Je nástrih naozaj nevyhnutnosť?
Čítam mnoho príspevkov o pôrode a zarazilo ma, že väčšina rodičiek u nás pokladá nástrih za samozrejmú vec. Podľa Wikipedie sa ale rutinný (preventívny) nástrih hrádze vykonáva už len v niektorých postkomunistických krajinách, Latinskej Amerike a Indii. Vo vyspelých krajinách sa v súlade s odporúčaniami WHO k nástrihu pristupuje iba vtedy, ak hrozí natrhnutie 3. alebo 4. stupňa (natrhnutie 1. a 2. stupňa je menej závažné a lepšie sa hojí ako rana po nožniciach). V USA napr. v roku 1997 spravili nástrih iba 31 precentám žien. V krajinách, kde sa nevykonáva, sa natrhne len 30 percent prvorodičiek. Pri príprave hrádze balónikom to dokonca je len 10 percent! To znamená, že mnohé z nás utrpia ranu, ktorej bolo možné sa vyhnúť, a naša rekonvalescencia trvá dlhšie, je bolestivejšia a s možnými trvalými následkami.
Rakúsky pôrodník nám povedal, že u nich sa preventívne nenastrihuje, slovenský (bývalý primár s 20-ročnou praxou) pokladal za úplnú samozrejmosť, že prvorodičku treba nastrihnúť, či poranenie hrozí, alebo nie. Aj od samotných žien som počula rôzne zápecnícke názory (bez nástrihu je dieťa ohrozené, ak ma nenastrihnú, určite sa natrhnem a to bude horšie a pod.) a mrzí ma, že nie sme trochu otvorenejšie a neprečítame si viac o veci, ktorá sa nás tak bytostne dotýka. (Verím, že keby takéto poranenie pohlavného orgánu hrozilo pri pôrode chlapom, už dávno by tu zúrila celospoločenská diskusia 😀) Našim lekárom sa nastrihovanie očividne páči (zrejme celú vec urýchľuje) a neváhajú pacientky dezinformovať a zavádzať, veď ich to bolieť nebude.
Otváram túto tému mojím názorom a informáciami, ktoré som našla na webe, pretože sa bojím, že ak nezačneme o nej uvažovať a baviť sa o nej s lekármi, samo sa k lepšiemu nič nezmení. Mám stále pocit, že naše rodičky sa slepo vkladajú do rúk lekárom, ktorí sú tiež len ľudia a radi si zjednodušia svoju prácu, zvlášť ak tak boli naučení a robí sa to tak v ich okolí. Verím, že keď už sme mnohé pocestovali a máme celý svet na dosah prostredníctvom internetu, už aj u nás nastal čas meniť veci k lepšiemu a raziť cestu pre ďalšie maminy, aby rodili v čoraz väčšej pohode.
Este sa vratim k tej polohe... ak nechcete mat nastrih, tak sa snazte rodit v inej polohe ako je lah/pololah.
tie ktore mate k dispozicii epi-no skuste si vyskusat, v ktorej polohe vam to ide vytlacit najlepsie a v ktorej najhorsie. Tie ktore nemate, tak sa skuste samovysetrit a vyskusajte v ktorej polohe je viac miesta v ktorej najmenej.
zuzi moj nazor je, ze sa tie porody moc "uhanaju". Skoky na brucho, oxitocin v zile, dieta vyleti von a preto, ak sa nestrihne, su brutalne natrhnutia. Potom uz porodnici hovoria o tom, ako je lepsie nastrihnut ako sa natrhnut po zadok 😖
zuzi118: hm ok, tak o takej masazi som este nepocula, sorry. nieco som asi preskocila 🙂
zuzana.k: nam to bolo na predporodnom kurze predstavene ako rovnako ucinne. ale kedze som to s epi-no neskusala, neviem porovnat 😒
solen presne tak. Porody sa zbytocne urychluju 😠 Logicky sa hradza roztrhne, ked nie je uvolnena a pripravena na priechod hlavicky. Uz neviem presne, kto tu pisal, ze tlacenie trva 3-5 minut. Mozno niekomu ano, ale napr. mne trvalo 5 hodin 😉
etuska 5? 😨 Tak mne prve tlacenie trvalo 45 min kedze malicka sa rodila s rukou pri hlavicke a to som si uz myslela, ze je to strasne dlho. Neviem, preco na Slovensku nahanaju to tlacenie, ze dieta musi von, ze sa udusi. Este mi to nikto nevysvetlil 😕
solen, tu je to asi tak, ze doktor - Boh "zachranuje" dieta z tela matky 😠 😒
mne tlacenie pri prvom trvalo asi 30min a pri druhom 8min (nakukla som v oboch pripadoch do spravy pre pediatra 😉 ) a pri tom druhom som bola v takom soku, ze uz je vonku, ze som sa len pytala, ci uz je narodeny 😀 😀 😀
ps: ale nikto nic nenahanal, skratka to islo supom 😀
bubelko 😀 ja dufam, ze pri druhom nam to tiez pojde rychlejsie.
bubelko 🙂
etnicka pojde. Prvu som krvopotne tlacila, druhu brzdila pri vychadzani 😀
Dieta sa nedusi... ved je na pupocniku. A to ako na tom dieta je mozno predsa priebezne sledovat pomocou doptona.
ja neviem kolko som tlacila... Maly bol na nejake 4 zatlacenie vonku. A to som vraj tlacila ukazkovo (hovoril manzel, ze PA sa vyjadrovali pochvalne, ze som tlacila hned na konecnik a nie do tvare ako zvyknu prvorodicky). Takze u mna to mohlo byt co ja viem tri minuty? Ale zbytocne to bolo cele urychlene. nebola som este plne otvorena a tak mi potom museli sit aj krcok.
mne kazdy tvrdil, ze druhy porod byva rychlejsi, ale kamaratka ho mala dlhsi, tak som tomu nechcela verit. ani ked sa maly narodil. 🙂 PA s lekarkou si mysleli, ze to bolo tym, ze ten prvy bol o dost vacsi 😉
a ked sme pri tych spravach, tak mne pri druhej dali cely priebeh porodu, co si oni znacili, no radost citat. 😀
zuzi118> pri prvom manzel do mna hucal: zavri oci, usta a tlac 😀 a veru to pomohlo, lebo som tlacila spravnym smerom. inak by mi tlak len unikal von 😀
zuzi ☹ ja som tlacit nevedela, ale asi hlavne preto, ze mi tam vadila PA, asi som potrebovala viac sukromia. Takze nabuduce tam so mnou bude len manzel a dula a PA niekde za rohom 🙂
bubelko ked vidim tie ciselka pri tvojich chlapcoch...olalaaaa to muselo byt tlacenie 🙂
solen> mne pri prvom nedali - len som letmo nakukla. pri druhom mi spravu dali, aby som ju vzala k pediatrovi, tak som si ju citala podrobnejsie 😉
no islo to ako po masle, pri takom navode od manzela 😀 aj PA ho pochvalila 😉
bubelko ale aky akcny tvoj manzel 😀 Mne tiez nedali spravu pri prvej, ale vraj to davaju, tak asi zabudli. Asi si ju dodatocne vyziadam.
solen> mozem povedat, ze teda bol pri oboch porodoch uplne skvely. a to zo zaciatku tvrdil, ze tam nepojde, ze to nie je pre chlapa 😀 a pri prvom mi este aj nohu drzal, aby som sa mohla dobre zapriet, kym prisla lekarka. fakt z neho bola PA uplne nadsena 😉
zuzi ja s tebou suhlasim, len velakrat som uz pocula to, co som pisala 😒
Na mna kricali - "nastvite sa!, poriadne sa do toho oprite, taaak nastvite sa!!!!" Mne to strasne vadilo. V duchu som si hovorila - preco by som mala byt nahnevana, ved rodim svoje milovane dieta, ja sa na neho predsa tesim!
bubelko ono ti chlapi tam maju velky vyznam. Velakrat sa podcenuje tym, ze coze sa tam ma "prizerat" .
to s tym oprenim chapem, a aj s tym hnevom. su zeny, ktorym to moze pomoct spravne tlacit, neviem, ci by to mne pomohlo 😕
ja som pri prvom chcela tesne pred narodenim ist domov, a aj som to povedala. ze na to kaslem a odchadzam. moj manzel sa akurat spytal, ze ci ma cestou vo vytahu hlavicku zatlacat naspat, lebo ze uz vidi vlasy 😀
solen> fakt maju, teda ja by som to prve dieta tak lahko bez mojho realistickeho a vzdy s tou spravnou odpovedou pripraveneho muza tak v poho nezvladla 😉
bubelko to su uzasne myslienkove pochody. Ked mi pri prvom zatlaceni povedala PA , ze tlacim zle, tak som sa takmer urazila, ze ja teda uz potom neviem ako a ze to nedam. PA sa len smiala, ze je neskoro na taketo uvahy 🙂
solen, ty si tiez dobra 😀
tak mne tiez PA hovorila, ze sa mam nahnevat a tlacit a tiez mi to strasne vadilo 😒 oni totiz maju nejake tabulky, podla ktorych ak sa tlaci dlhsie ako 4 hodiny, treba prevazat do nemocnice. ale sme teda pekne odisli od temy nastrihu 😀 Tak aby som ostala pri nej - netreba ho, asi tak v 99,9% porodov

Epino sa pouziva posledny mesiac a podla mna sa masaz hradze s tym balonikom neda porovnavat. Cvicenie s epino sa potom este zakoncuje masazou.