusenosť so zazmluvneným lekarom. Lekár, ktorí je ochotný sa zazmluvniť príde aj v noci lebo sa zaviazal a nepoznám z okolia žien mamičiek, že by to bol problém.Nikto dopredu nemože na 100% povedať aký porod to bude. Ty máš skusenosť taku ok. Ja mám zase skvelúr az v Kochu a raz so zazmluvneným lekarom, ktorí nemal problém prísť aj o pol noci s usmevom na tvari a žiadny masaker s necitlivým sadistom sa nekonal.
@sardinka333 😀 😀 😀 tak som sa pobavila..fakt vtipny prispevok, nemas ani paru kolko a akych lekarov poznam 😉 mam medzi nimi mnoho kamaratov a znamych..to len tak na okraj.
A ano, zdravotnictvo si platis..ked si bola nezamestnana tak ho platil stat a to je kto??? Danovi poplatnici, cize pis co chces zdravotnictvo NIE JE ZADARMO..
Co sa tyka Velkej Britanie...velmi zly priklad..ja tu zijem, odrodila som tu dve deti a na Slovensko by som rodit nesla! Mozno prekvapivo pre teba, oba porody bez epiziotomie, natrhnutia a potrebnej sutury..
A ani v UK si neplatis zdravotne poistenie ked si nezamestnany (ci uz dobrovolne - na roziel od SVK, alebo nedovrovolne)..plati ho stat, cize danovi poplatnici..tiez nie je zadarmo..to je socialisticka demagogia.
A mas pravdu, pokial je tehotenstvo fyzilogicke, lekara nestretnes..ale to neznamena, ze si ochudobnena o dolezite vysetrenia..dokonca bez priplatku su tu testy na rozne syndromy v 12a 20tt, na Slovensku si za ne musis priplacat, kedze poistovna to nepreplaca..ale nechcem sa bavit co aky zdr.system poskytuje, ale zakladnych ludskych pravach ako je vybrat si ci suhlasis s napr epiziotomiou, oxytocinom, polohou atd. Vysvetli mi prosim ta, preco ked zena odmietne epiziotomiu tak je divna a spravia je ju tak ci tak..preco nemoze rozhodovat o svojom tele? Preco si nemoze vybrat polohu? Preco jej musi byt dieta odobrate okamzite po porode? A ine rutinne zalezitosti?
Aj ja som rodila a nechcela som byt potrhana, ale ani mat epiziotomiu..vypudzovacia faza u mna trvala dlhsie ako zvycajne na Slovensku - urychlena oxytocinom a epiziotomiou..a napriek tomu som ju nechcela a ani ten oxytocin, pokial by nebol potrebny. Vies, vo vyspelom zdravotnictve s pacientom lekar vsetko konzultuje, povie mu pripadne rizika a podobne...preco sa to neda na Slovensku?
Polozila si si tychto par otazok? Skus popremyslat..