Je nástrih naozaj nevyhnutnosť?
Čítam mnoho príspevkov o pôrode a zarazilo ma, že väčšina rodičiek u nás pokladá nástrih za samozrejmú vec. Podľa Wikipedie sa ale rutinný (preventívny) nástrih hrádze vykonáva už len v niektorých postkomunistických krajinách, Latinskej Amerike a Indii. Vo vyspelých krajinách sa v súlade s odporúčaniami WHO k nástrihu pristupuje iba vtedy, ak hrozí natrhnutie 3. alebo 4. stupňa (natrhnutie 1. a 2. stupňa je menej závažné a lepšie sa hojí ako rana po nožniciach). V USA napr. v roku 1997 spravili nástrih iba 31 precentám žien. V krajinách, kde sa nevykonáva, sa natrhne len 30 percent prvorodičiek. Pri príprave hrádze balónikom to dokonca je len 10 percent! To znamená, že mnohé z nás utrpia ranu, ktorej bolo možné sa vyhnúť, a naša rekonvalescencia trvá dlhšie, je bolestivejšia a s možnými trvalými následkami.
Rakúsky pôrodník nám povedal, že u nich sa preventívne nenastrihuje, slovenský (bývalý primár s 20-ročnou praxou) pokladal za úplnú samozrejmosť, že prvorodičku treba nastrihnúť, či poranenie hrozí, alebo nie. Aj od samotných žien som počula rôzne zápecnícke názory (bez nástrihu je dieťa ohrozené, ak ma nenastrihnú, určite sa natrhnem a to bude horšie a pod.) a mrzí ma, že nie sme trochu otvorenejšie a neprečítame si viac o veci, ktorá sa nás tak bytostne dotýka. (Verím, že keby takéto poranenie pohlavného orgánu hrozilo pri pôrode chlapom, už dávno by tu zúrila celospoločenská diskusia 😀) Našim lekárom sa nastrihovanie očividne páči (zrejme celú vec urýchľuje) a neváhajú pacientky dezinformovať a zavádzať, veď ich to bolieť nebude.
Otváram túto tému mojím názorom a informáciami, ktoré som našla na webe, pretože sa bojím, že ak nezačneme o nej uvažovať a baviť sa o nej s lekármi, samo sa k lepšiemu nič nezmení. Mám stále pocit, že naše rodičky sa slepo vkladajú do rúk lekárom, ktorí sú tiež len ľudia a radi si zjednodušia svoju prácu, zvlášť ak tak boli naučení a robí sa to tak v ich okolí. Verím, že keď už sme mnohé pocestovali a máme celý svet na dosah prostredníctvom internetu, už aj u nás nastal čas meniť veci k lepšiemu a raziť cestu pre ďalšie maminy, aby rodili v čoraz väčšej pohode.
@slniecko77 a co budes lepsie spavat ak ho budes mat??
@dulkagabulka ale musim priznat ze si ma nakopla...kedze som prve porodila velmi rychlo, tak som sa muzovi uz davno vyhrazala, nech si nastuduje nieco o porodoch, lebo ak mi pri druhom odtecie voda doma, tak do porodnice nedojdeme a bude mi musiet asistovat on, doma alebo niekde po ceste v odstavenom aute. 😀 tak teraz premyslam nad tym, ci tento mnou opakovany vtip nie je nahodou moja skryta tuzba porodit doma 😀
@trgypadl ziaden dokaz o tom ze sa situacia zlepsuje nemame. Ziadna institucia ziadne cisla nema!! Vsetko je tu tajne. Tvoja poziadavka o tom ze ako zdruzenie mame urobit studiu je nanajvys smiesna. Po prve naco robit studie na tuto temu ked uz boli urobene. Po druhe sa ako laici k realnym cislam nedostaneme. Opakujem - statistiky su pravdive a pravdivo odrazaju nasu realitu. Uprimne si povedzme- este stale su tu primari ktori svojim podriadenym prikazuju strihat vsetky prvorodicky . Prave vcera som citala ako jeden z lekarov dal vypoved pretoze to odmietal robit. Porodnicka mojej priatelky jej tiez do oci povedala ( su priatetky) ze jej nastrih ako prvorodicke urobit musi lebo to maju prikazane od primara.
Kde mame zobrat cisla navies, vies len odvadzat pozornost od problemu .
ja len rozmýšlam, z akého dôvodu by nemocnice utajovali percento nastrihov ak by bolo také skvelé (nízke) . JA si mylsím, že keby sa bolo čím chváliť, pochvalia sa veeeelmi rady, boli by blbí, keby to tak nerobili. KEd sa však nieje čim chváliť je najlepšie, najprešpekulovanejšie, nezverejniť čisla a potom sa vyhovárať na to, že však žiadne aktualne štatistiky nemame 😀
@trgypadl
Dovod na utajovanie niektorych nastrihov moze byt obhajenie si titulu Mother and Baby friendly hospital, ktorym sa radi hrdia mnohe slovenske porodnice. Na ziskanie tohto statutu musia byt splnene viacere kriteria, mimo ine aj pod iste percento nastrihov. Ono je to potom v koncovke tak ze tneto titul ma aj nemocnica ktora vlastne vsetko robi "slovensky standartne" a rodicka len pozera ako sa dokazala do tych poziadaviek vobec vtesnat. Ono je to taky paradox, medzi poziadavkami je aj aktivna podpora dojcenia, ktora podla niektorych zien s ktorymi som sa rozpravala spocivala v lepsom pripade v podani brozurky, odmietnuti dokrmit umelo a vystresovanej rodicke ktorej sa len tak tak darilo s rozhyzenymi bradavkami ako tak pokryt tych par dni do prepustenia, zufajuc si co budu robit dalej doma, hlavne ze do prepustacej spravy napisu ze dieta je plne dojcene a podobne pikosky.
Ono tieto certifikaty a tituly sice mozu nieco napovedat ale v SK realite je dobre zistovat si predovstkym realne referencie ako na nemocnicu tak na jednotlivych clenov personalu a potom osobne rozhovory o svojich poziadavkach. Plan ako taky zdaleka stacit nemusi, hlavne podany na poslednu chvilu aktualnemu clenovi personalu. Ja som sa s primarom Spilom napr. hodne rozravala, kym mi plan podpisal, a nieco mi povedal ze sice nemoze zarucit formalne, ale bude sa snazit v reale, neviem ako u inych ale asi na mne videl ze mi ozaj zalezi a tak ked som sa blizila do porodky telefonujuc mu, sam ma uistil ze ma moj plan prispendleny na nastenke nad svojim stolom a este raz si ho cita 😀 Viem ze nie kazda rodicka aj s nim mala taketo skusenosti, ale ja na neho nedam dopustit oba razy ako sa choval, max. respekt.
@dulkagabulka neodvadzam pozornost od problemu....jedine o co mi slo,aby si sa tu neohanala starymi statistikami,aj keby sa to percento znizilo o 15-20% tak aj to by ste odsudili...
za,druhe propagovanie vasej stranky a hlavne Tebou sa mi zda dost nasilne,normalne sa bojim,ze raz otvorim chladnicku,a ze raz tam najdem nejaky Tvoj odkaz,link al.myslienku.
ak Vas ludia chcu,tak Vas vyhladaju....
@trgypadl 😀 😀 😀
keby sa to percento znížilo o takú hodnotu, pravdepodobne by nemali problém to uvereňovať🙂
Ja som rodila v UNM a nestrihali ma ani pri prvom ani pri druhom porode...
@trgypadl bojíš sa linkov, ale , bohužial nečítaš ich..inak by si nepísala, ako by sme odsudzovali zníženie % epiziotómií ..pretože som sem dvala link, kde sme ocenovali takéto zníženie v Kochu...skrátka vymýšlaš si, fabuluješ..
pridávanie linkov z našej stránky o nástrihoch je v tejto téme žiadúce..nikde inde o nich nie je písané tak ako u nás....prípadne, ak máš nejaký vhodný link o prospešnosti /neprospešnoti epiziotomie, sem snim, rada sa priučím..
ak ich nechceš čítat, sú tu tisíce tém, do ktorých linky nepridávam, nech sa páči, aby si sa zbavila svojich strachov 😉
Tvoj strach z otvorenia chladničky je nič proti strachu tehotnej ženy, alebo matky tehotnej ženy, ktorá sa modlí celé tehotenstvo, aby jej Boh doprial vyhnúť sa podaniu liekov, zvalaniu na chrbát, poskákaniu po bruchu a dokaličeniu prirodzenia nožnicami - nie zo zrdravotných dôvovov..ale preto, lebo U NAS SA TO ROBI TAK..
Neuveritelné, ako zdravotníci dokážu označit za agresívneho nie toho, kto agresiu vykonáva, ale toho, kto na nu poukazuje...
@horana baby friendly hospital je na SK pomaly kazda druha, pritom z uplne objektivnych dovodov to tak nemoze byt...napriklad to dojcenie, ja sa ani nedivim, ze tie sestricky na novorodeneckom nevedia poradit, ved same vacsinou svoje deti nekojili, alebo len kratko...ako to teda mozu vediet? a zamestnavat laktacnu poradkynu na pol uvazku je sice fajn, ale z logickych dovodov su rodicky, ktore ju za tie 4 dni v porodnici ani neuvidia.
Závisí aj na koho natrafíte. V Kochu tam sa snažili, robili psie kusy aby som sa rozkojila. Sestričky ochotné, ked videli že to nejde pomahali, mali aj nejaku vlastnu masť zarobenu na bradavky, ako podla mna sa snažili s tým kojením. V Ružinove to už bolo slabšie, ale tak mladá baby čo samé deti niektoré ani nemali, ale tam sa trebalo pýtať a dožadovať pomoci - ked som požiadala tak pomohli inak som len bala isť zobrať ,,prikrm,, do flaše že budu ,,pindať,,. Ako niektoré sestry ked zistia že ste ,,viacrodička,, tak vás neriešia, ved už ,,všetko viete,,
@dulkagabulka 🙂 ja uz sa len usmievam nad tymto vsetkym
@mimi321 ak sa mozem spytat..nenastrihli ta, lebo si ich o to ziadala, alebo nenastrihli podla ich uvazenia?
@sardinka333 ja som rodila v Kochu a u mna to teda taka slava nebola. moje dieta bolo trochu "atypicky" pripad a s tym sestricky evidentne nemali skusenost, aj ked sa niektore velmi snazili. ale bola tam jedna smena, ktora bola uplne unfriendly...na druhy den po porode mi podala sestricka avent poharik, ze doneste mlieko pre dceru, samozrejme sa mi ho podarilo akurat tak trochu ubrblat od kolostra, realne z toho dcera nemala nic...ked nastupila potom druha smena tak ti sa chytali za hlavu a dali mi skumavku s tym ze ked v nej donesiem 5 ml kolostra, bude na na prvy den po porode uplne stacit. ale mozno aj to bolo na nieco dobre, laktaciu som si rozbiehala ako diva a kym som dosla z porodnice domov, mohla som robit profesionalnu dojku pre bol BA kraja. 😀
@canama teda ak sa mozem pytat..sa furt len pytam 😀 preco si mala odstriekavat mlieko/kolostrum a dcerku si neprikladala, mali ste nejaky problem?
@slniecko77 bola 2 dni v inkubatore na infuzii pripojena...
@canama aha..samozrejme..to chapem.
@slniecko77 sice mi ju aj odpajali, ale dalo sa to len na kratko, aby ta infuzia nezaschla, ale bolo to aj tak malo platne...ona bola velmi spava a slaba, nevladala sat a z flase alebo striekacky tiez vydrzala pit len par minut, potom zaspala. bola jedine dietatko v porodnici co vobec neplakalo..mala nizku porodnu vahu a tym ze malo papala, nepriberala.
@canama moja zlatucka..to mi je luto ☹ som myslela, ze taketo deticky vozia z Kocha do statnej nemocnice. No hlavne, ze si rozbehla dojcenie a drobcek potom krasne priberal.
Akurat vcera mi kamoska - midwife, spominala, ze jedna jej znama rodila na Orave, nastrih sice nemala, aj ked sutura bola potrebna, baby v poriadku, ale nemala ho pri sebe..nosili jej ho kazde tri hodiny a aj to nakrmeneho 😅 nastastie tiez doma rozbehla laktaciu. Kamoska v soku, ze tomu nerozumie, ze vsak ta nemocnica je Baby friend hospital 😠
@trgypadl nerozumieme si...ja sa ta pytam preco statistiku z roku 2011 povazujes za nepravdivu. Ze je z roku 2011 je fakt, ale nie je nepravdiva. Moze byt neaktualna. Ale nazvat ju nepravdivym je trosku zavadzajuce. Ksefty? Kazdy nepotrebny zasah do porodu indukuje dalsie zasahy, kazdy ukon sa uctuje poistovni. Nie je to tak dlho co bola afera ze poistenci si vedeli pozriet ukony svojich dr. A teda cudovali sa ze tam boli ukony ktore im neboli vykonane. Slo o natahovanie casov, napr.ze zubna hygiena a preventivka a rozne ukony u zubara a realne nebolo spravene skoro nic. Niektore ukony sa skontrolovat nedaju ci boli vykonane, ale sitie sa skontrolovat da...takze oklamat ze nebolo nie je velmi realne
@slniecko77 ja som nepovedala ani slovo... proste nestrihali... sice som sa trosku roztrhla ale len malinko.
@mimi321 tak super 🙂 vediet sediet v tureckom sede hned po porode 😉
@slniecko77 No veru za dva dni som ani nevedela ze som rodila 😀 ale vynahradili mi to hemoroidy takze ziadna slava 😀
@slniecko77 no ja som akurat vcera absolvovala rozhovor s kamoskou co tiez rodila u Kocha, Apgar 10/10 a tiez jej po narodeni malu zobrali do inkubatora na par hodin, zo slovami ze sa im "nieco nezda"...t.j. rovnaka formulka ako u nas....tak rozmyslam ci to tak bolo naozaj, alebo to je nejaka "rutinna" formulka. 😒
@slniecko77 ja som sice nastrih mala a mala som pocit ze mi to aj dlho sila, ale tiez som sedela uz par hodin po porode normalne, len pri drepe to trochu tahalo. ale to vnutorne poranenie, to bola ina kava...to tak rok trvalo kym som to pri sexe uz necitila. 😠
@canama hm, tak to je fakt divne 😒 a najhorsie je, ze im clovek doveruje, obava sa o dietatko a potom zisti toto.
Ja ked si spomeniem an tie krasne chvile ked som mala deticky na sebe, ako sme sa na seba pozerali, spoznavali, ovoniavali a manzel bol s nami 😵 toto prajem kazdej zene zazit..
Neviem co ti na toto napisat..po tomto vsetkom co sa dozvedam, neviem co by som spravila ja..lebo tieto chvile ti uz nikto nevrati..nemyslim to v zlom, ale nepremyslala si nad porodom v Hainburgu?

@trgypadl dokaz, ze sa udialo 😉 ja sa budem len tesit..