Je nástrih naozaj nevyhnutnosť?
Čítam mnoho príspevkov o pôrode a zarazilo ma, že väčšina rodičiek u nás pokladá nástrih za samozrejmú vec. Podľa Wikipedie sa ale rutinný (preventívny) nástrih hrádze vykonáva už len v niektorých postkomunistických krajinách, Latinskej Amerike a Indii. Vo vyspelých krajinách sa v súlade s odporúčaniami WHO k nástrihu pristupuje iba vtedy, ak hrozí natrhnutie 3. alebo 4. stupňa (natrhnutie 1. a 2. stupňa je menej závažné a lepšie sa hojí ako rana po nožniciach). V USA napr. v roku 1997 spravili nástrih iba 31 precentám žien. V krajinách, kde sa nevykonáva, sa natrhne len 30 percent prvorodičiek. Pri príprave hrádze balónikom to dokonca je len 10 percent! To znamená, že mnohé z nás utrpia ranu, ktorej bolo možné sa vyhnúť, a naša rekonvalescencia trvá dlhšie, je bolestivejšia a s možnými trvalými následkami.
Rakúsky pôrodník nám povedal, že u nich sa preventívne nenastrihuje, slovenský (bývalý primár s 20-ročnou praxou) pokladal za úplnú samozrejmosť, že prvorodičku treba nastrihnúť, či poranenie hrozí, alebo nie. Aj od samotných žien som počula rôzne zápecnícke názory (bez nástrihu je dieťa ohrozené, ak ma nenastrihnú, určite sa natrhnem a to bude horšie a pod.) a mrzí ma, že nie sme trochu otvorenejšie a neprečítame si viac o veci, ktorá sa nás tak bytostne dotýka. (Verím, že keby takéto poranenie pohlavného orgánu hrozilo pri pôrode chlapom, už dávno by tu zúrila celospoločenská diskusia 😀) Našim lekárom sa nastrihovanie očividne páči (zrejme celú vec urýchľuje) a neváhajú pacientky dezinformovať a zavádzať, veď ich to bolieť nebude.
Otváram túto tému mojím názorom a informáciami, ktoré som našla na webe, pretože sa bojím, že ak nezačneme o nej uvažovať a baviť sa o nej s lekármi, samo sa k lepšiemu nič nezmení. Mám stále pocit, že naše rodičky sa slepo vkladajú do rúk lekárom, ktorí sú tiež len ľudia a radi si zjednodušia svoju prácu, zvlášť ak tak boli naučení a robí sa to tak v ich okolí. Verím, že keď už sme mnohé pocestovali a máme celý svet na dosah prostredníctvom internetu, už aj u nás nastal čas meniť veci k lepšiemu a raziť cestu pre ďalšie maminy, aby rodili v čoraz väčšej pohode.
@slniecko77 btw, pri mojom porode som bola po cely cas informovana o tom co ide lekar alebo porodna asistentka so mnou robit a preco to potrebuje spravit a mala som moznost sa vyjadrit ci s tym suhlasim alebo nie...napriklad aj toho oxytocinu sa to tykalo. je to normalny postup ci uz pri ambulantnom vysetreni u lekara, alebo pri akychkolvek inych lekarskych zakrokoch....vsetky tieto veci sa deju predtym, pretoze informovany suhlas ci uz s operaciou alebo porodom musis podpisat predtym. dalsia vec, kazda nemocnica na predporodnych pripravach podrobne rozobera priebeh porodu, cize zeny vedia ako porod bude za standardnych okolnosti prebiehat a maju moznost sa informovat co je mozne mimo tento standardny priebeh a co nie. a ked raz mi niekto povie, ze v tejto porodnici ma nikto inak ako poleziacky rodit nebude a ja chcem mat moznost vyberu, alebo ze v tejto nemocnici mi nikto PEDA nepoda a ja by som ju chcela mat k dispozicii, tak tam jednoducho rodit nepojdem...vies lebo chciet to, aby kazda okresna porodnica na Slovensku vedela vyhoviet vsetkym individualnym prianiam zien je absolutne nerealne....ale beriem, ze niekto sa radsej bude rozculovat nad nerealnym a potom podstupi to "prikorie" nechceneho a bude zo seba robit obet, nez by mal svoj problem naozaj vyriesit. stale tvrdim, ze je na Slovensku v oblasti porodnictva co zlepsovat, ale prave rodicka je ta co to moze zmenit.
@slniecko77 poznám osobne viac žien, ktoré prežili bezbolestný pôrod, resp. prežili aj bolestné aj bezbolestné- a to nechodili na hypnopôrod. Jednoducho to tak "vyšlo", že boli istú časť pôrodu samé a v tých chvíľach sa nejako dokázali uvolniť do tej miery, že ich pôrod vôbec nebolel. Poznám i také, ktoré prežili bebolestné pôrody a napríklad posledný bolel . Aj Lucie Suchý Groverová , ktorá napísala knihu Aby porod nebolel, vravela na prednáške, že posledný pôrod ju bole. Aj povedala, že vie prečo- podla nej aj preto, lebo sa kontrolovala, chcela skúsiť porodiť bez spievania. Ked to nešlo, chcela začas spievať pesničku, ktorú si "pripravila" pre tento pôrod. Ale nešla jej vypustit z úsť. Stale jej chodila po rozume pesnička, ktorú speivala pri predchádzajúcom pôrode. Tak začala v hlave riešiť : " Prečo túto? Ved táto pesnička bola pre predchádzajúci pôrod" - a vtedy pôrod bolel..
@canama áno, pravda, treba si vybrať. Otázka však znie : KAM majú ísť rodiť slovenské ženy, keď ani v jednej z pôrodníc sa v pôrodníctve v oblasti fyziologického pôrodu nedodržujú zásady evidence based medicin???
Citát z rozhovoru s Hannah Dahlen"Keď sa rozprávame o hrádzi, hovoríme o časti celej ženy a je veľmi dôležité neoddeľovať časť ženského tela od samotnej ženy. Mne vždy veľmi záleží na tom, aby bolo poranenie hrádze čo najmenšie. Keď sa pozriete na všetky dáta týkajúce sa miesta pôrodu, poskytovateľa zdravotnej starostlivosti, vieme, že najmenšia miera poranení je, ak rodíte doma s pôrodnými asistentkami. Nasleduje pôrodný dom s pôrodnými asistentkami, potom pôrodnica s pôrodnými asistentkami a pôrodnica s lekármi.
Čo sa týka zlepšenia výsledkov poranení hrádze, tak vieme, že vplyv majú tieto faktory: Starostlivosť poskytovaná pôrodnými asistentkami, zabezpečenie toho, že ženy sú v prirodzenom prostredí, kde sa môžu voľne pohybovať, cítia sa bezpečne, nie sú vystrašené, napäté, nikto ich nenúti tlačiť a nedáva im časové limity.
Tam, kde sú zlé výsledky týkajúce sa poranení hrádze, zvyčajne to ide ruka v ruke s inými škodlivými zásahmi. Poranenia hrádze sú iba koniec kaskády, ale nie je to jediný problém. Je to zvyčajne symptómo ďalších problémov v tomto modeli starostlivosti."
@canama Toto pytanie sa na suhlas je casto iba hypoteticke, v pripade ze zena sama nema nastudovane a jednak pripadne aj zazite, iste veci. Ja napr. by som po dvoch porodoch sa vyjadrovala rozhodne inak, nez pri tom prvom, kde je zena vyjukana, nevie do coho ide, a ma tendenciu kyvnut na vsetko co jej podaju sugestivnym stylom. Daju jej totiz len isty vysek informacii. Oni sice daju na vyber ci chces alebo nie, ale pozadie okolo mozu naformulovat tak, ze ked o tom zena nevie viac, je jasne ze sa rozhodne tak ako to lekari chcu - tak ako to povedia a predostru. Ze iste odtiene informacii zamlcia, nepovedia celu pravdu (casto aj preto ze sami nevedia) je odvratena stranka tohoto suhlasu. Ako vravim je iba teoreticke a so skutocnou slobodou to nema co robit. Ale tak to musi byt, lebo slodobu si vzdy treba vybojovat istou nadpracou, studovanim, zistovanim, debatami s roznymi tabormi...nie je to len jednoduche zverenie sa do ruk.
Uplne zjednodusujuci priklad: ked uz v max. bolestiach a napinani ti daju na vyber ci chces nastrih alebo riskovat neriadene natrhnutie a povedia ti to len takto nejako, a ty nevies nic okolo, je uplne jasne co si vyberies. Jednym dychom moze dodat ze by to tak bolo pre teba dobre a vyhodne a ze by si to mala rychlejsie za sebou. Niektori este zavadzajuco dodaju ze neohrozis babo (nedostatkom kyslika). Ale keby si viac poznala pozadie, vedela by si si celu situaciu predovsetky nastavit uplne inak. Alebo by si to aj riskla. Mam kamosku ktorej siel porod velmi dobre, nestagnoval, napriek tomu ju nastrihli, tiez jej dali "akoze" vybrat, a ona v dobrej viere kyvla. Sitie vydrzala ale male nasledne velke bolseti a este mnoho rokov ju mykalo v jazve pri zmene pocasia. Ona uz tesne po porode plne precitila ze to vobec nebolo nutne. Aj sla za tou sestrou ktora nastrih vykonala a povedala jej ze pozrite sa mi do oci a povedzet mi naozaj ci bol ten nastrih nevyhnutnostou. A ze odvratila pohlad a nic nepovedala. Takze asi tak.
@dulkagabulka vidis Hannah Dahlen to pomenovala presne....zalezi jej na co najmensom poraneni hradze. to je presne to s cim suhlasim a myslim ze asi snad kazda zena. cize v podstate som nechcela nic viac k tejto diskusii len tolko povedat, ze pri porode je podla mna dolezitejsie ziadat neurychlovanie 2. doby porodnej a vhodnu polohu a masaz hradze a vysvetlit z akeho dovodu to ziadam. dovod ze chcem mat co najmensie poranenia je uplne legitimny a tazko mi ho bude porodna asistentka alebo porodnik vyvracat. za kazdu cenu odmietnut nastrih, to mi nijako nezaruci ze nebudem mat porodne poranenia...nie som porodnik takze nemozem to povedat s istotou, ale viem si predstavit ze ak je 2. doba porodna vedena sposobom co najrychlejsie dostat dieta von a zene sa doslova skace po bruchu, tak naozaj je ten nastrih bezpecnejsi pretoze pri tej rychlosti by hrozila neprijemna ruptura.
co sa tyka toho vyberu na SK, je to biedne, ale stale este mozu byt zeny vdacne ze je tu pomerne vela malych okresnych porodnic...niektori odbornici by ich totiz radi zrusili, vraj je to plytvanie peniazmi. 😒 takisto som nezaregistrovala nijaku extra lobby za porodne domy na SK, takze asi sa ich tak skoro nedockame, ale ked aj stale vela zien si vyberie porod v nemocnici. cize nijako sa nevyhneme tomu ze treba zmenit pristup k porodu v nemocniciach a to najrychlejsie pojde vdaka rodickam a ich poziadavkam...ked pride do porodnice jedna za mesiac co bude ziadat neprerusovany bonding je lahke ju odmietnut, ale ak to spravi kazda...po pol roku si na to personal tak zvykne ze ich ani nenapadne to spravit inak. hovori sa ze zvyk je zelezna kosela alebo stary strom uz nepresadis...ja som svoje prve dieta odrodila s mladou porodnickou, myslim ze aj to bol dovod preco som nemala problem sa dohodnut.
@horana ano, iste, ale tak je to zo vsetkym na tomto svete....aj ked si nechas operovat koleno, alebo postavit dom a nebudes si sama zistovat odborne informacie tak ta lekar alebo dodavatelska firma presvedci o tom ze ten ich postup jej najlepsi...ano, je urcite percento, ktore vie, ze to co ti ponuka nie je to najlepsie, mozu ta pri porode aj zastrasovat alebo zavadzat, aby si suhlasila s tym co je pre nich jednoduchsie, ale verim ze vacsina ludi je stale normalna...a ze ked ti odbornik nieco navrhuje robi tak preto lebo uprimne veri ze je to pre teba to najlepsie...a preto som optimistka a verim, ze ked niekomu predostriem svoje vnimanie toho co je pre mna naozaj dobre a co by som ocenila, aj ked je to odlisne od jeho verzie, dotycny ak je normalny tak sa mi pokusi vyhoviet.
@canama neviem kde si zobrala, ze chcem, aby kazda zena rodila prirodze 😉 skus ma citovat, kedze ja som sa takto nevyjadrila...ja nemam nic proti epiziotomii ked je indikovana, ani proti oxytocinu - sama som mu dostala v tretej porodnej dobe, kedze placente sa nechcelo, len s tym rozdielom, ze PA robila vsetko pre to, aby som ho dostat nemusela...mala na to hodinu. Nevadi mi PEDA, ani gas&air a ine painkillers..nech kazdy rodi ako chce, pre kazdeho je nieco ine, s tym suhlasim..ale ako som vyssie napisala, nikde nikomu neprikazujem ako ma rodit, ale zeny co chcu rodit dostojne a podla najnovsich odporucani tak preco ma byt problem? Stale si mi neodpovedala na otazky...len rozpravas stale to svoje..
Neviem preco prikazuju byt rodickam v nemocnici kde si rodila byt na lozku 4 hodiny, napr v UK uz po dvoch hodinach ides do sprchy 😨
Ake poziadavky zien su nerealne???? Bud prosim ta konkretna...kedze PEDA som vobec nespomenula.. Sppominala som obycajne respektovanie rodicky, vyber polohy, nerobenie rutinnych zakrokov..co je na tom NEREAaLNE???? A stale si mi nenapisala preco ma rodicka hladat nemocnicu kde jej poskytnu bazalnu starostlivost pri porode....lebo to co tu popisujeme je bazalna starostlivost, nevyzaduje nic extra..len respekt.
Stale sa to snazis otacat na to, ze zeny pozaduju extra podmienky..smiesne. Este si sa nevyjadrila k tomu ze je zena SPOLUZODPODPOVEDNA, za to, ze nie je respektovane jej pravo 😔 budem rada ak sa k tomu vyjadris, ale mozno mas problem priznat, ze to nebola prilis rozumna myslienka..
@dulkagabulka aby sme si rozumeli, ja tomu verim 🙂 len som ho nejak neprezila na vlastnej kozi..
@canama tvoje príspevky sú plné fenoménu zvaného blame the victim...obvinovanie obete...podla teba ženy môžu za násilie na nich páchané, ženy si to majú vybaviť, ženy sa majú prosiť, ženy majú lobovať za pôrodné domy atd atd..
apropo nič nevieš o úsilí pôrodných asistentiek ani jednotlivcov,ani združení v lobovaní za pôrodné domy a o prudkom odpore voči nim..
Ak by si študovala čosi o násilí páchanom na ženách, a potom prečítala svoje príspevky, krásne by ti tvoje obvinovania padli do oka.
Podla mna to tak nie je. Nie obete môžu za násilie. Za násilie môžu násilníci.
@slniecko77 jasne, ja rozumiem
@slniecko77 konkretne...v Nitrianskej porodnici s PEDA neporodis, proste ju nepodavaju a hotovo. V absoultnej vacsine porodnic nemozes mat doprovod pri prvej dobe porodnej, ani mat ubytovanu po porode sprievodnu osobu...a nie je to tym ze by to bolo zakazane, napriklad Kramare s tym teoreticky problem nemaju, ale neda sa to z kapacitnych dovodov, lebo pravdepodobnost ze budes na cakacke sama alebo ze bude volna izba aj pre otecka sa blizi nule. Takisto nemozes chciet porod na stolicke alebo vo vani, ked ta porodnica ziadnu vanu ani stolicku nema. Cize mozes snivat o vseliakych polohach, ak na to nema porodnica vybavenie. Na Kramaroch ti na 100% rooming-in nikto nezaruci, lebo je tam permanentne preplnene oddelenie sestonedelia a uplne bezne sestonedielky musia z kapacitnych dovodov lezat aj na pooperacnom, bez novorodencov. A ano rodicka je spoluzodpovedna za nerespektovanie jej prav, ak sa v pripade nerespektovania jej prav neozve ale ticho a pasivne strpi co sa na nej deje. Co sa tyka samotnych ukonov pri porode, zhodli sme sa na tom ze co jednej vadi inej nemusi...lekar ani PA nie su telepati, takze ak nechcem klistir, musim to povedat...vies tie hororove clanky o zlych porodoch neobsahuju casto tvrdenia ze nechcela som a oni to nasilim spravili aj tak....ale nepacilo sa mi to, ale bola som ticho, lebo to je rutina. A to ze ti lekar bez slova napriklad poda informovany suhlas s tym ze podpis...a ty si nebola informovana a napriek tomu podpises....preboha koho je to chyba??? Ako to chces zmenit??? Ved kludne napis, ake riesenia navrhujes, lebo pindat na nefunkcny system, toho je plny internet...
@canama napísala si "Cize mozes snivat o vseliakych polohach, ak na to nema porodnica vybavenie"..Prosím ta, aké vybavenie? jednu karimatku? žena nepotrebuje na rôzne polohy vybavenie...potrebuje skúsený personál
A čo sa týka informovaného súhlasu, bez podpisu na príjme ťa do pôrodnice nevezmú.
Na rozdiel od teba som videla vela listinných dôkazov o porušovaní práv , i veľa staťžností a aj odpovedí na ne.
Videla som lekársku správu z príjmu do jednej SK pôrodnice, kde je uvedené, že rodiaca žena, s pravidelnými kontrakciami, otvorená na 6cm odmieta podať svojmu dieťatu vitamín K a preto ju neprijímajú a vyhodili ju na ulicu !!!!!!! s pečiatkou aj podpisom !!
Videla som viac sťažností, zadokumentované i fotografiami a odpovede od všetkých kompetentných /vedenie nemocnice, MZ SR, Úrad pre dohľad/ plné bla bla bla a argancie.
Videla som ženu, ktorá sa ohradila voči tlačeniu na brucho- priamo na sále. Na jej protesty ju všetci prítomní na sále /vrátane novorodeneckého lekara/ držali za nohy a ruky, aby sa nemohla brániť. Skončila s modrinami na rukách, nohách, bruchu a zlomenou lonovou kosťou. Imobilná. chodila niekolko týždnov s chodítkom, nemohl a sa starať o svoje dieťa. Len preto, lebo protestovala.
Videla som toho, na rozdiel od teba veľa. A preto si nedovolim tvrdiť, že ženy môžu za to, že zmena je pomalá a že ony sú zodpovedné...Pretože nie sú.
@dulkagabulka citala som clanok na vasom vlastnom webe, sama porodna asistentka tam pise, ze zaujem o samostatne vedenie porodov PA je pomerne maly, tak ako to teda je?? co sa tyka lobbingu za porodne domy, to ho teda ma robit podla vas ked nie zeny alebo PA? maju to byt lekari ktori pridu o kseft? maju to byt uradnici ministerstva zdravotnictva, ktorym je to jedno? alebo to maju byt muzi??
...a to nie je o blame the victim..keby mi v nemocnici vykonali ukon na ktory som nedala suhlas alebo dokonca proti mojej voli, to je uuplne ina kava...ja osobne takyto pripad nepoznam ani jeden...netvrdim ze sa take nestali a nestavaju, ale to je uz na zalobu, neverim ze sa to deje na denno dennom poriadku. to o com sa bavime my je ze napriklad pacientka musi lezat 4 hodiny po porode na lozku...ok, v UK je to trebars 2 hodiny ako pise @slniecko77, porodnici v UK na to maju asi iny nazor ako na SK...ja konkretne som vstala 3 hodiny po porode z lozka, proste sa mi chcelo na WC a citila som sa dobre, tak som zazvonila na sestricku a bolo...nehodila ma naspat na postel ani nezavovala sanitara aby ma o postel priviazal a nasilim vycievkoval, lebo tam musim byt 4 hodiny a hotovo...nikto ma pausalne nenutil aby vsetko prebiehalo v ramci presne urcenej sablony...a zase sa opakujem...verim tomu ze to neprebiehalo tak prave preto lebo nie som bojovne naladena ako @slniecko77, ale snazim sa vsetko vyriesit ako clovek s clovekom...verim tomu ze ten zdravotnik je tiez len clovek a robi si svoju pracu, nie je tam od toho aby mi ublizoval.
Booože, dievčatá, fakt som teda nečítala všetky príspevky, ale zdá sa mi dosť prehnané ako nad tým polemizujete a "hádate" sa. Teda budete možno radi, že stihnete prísť do nemocnice a porodiť s milým personálom a v akejkoľvek polohe, nakoľko vám na nič iné nezostane čas - ani rozmýšlať nad pôrodným plánom, či žiadať alebo odmietnuť to či ono. Fakt mať vaše problémy.....Odrodila som dve deti, úplne v pohode,spokojná s personálom, bolo mi priložené,bez nástrihu, bez nejakých negatívnych skúseností a tá poloha nie je až taká katstrofa.....Čím viac sa nad tým zamýšlate, tým viac "blbostí" vymýšlate. 😀 😀 😀 Radšej myslite na bábätko a tešte sa naň.
@dulkagabulka jasne, ja netvrdim ze sa to nestava...to pozor! ale to co popisujes je naozaj uz za hranicou toho co dovoluje zakon! ale dobre, povedz mi ako to chces riesit? ako chces porazit tuto arogantnu masineriu? strasenim rodiciek tymi najotrasnejsimi pripadmi? sugestivnymi opismi ze po nastrihu sa zena bude citi ako po znasilneni? lebo to je jedina informacia ktora z tvojich pripevkov srsi, vzbudzovat strach ze na Slovensku zena pekny porod nemoze zazit...mozno som nepochopila message, ale naozaj ziadne riesenie nevidim..ake mas teda konkretne odporucania pre rodicky? moj prvy porod tiez nebol na 100%, zachvilu pride druhy, ja sa velmi rada poucim a to myslim uprimne. 🙂
@canama
Nikde som nenapísala, že na SK žena nemôže zažit pekný pôrod. Vkladáš mne i slniecko do úst /písmenok/ vety, ktoré sme nikdy nepovedali.
Žena na SK môže zažit pekný pôrod. Ak má v povahe, že nerieši, ak chce zažiť lekárom aktívne vedený pôrod, vtedy naozaj môže mať pekný zážitok.
Ja píšem o ženách, ktoré nechcú po fyziologickom tehotenstve a pri fyziologickom pôrode aktívne vedený pôrod. Pre tie ,moje jediné konkrétne odporúčanie , zatiaľ, je pôrodný útek
Nemám rady.
A keby si čítala moje príspevky, videla by si, ze v združení už riešime..a robíme aj iné kroky, o ktorých nebudem písať verejne..
@slniecko77 @dulkagabulka psychika zeny ma obrovsky podiel na tom ako bude porod bolestivy a aj kolko bude trvat...preto sa mi dviha adrenalin, ked niekto este rodicky stresuje hororovymi scenarmi a priam ich az ubezpecuje o tom ze ak pojdu rodit do SK nemocnice, budu trpiet...that all folks, dalej k tomu uz fakt nemam co dodat.
@canama ty fakt nechapes o com je rec 😅
@evittam "blbosti"???? Prianie zdravej mysliacej bytosti, ktora neohrozuje seba ani novorodenca su blbosti? Hm, tak to fakt nema vyznam debatovat..
@canama nie som bojovne naladena...len sa mi nedaju citat tie obvinovania co tu pises...
@canama Priznam sa, trochu som sa nahnevala. Tak lekar da zene papier o informovanom suhlase bez akejkolvek informacie, ze "Podpiste! ", a ona je vinna za to, ze pri kontrakciach kazdi 1-2 minuty, v situacii v ktoraj je prvy krat, v prostredi pre nu uplne neznamom krat nema silu bojovat lekarovi - autorite, ktory ma v tej chvili v rukach rukach moc, je v znamom prostredi a v pre neho znamej rutine, nic ho neboli a nema strach? A potom, ked strach opadne, bolest preboli jej prekaze, ze do akej bola do situacie dotlacena? Ak toto nie je blaming the victim, tak potom co? Ja sa snazim vzdy a za kazdych okolnosti jednat s ludmi slusne, byt ustretova, prejavit im respekt,nebyt kategoricka ani utocna, aby sa pri diskusii o probleme nedostali do opozicie. Zena, ale nema bojovat, ani viest diplomaticke rokovania pocas porodu. Ona sa ma sustredit na svoje telo a rodit. Na to sluzi porodny plan, aby personal vedel ci ma pred sebou zenu: "Nechajtemavkludezvladnemto" alebo "Budteprimneaniecosomnouurobteabytotaknebolelo". Ale ako personal porodnic vnima porodne plany? Ako ich respektuje?
@canama neda mi len suhlasit...psychika zeny velmi ovplyvnuje porod, preto by k zene malo byt pristupovane s respektom.
Nevkladam mi do pismenok co som nikdy nenapisala....ja zo zasady nestrasim zeny pred porodom, kazdu jednu kamosku som ubezpecovala, ze to je uzasny zazitok, ze kazdou jednou kontrakciou su blizsie k svojmu milovanemu dietatku atd. Nikde som nenapisala, ze zaziju strasne porody na Slovensku..ale pravdou je, ze mnoho kamaratiek (ak nie vsetky) maju nie moc pekne spomienky na porod..ked sme porovnavali moje porody v UK a ich na Slovensku...len tolko k tomu.
Prajem kazdej jednej zene co najkrajsi porod 😵 co najkrajsie spomienky nan 😵
@dulkagabulka no ale to prave nie je celkom tak. ja nie som pasivny typ, nemam v povahe neriesit a moj porod bol sice indukovany zo zdravotnych dovodov, ale do samotneho priebehu nikto nezasahoval bez mojho vedomia a suhlasu, cize bol neprirodzeny len do takej miery do akej som to dovolila a chcela ja. nikto neurychloval priebeh porodu, ja by som to nenazvala lekarom vedeny porod. naozaj bola porodnicka skor v ulohe pozorovatela a komentatora toho, co sa deje. moje prava boli respektovane, necitila som sa ako kus handy bez pravnej sposobilosti a nemusela som sa prosit. velmi by som si toto zelala aj pre ine zeny....a utek...nie je riesenie. vacsina zien sa nachadza totiz niekde medzi...nie su ani zastankyne uplne prirodzeneho porodu bez akehokolvek zasahu, ale nechcu ani byt uplne pasivne a nechat vsetko na porodnicky personal.
@canama Operaterovi budem verit, ale pre istotu sa tiez ked nie akutne opytam na referencie, konieckoncov operacia je technicka a odborna vec, kde city nepatria, naproti tomu psychicka pohoda a city patri a k prirodzenemu porodu neoddelitelne a vo velkom dokonca urcuju jeho priebeh!
Dom sme stavali, teda nechali stavat, a muz si zistoval odbornych informacii teda hafo a neustale, kontaktoval x ludi, porovnaval, cital recenzie, bez toho by to bola si bieda. Uz samotny vyber firmy robi vela, tak ako napr. vyber ci uz porodnika alebo aspon porodnice. Je tazsie potom obhajovat si nenastrihnutie ked porodnica ma 95percentnu nastrihovost a pod. A s tym uprimnym verenim, ono je to tak, ja som sla do BS co rodina teda krutila hlavou nakolko v casom ked som rodila (teraz uz je na dochodku) bol moj stryko primarom v Ruzinove a akosi sa ocakavalo ze pojdem tam, lebo mi tam vsetko vybavi, ze tam budem ako kralovna. A zaroven akoze by sa patrilo keby som tam sla. Ja som napriek tomu sla uplne bez protekcie ako neznama radsej do BS, a bola som max. spokojna a moj stryko ktory navonok razi a obhajuje praktiky ktore sa robia v Ruzinove mi jeden jediny raz, ked sme sa stretli po porode medzi 4 ocami povedal ked som mu rozpravala priebeh porodu na ktory sa ma sam pytal, tak povedal ze super aky krasny zazitok to musel byt a ze tiez to tak chape ze takto je to lepsie. Ale nemal uz kuraz sa k tomu ani viac vracat ani medzi rodinou tento nazor povedat nahlas. A v profesnom zivote uz uplne, dalej razil hentie praktiky. Takze asi tak.
Ale je pravda, ze mi trochu vadi, ze sa velmi zaslszile usielie o presadenie prav zien, ktore chcu prirodzeny porod bez zbytocnych zasahov zvrhne k spochybnovaniu pozitivnych skusenosti zien, ktore maju pozitivne spomienky na svoj porod, na svoje prve minuty s babatkom a odrazu im je predkladane, ze to malo byt uplne inak a ze to bolo cele zle. Odrazu maju pochybnosti o tom, ci sa nenarusila vazba, ci babatko nebude mat nasledky a zo spokojnej a stastnej zeny tu mame odrazu zenu zneistenu, spochybnenu.
@canama Ak celu debatu vedies tymto smerom, potom rozumiem, len v nej podadalo kopu nefer argumentov z tvojej strany. Ja by som to tu za seba uzavrela s tym, ze zeny, ktorym vyhovuje porod vedeny lekarom a medicinsky za kazdych okolnosti maju na slovensku vela moznosti porodit. Prosim nespochybujme ich prezivanie a ich spokojnost a ja sa tu verejne ospravedlnuje za moje vyjadrenie "ze idu ako na porazku." Ale prosim druhu stranu, aby na oplatku rozumela, preco niektore situacie vnimame ako nasilie na sebe a pochopila preco sa snazime presadit moznosti, aby sme aj my v tejto krajine mali moznost bezpecne a legalne porodit svoje deti tak ako to priroda vymyslela...
@rutie vacsina zien rodi v porodnici, ktoru si sama vybrala. informovany suhlas k porodu ma moznost si precitat uz v den kedy pride do prvej poradne do nemocnice, ale ak chce tak aj skor. ak ma nejake vyhrady voci postupu porodu ktory je v nom uvedeny, tak ich v ramci predporodnych poradni moze skonzultovat a lekar jej ma odporucit ako postupovat...ak ma zazmluvneneho porodnika tak sa s nim moze dohodnut ustne na individualnom postupe, ak nema tak jej poradi ohladne porodneho planu. to za co mozme blamovat zenu je ze nepremysla, neinformuje sa...no ked je v porodnych bolestiach tak naozaj tazko sa uz riesi co mala riesit predtym. ked ides na planovanu operaciu, tak tiez riesit vsetky detaily ohladom nej predtym, ci? porod sice nie je planovany na konkretny den, ale vies dopredu ze rodit budes. netvrdim ze proces je idealny, kto by namietal proti zmenam v porodnictve v prospech rodiciek?? ale pasivitou rodiciek sa to nedosiahne....ani masovym utekom 50 tisic rodiciek rocne zo SK za hranice.
@canama "moje prava boli respektovane, necitila som sa ako kus handy bez pravnej sposobilosti a nemusela som sa prosit" - ani ja nie. 3x zo styroch. Pokial som raz nenarazila na personal uplne obmedzeny, nepristupny, absolutne neempaticky, hrabuci len na svojom piesocku (Mlada lekarka, ktora mala dva prusery v tom tyzdni a nezaujimalo ju nic ine, len si kryt svoj chrbat, aj za cenu zyborvćneho cisrasrkeho rezu). Pre mna najmenej bolestivy porod fyzicky, ale skutocne najbolestivejsi. Tiez som si myslela, ze ked sa chce a slusne komunikuje, tak sa vzdy da. Nie, niekedy sa neda. Prajem ti vela stastia, aby si na nic podobne o par tyzdnov nenatrafila.
@canama Ak mas to stastie ako ja, ze rodis rychlo a tri male deti na krku a deti sa ti rodia rozne (37tt, 38tt, 39 tt, 40tt) porodnicu si nevyberies. Teda vyberies z az troch velkych preplnenych nemocnic v BA. Skusala som prediskutovat si veci vopred pri stvrtom porode, zabudni, dostanes jedinu odpoved: "Vsetko bude zavisiet od situacie na sale, poctu rodiacich zien..." Figu borovu. 4x som rodila sama jedinna, 4x mi nepustili muza, az na posledne minuty. Porodny plan? Nedaj sa vysmiat. A to myslim doslova. Porodny plan je tu zosmiesnovany, ironizovany a v najlepsom pripade ignorovany. S vynimkou novorodeneckeho timu - tam ano, tam sa da dohodnut a cely ten proces je na uplne inej urovni.
"vacsina zien rodi v porodnici, ktoru si sama vybrala. informovany suhlas k porodu ma moznost si precitat uz v den kedy pride do prvej poradne do nemocnice" Co na tom chces citat? Ze bola som informovana o postupoch, pripadnej liecbe, blabla.... Tam nie je jedina konkretna vec v tom plane. H
Historku o tom, ako mi 90 kg PA zatarasila cestu (moj druhy porod) na porodnu salu, ked uz som hmatala dcerkinu hlavicku medzi nohami, ze ma tam nepusti, kym nepodpisem a druha, taka laskava a mila ju presviedcala, ze to nemoze odomna chciet, ked v podstate uz tlacim...to by som tu ani pisat nemala. Este podotykam, ze suhlas som nepodpisala nie preto, ze by som odmietla, ale ze nebol cas...

@slniecko77 vies to ze ty mas nejaky nazor je ok, ale ine maminy mozu mat iny nazor ako ty a tiez je to ok. nie kazda zena naozaj chce 100% prirodzeny porod bez akychkolvek medicinskych zasahov, nie kazda ich vnima ako zbytocne alebo dokonca skodlive a neznamena to ze by mali menej informacii ako ty. proste maju na to iny nazor...je take tazke to akceptovat?
ja som zvazovala pri prvom dietati, a aj teraz pri druhom vsetky alternativy, porod doma alebo v porodnom dome ma svoje nesporne vyhody, ja ich vnimam, ale napriklad mna by situacia ked viem ze v pripade patologie by som musela s rozbehnutym porodom absolvovat presun do nemocnice, stresovala. aj keby na Slovensku boli porodne domy na kazdom kroku, aj tak by som si dobrovolne volila nemocnicu...nie velky kolos a la Kramare, ale nemocnicu. takisto mne napriklad vobec nevadi podanie oxytocinu v 3. dobe porodnej, zatial som neprisla na to aku skodu to ma akoze narobit, klistir som absolvovala takisto dobrovolne, kedze ma samu do seba neprehnalo, bola to ulava od bolesti, cize pausalne hovorit ze tieto veci su zle je totalne neobjektivne.