Je nástrih naozaj nevyhnutnosť?
Čítam mnoho príspevkov o pôrode a zarazilo ma, že väčšina rodičiek u nás pokladá nástrih za samozrejmú vec. Podľa Wikipedie sa ale rutinný (preventívny) nástrih hrádze vykonáva už len v niektorých postkomunistických krajinách, Latinskej Amerike a Indii. Vo vyspelých krajinách sa v súlade s odporúčaniami WHO k nástrihu pristupuje iba vtedy, ak hrozí natrhnutie 3. alebo 4. stupňa (natrhnutie 1. a 2. stupňa je menej závažné a lepšie sa hojí ako rana po nožniciach). V USA napr. v roku 1997 spravili nástrih iba 31 precentám žien. V krajinách, kde sa nevykonáva, sa natrhne len 30 percent prvorodičiek. Pri príprave hrádze balónikom to dokonca je len 10 percent! To znamená, že mnohé z nás utrpia ranu, ktorej bolo možné sa vyhnúť, a naša rekonvalescencia trvá dlhšie, je bolestivejšia a s možnými trvalými následkami.
Rakúsky pôrodník nám povedal, že u nich sa preventívne nenastrihuje, slovenský (bývalý primár s 20-ročnou praxou) pokladal za úplnú samozrejmosť, že prvorodičku treba nastrihnúť, či poranenie hrozí, alebo nie. Aj od samotných žien som počula rôzne zápecnícke názory (bez nástrihu je dieťa ohrozené, ak ma nenastrihnú, určite sa natrhnem a to bude horšie a pod.) a mrzí ma, že nie sme trochu otvorenejšie a neprečítame si viac o veci, ktorá sa nás tak bytostne dotýka. (Verím, že keby takéto poranenie pohlavného orgánu hrozilo pri pôrode chlapom, už dávno by tu zúrila celospoločenská diskusia 😀) Našim lekárom sa nastrihovanie očividne páči (zrejme celú vec urýchľuje) a neváhajú pacientky dezinformovať a zavádzať, veď ich to bolieť nebude.
Otváram túto tému mojím názorom a informáciami, ktoré som našla na webe, pretože sa bojím, že ak nezačneme o nej uvažovať a baviť sa o nej s lekármi, samo sa k lepšiemu nič nezmení. Mám stále pocit, že naše rodičky sa slepo vkladajú do rúk lekárom, ktorí sú tiež len ľudia a radi si zjednodušia svoju prácu, zvlášť ak tak boli naučení a robí sa to tak v ich okolí. Verím, že keď už sme mnohé pocestovali a máme celý svet na dosah prostredníctvom internetu, už aj u nás nastal čas meniť veci k lepšiemu a raziť cestu pre ďalšie maminy, aby rodili v čoraz väčšej pohode.
@trgypadl urcite budeme sledovat ak ziskame data..je to nas zaujem...avsak ziskat ich je velmi velmi tazke...lebo kompetentni ich nezbieraju
@dulkagabulka preco je ich ziskat velmi tazke???ako, ze ich kompetentni nezbieraju??
zas na druhej strane neviem, ci je spravne davat ako priklad nejaku statistiku z roku 2011, je to podla mna velmi neaktualne a vela sa mohlo toho zmenit
@trgypadl preto ich je tazko zbierat lebo ich nikto kompetentny nezbiera..nech napises ziadost ktorejkplvek institucii nikde nevedia...situacia sa podla vyjadreni Mudr.Cupanika zlepsuje v Kochu, o ostatnych nemame info..
@dulkagabulka ak sa nemylim , tak kazdy porod sa zapisuje do porodnej knihy, a urcite si robia statistiky aj samotne porodnice
@dulkagabulka tak ked o statnych nemate info, preco sa tak bijete do prs, ze zeny na slovensku su znasilnovane v tomto smere??
@trgypadl ak mozem do toho vstupit.. 🙂
Ano, porody sa zapisuju do knihy a tie sa aj pocitaju, ale nemusia sa pocitat epiziotomie, ruptury a pod. ked si to nevyzaduje Statisticky urad...pokial to niekto nedostane prikazom, tak si nikdo neda tu namahu to pocitat..to mi ver...
Ani v UK sa o tomto nevedu samostatne statistiky, kazdopadne Slovensko daleko prekracuje odporucania WHO - 10%, v tomto smere ☹
@slniecko77 co mam ja info tak sa pocitaju aj epiziotomie,aj peda,aj pocet sc...samotne porodnice si vedu statistiky,sefovia porodnic chodia kazdorocne na vyhodnotenia a riesia statistiky za minuly rok
@trgypadl pokial si to Statisticky urad vyzaduje tak sa to urcite pocita. Len otazka je, ci sa k tomu vedia dostat "nezdravotnici", pokial im tuto info neposkytnu, zrejme nie.
Vyhodnocovania byvaju kazdy rok, absolvuju ich primari a vrchne sestry oddeleni 😉
@slniecko77 s uradom to nema nic,to je info pre samotnu porodnicu,potrebuju vediet info o vytazenosti...no nezdravotnici sa k tomu dostavaju,ked bolo hodnotenie slovenskych porodnic,tak tam boli poskytovane info...
sef porodnice je pre mna primar alebo prednosta,napisala som to iste
@trgypadl su cisla, ktore pozaduje Statisticky urad a su cisla, ktore zaujimaju riadite nemocnce, sefa oddelenia.. Ja nepopieram, ze sa tieto pocty nebieraju..len,ze sa k nim nemusia dostat, pokial im to sami neumoznia 😉
Co sa tyka..sefa odd, primara, alebo prednostu..ja som chcela dodat, ze sa ho zucastnuji aj sestry 🙂 aj ked teda mensi rozdiel medzi prednostom a primarom je, ale je absolutne nepodstatny.
@slniecko77 mile slniecko77 pre mna je tato konverzacia tocenie sa v jednom kruhu,ja cakam reakciu od dulky gabulky....
@trgypadl ups 😅 tak prepac, ze som sa vobec ozvala..nemala si reagovat..utocit nemusis..
@slniecko77 slusne som Ti napisala,neviem kde tam vidis utocenie
@trgypadl vidim ze si zdravotnik..mozes nam laikom poradit kde sa dostaneme k aktualnym statistikam?
@dulkagabulka a kde ste sa dostali k tej statistike,co ste uverejnili na vasej stranke z roku 2010 a 2011?
aj Ty patris medzi laikov?
@trgypadl na stranke je uvedeny zdroj..sprievodca porodnicami..ano aj ja som laik.
@dulkagabulka cize vy ako zdruzenie si vlastne ziskane statistky nerobite....ako sa laik ako Ty dostava k porodom?
@trgypadl Vies co, ked som rodila prve dieta, teda cca rok potom som zacala s nim chodit do miestneho MC, vytvorila sa tam dobra parta zien. Samozr. cast rozhovorov sa zakonite niesla aj o porodoch, logicky zeny to mali este v zivej pamati a mali potrebu zdielat. Okrem ineho mi uviazlo ze z kolektivu cca 20-30 zien ktore tam viacmenej pravidlene chodili tak cca 3-4 z tych co si svoju spravu citali, a napriek tomu ze im bol nastrih prevedeny, v sprave to nemali. Oni to to len vsimli ako zaujimavost. Stavim sa ze dobra polka dalsich svoju spravu ani necitala, ako zeny tu. Tak kolkym to spravili v skutocnosti, ale do statistik sa to nedostane, ani keby sa robili?! Ved dokonca svojho casu aj tu na MK sa prihlasovali zeny, ktorym bola epiziotomia vykonana ale nemali to v sprave. Mozno si porodnice chceli vylepsit stastistiky, aby spadali do baby friendly, ktovie, nejdem sa dohadovat. Ale tak ako sa nedostanu do statistik povedzme podozrenia na suvis problemov po ockovani, ktore sa zeny aj skusaju nahlasovat pediatrom, ale ti na to kaslu a taketo zeny odbiju, podobne aj v tejto oblasti sa hodne fusuje a zamlcuje. Iste mozu dat statistiky nejaky obraz, o jeho realnosti si vsak iluzie robit zdaleka nebudem...
(dodatočná poznámka- písala som ešte pred vyšším príspevkom od horany, ktorý tiež mnohé osvetľuje)
.
mna by celkom zaujímalo, prečo sú tie štatistiky až taká tajnosť zo strany nemocníc ked ich teda vraj robia - predsa ked si idem kúpiť dom, prezriem si ho mnohokrát a rozmyšlam aké má pre mňa klady a aké zápory, aj ked si idem kupiť vysavač, prečítam si jeho parametre a recenzie a podla toho vyberám- no a tu ide o niečo podstatne doležitejšie ako je dom či vysavač- a rodičky nemajú k dispozícii čísla, podľa ktorých by sa mohli orientovať ba zdá sa, že sa tie čísla nejako utajujú, ututlávajú a nikto nič nevie alebo príliš nechce prezradiť -ako vyššie píše dulkagabulka
.
pre mna osobne bolo zotavovanie sa po nastrihoch rozhodne najnepríjemnejšou súčasťou porodu a mátalo ma dlhé mesiace ba aj roky (o tom, že by to rozhodne šlo vo všetkych prípadoch aj bez nich som sa presvedčila pri najmladšom 4kg dieťati porodenom bez nástrihu a bez ľubovoľného natrhutia) ... som veľmi rada, že sa ľady pomaličky pohýnajú, dúfam, že moje dcéry na tom už budú lepšie
@trgypadl ale ak ine statistiky ako od nemocnic neexistuju a ony uvadzaju 90% epiziotomii tak myslis ze ich kolko bude? Su zeny co ich mali urobene a nemali napisane v sprave. A ako si nejake zdruzenie moze robit statistiky? Akoze kazda navstevnicka ich www stranky sa musi preukazat ci ma alebo nema? Lebo iba tak by sa to dalo ziskat inak ako od porodnic.
@trgypadl statistika z roku 2011 nie je overena a pravdiva pre rok 2011? Ake charakteristiky ma ta nepravdiva a ta pravdiva? Cim to rozoznavas? Ak si vyziadas statistiku za rok 2014 od kompetentnych a ti sa rozhodnu ze ti ju nedaju lebo ty si ta zla co im kazi ksefty, ako tu statistiku dostanes?
@trgypadl ???? odpovies mi posim kde sa daju zohnat tie aktualne udaje? Alebo ani ty nevies?tie udaje ktore mame poskytli priamo nemocnice.mame ich povazovat za nepravdive?
@dulkagabulka odtial odkial ste si ziskali tie z roku 2011
@dulkagabulka a ano v tejto sucastnosti statistiku z roku 2011 povazujem za nepravdivu a neaktualnu,takze nemozete tu riesit kolko percent nastrihov sa robi na svk,ked nemate aktualne udaje
@trgypadl nevies odpoved ani ty..s radostou uverejnime dalsie clanky s grafmi ukazujucimi skutocny klesajuci trend epiziotomii...to by sa ale museli zverejnovart...je zarazajuce ze bez problemov ziskame info z Norska ale na Sk nie
určite to percento zrazu len tak nekleslo o polovicu, aby sme tú štatistiku nemohli brať aspoň ako tak orientačnú.....iné by to bolo, keby zrazu z 90 , kleslol počet na 20, to by som potom za klamlivú brala. ....a klesol? myslím, že nie....

@dulkagabulka ahoj ....prave som si citala link, kt.si odporucila.....su to statistiky z roku 2011....holt a teraz mame aktualne rok 2015, cize taka statistika z roku 2014 by bola urcite zaujmavejsia.