icon

Je nástrih naozaj nevyhnutnosť?

freefamme
30. máj 2010

Čítam mnoho príspevkov o pôrode a zarazilo ma, že väčšina rodičiek u nás pokladá nástrih za samozrejmú vec. Podľa Wikipedie sa ale rutinný (preventívny) nástrih hrádze vykonáva už len v niektorých postkomunistických krajinách, Latinskej Amerike a Indii. Vo vyspelých krajinách sa v súlade s odporúčaniami WHO k nástrihu pristupuje iba vtedy, ak hrozí natrhnutie 3. alebo 4. stupňa (natrhnutie 1. a 2. stupňa je menej závažné a lepšie sa hojí ako rana po nožniciach). V USA napr. v roku 1997 spravili nástrih iba 31 precentám žien. V krajinách, kde sa nevykonáva, sa natrhne len 30 percent prvorodičiek. Pri príprave hrádze balónikom to dokonca je len 10 percent! To znamená, že mnohé z nás utrpia ranu, ktorej bolo možné sa vyhnúť, a naša rekonvalescencia trvá dlhšie, je bolestivejšia a s možnými trvalými následkami.

Rakúsky pôrodník nám povedal, že u nich sa preventívne nenastrihuje, slovenský (bývalý primár s 20-ročnou praxou) pokladal za úplnú samozrejmosť, že prvorodičku treba nastrihnúť, či poranenie hrozí, alebo nie. Aj od samotných žien som počula rôzne zápecnícke názory (bez nástrihu je dieťa ohrozené, ak ma nenastrihnú, určite sa natrhnem a to bude horšie a pod.) a mrzí ma, že nie sme trochu otvorenejšie a neprečítame si viac o veci, ktorá sa nás tak bytostne dotýka. (Verím, že keby takéto poranenie pohlavného orgánu hrozilo pri pôrode chlapom, už dávno by tu zúrila celospoločenská diskusia 😀) Našim lekárom sa nastrihovanie očividne páči (zrejme celú vec urýchľuje) a neváhajú pacientky dezinformovať a zavádzať, veď ich to bolieť nebude.

Otváram túto tému mojím názorom a informáciami, ktoré som našla na webe, pretože sa bojím, že ak nezačneme o nej uvažovať a baviť sa o nej s lekármi, samo sa k lepšiemu nič nezmení. Mám stále pocit, že naše rodičky sa slepo vkladajú do rúk lekárom, ktorí sú tiež len ľudia a radi si zjednodušia svoju prácu, zvlášť ak tak boli naučení a robí sa to tak v ich okolí. Verím, že keď už sme mnohé pocestovali a máme celý svet na dosah prostredníctvom internetu, už aj u nás nastal čas meniť veci k lepšiemu a raziť cestu pre ďalšie maminy, aby rodili v čoraz väčšej pohode.

http://en.wikipedia.org/wiki/Episiotomy

lucianakoniku
12. mar 2015

@egiginka ja tiez nechcem hodnotit co je lepsie a co horsie...ale napr. co sa tyka chybajucej oblicky, tu tehotensky ultrazvuk moze ale aj nemusi odhalit

egiginka
12. mar 2015

@lucianakoniku , a tak samozrejme, stava sa🙂, kamoske si nevsimli na utz, ze dietatko nema rucicky:(

lucianakoniku
12. mar 2015

@egiginka tak to je dost drsne...v medicine je tusim mozne fakt vsetko...

canama
12. mar 2015

@lucianakoniku ja nemam jednu oblicku...vyvojova vada. kedze mam tolko rokov kolko mam, prislo sa na to az ked som mala 8 rokov, cisto nahodou...ked som cakala prve dieta, lekar ktory mi robil morfologicky ultrazvuk sa nezaujimal o nic viac len o to, ci ma aj moje dieta tuto "vadu". aj ked nakoniec videl na sone oblicky obidve, aj tak mi odporucil geneticke vysetrenie. 😀 ano, definitivne niektori lekari su posadnuti patologiami...ale ja svoj cas nemienim minat na vysetrenia ktore su pre mna uplne zbytocne, lebo mne je sumafuk ci je moja oblicka vadna nahodou, alebo je to dedicna chyba v genetickom kode...dolezite je ze funguje ako ma.

canama
12. mar 2015

@dulkagabulka hehe, tak nejak. ked si objednas v luxusnej restike hovadzi vyvar a donesu ti sackovu polievku Maggi, asi by vacsina hosti prudko protestovala, ale mliecko zarobene z prasku je z nejakeho zahadneho dovodu lepsie ako to cerstve a hlavne originalne - t.j. z toho spravneho druhu cicavca. 😕

dulkagabulka
12. mar 2015

priateľka šla na sono , čakala dvojčatá. Lekár diktoval sestričke údaje. Keď skončil sono, sestra sa pýta: " Pán doktor a B-čko?" a lekár na to: " Tam sú dve? " 😀 😕 😕 😕
@canama tvoj priklad s obličko je dobrý

lucianakoniku
12. mar 2015

@canama ved o to ide, aby fungovala tak ako ma. a ak vies o tom ze ju nemas, mozes sa aspon zamerat na prevenciu komplikacii ktore by mohli suvisiet s existenciou len jednej oblicky. kedze vies ze ju nemas, tak sa mozes napr. vyhybat situaciam pri ktorych by si mohla dostat infekciu mocovych ciest, mozes dbat viac na pitny rezim, mozno sa budes vyhybat kontaktnym sportom, proste mozes sa snazit mat taku zivotospravu aby si oblicku nezatazovala, pripadne o nu nedajboze neprisla. ved s jednou oblickou sa da zit aj 100 rokov, ked sa utz este nerobili, mnohi ani len netusili ze maju len jednu - akurat ze ak o tomto vie dotycny a jeho rodic, moze predist urcitym komplikaciam, ktore mozu byt problemove najma v predskolskom veku.
ked sa pride na to, ze dieta nema oblicku uz pocas tehotenstva, geneticke vysetrenia uz aj tak nic nezachrania, tiez sa mi v takomto pripade zdaju byt zbytocne, ved druhu oblicku ti uz nikto neprirobi.

andrea235
12. mar 2015

@dulkagabulka tak s tymto mam osobnu skusenost.... Hrozne! Dali mi plegomazin, je sice pravda ze medzi konttakciami som si zdriemla a mala som pocit ze su tak max kazdych 10 min a nie 2 ako informovala moja kamoska, kt. bola so mnou, doktorku, no musim povedat, ze som bola mimo. Velmi malo si pamatam ten pocit, ked mi malu dali, a este asi 3 hod po porode, ked som uz bola na izbe a prisiel za mnou manzel som mu asi 10 krat hovorila ze je modry😁 ....takze asi v takom stave som bola. Na jednej strane fajn vela si nepamatam ( bola som skoro dve hodiy sita, takze aspon som si to velmi neuvedomovala) no na druhej strane bola som bez usudku a nemohla som si vychutnat prve chvile s mojim dietatom.

kat3ka0
12. mar 2015

môžem poprosiť o chvíľku vášho času s vyplnením dotazníka, venujúcemu sa téme alternatívnych spôsobov vedenia pôrodu, pre potreby bakalárskej práce? http://www.survio.com/survey/d/D8N6R2U6X5E1X4L0A .....ďakujem vopred 🙂

canama
12. mar 2015

@lucianakoniku neprirobi, ale on mi to navrhol len cisto zo svojho zaujmu....totiz ten lekar sa vyslovene potesil, ze konecne vidi nieco, co nie je v poriadku....konecne nieco zaujimave...jeho proste nudi robit denne UTZ deti, ktore su normalne a nevykazuju ziadne abnormality.

lucianakoniku
13. mar 2015

@canama chudak doktor, zjavne zakotvil na nespravnom pracovisku 😀 😉

sardinka333
14. mar 2015

@dulkagabulka toto nie je polemika pre mna a ani to z mojho pohladu nesuvisí s tým o čom som písala. Prečo niekto ,,naordinuje,, tieto lieky ja nemám šajnu a v podstate ma to ani nezujíma pretože len tak do ust liek nedám, bez toho aby som vedela o aký ide a nikto z nás tu nepozná prípad a okolnosti za akých sa tak stalo. Ja mám svoju doktorku ktorej plne doverujem, neštopuje ma liekmi, práve naopak podporuje moje tehotenstvo bez liekov. Alebo si niektorá organizácia zoberie na triko ked matka pod vplyvom psychozy, depresie ubliži sebe alebo nedaj bože dieťaťu? Na UM po cca 3 mesiacoch dojčenia vyrastli moje dve deti a vyrastie aj tretie a nevidím zatial na nich nijaké negatívne vplyvy či už zo zdravotného alebo emocionálneho hladiska. Azda by sa po 10 rokoch už čosi prejavillo. Tie tony ATB, hormonov su všade...v zelenine, mäse to nemáme šancu 100% odkontrolovať nech by sme ako kolvek chceli a to osobne čítam zloženie potravín, prípadne uprednostnujem domáce výrobky, ale hystériu tohoto typu už nezdielam.

happyfrog80
27. mar 2015

moja mama porodila v 80 tich rokoch 4 decka a vsetky prirodzene bez nastrihu ,uvidim ako budem natom ja 😉

michaela1711
5. apr 2015

Ahojte chcem sa len opýtať či keď mi pri prvom bábätku nerobili nástrih či pri druhom mi môžu. Alebo väčšinou keď nemá prvý pôrod nástrih nemá ani večšinou druhý? Neviem načo sa mám pripraviť. Ďakujem vopred za odpovede.

sardinka333
5. apr 2015

@michaela1711 ak si mala porod bez nástrihu je velká pravdepodobnosť, že ho budeš mať znovu, prečo nie? V medicíne ale nič nie je 100% garancia. Aj mne moj porodník odpovedal na podobnu otázku štýlom ,,že je to pravdepodobné,, ale zaruky ti asi nikto nedá. MOžeš tomu ale pomocť - masáž hrázde, naštuduj si niečo o epi - no, aniball pomockach pre lahší porod a samozrejme porad sa v poradni so svojim doktorom, porodníkom a povedz mu o tom. Ak máš doktora zazmluvneného tak dopredu to s ním konzultuj. Toto všetko ti aj psychicky pomože pripraviť sa na porod a veriť si ,že to zvládneš aj bez nástrihu. 🙂

canama
5. apr 2015

@michaela1711 samozrejme porodnik ti moze chciet urobit nastrih, aj ked pri prvom dietatku si nemala...ci ti porodnik spravi nastrih alebo nie je skor o jeho nastaveni a pristupe k porodu, nez o realnej potrebe nastrih spravit. cize ja by som si tuto vec vydiskutovala pred porodom, resp. si napisala porodny plan kde das vyslovene nesuhlas s tymto zakrokom a ten porodny plan bude neoddelitelnou sucastou tvojho informovaneho suhlasu...resp. mozno mozes aj pripisat rovno na informovany suhlas takuto vec. samozrejme keby islo o zachranu zivota dietatka, tak spravia zrejme nastrih aj bez tvojho suhlasu, ale to je iny case a pravdpodobnost je minimalna.

michaela1711
5. apr 2015

@sardinka333
@canama Ďakujem.

exupery
5. apr 2015

Rodila som dvakrat prirozene,oba porody v TT,ani raz ma nenastrihovali zo zvyku,,,pri prvom,prisiel nastrih ,az ked ss porod skomplikoval,prestala som sa otvarat,a hrozilo,ze cera zostane zaseknuta v porodnych cestach-prisiel nastrih a dokonca tlaenim na brucho mi ju pomohla sestra vytlacit-uz volali primara...druhykrat,ma dr nenastrihol vobec,iba som sa trochu natrhla...zaco davam vdaku dr,ktory mi neskutocne pomohol ako tlacit,kedy a kolko 😉

rmajcherova
5. apr 2015

Ahojte mamicky, resp. buduce mamicky.
Volám sa Radka Majcherová a som študentka 3. ročníka bakalárskeho stupňa štúdia Fyzioterapie v Prešove. Chcela by som Vás poprosiť o pomoc, keďže cieľom mojej bakalárskej práce s názvom Pilatesove cvičenia a ich vplyv na pohybový systém u žien v období tehotenstva, je porovnanie výskytu negatívnych príznakov u žien, ktoré Pilates cvičili a ktoré nie. Prieskum je vo forme elektronického dotazníka, konkrétne vytvorený pre mamičky, kt. Pilates cvičili a ktoré nie. Chýbajú mi ešte mamičky, kt. Pilates necvičili. Týmto by som Vás chcela veľmi poprosiť o vyplnenie dotazníka. Každý jeden vyplnený dotazník mi veľmi pomôže. Teda, aby som to zhrnula je venovaný všetkým mamičkám, kt. necvičili žiadne cvičenie počas tehotenstva a týka sa výskytu negatívnych príznakov počas tehotenstva.
ĎAKUJEM VÁM VEĽMI PEKNE a prajem krásne sviatky.
Link na dotazník: http://www.survio.com/survey/d/M9O1X6F9N9P6F2L2S

any395
27. apr 2015

V Ochutnávkach práce pôrodných asistentiek siv krátkosti ukážeme prípravu hrádze na pôrod a pôr. ciest na pôrod 🙂
Milí priatelia,
pôrodné asistentky a priaznivci pôrodných asistentiek (PA), sympatizanti normálneho tehotenstva, pôrodu, šestonedelia, prirodzených životných dejov, pozývame vás na prvé prezentačné stretnutie novovzniknutého združenia PA
do P o p r a d u 5.5. - v krásny, náš Medzinárodný Deň Pôrodných Asistentiek.
Príďte povzbudiť, podporiť úsilie IPASK v posilnení statusu pôrodných asistentiek a starostlivosti o zdravý život ženy a jej dieťatka heart emoticon
Ďalšie stretnutia IPASK s PA a verejnosťou sa budú konať aj v iných mestách, a to v Bratislave 30.mája, v Žiline 13.júna a Košiciach 20.júna (miesto, čas a program prezentácií združenia upresníme v dohľadnej dobe). Oceníme každé šírenie myšlienok IPASK, zdieľanie našich prvých podujatí ďalej, medzi vašich známych, priateľov, kolegov.
Tešíme sa na spoločné stretnutia, ďakujeme vopred za vašu účasť, priazeň a spoluprácu. 🙂
Nech nás spája myšlienka: " Sila a schopnosť ženy je obrovská, ak ona sama verí "
https://www.facebook.com/pages/Iniciatíva-pôrod...

dulkagabulka
1. máj 2015

Žienky, výsledok 2 ročnej práce mnohých odborníkov z oblasti pôrodnej asistencie, pôrodníctva , sociológie, antropológie, ľudských práv , občianskych aktivistov a iných odborníkov..
Všetko čo chcete vedieť o ľudských práva pri pôrode.

http://zenskekruhy.sk/temy/respekt-slobodna-vol...

slniecko77
4. máj 2015

@canama ahoj, som na teba myslela....tak ako ste zvladli porod? 🙂 verim, ze to bolo co najblizsie k tvojim predstavam 🙂

chrummka
28. jún 2015

ja si myslim ze naozaj potrebu nastrihu by mal posudit lekar, mimo pripadov kedy je ohrozeny zivot dietata, ale nasi lekari strihaju takmer 100% zien cize tu uz ocividne nieco nie je v poriadku, ja som si myslela ze ak zena nie je nutena do polohy lezmo a porodna asistentka alebo lekar sa snazia masirovat hradzu tak nie je dovod na strihanie, a aj sa mi to potvrdilo, porodila som za ccca 14 hodin, nakoniec v polohe lezmo-naboku a ziadny nastrih a poranenie, ani zasivanie neboli...par hodin po porode som ani nevedela ze som rodila, dieta malo obvod hlavicky 36 cm, co je celkom dost a bolo to este aj prve dieta.

dulkagabulka
20. sep 2015

@luc22 v rozhovore nachádzam tak kvalitné myšlienky, ako aj bagatelizáciu postupov non lege artis "Personál pomôže rodičke tým, že podoprie dno maternice pri zatlačení vo vypudzovacej fáze pôrodu. Vníma sa to ako tlačenie na brucho. "...nuž ťažko sa nevníma ako tlačenie na brucho, ked sa z vysokeho šamlíka /aby bola dostatočne vysoko/ na brucho hodí lakťom pôrodná asistentka- alebo aj dve.
A tiež porušovanie práv rodičky: "Svojmu pôrodníkovi dôverujte a nechajte ho slobodne bez nátlaku rozhodovať o vedení pôrodu. ". Žena je nositeľkou práv a lekár je povinný práva ženy dodržiavať. Právom ženy je dostať kvalitnú zdravotnú starostlivosť, o ktorej rozsahu ale rozhoduje ONA a nie lekár.
V nenásilnej spoločnosti samozrejme by to malo byť tak, že je žena na 100 % presvedčená o tom, že lekár bude postupovať správne. Pri percentách cisárskych rezov, nástrihov a iných zásahov však na Slovensku takúto istotu nemá.

canama
20. sep 2015

@dulkagabulka idealne by to malo byt tak ze porod vedie rodicka, kedze porod je fyziologicka zalezitost a zdravotny personal by pri porode nemal byt na to aby nieco "viedol", ale aby sprevadzal, podporil a pomohol ak je to potrebne. cize podla mna je to paradoxne uplne naopak: nejde o to aby mala v porodnicky personal doveru rodicka, ale aby zdravotnicky personal mal doveru v rodicku. 😝

dana_l
21. sep 2015

ja som rodila v zahranici tri krat a nikdy, opakujem NIKDY mi nikto netlacil ci nebodaj skakal na brucho. a nastrih som nemala pri ziadnom porode. a ani natrhnuta som nebola.

bonnie1
21. sep 2015

ja fakt nevychadzam z udivu aky su porodnici na tom slovensku zli.. vlastne oni sa stali gynekologmi aby mohli mucit rodicky.. nechapem vas postoj zeny. ja osobne som bola rada ze som v rukach odbornika. nedokazem sa tvarit ze vlastne porod je den ako iny.. zeny v podstaten riskusu svoje zivoty a ohrozene su aj deti. stat sa moze hocico. a cim dalej sa zvysuje vek rodiciek, fyzicka kondicka dolezita pri porode upada..po porode je zena tiez nachylna na rozne komplikacie..neviem si predstavit utekat hned domov. bola som rada ze si mozem oddychnut a niekto sa o mna postara. bola som rada ze dieta bolo vysetrene a v dobrych rukach. ani v zahranici to nie je idealne. jedna americka lekara sa cudovala preco tak zeny chcu rodit bez nastrihu ze je to v podstate risk. v amerike. amerika a anglicko maju najvyssiu umrtnost novorodencov a rodiciek z vyspelych krajin. ja nehovorim ze na slovensku je vsetko idealne ale tu sa tehu aj porod berie zodpovedne. mnohe sa stazuju ze napr. v takom irsku si nastavajucu matku nikto nevsima skoro celych 9 mesiacov. kopec zien chodi na slovensko kvoli tomu.. ja som tu rodila 2X bez nastrihu s fajn pristupom. deti zdrave . som spokojna. jdine co by som zmenila podla vzoru ameriky tak aby sme mali vacsie sukomie- vlastnu izbu a zdielanu s tymi s kymi chceme byt. je nonsens aby na jednej sale rodilo viac zien. alebo na vzdycharni viac zien a s pristupom kohokolvek. predychavas na lopte a dojde instalater. chvalabohu ja som mala sukromnu salu pri oboch takze v pohode. ale tie na hromadke som lutovala. nie vsetko zo zahranicia je lepsie ako nase a naopak..

sardinka333
21. sep 2015

@dulkagabulka V nenásilnej spoločnosti samozrejme by to malo byť tak, že je žena na 100 % presvedčená o tom, že lekár bude postupovať správne. Pri percentách cisárskych rezov, nástrihov a iných zásahov však na Slovensku takúto istotu nemá...

čo tu furt oblbuješ a zhadzuješ našich porodníkov a gynekologov? Všetci zlí nie? Ako ja osobne bez medicinkseho a zdravotnickeho vzdelania možem byť 100% presvedčená o niečom o čom nemám ani šajnu - jaj ano...vyguglila som si to z internetu tak už som ,,vzdelaná,,. Postupy s lekarom je možné konzultovať aj všetky svoje predstavy ale idealne pred porodom, ale nechapem ako ich chce hodnotiť zena, ktorá len nazov tých postupov počuje snad 1x v živote. To je fakt objektivita na ktorej moze stať aj ludský život - ale čo tam po tom nie ved ked si ja myslím ze je to tak spravne tak mi predsa lekar nebude hovorit o tom ze ohrozujem svoje dieťa nie? Žena je nositelkou práv, ale nie je nositelkou vzdelania, ktoré ten personál má...(vo väčšine pripadov) Ak su ,,jej prava,, na izbu so zaclonkami a girlandami prednejšie pred skuseným odborníkom tak načo vobec to tej porodnice leze ked nikoho k tomu porodu nepotrebuje a všetko zvladne aj sama pripadne s dajakou babicou čo ani nemoze robit nejake zasahy.
Nie každá zena chce rodiť ako v stredoveku aj 12 hodin bez ,,zasahov,, lebo je to vraj prirodzené. Mnohé ten cisarak samé chceli a spolu s lekarom si ho naplanovali, mnohé boli konečne šťastné ze po x hodinách im ho konečne spravia a pod. Ja som rada ze som mala právo na epi (aj ked mi ju nestihli dať) ze som mala právo povedať porodníkovi aby mi praskol vodu lebo si to zelám, ze som mala právo na lieky utlmujuce bolesť, ze som mala pravo na sukromie, a pravo na všetky informácie o tom čo sa deje (kedze medzi nohy som si nevidela) ako porod postupuje a čo je mozné urobiť aby som sa netrapila ani o sekundu viac nez je nutné. Tam mi stačilo čitat porod v Hainburgu kde sa dotyčná trapila x hodin a nijako ,,nezasiahli,, potom po x hodinách teda videli ze bez pomoci to nepojde tak ju nasilu rukami otvarali, kružkovali krčok, nechali ju prirodzene ,,dotrhat sa,, aj ked už vrešťala nech ju ,,šmyknu,,...no, pravo na nazor už vtedy asi nemala... 🙂

evittam
21. sep 2015

@bonnie1 Pekne si to napísala, lebo ja keď niekedy čítam ako sa tu na SK strašne rodí tak sa nestačím diviť. Ja som napríklad rodila sama na novej, krásne vybavenej pôrodnej sále, bol tam len môj chlap,pôrod.asistentka-ky a lekár keď bolo treba, vôbec ma nenastrihával, netlačili na brucho, hneď mi malého priložili,......no proste skvelý prístup aj pôrod aj všetko okolo. 😉 A neplatila som si ani lekára ani sestričky.